Смекни!
smekni.com

Методика роботи над простими задачами повязаними з різницевим і кратним відношенням (стр. 7 из 7)

В першому розділі викладена загальна інформація щодо опрацьованої теми. Висвітлено зміст поняття «задача» у навчанні математики початкових класів. Визначено психолого-педагогічні основи використання математичних задач. У психологічному плані під задачею розуміють будь – яку ситуацію, що вимагає від людини певної дії, або мету поставлену перед нею в деяких умовах, причому поняття «задача» може розглядатися лише в системі з людиною, яка розв'язує її.

Пойа говорив: «Розв'язання задач є специфічною особливістю інтелекту, а інтелект — це особливий дар людини. Тим - то розв'язання задач можна розглядати як один із найхарактерніших проявів людської діяльності».

Роль простих задач у навчанні математики надзвичайно велика. «Розв'язування будь - якої простої, але не зовсім стандартної математичної задачі може вимагати деякого напруження, зате натомість дає вам відчути тріумф відкриття» (Д. Пойа).

Крім того, у першому розділі подано класифікацію простих задач у математичних підручниках. Тут описані усі групи простих задач. Дано кількість задач у групах та наведені їх приклади.

У другому розділі проаналізовано систему задач III групи у чинних підручниках математики і запропоновано шляхи її вдосконалення.

У наступному питанні наведена методика роботи над простими задачами, пов'язаними з різницевим і кратним відношенням.

В дипломній роботі показано яке місце займають яке займають задачі ІІІ групи на уроках математики у початкових класах. В ній показано важливість довести до свідомості учнів той факт, що кожне положення математики не тільки відповідає задачам практики, а й виникли з потреб практики, являє собою результат аналізу і узагальнення людиною своєї практичної діяльності і явищ навколишнього світу.

У дипломній роботі визначено психолого-педагогічній основі використання математичних задач. Для навчання учня у початковій школі мають враховуватися вікові особливості кожного індивіда. На уроці має бути створена ситуація успіху, що складається з :

а) формування мотивації до навчання;

б) особливостей сенсорного сприйняття;

в) операційного етапу діяльності учня;

г) диференційованого підходу до навчання;

ґ) результативного етапу навчання.

Проаналізовано систему простих задач ІІІ групи в чинних підручниках і визначено шляхи її удосконалення. Для 1 класу проаналізовано систему задач у двох підручниках різних авторів і проведено порівняння між ними. Для аналізу системи задач у підручниках для 2,3 і 4 класів взято підручники М.В. Богдановича.

Визначено кількість простих задач, що пов’язані з різницевим і кратним відношенням у кожному з класів і зроблено висновок, що кількість їх найбільша у першому класі, а далі з кожним роком зменшується. Запропоновано шляхи удосконалення системи задач даної групи у кожному з класів.

Узагальнено методику опрацювання задач ІІІ групи. Окремо описано методику ознайомлення із задачами на збільшення і зменшення числа на кілька одиниць (у кілька разів) та різницеве (кратне) відношення. Ефективно при цьому використовувати різні види наочного матеріалу. При подальшій роботі над задачами вчитель має використовувати індивідуальний підхід до учня, диференційовані завдання.

Результативність методики опрацювання задач, пов’язаних з різницевим і кратним відношенням перевірено експериментально. Експеримент у часі тривав один навчальний рік на базі двох третіх класів різних шкіл. Отриманий результат записаний у відсотках таблиць і з нього можна зробити висновки, що якщо вчитель враховує вікові особливості своїх учнів, здійснює індивідуальний підхід до кожного учня, використовує диференційовані завдання, створює на уроці ситуацію успіху, то обов’язково одержить позитивний результат. Так і в експериментальному класі на кінець навчального року істотно покращилася успішність під час розв’язування простих задач, що пов’язані з різницевим і кратним відношенням.

Саме цій групі задач недостатньо приділено уваги в методичних посібниках, які я проаналізувала.

