Смекни!
smekni.com

Контроль і аудит оплати праці і заробітної плати бухгалтерією Серговської філії ТОВ "Лео" із застосуванням АРМ "Бухгалтера" (стр. 3 из 3)

П-49 «Розрахунково-платіжна відомість»;

П-50 «Розрахункова відомість»;

П-51 «Розрахункова відомість»;

П-52 «Розрахунок заробітної плати»;

П-53 «Платіжна відомість»;

П-54 «Особовий рахунок»;

П-54а «Особовий рахунок»;

П-55 «Накопичувальна картка вироблення та заробітної плати»;

П-56 «Накопичувальна картка обліку заробітної плати»;

Наказом №144 передбачено три варіанти розрахунків з працівниками по заробітній платі:

1. По розрахунково-платіжній відомості, яку одночасно використовують для розрахунку та видачі заробітної плати (типова форма П-49). Вона застосовується на невеликих підприємствах і грунтується на даних особового рахунку (Типова форма П-54). Зарплату нараховують по первинних документах обліку вироблення, фактично відпрацьованого часу, доплатних листів та інших документів. Ця відомість може бути складена в одному або в двох екземплярів, причому платіжним документом є перший екземпляр.

2. По розрахунковій відомості (типова форма П-50) та окремої платіжної відомості (типова форма П-53), по якій виплачують заробітну плату, такий порядок застосовують на крупніших торгових, промислових підприємствах.

3. По спеціальних листах розрахунку заробітної плати (типова форма П-52), які виписують на кожного працівника на розрахунковий період. В цьому випадку записи здійснюють під копірку в двох екземплярах. Суми до видачі переносять в платіжну відомість (П-53).

За завданням ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» в минулому році в Серговській філії працювали представники аудиторської фірми. Аудит є зовнішнім незалежним фінансовим контролем, здійснюваним незалежними дипломованими аудиторами, що не працюють на даному підприємстві. Аудиторський контроль широко застосовується в світовій практиці.

Основною передумовою такого контролю є взаємна зацікавленість підприємств в особі їх власників, держави в особі податкової служби та аудиту в забезпеченні достовірності обліку та звітності.

Проводячи аудит, аудитори досліджували питання нарахування заробітної плати та утримання з неї. В ході аудиту виявлялися можливі випадки додаткових виплат працівникам за такі роботи, які відповідно до посадових характеристик входять в коло їх обов'язків або обов'язків інших штатних працівників Серговської філії.

Перевірці підлягали всі документи, на підставі яких даються бухгалтерські проводки в дебіт і кредит рахунку 66 «Розрахунки по заробітній платі».

Зверталася увага на достовірність нарахування заробітної плати, тому що можуть бути помилки допущені бухгалтерами розрахункового відділу, які недостатньо добре оволоділи нормативними актами, не врахували ті або інші зміни, що привело до надмірно наліченої або недонарахованої заробітної плати. При перевірці достовірності сум нарахованих премій встановлювалося, чи були виконані умови, при яких виплачується премія.

Аудитор вивчав, чи не було випадків не надання відпусток працівникам і заміною їх грошовою компенсацією, що є порушенням законодавства. Грошова компенсація за дні невикористаної відпустки в Серговській філії ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» виплачується працівнику тільки у разі звільнення з підприємства.

При перевірці нарахувань виплат за чергову відпустку встановлювалося чи достовірно визначена у відпускній заяві тривалість відпустки та підрахована сума заробітку працівника до відпустки.

При перевірці питань нарахування заробітної плати перевірялася відповідність посадових окладів в особистій картці працівника, затвердженим окладам в штатному розкладі. Вивчалася правильність і обґрунтованість нарахування надбавок до заробітної плати, реальність проведених розрахунків по заробітній плати за неповний місяць роботи, достовірність проведених утримань із заробітної плати податку з доходів фізичних осіб та збору на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, як на випадок безробіття, так і на випадок тимчасової втрати працездатності, збору до Пенсійного фонду України, правильності оплати за тимчасове заміщення працівника з більшим окладом.

В ході аудиту встановлювалося, чи своєчасно перераховуються утримані суми податку з доходів фізичних осіб та збори на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Про всі випадки вищеперелічених перевірок в Серговській філії ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» складені акти перевірок, екземпляри яких знаходяться у головного бухгалтера. Фактів грубого порушення трудового законодавства в питанні оплати праці встановлено не було.