Смекни!
smekni.com

Облік розрахунків з різними дебіторами (стр. 5 из 5)

знищенням (псуванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей» (зі змінами й доповненнями).

Бухгалтерський облік розрахунків за відшкодуванням підприємству завданих збитків у результаті нестач і втрат від псування цінностей, нестач і розкрадання грошових коштів, якщо винуватця виявлено, здійснюється на субрахунку 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків». За дебетом цього субрахунку відображаються суми виявлених нестач, а за кредитом - списання цих сум.

У разі виявленні нестач і втрат у бухгалтерському обліку проводиться запис:

Дебет 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей»;

Кредит 30 «Каса».

Одночасно суми невідшкодованих нестач обліковуються на забалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей», на якому ведеться аналітичний облік за кожним боржником окремо.

Після встановлення конкретних винуватців суми списуються з забалансового субрахунку з одночасними записами в бухгалтерському обліку:

Дебет 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків»

Кредит 716 «Відшкодування раніше списаних активів».

Якщо нестачі відшкодовуються винуватцем грошовими коштами, робиться запис:

Дебет 30 «Каса»;

Дебет 31 «Рахунки в банках»;

Кредит 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків».

Якщо нестачі утримуються із заробітної плати винуватця, це відображається записом:

Дебет 66 «Розрахунки з оплати праці»;

Кредит 375 «Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків».

У цьому розділі були наведені бухгалтерські записи, пов’язані з нестачею грошових коштів у касі підприємства. Відображення в бухгалтерському обліку нестач та збитків, пов’язаних з матеріальними цінностями, розглянуто в розділах 2 і 3.

Аналітичний облік розрахунків за відшкодуванням завданих збитків ведеться за кожним дебітором окремо.

На субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» ведеться облік дебіторської заборгованості, яка не знайшла свого відображення на інших рахунках і субрахунках, а саме: усі види розрахунків із працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), розрахунки за орендними операціями, розрахунки, пов’язані зі здійсненням спільної діяльності, з реалізацією необоротних активів і запасів (крім реалізації, пов’язаної з основною діяльністю) та інші розрахунки.

За дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» відображається виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом - її погашення чи списання.

Довгострокова дебіторська заборгованість відображається в Балансі в складі необоротних активів.

Поточна дебіторська заборгованість відображається в Балансі в складі оборотних активів.

У Примітках до фінансової звітності необхідно розкривати таку інформації щодо дебіторської заборгованості:

― перелік дебіторів і суми довгострокової дебіторської заборгованості;

― перелік дебіторів і суми погашення дебіторської заборгованості пов’язаних сторін виділенням внутрішньо групового сальдо дебіторської заборгованості;

― склад і суми статті Балансу «Інша поточна дебіторська заборгованість»;

― метод визначення величини резерву сумнівних боргів;

― сума поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги в розрізі її класифікації за строками непогашення.

Витрати майбутніх періодів - це витрати, які здійснені у звітному періоді, але відносяться до наступного (або наступних) облікових періодів.

До витрат майбутніх періодів належать витрати, пов’язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості, з освоєнням нових виробництв і агрегатів, а також сплачена авансом орендна плата, наперед сплачена страховка, рекламні послуги, передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

Для узагальнення інформації щодо здійснених витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах, використовується рахунок 39 «Витрати майбутніх періодів».

За дебетом рахунка 39 «Витрати майбутніх періодів» відображаються понесені витрати майбутніх періодів, за кредитом - їх списання (розподіл) і включення до складу відповідних витрат звітного періоду.

Підприємство орендує приміщення. Згідно з договором орендна плата за місяць становить 1200 грн. (у тому числі ПДВ - 200 грн.). 01.06.2000 р. авансом була сплачена орендна плата за 3 місяці.

У бухгалтерському обліку підприємства будуть зроблені такі записи:

1) 01.06.2000 р. - сплата грошових коштів за оренду (1200 3), грн.:

Дебет 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 3600

Кредит 31 «Поточні рахунки в національній валюті» 3600

Відображена сума податкового кредиту з ПДВ (200 · 3), грн..:

Дебет 641 «Розрахунки за податками» 600

Кредит 644 «Податковий кредит» 600

2) 30.06.2000 р. - відображення витрат на оренду за червень, грн:

Дебет 92 «Адміністративні витрати» 1000

Дебет 644 «Податковий кредит» 200

Кредит 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 1200

Сплачені авансом орендні платежі визнані витратами майбутніх періодів (3600 – 1200), грн.:

Дебет 39 «Витрати майбутніх періодів» 2400

Кредит 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 2400

3) 31.07.2000 р. - відображені витрати на оренду за липень, грн.:

Дебет 92 «Адміністративні витрати» 1000

Дебет 644 «Податковий кредит» 200

Кредит 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» 1200

тощо.

Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їхніми видами.

Витрати майбутніх періодів можуть відображати як оборотні, так і необоротні активи, а саме витрати, які стосуються наступного облікового періоду, а також ті, що будуть віднесені на більш пізні періоди.

