Смекни!
smekni.com

Основні засади розвитку вищої освіти України в контексті Болонського процесу (стр. 2 из 62)

На допомогу в реалізації цих завдань у збірнику подані матеріали з досвіду впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та документи Міністерства освіти і науки України за період з травня до грудня 2004 року.

РОЗДІЛ І

МАТЕРІАЛИ МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

(травень – грудень 2004 року)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

м. Київ

« 21 « 05 2004 р. № 414

Про запровадження у вищих навчальних закладах навчальної дисципліни «Вища освіта і Болонський процес»

3: метою забезпечення виконання завдань, рішення, колегії Міністерства освіти і науки: України від 27 лютого 2004 року протокол № 3/1-4 «Підвищення ефективності вищої освіти і науки як дієвого, чинника розвитку та інтеграції в європейське співтовариство»

НАКАЗУЮ:

1. Запровадити з 2004/2005 навчального року у вищих навчальних закладах ІІІ - ІV:рівнів-акредитації незалежно від підпорядкування і форм власності для студентів, які навчаються за освітньо-професійною програмою магістра та аспірантів, навчальну дисципліну «Вища освіта і Болонський процес»

2. Встановити, що навчальна дисципліна «Вища освіта і Болонський процес» запроваджується за рахунок вибіркової частини змісту освіти в обсязі 36 годин (лекції – 10 год., семінари: – 2 год., практичні – 6 год., самостійна робота – 12 год., індивідуальна робота до 6 год. Форма контролю – залік).

3. Здійснювати навчання за навчальною програмою, рекомендованою Міністерством освіти і науки України від 9 квітня 2004 року № 14/18.2-715, що додається.

4. Ректорам вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації:

4.1. Розробити необхідне науково-методичне супроводження викладання зазначеної навчальної дисципліни та забезпечити високу якість проведення навчальних занять із залученням лекторів з вищих навчальних закладів учасників педагогічного експерименту з кредитно-модульної системи організації навчального процесу та зарубіжних країн.

4.2. Організувати у І семестрі 2004/2005 навчального року навчання науково-педагогічних працівників за навчальною програмою «Вища освіта і Болонський процес» та проведення тематичних лекцій для студентів, які навчаються за освітньо-професійними програмами бакалавра і спеціаліста з метою роз'яснення основних ідей Болонського процесу.

5. Рекомендувати Національній академії наук України та галузевим академіям наук запровадити з 2004/2005 навчального року вивчення зазначеної навчальної дисципліни аспірантами підвідомчих наукових установах.

6. Департаменту вищої освіти (Болюбаш Я.Я.), департаменту міжнародного співробітництва та європейської інтеграції (Сухолиткий О.С.), Науково-методичному центру вищої освіти (Левківський К.М.) надавати вищим навчальним закладам та науковим установам методичну допомогу в організації викладання зазначеної навчальної дисципліни і до початку 2004/2005 навчального року підготувати навчальний посібник.

7. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Степка М.Ф.

Міністр В.Г.Кремень

ДОДАТОК

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Міністерства освіти і науки України від 21. 05. 04 р. № 414

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ

І БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС

Н а в ч а л ь н а п р о г р а м а

Київ – Тернопіль

2 0 0 4

УДК 378.1

ББК 74.480.27

Вища освіта України і Болонський процес// Навчальна програма. – Київ – Тернопіль: Вид-во ТДПУ ім. В.Гнатюка, 2004. – 18 с.

Розробники: М.Ф. Степко, Я.Я. Болюбаш, В.Д. Шинкарук,

В.В. Грубінко, І.І. Бабин

Рецензенти: Г.В.Терещук, чл.-кор. АПН України,

доктор педагогічних наук, професор;

М.М.Фіцула, доктор педагогічних наук, професор.

Рекомендовано вченою радою Тернопільського державного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Протокол № 6 від 27.01.2004 р.

Затверджено Міністерством освіти і науки України лист № 14/18. 2-715 від 09.04.2004 р.

