Смекни!
smekni.com

Сучасне українське козацтво на півдні Одещини (стр. 28 из 30)

Факти неспростовно свідчать, що високі духовні набутки українського козацтва, його видатних представників – державних і політичних керманичів, діячів науки і культури на сьогодні залишаються невідомими широким верствам нашого суспільства. Не пробуджена і незадіяна до конкретних державотворчих справ і не організована в козацькі форми інтелектуальна, духовна і практично-дійова енергія сотень тисяч наших співвітчизників; вона ще «дрімає», «спить» і не набуває продуктивних і ефективних, суспільно корисних форм, справ і чину державотворчого характеру.

Оформлення й згуртування козаччини швидше відбувається в тих регіонах, де загострюються військові міжетнічні, міжнаціональні, міждержавні конфлікти (Кубань, Прикавказ’я, Придністров’я). Відсутність можливостей виконання військових функцій призводить (як показує досвід) до розброду і хитань у козацькому середовищу, яке в свою чергу веде до невизначеності подальшої долі і самого козацького з’єднання. Ситуація може змінитися лише за умови зміни пріоритетів козаччини із військових на господарські й культурні. Це не означає, що козакам на державному рівні не може бути довірено охороняти кордони країни чи наглядати за правопорядком усередині держави (приклад – чергування козаків на ділянці Старокозацької прикордонної застави). Сучасні козацькі формування можуть стати повноцінною національною гвардією, яка буде поставлена на службу народу. У цьому випадку необхідна допомога держави. І не стільки матеріальна, скільки юридична. Саме на державному рівні мають бути вирішенні питання щодо юридичного статусу козацьких військ.

Справжнє відродження козацтва на Україні почнеться тоді, коли до його лав увіллється молодь, що вболіває за народні справи, прагне кращого сьогодення та працює на духовне і матеріально багате майбутнє (молоді козаки, які пройшли школу козацько-лицарського виховання, як Адамівську, Долинівську, Турлацьку, Вигінську, Старокозацьку, Молозьку, Випаснянську №1, Миколаївсько-Новоросійську); коли теперішні козаченьки чітко усвідомлять, що по них судять про все козацтво і народ у цілому, відмовляться від своїх користолюбних цілей і на перше місце поставлять служіння народу; коли між козаками і науковцями-просвітянами встановляться тісні зв’язки та налагодиться співпраця на ниві дослідження історико-культурної спадщини козаччини. І тоді відроджене козацтво стане тією широкою суспільно-політичною і культурницькою течією, яка згуртує всі верстви українського народу і зможе цивілізованими методами вирішувати нагальні питання сьогодення в ім’я народу і для народу.

Для історичних козацьких структур основним змістом і суттю їхнього існування була специфічна військова справа у відповідних суспільно-політичних та природногеографічних умовах. Завдяки цьому на засадах архаїчних військово-лицарських традицій сформувалась комплексна система козацького військового буття – козацько-лицарське мистецтво. Це мистецтво (специфічне бойове мистецтво зі зброєю та на його основі – рукопаш; козацьке звичаєве право; елементи архаїчної військової магії; пісенно-енергетична практика; особливе світосприйняття) і є сутністю української козацької спадщини.

Тільки через відродження і поширення основ військово-лицарської спадщини ми можемо вести мову про реальне наслідування, а отже і відповідність сучасного козацтва історичним аналогам. Але до сьогодні розуміння пріоритетності дійсного відродження українських козацьких традицій у цьому контексті не досягнуто. Причинами цього є:

- переважно хибні уявлення про сутність козацької спадщини, що сформувалися під впливом романтично-історичної художньої літератури та певних стереотипів вітчизняної і зарубіжної історіографії, розроблених відносно тих чи інших історіософських концепцій;

- відсутність сприятливих умов для повноцінного відродження козаччини;

- розмитість або повна відсутність дійсних пріоритетів козацького відродження;

- руйнація родових козацьких зв’язків та втрата традиційного козацького середовища ( родовий козак – представник спадкового козацького роду, життєві принципи якого сформувались на засадах цінностей, притаманних специфічному середовищу козаків-воїнів: пріоритетність чоловічого начала у всіх царинах буття; шанобливе ставлення до родових та загальнокозацьких звичаїв; повага до військової справи взагалі і особливо до специфічної козацької військової спадщини; ознайомлення з основами козацького бойового мистецтва; сприйняття особливих стереотипів поведінки та відносин, заснованих на засадах козацького звичаю; можливе ознайомлення з елементами військової магії; здоровий спосіб життя).

Основні причини гальмування козацького відродження такі:

- вплив різноманітних політичних сил;

- протилежна конфесійна орієнтація;

- залежність від окремих гілок влади та економічних еліт; - особисте ворогування новітніх козацьких керівників; - брак конкретної діяльності.

Але якщо об’єктивно та тверезо проаналізувати процеси, які в теперішній час йдуть в українському козацтві, то ми побачимо, що саме козацтво поки ще розпорошено й неорганізоване. І причин для цього більш ніж достатньо.

