Смекни!
smekni.com

Місце особистості в політиці (стр. 1 из 3)

Реферат на тему:

Місце особистості в політиці

План

Вступ

1. Дослідження проблеми особи в політиці

2. Методологічний підхід

3. Агресивні форми поведінки в політиці

Висновок

Використана література


Вступ

У нормальному, цивілізованому суспільстві політика здійснюється для людей і через людей. Яку значну роль не грали б соціальні групи, масові суспільні рухи, політичні партії, кінець кінцем її головним суб'єктом виступає особа, бо самі ці групи, рухи, партії та інші громадські і політичні організації складаються з реальних осіб і лише через взаємодію їх інтересів і волі визначається зміст і спрямованість політичного процесу, всьому політичному життю суспільства.

Активна участь особи в політичному житті суспільства має багатопланове значення.

По-перше, через таку участь створюються умови для повнішого розкриття всіх потенцій людини, для його творчого самовираження, що у свою чергу складає необхідну передумову найбільш ефективного вирішення суспільних завдань. Так, якісне перетворення всіх сторін життя передбачає всемірну інтенсифікацію людського чинника, активну і свідому участь в цьому процесі широких народних мас. Але поза демократією, довірою і гласністю стають неможливі ні творчість, ні усвідомлена активність, ні зацікавлена участь.

По-друге, загальний розвиток людини як суб'єкта політики є важливою умовою тісного зв'язку політичних інститутів з цивільним суспільством, контролю за діяльністю політико-управлінських структур з боку народу, засобом протидії бюрократичним збоченням в діяльно апараті управління, відділень функцій управління від суспільства.

По-третє, через розвиток демократії суспільство задовольняє потреба своїх членів брати участь в управлінні справами держави.

Отже, первинним суб'єктом політики є особа (індивід). Як відзначали ще древні (Протагор) “Людина є міра всіх речей”. Це повністю застосовано і до політики. Саме особа, її інтереси, ціннісні орієнтації і цілі виступають «мірою політики», рушійним початком політичної активності націй, класів, партій і так далі Проблема особи має в політичній науці щонайменше три головні аспекти:

- Особа як індивідуальні психофізіологічні (емоційні, інтелектуальні і ін.) особливості людини, його специфічні звички, ціннісні орієнтації, стиль поведінки і тому подібне При аналізі особи під цією точкою зору основна увага зазвичай приділяється політичним лідерам, від індивідуальних особливостей яких залежить велика політика.

- Особа як представник групи: статусною, професійною, соціально-етнічною, класовою, еліти, мас і тому подібне А також як виконавець певної політичної ролі: виборця, члена партії, парламентаря, міністра. Такий підхід до особи як би розчиняє її в крупніших соціальних утвореннях або ж наказаних нею ролях і не дозволяє відобразити автономію і активність індивіда як специфічного суб'єкта політики.

- Особа як відносно самостійний, активний учасник політичного і суспільного життя, що володіє розумом і свободою волі, не лише загальнолюдськими рисами, але і унікальними у своєму роді рисами, тобто як цілісність, що не зводиться до її окремих соціальних (професійним, класовим, національним і тому подібне) характеристик і має політичний статус громадянина або підданої держави. Саме у цьому своєму аспекті чоловік зазвичай і виступає суб'єктом і об'єктом, предметом дії політики.


1. Дослідження проблеми особи в політиці

Багато мислителів розглядували проблему особи і політики, показували роль індивіда як суб'єкта і об'єкту політики. Цікаву точку зору я знайшла біля Р. Леббота. Ось, що він пише в своєму творі «Психологія народів і мас»:

«Психічна організація людей володіє легко змінними другорядними особливостями (окрім незмінних), які може легко змінювати середа, обставини і інші чинники.

Так само, кожна людина має в своїй психічній організації всілякі зачатки характеру, яким обставини не завжди надають випадок виявитися. Цим саме пояснюється те, що в епохи великих релігійних і політичних криз спостерігають такі миттєві зміни в характері, що здається, ніби все змінилося: вдачі, ідеї, поведінка людей, але дуже рідко буває, щоб це було надовго. Через ці завдатки характеру, які приводяться в дію відомими винятковими подіями, діячі великих релігійних і політичних криз здаються нам вищими істотами, хоча насправді в них прокинулися завдатки характеру, дані спочатку всім, відповідно до ситуації, що склалася.

Здається, що вплив обставин на людину достатньо глибоко, але зміни виявляються незначними. Голод може привести людину до озлоблення, опустити до якого-небудь рівня, але чи означає це що його звичайний характер остаточно змінився? Досліджуючи різні чинники (у тому числі і політичні) здатні діяти на психічний устрій особи і цілих народів, можемо констатувати, що вони діють на сторони характеру, що змінюються, але ні скільки не зачіпають основних його рис, або зачіпають лише шляхом тривалих спадкових накопичень (протягом століть)».

