Смекни!
smekni.com

Фінансовый звіт за 2007 рік ВАТ "Райффайзен - банк Аваль" (стр. 4 из 7)

Стійке зростання Райффайзен Банку Аваль забезпечується також його надійною репутацією, найвищим рівнем обізнаності про бренд банку на ринку, чітко визначеною зорієнтованістю персоналу на найкращі результати та якість.

Усі ці чинники в поєднанні з сучасними технологіями, широким асортиментом послуг та продуктів для приватних, великих корпоративних клієнтів та підприємств МСБ, ефективним корпоративним управлінням та прозорістю банківських операцій забезпечують довіру та лояльність з боку клієнтів банку.

Стратегія зростання

Досягнувши показника зростання активів більш ніж на 64% до 8,8 млрд. дол. США в 2007 році, Райффайзен Банк Аваль підтвердив свою позицію другого за величиною банку України та найбільшщго іноземного банку з ринковою часткою 7,4% в загальних активах банківської системи країни. Володіючи потужною мережею, що охоплює 1180 відділень, Райффайзен Банк Аваль як універсальний банк національного рівня забезпечує повний перелік послуг для однієї з найбільших клієнтських баз. Станом на кінець 2007 року банк обслуговував понад 4,1 млн. приватних клієнтів, майже 196 тис. малих та середніх підприємств та 9040 великих корпоративних клієнтів.

Трансформаційні процеси, розпочаті в банку відразу після його придбання Райффайзен Інтернаціональ БанкХолдинг АГ у жовтні 2005 року, забезпечили підвищення ефективності банківських операцій, оптимізацію мережі відділень та модернізацію операційних систем. Впровадження стандартів групи Райффайзен Інтернаціональ на продукти, ІТ та управління персоналом дозволило банку привести свої операції у відповідність до кращих банківських стандартів. Такий прогрес здобув високу оцінку і визнання у вигляді численних нагород та номінацій, присуджених банку в 2007 році. Крім номінації журналу The Banker «Найкращий банк року», Райффайзен Банк Аваль отримав визнання як кращий роботодавець серед банків України, найдорожчий банківський бренд, один із найбільш прозорих банків країни, а також за кращу іпотечну та депозитну програми тощо. Подальше вдосконалення систем управління ризиками та створення централізованої системи збору заборгованості за кредитами у 2007 році забезпечило втілення амбіцій Райффайзен Банку Аваль щодо зростання якості обслуговування клієнтів при одночасному швидкому нарощуванні кредитно-інвестиційного портфеля.

Динамічний розвиток банківського сектора України за умов сприятливого макроекономічного середовища та сталого притоку прямих іноземних інвестицій, дозволили банку скористатися своєю унікальною позицією на ринках кредитування приватних та корпоративних клієнтів і продовжити свій органічний розвиток. Більш ніж 77-відсотковий приріст кредитного портфеля до 7,2 млрд. дол. США у 2007 році уможливив підвищення банком обсягів фінансування малих та середніх підприємств, великих корпоративних клієнтів та приватних осіб, тим самим забезпечуючи внесок у стійке економічне зростання України та процвітання своїх клієнтів. В умовах все більш жорсткої конкуренції банк залишається другим за величиною кредитором в Україні з ринковою часткою 8,7% від обсягів кредитів по банківській системі загалом. У 2007 році Райффайзен Банк Аваль продемонстрував виняткові результати в нарощуванні обсягів кредитування юридичних осіб.

Портфель кредитів банку для корпоративних клієнтів майже подвоївся станом на кінець року, досягнувши 3,1 млрд. дол. США.

Визначних показників було досягнуто й у кредитуванні малого та середнього бізнесу, обсяги якого на кінець 2007 року становили 1,07 млрд. дол. США при прирості портфеля кредитів для МСБ на 89,2% лише за один рік.

У звітному році банк зберіг провідні позиції на ринку кредитування фізичних осіб. Використання основної конкурентної переваги – великої мережі відділень і широкої клієнтської бази – дозволили банку наростити обсяги кредитування роздрібного сегменту до 2,9 млрд. дол. США при прирості портфеля майже на 71%. Неспинному нарощуванню портфеля кредитування фізичних осіб сприяв стійкий попит на іпотечні кредити та автокредити.

За даними Національної української іпотечної асоціації, на кінець 2007 року банк продовжував займати друге місце на ринку іпотечного кредитування з ринковою часткою 14,4%.

Фондування

Приріст високоякісних активів та модернізація банківських операцій за звітний рік були б неможливими без належного управління та підтримки з боку материнського банку, а також без доступу до внутрішніх та міжнародних ринків ресурсів. У 2007 році обсяг клієнтських депозитів Райффайзен Банку Аваль зріс більш ніж на 1,1 млрд. дол. США до 4,5 млрд. дол. США, що означає приріст на 34% порівняно з попереднім роком. Депозити населення зросли на 38,6% до 3,1 млрд. дол. США, склавши майже 70% загальної бази клієнтських депозитів. Ефективна фінансова діяльність та один із найкращих кредитних рейтингів серед місцевих банків дозволили Райффайзен Банку Аваль залучити значний обсяг більш довгострокових міжнародних ресурсів. Фондування банку з боку кредитних установ, переважно солідних міжнародних банків і фінансових організацій, збільшилося на 119% до 2,9 млрд. дол. США. Зокрема, в 2007 році банк залучив синдикованих кредитів на 700 млн. дол. США. Крім того, протягом першого півріччя 2007 року Райффайзен Банк Аваль мобілізував 277 млн. дол. США (1,4 млрд. грн.) за рахунок розміщення гривневих облігацій, переважно серед іноземних інвесторів. Збалансованість структури фондування за рахунок внутрішніх та міжнародних ресурсів дозволяє банку краще управляти своїми активами та пасивами, мінімізуючи ризики, пов’язані з коливанням обмінних курсів та строками платежів.

