Смекни!
smekni.com

Дидактичний проект підготовки фахівця економіст з поглибленою розробкою технологій нав (стр. 6 из 6)

На другому рівні були використані бесіда та пояснення, тому як на цьому рівні вже є наявність базових знать та можливості постановки питань, дискусії, роз'яснення окремих питань змісту матеріалу. За допомогою індивідуальної бесіди, як метода формування ВД, ми активізуємо виконавчу діяльність учнів, яка дає можливість кожному з учнів проявити свої знання з теоретичних та практичних основ теми. Усне опитування, як метод контролю, дає можливість визначити рівень засвоєння навчального матеріалу кожного з учнів.

На третьому рівні доцільно було використати такий метод формування ООД, як пояснення, який вимагає роз'яснення окремих питань навчального матеріалу даної теми учням. Для метода формування виконавчих дій на даному етапі використовуємо метод рішення задач, який дає можливість при наявності базових знань у тих, хто навчається проявити свої знання на практиці. Як метод контролю ми вибираємо письмову контрольну роботу з рішенням задач, тому що за наявністю базових знань можливе постановка проблеми учням на основі конкретних ситуацій та розв’язування задач, що дає можливість у повній мірі оцінити знання та уміння навчальної групи з засвоєнням навчального матеріалу.

2.6 Складання перспективно-поурочного плану викладу теми «Аналіз використання основних фондів та виробничих потужностей» дисципліни «Техніко-економічний аналіз»

Перспективно-поурочний план – це документ, який містить перелік уроків по конкретній темі, організаційні і дидактичні характеристики кожного з них, представлені часом, що відводиться на вивчення тих або інших питань теми, типом уроку, цілями навчання, змістом базового матеріалу, методами навчання.

Особлива увага приділяється тому, наскільки зміст плану відповідає виконаним раніше розробкам і забезпечується кореляція між його елементами. Так, тип уроку повинен бути вибраний з урахуванням складності матеріалу і його об'єму (чим складніший матеріал, тим менша кількість завдань буде плануватися на урок), з урахуванням характеристик навчальної групи і часу, що відводиться на вивчення матеріалу.

Найменування типу уроку визначає основне його завдання або мету. Це слід враховувати при формуванні структури кожного уроку і формулюванні мети навчання.

Таблиця 2.4. Перспективно-поурочний план викладу теми «Аналіз використання основних фондів та виробничих потужностей»

№ п/п Тема уроку Час Тип уроку Мета уроку Базові знання Методи навчання
1 Основні виробничі фонди підприємства 90 Комбінований Проконтролювати базові знання, необхідні для вивчення теми. Сформувати уміння давати визначення поняттю «основні виробничі фонди», характеризувати класифікацію основних фондів за ознаками, характеризувати показники ефективності та показники руху основних фондів. Визначення понять «техніко-економічний аналіз», методи техніко-економічного аналізу», «фонди підприємства» Письмове опитування на етапі контролю базових знань, лекція, демонстрація роздаткового матеріалу (класифікація основних фондів), фронтальна бесіда на етапі закріплення.
2 Показники ефективності використання та руху основних фондів 90 Урок формування інтелектуальних і практичних умінь Сформувати уміння розраховувати основні показники ефективності використання та руху основних виробничих фондів, проводити аналіз на основі розрахункових показників. Визначення понять «вартість», види вартості, «знос», «фізичний та моральний знос» Індивідуальна бесіда, рішення задач, демонстрація роздаткового матеріалу «Розрахунки показників руху та ефективності використання основних виробничих фондів».
3 Виробнича потужність та показники динаміки виробничої потужності 90 Комбінований Проконтролювати базові знання по темі заняття. Сформувати уміння давати визначення поняттю «виробнича потужність», здійснювати розрахунки з показників динаміки виробничої потужності та проводити аналіз. Визначення понять «темп росту», «темп приросту», метод абсолютних і відносних різниць Пояснення з елементами евристичної бесіди, демонстрація роздаткового матеріалу «Розрахунки показників динаміки виробничої потужності». Усне опитування на етапі контролю базових знань. Рішення задач на етапі закріплення.
4 Аналіз використання основних фондів та виробничих потужностей 45 Урок контролю Проконтролювати всі знання, уміння, одержані при вивченні даної теми. Знання, одержані на попередніх уроках Письмова контрольна робота.