У Балансі витрати майбутніх періодів відображаються в розділі III Активу «Витрати майбутніх періодів».


2.ОХОРОНА ПРАЦІ

Охорона праці – це система законодавчих актів, соціально-економічних,організаційних, технічних, гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів та засобів, що забезпечують збереження здоров'я і працездатності людини в процесі праці.

Охорона праці регулюється законом «Про охорону праці».

Закон «Про охрону праці» - це самостійна гілка в законодавстві України про працю. Дія цього закону поширюється на всі підприємства, установи та організації незалежно від форми власності та видів діяльності, фізичних осіб, які відповідно до законодаства, використовують найману працю, та на працюючих за найом.

Закон не відмінив жодної з чинних норм:

- Створити органи управління охороною праці та ситему органів нагляду за охороною праці;

- Сворити власну нормативно-правову базу з охорони праці;

- Забезпечити гласність з питань охорони праці;

- Ввести економічні важелі управління охороною праці;

- Визначити роль колективних договорів;

- Розпочати підготовку дипломованих спеціалістів з охорони праці.

Кобеляцька міська рада має Положення про організацію та проведення роботи з працівниками з питань охорони праці технологій робіт, пожежної безпеки в структурних підрозділах Кобеляцької міської ради.

Це положення розроблено відповідно до діючих нормативних документів з охорни праці, пожежної безпеки, експлуатації тощо, а також згідно типового положення про навчання з охорони праці Держнаглядохоронпраці України ДНАОП 0.00-4.12.99 затвердженого 17.02.1999р.

За даним положенням на підприємтсві проводиться вступний інстуктаж з безпеки праці з усіма новоприйнятими на роботу незалежно від їх освіти, стажу роботи, з тимачасовими працівниками, відрядженими, а також студентами та учнями, прибувшими на виробничу практику; з працівнками інших підприємтсв, які прибули на роботу на дане підприємтсво, у випадку екскурсій на підприємство.

Вступний інструктаж підприємства проводять спеціалісти служби охорони праці (інженери з ОП та пожежної безпеки, начальник служби ОП).

Кожен вступний інстуктаж міської ради заноситься до журналу реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці.

Даний журнал повинен бути пронумерований, прошнурований та скріплений печаткою. Термін зберігання журналу після останнього запису 10 років

Таблиця 2.1 - Сторінка журналу

№ п/п Дата проведення інструктажу Ініціали особи, яку інструктують Професія*, посади особи, яку інструктують, її вік Назва виробничого підрозділу, до якого приймається особа, яку інформують Прізвище, ініціали, посада Підписи
1 2 3 4 5 6 7 8

* не заповнюється при проведенні вступного інструктажу в закладах освіти з особами, які не досягли 14 років.

Окрім вступного інструктажу на підприємстві проводяться первинний, вторинний, повторний та кінцевий інструктажі.

Кобеляцька міська рада на кожному поверсі має вогнегасник. В кабінетах також є вогнегасники.

На внутрішньому подвір’ї підприємства розташований пожежний щит, на якому розміщені усі необхідні протипожежні предмети.

Отже, охорона праці та протипожежна безпека у Кобеляцькій міській раді відповідає нормам безпеки та має задовільний стан.

ВИСНОВОК

Отже, основними видами дебіторської заборгованості в бюджетних установах є:

- розрахунки в порядку планових платежів;

- розрахунки з підзвітними особами;

- розрахунки за відшкодування завданих збитків;

- розрахунки з іншими дебіторами.

- Розрахунки в порядку планових платежів

Розрахунки в порядку планових платежів у бюджетних установах застосовуються за наявності постійних господарських зв’язків з різними установами та організаціями за поставками матеріальних цінностей і наданням послуг, наприклад, при розрахунках з продовольчими базами за продукти харчування, з госпрозрахунковими аптеками за медикаменти, з організаціями громадського харчування за отримані талони на харчування учнів, з автопідприємствами за послуги автотранспорту.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Бутинець Т.А., Чижевська Л.В., Береза С.Л. Бухгалтерський облік. Навчальний посібник для студентів. // За ред.. Ф.Ф. Бутинця. Житомир: ЖІТІ, 2000-627 с.

2. Грабова Н.М. Теорія бухгалтерського обліку: 2001: Навчальний посібник // За ред.. М.В. Кужельного. – К.: А.С.К., 2001. – 272 с.

3. Сопко В.Бухгалтерський облік. Навчальний посібник . – К.: КНСУ 2000. – 578 с.

4. Ткаченко Н.М. Бухгалтерський облік на підприємствах з різними формами власності. Навчальний посібник. – К.: А.С.К., 1997. – 512 с.

5. Учебно-практическое пособие «Курсом реформ - учет 2000». - Днепропетровск: ООО»Баланс-клуб», 2000. – 336 с.

6. Финансовый менеджмент: теория и практика. Ученик // Под ред. Е.С. Стояновой. – М – 997. – 574 с.

7. Финансовый менеджмент: учебник для ВУЗов // Г.Б. Поляк, И.А. Анодис, Т.А. Краева и др., под ред. Г.Б. Поляка. – М.: Финансы, 1997. – 518 с.