Для забезпечення неспинного розвитку та органічного зростання банку акціонери додатково інвестували майже 300 млн. дол. США (1,5 млрд. грн.), збільшивши капітал банку на 73,5% до 996 млн. дол. США у 2007 році порівняно з 574 млн. дол. США у 2006 році. Райффайзен Банк Аваль став першим емітентом на ринку, що продавав свої акції за ринковою ціною. Станом на кінець 2007 року ринкова ціна на акції банку майже в 10 разів перевищила номінальну.

Підтвердженням ефективної діяльності Райффайзен Банку Аваль у 2007 році вкотре стали досягнуті рекордні результати роботи. Операційний дохід банку збільшився майже на 49% до 602,7 млн. дол. США. Цьому зростанню сприяли дві найважливіші складові, пов’язані з обслуговуванням клієнтів: процентний та комісійний дохіди. Чистий процентний дохід банку зріс більш ніж на 66%, у той час як комісійний дохід збільшився на третину проти 2006 року. Збільшення загальних адміністративних витрат майже на 35% відбулося головним чином за рахунок підвищення витрат на персонал (пов’язаним переважно зі значною інфляцією заробітної плати в країні), проте це підвищення було нижчим за рівень зростання операційного доходу завдяки чіткому управлінню витратами. У результаті банк поліпшив показник співвідношення витрат до доходів, досягнувши одного з найкращих результатів по країні.

Отриманий приріст чистого доходу на 89,3% до 151,5 млн. дол. США значно перевищив середній показник зростання доходів банків-конкурентів та по банківській системі України загалом.

Протягом 2007 року банк продовжував виконувати всі регулятивні вимоги Національного банку України, включаючи вимоги щодо адекватності капіталу, ліквідності та управління ризиками. Коефіцієнт адекватності капіталу банку згідно з українськими стандартами обліку та звітності підвищився з 12,14% до 13,02% у 2007 році, що значно перевищує встановлений показник 8%. Коефіцієнт адекватності капіталу згідно з Міжнародними стандартами фінансової звітності становив 15,04% станом на кінець року.

У лютому 2008 року міжнародне рейтингове агентство Moody’s підвищило рейтинг фінансової стабільності (BFSR) банку з D- до D. При цьому агентство підтвердило рейтинг банку Baa1/Prime-2 для довгострокових та короткострокових депозитів у національній валюті. Прогноз для усіх рейтингів стабільний. Агентство також присвоїло банку найвищий рейтинг за національною шкалою – Aaa.ua. Ці рейтинги є визнанням надзвичайно ефективної діяльності банку та належать до найвищих рейтингів, присвоєних Moody’s українським банкам.

Послуги корпоративним клієнтам

У 2007 році Райффайзен Банк Аваль зміцнив свою ринкову позицію у сегменті корпоративних клієнтів та ввійшов до чільної трійки банків-лідерів, які обслуговують корпоративний бізнес в Україні. В цілому за звітний період кредитний портфель банківської системи в сегменті юридичних осіб зріс на 63%. Корпоративний бізнес Райффайзен Банку Аваль продемонстрував ще більш вражаючий приріст – 89%! У результаті, частка корпоративного бізнесу на ринку юридичних осіб України зросла з 4,8% до 5,5%, а частка кредитного портфеля юридичних осіб банку відповідно збільшилася з 6,7% до 7,1%.

Такий стрімкий розвиток став можливим, з одного боку, завдяки якісному фондуванню та виваженій стратегії збалансованого росту активів та пасивів банку, а з іншого, був обумовлений ефективним управлінням та гнучкою системою продажу послуг корпоративному бізнесу.

У 2007 р. сервісна модель, побудована в попередні роки з урахуванням потреб основних клієнтських груп, довела свою ефективність, забезпечивши високі результати роботи.

Зокрема, кількість клієнтів корпоративного бізнесу за рік зросла більш ніж на 2500 компаній. Більше половини нових клієнтів припало на один із найбільш пріоритетних клієнтських сегментів – «mid market» (великі корпоративні клієнти). Кредитний портфель даного сегмента зріс на 66,3%. Широка присутність у кожному регіоні України та професійно підготовлені клієнтські менеджери дозволяють Райффайзен Банку Аваль бути одним із основних обслуговуючих банків для великих компаній у всіх регіонах України.

Саме для великих регіональних корпоративних клієнтів банк продовжував розвивати мережу продажу в 2007 році, відкривши нові сучасні корпоративні центри в Кривому Розі, Маріуполі, Дніпродзержинську, Севастополі, Білій Церкві, Кременчуці.

Кількість транснаціональних компаній, які віддали перевагу обслуговуванню у Райффайзен Банку Аваль, подвоїлася до 638, у той час як кредитний портфель сегменту збільшився на 245%, що засвідчує – банк став