За допомогою вміння розв’язувати прості задачі можна сприяти формуванню в дітей елементарних основ наукового світогляду, допомагати розвитку творчих здібностей і багатьох цінних якостей особистості.

Список використаних джерел

1. Бантова М.О., Бельтюкова Г.В., Полевщикова О.М. Методика викладання математики в початкових класах. – К.: Вища школа, 1982.

2. Богданович М.В. Методика розв’язування задач у початковій школі. – К.: Вища школа, 1990.

3. Богданович М.В. Математика 1 клас. – К.: Підручники і посібники, 2001.

4. Богданович М.В. Математика 2 клас – К.: Підручники і посібники, 2002.

5. Богданович М.В. Математика 3 клас – К.: Підручники і посібники, 2003.

6. Богданович М.В. Математика 4 клас – К.: Підручники і посібники, 2004.

7. Богданович М.В., Козак М., Коваль Я. Методика викладання математики в початкових класах. – К.: А.С.К., 1998.

8. Ганул О., Диференціація навчання// Початкова школа. – 2000. - №10.

9. Клименченко Д.В. Збірник вправ з математики для початкових класів. – К.: Радянська школа, 1987.

10. Коберник Г., Диференціація навчання на уроках математики// Початкова школа. – 1999. - №9.

11. Козак М., Корчевська О., Маланюк К., Уроки математики у 2 класі.. – Тернопіль, Астон, 2003.

12. Король С., Психолого – педагогічні умови організації навчального процесу // Початкова школа. – 2000. - №12.

13. Король Я.А., Практикум з методики викладання математики в початкових класах. – Тернопіль, Мандрівець, 1998.

14. Корчевська О.П., Козак М.В., Робота над математичними задачами в 4 класі. – Тернопіль, 2002.

15. Кочерга О., Психофізіологічні особливості діяльності мозку людини // Початкова школа. – 2005. - №6.

16. Кочина Л.П., Листопад Н.П., Математика 1 клас. – К.: Підручники і посібники, 2001.

17. Логачевська С., Диференційоване навчання на уроках математики // Початкова школа. – 2001. - №5.

18. Мали хіна О., Особливості мотивації учіння дітей молодшого шкільного віку // Початкова школа. – 2002. - №7.

19. Моро М.Г., Пишкало А.М. Методика навчання математики в 1 – 3 класах. – К.: Радянська школа, 1979.

20. Савченко О.Я., Якість і варіативність шкільних підручників як умова запровадження державних стандартів початкової освіти // Початкова школа. – 2001. - №8.

21. Царева С.Е. Обучение решению задач // Начальная школа. – 1998. – №1.

22. Шикова Н.Б. Работа над текстовыми задачами // Начальная школа. – 1991. – №5.

Додаток А

Схематична форма запису задачі

Задача

На одному боці вулиці стояло 7 автомобілів, а на другому – на 3 менше. Скільки автомобілів стояло на другому боці вулиці?

І –

ІІ – -?

Додаток Б

Графічна форма запису задачі

Задача

У каструлі вміщується 5л води, а в банці – 3л. На скільки більше літрів води вміщується у каструлі, ніж у банці?

К.

?

Б.

Додаток В

Таблична форма запису задачі

Задача

У шухляді лежало 12 олівців, а ручок – у 2 рази менше. Скільки ручок лежало у шухляді?

Олівці 12
Ручки ?, у 2 рази менше

Додаток Г

Картки з індивідуальними завданнями

Картка 1 Картка 2
1. Перше число 32, воно у 4 рази більше, ніж 2 число. Знайти друге число.2. Мама купила 15м рожевої стрічки і 3м білої стрічки. У скільки разів менше білої стрічки, ніж рожевої купила мама? 1. Оксанка знайшла 8 грибів, а Сергійко – у 2 рази більше. Скільки грибів знайшов Сергійко?2. У першому класі навчається 25 учнів, а в другому – на 6 учнів менше. Скільки учнів навчається у другому класі?