як програму для підготовки аспірантів і магістрів та перепідготовки викладачів вищих навчальних закладів.

ISBN 966-7425-48-7

ББК 74.480.27

В55

© ТДПУ ім. Володимира Гнатюка, 2004

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ НАВЧАЛЬНОГО КУРСУ

«ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ І БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС»

(за вимогами ECTS)

ОПИС ПРЕДМЕТА КУРСУ

Предмет: ВИЩА ОСВІТА УКРАЇНИ І БОЛОНСЬКИЙ ПРОЦЕС.

Курс: підвищення

кваліфікації

Напрям, освітньокваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів

ECTS: 1

Модулів: 2 + (нав-

чальний проект)

Змістових модулів: 2

Загальна кількість

годин: 36

Тижневих годин:

2

0101

Педагогічна освіта

магістр,

аспірант, викладач

За вибором

2 семестр

Лекції

(теоретична підготовка):

10 год.

Семінари:

2 год.

Практичні:

6 год.

Самостійна робота: 12 год. Індивідуальна робота: проект

(структурно-логічна

схема;

навчальний план;

структура

залікового кредиту курсу тощо) 6 год.

Вид контролю: залік

МЕТА: ознайомлення з основними завданнями, принципами та документами, прийнятими в рамках Болонського процесу, оволодіння методами та засобами їх запровадження у вищу освіту України.

ПЕРЕДМОВА

Процеси європейської інтеграції охоплюють дедалі більше сфер життєдіяльності, включно вищу освіту. Україна чітко визначила орієнтир на входження в освітній і науковий простір Європи, здійснює модернізацію освітньої діяльності в контексті європейських вимог, дедалі наполегливіше працює над практичним приєднанням до Болонського процесу.

У 1997 році під егідою Ради Європи та ЮНЕСКО було розроблено і прийнято Лісабонську конвенцію про визнання кваліфікацій, що належать до вищої освіти Європи. Цю конвенцію підписали 43 країни (Україна в тому числі), більшість з яких і сформулювали згодом принципи Болонської декларації. Лісабонська угода декларує наявність і цінність різноманітних освітніх систем і ставить за мету створення умов, за яких більша кількість людей, скориставшись усіма цінностями і здобутками національних систем освіти і науки, зможе бути мобільними на європейському ринку праці.

Через рік чотири країни — Франція, Італія, Велика Британія та Німеччина — підписали так звану Сорбонську декларацію, завдання якої спрямовані на створення

відкритого європейського простору вищої освіти, який має стати більш конкурентноспроможним на світовому ринку освітніх послуг. Основна ідея цих документів — двоступенева структура вищої освіти, використання системи кредитів (ECTS), міжнародне визнання бакалавра як рівня вищої освіти, що надає особі кваліфікацію та право продовжувати навчання за програмами магістра відповідно до положень Лісабонської угоди.

Саме таким чином поступово створювалися умови для інтеграційних процесів у сфері вищої освіти європейських країн. Україна була і є активним учасником цих процесів. Обрані шляхи модернізації вищої освіти України співзвучні загальноєвропейським підходам. Принципи Болонської декларації повною мірою вирішено запровадити у 2010 році, а 2005-й визначено як проміжний етап моніторингу зробленого.

Основним завданням на цей період є запровадження передбаченої Болонською декларацією системи академічних кредитів, аналогічній ЕСТS (Європейській кредитнотрансферній системі). Саме її розглядають як засіб підвищення мобільності студентів щодо переходу з однієї навчальної програми на іншу, включно з програмами післядипломної освіти. ЕСТS стане багатоцільовим інструментом визнання й мобільності, засобом реформування навчальних програм, а також засобом передачі кредитів вищим навчальним закладам інших країн. Важливий момент запровадження акумулюючої кредитної системи — можливість враховувати всі досягнення студента, а не тільки навчальне навантаження, наприклад, участь у наукових дослідженнях, конференціях, предметних олімпіадах тощо.