Смекни!
smekni.com

Українські народні традиції та обрядовість у моральному вихованні молодших школярів (стр. 13 из 14)

А над ранок надвір вийшла мати. Смерть до неї: "Я прийшла забрати твого сина". Мати благає забрати її замість синочка, тільки просить попрощатися. А коли вона знову вийшла надвір, довкола нікого не було.

Мати забігла до хати, а син усміхнений, здоровий. До твору автори підручника наводять такі питання:

1. Як жилося родині? Чому так засумувала вся сім'я?

2. Передайте близько до тексту розмову батька зі Смертю. Чим вона закінчилася?

3. Про що подумала сестричка, коли Смерть покликала її з собою? Прочитайте це місце в казці.

4. Що думала мати, коли прощалася з сином? Якою ви уявили цю жінку?

5. Визначте головну думку казки.

В ході аналізу вище зазначених питань, ми виявили, що на основі цих питань можна формувати моральне виховання у молодших школярів. А до п'ятого питання можна додати ще й таке: "Що схвалюється, а що засуджується в цій казці?".

В оповіданні "А серце тобі нічого не наказало?" розповідається про хлопчика, в якого тата відвезли в лікарню, бо він занедужав. А вчителька Андрійка наказала всім прийти завтра до школи о сьомій ранку, бо вони йдуть до лісу. "Та й куди ж ти підеш завтра?" – питає мати. "До лісу, – відповідає хлопчик. – Як наказала вчителька". "А серце тобі нічого не наказало?" – спитала мати й заплакала.

До твору автори підручника наводять такі питання:

1. Чи можна сказати про Андрійка, що він добрий, милосердний? Поясніть свою думку.

2. Як повинен був вчинити Андрійко, щоб не образити вчительку і виявити синівську доброту? Що йому мало наказати серце?

3. Чи були у вашому житті подібні випадки? Що вам тоді наказувало ваше серце?

В процесі роботи з даним текстом та питаннями до нього ми виявили, що:

а) за допомогою всіх перелічених питань можна здійснювати формування моральної культури та моральних норм у молодших школярів;

б) цей текст і взагалі всі оповідання В.Сухомлинського пройняті моральністю; на їх основі за допомогою влучних питань можна без ускладнень здійснювати формування морального виховання.

Опрацювання шкільної програми з читання та розвитку мовлення для 4(3) кл., підручника з читання та методичного посібника для 4(3) кл. дозволяє констатувати, що:

1. в підручнику зазначено велику кількість творів різних жанрів, за допомогою яких ми можемо формувати моральне виховання у молодших школярів;

2. в підручнику майже немає творів, насичених українськими народними традиціями та обрядами;

3. наведених у методичному посібнику рекомендацій недостатньо, аби вчитель мав змогу здійснити формування моральної культури чи моральних норм під час проведення уроку з молодшими школярами.

Таким чином, для реалізації даної проблеми необхідно:

- наповнювати підручники з читання творами морального змісту та творами, багатими на українські народні традиції та обряди;

- випускати більш сучасні і доповнені методичні посібники;

- здійснювати моральне виховання не тільки під час навчальної роботи з учнями у школі, але й у повсякденному житті.

2.2. Шляхи підвищення ефективності використання українських народних традицій та обрядів у моральному вихованні молодших школярів

Народна педагогіка беззаперечно ввійшла в наше життя. Засвоєні і примножені не одним покоління, відшліфовані тисячолітнім досвідом, народні традиції та обрядовість несуть у собі духовні та моральні цінності, що мають велике значення для сучасної системи виховання. Тут закладена мудра народна філософія, моральні заповіді, норми поведінки.

Слід наголосити на необхідності широкого впровадження в практику виховної роботи у школі заходів саме на основі народних традицій та обрядів. Це необхідно тому, що в наш складний час стресів та психологічного перенапруження дитини їй необхідно час від часу це напруження якимось чином знімати, а участь у народному святі чи обряді – один з найкращих видів психологічної релаксації.

Ми вважаємо, що доцільно проводити низку свят, які розкривають сутність народних традицій та обрядів, на основі яких відбувається моральне виховання молодших школярів. Наприклад, восени можна провести свято під назвою "Ой обжинки, господарю, обжинки". Майже все свято базується на обжинкових піснях та обрядах, пов'язаних з ними. Під час проведення цього свята, діти дістають уявлення про традиції та обряди, якими українці користувалися в минулому, збираючи врожай.

Взимку доречно провести свято "Водіння кози" та обряд щедрування "Маланка", які приурочені до 13 та 14 січня. Основа і свято, і обряду – інсценізовані дії, які супроводжують щедрівками. В них щедрівники бажають господарям багато врожаю, здоров'я тощо. Ці свята також супроводжуються обрядами, наприклад: продаж кози та вихваляння здібностей Маланки. На прикладі свята "Водіння кози" та обряду щедрування "Маланка" в учнів розвивається кругозір, поширюються знання про, традиції та обряди нашого народу, адже ці свята ще використовуються на Волині, Львівщині та Закарпатті, а щедрування відбувається і зараз майже у всіх регіонах України.