По-перше, козаків розпорошують ті, хто не бажає появи на політичній арені України нової грізної громадської сили. Для цього козаків утягують до різних апаратних та партійних ігор. Сучасний козацький рух лише встиг набрати силу, а в його середовищі через 75 років після революції з’явились “білі” й “червоні”, “самостійники” й “державники”, “наші” й “не наші”, які готові знову зхрестити шаблі.

По-друге, розпорошеності цієї підсобляють самі козаки, піддавшись розгулу марнослів’я та егоїзму, пробуджених сучасною революційною хвилею, яка зберегла на своїх прапорах характерний для всіх революцій гасло: “Хто був ніким, той стане всім!” В результаті цього козацтво й не помітило, як опинилося в тенетах численних паралельних організаційних структур, які між собою ворогують.

По-третє, відсутність наукового узагальнення багатовікового служіння козацтва Неньці-Україні виявилося при перших кроках його державного становлення. Щоб вирішувати проблеми, які виникають, необхідно вивчити механізм функціонування традиційних козацьких військ, проаналізувати діяльність козацтва в період демократичних перебудов й громадянської війни 1917-1922 років. На базі цих досліджень визначити, що можливо використати задля вироблення сучасної єдиної державної політики становлення козацтва й правильно виявити сутність козацького загалу, козацької громади, козацького війська.

По-четверте, козацтву необхідно формувати наскрізну систему підготовки й виховання козака як державної людини через сім’ю – середню школу – вищий навчальний заклад (готувати кадри).

Й так далі...189

Отож, бажаючи всім плідної праці, хочеться одного: щоб люди пишалися нами так, як Наливайком, Трясилом, Сірком чи Палієм... А для цього хочуть вони бачити не погони, лампаси й незаслужені нагороди, а реальні справи.

ЛІТЕРАТУРА

І. КОЗАЦЬКА НАЦІЯ

1. Бачинський А.Д., Бачинська О.А. Козацтво на півдні України. 17751869. Одеса, «Маяк», 1995.

ІІ. ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

2. Тимофєєв В.Я. Спомини. Архів автора.

3. Одеса козацька. – Одеса, 2000. – 127с. Гуцалюк С. Сучасне Українське козацтво у місті Одесі.

4. Інформаційний збірник Міністерства освіти України. – 1995. - №11. – 28 с.

5. Національна Програма відродження та розвитку Українського козацтва на 2002-2005 роки.

6. Перелік заходів по дослідженню і сприянню відродженню історикокультурних традицій Українського козацтва. 1995.

7. Директива Міністерства оборони України від 22.10.1996.

8. Регіональна програма відродження та розвитку Українського козацтва на Одещині на 2002-2005 роки. Архів автора.

9. Розпорядження Одеської облдержадміністрації. 10.05.2000. Архів автора.

10. Координаційна рада з питань розвитку УК. Архів автора.

11. Указ Президента України №916/2005 від 04.06.2005 року «Про Раду Українського козацтва».

12. Розпорядження голови Одеської облдержадміністрації №771/А-2005 від 29.12.2005 року «Про раду козацьких отаманів при голові Одеської обласної державної адміністрації».

ІІІ. ВСЕУКРАЇНСЬКІ КОЗАЦЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ

13. Статут Українського козацтва. 14. Статут Українського козацтва.

15. Іван Мамота. Звичаєве, модернове.//Українська культура.-1998.-№3.-с.19.

16. Іван Мамота. Звичаєве, модернове.//Українська культура.-1998.-№3.-с.19.

17. Тарас Чухліб. Поки кожний козак нестиме в собі такі чесноти, як свобода і честь – Україна буде жити./Свобода слова. -2003. - 6. – с.8.

18. Свобода слова. -2003. - №6. – с.3.

19. Універсал Гетьмана УК від 28.08.2000. Архів автора.

20. Концепція Українського козацтва.

21. Гетьман України Іван Білас. Українське козацтво єдине, як єдина Україна і єдиний Бог. // Свобода слова. – 2003. - №7. – 2с.

22. Тимофєєв В.Я. Спомини. Архів автора.

ІУ. ОДЕСЬКІ ОБЛАСНІ (КРАЙОВІ) КОЗАЦЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ

23. Богдан Сушинський. Лицарі Причорноморського степу. Одеса. «СловяніяХХІ». 2000. – 93 с.

24. Заява-звернення Гетьмана УК В.Муляви. 1995.

25. Одеса козацька. Одеса. 2000. – 132 с. Гуцалюк С. Сучасне Українське козацтво у місті Одесі.

26. Тимофєєв В.Я. Спомини. Архів автора.

У. БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКІ КОЗАЦЬКІ ТОВАРИСТВА

1. Задністрове козацьке земляцтво.

27. Голос України. Козаки: стінка на стінку? 1992.- 15 жовтня.

28. Юг. Казаки возвращаются. 1992. – 20 листопада.

29. Правда. Неужели опять геноцид? 1992. – 20 вересня.

2. Буджацька Січ (Буджацьке січове козаче військо).

30. Тимофєєв В.Я. Спомини. Архів автора.