Смекни!
smekni.com

Розрахунки доз для дітей та людей похилого віку Фактори що впливають на фармакокінетику і фарм (стр. 2 из 2)

Режим харчування і склад їжі також впливають на дію лікарських засобів. Наприклад, призначення протидіабетичних препаратів потребує обмеження надходження з їжею легко засвоєних вуглеводів. При застосуванні антидепресанту ніаламіду хворий не повинен вживати вершки, сир, банани, пиво, вино – продукти, які містять моноаміни, тому що ці речовини підсилюють адренергічні процеси, т.б. дію ніаламіду, що може привести до гіпертонічної кризи. Якщо хворий на гіпертонічну хворобу надмірно солить їжу, це знижує ефективність лікування гіпотензивними засобами. При призначенні антибіотиків тетрациклінової групи необхідно уникати одночасного вживання харчових продуктів, що містять кальцій, наприклад, молока. Це пов’язано з тим, що кальцій може різко гальмувати всмоктування тетрациклінів.

Стать пацієнта також впливає на дію ліків. До деяких речовин, наприклад, до морфіну, нікотину, стрихніну жінки більш чутливі ніж чоловіки. Частково це пов’язано з тим, що чоловіків їх біотрансформація проходить у 2-3 рази швидше, ніж у жінок. При призначенні ліків жінкам необхідно враховувати фізіологічний стан організму (менструація, вагітність, лактація). Наприклад, призначення антикоагулянтів під час менструації може викликати велику кровотечу маткову, деякі ліки провокують цей період виникнення кропивниці. Під час вагітності порушується всмоктування ліків із ШКТ, зменшується їх концентрація в сироватці крові, прискорюється виведення з сечею.

Різноманітні патологічні процеси (стан організму). Можуть впливати на фармакологічні ефекти ліків. При захворюванні печінки сповільнюються метаболізм ліків, що може викликати токсичні явища при застосуванні їх у терапевтичних дозах. Серцеві глікозиди в здорових людей на діяльність серця практично не впливають. Їх стримуюча дія не серце спостерігається при серцевій недостатності. Жарознижувальні засоби аспірин, парацетамол не знижують температуру тіла, коли вона нормальна, а при підвищенні температур – знижують. В стані патології ліки діють сильніше.

На ефективність ліків впливає психологічний стан людини. При призначенні “модного” рекламованого препарату за рахунок навіювання може підвищуватись ефективність лікування. Деякі хворі лікуючись капсулами якогось кольору (червоного, оранжевого) вірять в лікувальну дію препаратів в капсулах саме цього кольору. Ефект навіювання у 15-40% випадків спричинює лікувальну дію.

Індивідуальна чутливість впливає на дію ліків. У деяких людей підвищена чутливість до лікарських засобів і при прийомі їх спостерігається не той ефект. Який очікується. Внаслідок підвищеної чутливості організму може виникати спотворена дія, яка проявляється у вигляді ідіосинкразії і алергії. Ідіосинкразія – це спотворена дія ліків на організм, що зумовлена недостатністю ферментів в організмі. При повторному введенні ліків може виникати алергія – це спотворена дія ліків, що зумовлюється імунною системою.

Класифікація лікарських засобів.

В медичній практиці використовують велику кількість лікарських препаратів. В зв’язку з цим виникає необхідність в класифікації лікарських засобів. Їх можна класифікувати по слідуючим принципам:

- терапевтичному застосуванні (проти кашлеві, антиангінальні, анти ритмічні засоби)

- фармакологічні дії (механізму дії) – антикоагулянти, бронхолітики

- хімічній будові (глікозиди, алкалоїди, стероїдні, бензил пеніциліни).

При складанні класифікації лікарських засобів важко дотримуватись єдиного принципу і використовують змішану класифікацію, в основі якої лежать такі ознаки, як локалізація дії, фармакологічні дефекти, терапевтичне застосування.

4.3. ООД

Завдання Вказівки до завдання Виконання
1. Розрахувати дози 1. Демідролу. Вік 14 років 2. Анестезину. Маса дитини 40 кг.
2. Назвати принцип класифікації лікарських засобів. 1. Засоби, похідні сульфанілової к-ти, п-амінобензомної к-ти. 2. Відхаркувальні засоби, снодійні. 3. Антисептичні засоби.

4.4. Матеріали для самоконтролю.

А. Контрольні питання.

1. Дати визначення поняття дози.

2. Характеристика терапевтичних доз.

3. Розрахунки доз для дітей і людей похилого віку.

4. Характеристика факторів, що впливають на фармакокінетику і фармакодинаміку.

а) залежність від хімічної будови, фізичних і фізико-хімічних властивостей;

б) від дози;

в) біологічна доступність лікарського засобу;

г) режим харчування;

д) метереологічні умови;

е) стан організму;

є) стать.

Б. Розв’язати ситуаційні задачі.

1. В аптеку надійшов рецепт на відпуск таблеток димедролу по 0,025г для дитини 14 років. Перевірте правильність дозування лікарського засобу.

2. Перевірити дозу анальгіну для дитини віком 7 років за прописом: Візьми: Анальгіну 0,25

Цукру 0,3

Змішати, нехай буде порошок

Дай, таких дох №6

Познач: по 1 порошку при болях

Література:

1. В.Г. Западню, М.О.Гарбарець. Фармакологія з рецептурою.

2. М.П.Скакун, К.А.Посохова. Основи фармакології з рецептурою.