Навесні доречно провести свято "А вже весна, а вже красна". Під час проведення такого свята слід використовувати веснянки, гаївки, жарти, пісні-ігри "Шум", "Воротарчик".

Використання весняних обрядових пісень та народних ігор розвивають в учнів почуття прекрасного, естетичний смак, повагу до традицій минулого.

Доречним буде і проведення свят або використання усних журналів, присвячених народним символам-оберегам. Добирати теми необхідно які більш або менш відомі дітям, наприклад: "Хата моя, біла хата", "Хліб наш насущний", "Рослини – символи та обереги", "Українська писанка", "І на тім рушникові..." тощо. Дуже вдало проілюстровано сценарій усного журналу в журналі "Початкова школа" (1998, №8), який розробила О.Московенко.

Виховну роботу з дітьми можна здійснювати також на основі народних ігор. Характерною особливістю народних ігор є навчальні змісти, який подається в ігровій формі. Так, наприклад, гра "Гуси" вчить спритності, уважності, "В гороховій скрині" – знанню українських пісень, віршів та танців, "Редька" – як треба працювати на городі тощо.

Ми пропонуємо здійснювати виховну роботу з молодшими школярами, яка]включає проведення:

- систематичних бесід;

- прогулянок;

- екскурсій;

- вечорів питань та відповідей тощо.

Теми до проведення систематичних бесід слід добирати морально-етичного чи народознавчого змісту, наприклад: "Ми діти твої, Україно!", "Бути вихованим, що це значить?", "Година ввічливих малят", "Люби, шануй, оберігай усе, що зветься Україною!".

Прогулянки краще за все проводити по старим вулицям міста, які відомі своїми архітектурними спорудами чи видатними людьми минулого, які тут колись жили. Вчителю до таких прогулянок слід ґрунтовно готуватися. Необхідно з'ясувати, який маршрут обрати краще, які вулиці в місті найстаріші, які з них виникли першими і чому, яка в них була назва раніше і тепер, які видатні постаті жили на цих вулицях, чим вони займалися в роки життя, який вклад внесли в українську історію тощо.

Екскурсії доречно проводити, відвідуючи музеї. Це може бути і шкільний музей, експозиція якого присвячена українському мистецтву та історії українського народу, чи художній музей, де поряд з відомими витворами мистецтва найвідоміших художників Європи зустрічаються і праці українських майстрів (Т.Шевченка, М.Приймаченко, І.Репіна та інших).Також ми пропонуємо з'їздити до Чугуєва і відвідати музей ім. Репіна.

Це будинок, в якому Репін жив і творив наприкінці свого життя протягом 1876-1877 рр. Тут зібрані особові речі художника, його замальовки, картини та пейзажі Чугуєва.

Ми також пропонуємо відвідати Полтаву, місто – відоме завдяки Полтавський битві, яка відбулася під час Північної війни в 1700-1721 рр. між Швецією і Росією. Зараз це місце є територією заповідника, на якій розташовані Братська могила та музей історії Полтавської битви. Слід відвідати у Полтаві і музей-садибу І.Котляревського – українського генія, автора безсмертної "Енеїди" та "Наталки-Полтавки". А ще Полтава пишається своїми архітектурними святинями, найстарішими з яких є Хрестовоздвиженський монастир та сучасник Полтавської битви – Спаська церков.

Ми вважаємо, що екскурсії не тільки виховній роботі з учнями, вони розвивають у школярів пам'ять, мислення, пізнання навколишнього та історії українського народу.

Буває, що учні цікавляться деякими традиціями та обрядами українського народу, змістом їх проведення чи історією своїх пращурів, тоді доречно проводити вечори питань і відповідей. Вчитель повинене заздалегіть записати всі питання, які цікавлять учнів, та сформувати їх в одну тему. План проведення такого вечора може мати такий вигляд:

1. Вступне слово вчителя з даної теми.

2. Питання учнів та відповіді вчителя.

3. Практична частина (проведення народної гри чи обряду, які відносяться до даної теми).

4. Підведення підсумків учнями і вчителем.

Ми вважаємо, що проведення таких вечорів сприятиме засвоєнням учнями тих аспектів українських народних традицій та обрядів, які найбільше їх цікавлять.

Отже, на вище зазначених прикладах відбувається формування морального виховання у початковій школі на засадах народних традицій та обрядів. Використання українських народних свят, усних журналів, заочних подорожей, систематичних бесід, прогулянок, екскурсій, вечорів питань та відповідей тощо, необхідно, щоб повною мірою прищепити молодшим школярам любов до українських народних традицій та обрядів.

ВИСНОВКИ

На підставі аналізу психолого-педагогічної літератури з теми дослідження, ми визначили:

1. сутність поняття "моральне виховання", структуру морального виховання, розкрили значення понять "моральна культура" та "моральні норми", визначили особливості формування моральної культури та моральних норм у початковій школі, виявили критерії моральної вихованості молодших школярів;