2.7 Розробка бінарних дій викладача і тих, хто навчається, на уроці

Тема уроку: «Виробнича потужність та показники динаміки виробничої потужності»

Тип уроку: комбінований

Перелік структурних елементів:

– організаційний момент;

– повідомлення теми і мети уроку;

– мотивація мети;

– актуалізація опорних знань;

– формування орієнтовної основи діяльності;

– формування виконавчих дій;

– підбиття підсумків;

– видача домашнього завдання.

Відповідність елементів структури уроку, дій викладача і тих, хто навчається представлені у таблиці 2.5.


Таблиця 2.5. Бінарні дії викладача і тих, хто навчається, на уроці

Структурні елементи уроку Способи (метод, форма, засоби) реалізації етапу Дії викладача Дії тих, хто навчається
1. Організаційний момент Вітання, фіксація відсутніх, перевірка зовнішньої обстановки в аудиторії. Вітання викладача. Підтвердження присутності у момент переклички, настрій на здійснення навчальної діяльності.
2. Повідомлення теми і мети уроку Повідомлення теми заняття «Виробнича потужність та показники динаміки виробничої потужності». Сформувати уміння давати визначення поняттю «виробнича потужність», здійснювати розрахунки з показників динаміки виробничої потужності та проводити аналіз на основі результатів розрахункових коефіцієнтів. Фіксація теми, сприйняття цілей, представлення результатів засвоєння матеріалу теми даного заняття.
3. Мотивація мети Тип: внутрішня мотивація Вид: вступна мотивація Метод: мотивуючий вступ Прийом: віднесення до особистості Повідомлення важливості вивчення даної теми: «Вивчення цієї теми для вас, як майбутніх економістів, є на сьогоднішній час дуже актуальним. Відповідно до вашої майбутньої професійної діяльності знання цього навчального матеріалу знадобляться вам для проведення детального економічного аналізу, а саме це дозволить оцінити структуру виробничої потужності, відповідність оптимальним параметрам та сучасним умов підприємства, використання діючих потужностей та ті фактори, які впливають на низькі показники ефективності роботи виробничих потужностей та розробити шляхи поліпшення їх ефективності. Все це є одним з основних завдань вашої майбутньої діяльності. Сприйняття важливості і актуальності вивчення теми, прояв інтересу до неї.

Висновок

На сучасному етапі розвитку освіти, яка постійно змінюється та розвивається при досягненні нових технологій, нововведень в усіх навчальних закладів, розроблення даного дидактичного проекту є важливим та актуальним на сьогодні.

У результаті дослідження був розроблений дидактичний проект підготовки фахівця для певної навчальної групи та розроблення викладу теми з профільної дисципліни, що дає можливість більш детального вивчення навчального матеріалу та зрозуміти правильність у виборі майбутньої професії.

Цей дидактичний проект підготовки фахівця був реалізований в повному обсязі, який може бути використаний у реальних умовах в навчальних закладах.

Використана література

1. Методика професійного навчання: Методичні вказівки по виконанню курсової і дипломної робіт / Коваленко О.Е., Бєлікова В.В, Брюханова Н.О., Кошелєва В.С. – Харків: УІПА, 2007. – 80 с.

2. Коваленко Е.Э. Методика профессионального обучения. Ученик для инженеров-педагогов, преподавателей спецдисциплин системы профессионально-технического и высшего образований – Х.: ЧП «Штрих», 2003. – 480 с.

3. Прокопенко І.Ф., Ганін В.І., Петряєва З.Ф. Курс економічного аналізу. Харків, 2004.

4. Лапенков В.И. Технико-экономический анализ. 2000.

5. Ковалев В.И., Покровский Г.Е. Экономический анализ, 2006.

6. Пястолов С.М. Экономический анализ деятельности предприятий. Москва, 2002.

7. Л.Т. Гиляровская. Экономический анализ. Москва, 2004.