Становлення особи як суб'єкт політики відбувається поступово у міру соціального дозрівання людини, в процесі його політичної соціалізації.

Коротко можна сказати, що політична соціалізація - це перш за все вступ, вростання особи до світу політики: формування політичних уявлень, орієнтацій і установок, придбання навиків політичної участі, вростання в певну політичну культуру. Політичні уявлення, цінності, установки не даються з народженням, а саме отримуються у міру дозрівання особи.

Починаючись з раннього дитинства, політична соціалізація продовжується все свідоме життя, оскільки раз придбані уявлення, орієнтації, установки і навики не залишаються назавжди незмінними; вони можуть коректуватися, мінятися і в зрілому і навіть в похилому віці залежно від різних чинників, і насамперед під впливом особистого суспільно-політичного досвіду.

Особливо сильний вплив на процес соціалізації роблять переломні періоди суспільного розвитку. Деякі події-війни, економічні кризи, внутрішні революції, досягнення політичної незалежності-сильно впливають на зміну політичних поглядів людей.

Політична соціалізація здійснюється двома основними шляхами. Перший - це передача новим поколінням політичного досвіду попередніх поколінь, досвіду, втіленого в нормах політичної культури. Така передача відбувається в процесі сімейного виховання, навчання в школі, через засоби масової інформації і інші канали. Другий путь-це придбання особою нових раніше невідомих політичних знань, засвоєння нового, раніше невідомого політичного досвіду. У реальному житті і те і інший напрям переплітаються, взаємодоповнюють один одного.

Соціалізація може бути прямою-політичні збори і мітинги. Виборчі кампанії, політична пропаганда, вивчення політичного життя за шкільною програмою і непрямою, - наприклад, мимовільне наслідування дітей батькам в політичних перевагах. У соціалізації індивід не є повністю пасивним об'єктом. Але він і не єдиний суб'єкт, що діє . Індивіди і соціалізують і себе і соціалізуються ззовні.

Існує величезна кількість теорій осіб. Особа, її поведінка в тих або інших ситуаціях, її проблеми цікавить величезна безліч психологів і соціологів. У зв'язку з цим і виникають дані теорії. У даній роботі я розгледжу підхід Теодора Адорно, представлений в його книзі «Авторитарна особа».

2. Методологічний підхід

Навряд чи яка-небудь концепція в сучасній американській психології так ретельно критикувала, як концепція типології. Оскільки «будь-яке вчення про типів є лише перше наближення до проблеми індивідуальності, і нічого більш», будь-яка подібна доктрина є предметом спустошуючих атак відразу з двох протилежних сторін: нібито вона не уловлює одиничного, і її узагальнення статистично не засновані на продуктивному евристичному інструментарії. З погляду спільної динамічної теорії особи висловлюється заперечення, що типології мають прагнення до класифікації і трансформації вельми гнучких рис вдачі в статистичні, квазібіологічні характеристики, нехтуючи, перш за все, сукупністю соціальних і історичних чинників. У статистичному відношенні особливо підкреслюється незадовільність бінарних типологій. Що ж до евристичної цінності типології, то вказується на їх накладання один на одного і необхідність конструювання «змішаних типів», які практично заперечують первинні побудови. І вінчає всі ці аргументи небажання застосовувати жорсткі концепції до гаданої текучої реальності психологічного життя.

Теорії типів пропонують класифікацію осіб за чітко розділеними класами, вони не придатні для надійних масових даних. Таке положення, проте, не обов'язково властиво всім системам типології людини. Воно, швидше, характерний для популярних версій і адаптації теорії типів, чим для первинних концепцій. Звичайно, психологи типів намагалися класифікувати осіб, але це не було невід'ємною часткою їх теорії: їх концепції найчастіше були істотно модифіковані для допущення нормального розподілу рис.

Пояснення насущної користі типологічного підходу, проте, лежить не в статистичному і біологічному, а навпроти, в динамічному і соціальному. Той факт, що людське суспільство розділене на класи, до цих пір має більший вплив, чим зовнішні зв'язки людей. Сліди суспільного придушення залишаються в душі індивідуума. Французький соціолог Дюркгейм, зокрема, показав, як і до якого ступеня ієрархічний соціальний порядок просочує індивідуальне мислення, відношення і поведінка. Люди формують психологічні «класи» з огляду на те, що на них віддруковуються різноманітні соціальні процеси.

Поверхнева заздрість. Феномен, що обговорюється тут, знаходиться не на тому ж логічному рівні, що і різні «типи» з високою або низькою кількістю балів, які ми охарактеризуємо далі. Насправді, він не поміщений усередині і немає сам по собі психологічним «типом», але, швидше, представляє конденсацію раціональніших, як свідоміших, так і підсвідомих проявів забобонів, оскільки вони можуть бути помітні на глибших, підсвідомих рівнях.