Смекни!
smekni.com

Розвиток політичної думки в Росії (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

1.Розвиток політичної думки в Росії О. Герцен

2. Політично-літературне життя Плеханова

3. Літературна діяльність Н. Бердяєва

4. Розвиток політичної думки в Росії С. Булгаков

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Герцен, А. І. - відомий російський письменник і революціонер. Почав свою революційну діяльність під впливом великих соціалістів-утопістів. Разом з Огарєвим і ін. засланий до Пермі, а потім до Вятку. Після повернення до Москви Герцен стає одним з вождів "західників" і веде боротьбу із слов'янофілами. Не дивлячись на розбіжності із слов'янофілами, Герцен, проте, і сам вважав, що соціалізм в Росії виросте з селянської общини. Ця помилка в значній мірі пояснювалася його розчаруванням в політичному устрої Західної Європи.

Бердяєв, Микола Олександрович - російський філософ-ідеаліст. У першій половині 90-х років примикав до марксистів, потім перейшов, за його власними словами, "від марксистської лже-соборності, від декадентсько-романтичного індивідуалізму до соборності містичного неохристианства". Бердяєв був одним з учасників "Проблем ідеалізму" і збірки "Віхи". Висланий з Росії. Видавав в Парижі журнал "Дорога", що іменувала себе "органом російської релігійної думки".

Булгаков Сергій Миколайович - російський економіст, філософ, теолог, один з авторів збірки "Віхи". Був приват-доцентом Московського Університету по кафедрі політичної економії і професором Московського Технічного училища. У 90-х рр. XIX ст було "легальним марксистом". Випустив відому книгу "Від марксизму до ідеалізму". Він вже покидає грунт філософського ідеалізму і стає на точку зору релігійного містицизму, називаючи себе спочатку "християнським соціалістом"


1. Розвиток політичної думки в Росії О. Герцен

Олександр Іванович Герцен (1812-1870) - російський мислитель, автор теорії "селянського соціалізму" ("російського соціалізму").

У 1826 році під час коронації Миколи I юний Герцен разом зі своїм другом Н. Огаревим дав на Воробйових горах клятву все життя боротися з царським режимом і помститися за страчених декабристів. Цю клятву Олександр Іванович пам'ятав все життя.

У 1830 році А.І. Герцен поступив в Московський Університет і закінчив його три роки опісля. З 1831 року хлопцеві захоплюють теорії західноєвропейського утопічного соціалізму, - учення Сіна-Симона, Фур'є, Ламенне. Поступово довкола нього складається невеликий дружній кружок, в який входять Н. Огарев, Н. Сатин, Н. Сазонов, Н. Кетчер і ін. Від інших багаточисельних дружніх об'єднань, що існували у той час, кружок відрізнявся вираженим переважанням політичних інтересів у більшості його членів. Проіснував він, проте, недовго. У 1834 році був розгромлений поліцією. Його учасники заслані. У засланні надовго виявилися і Герцен з Огаревим.

На дорозі здійснення соціалістичного ідеалу стояли, проте, дві серйозні перешкоди. Це, по-перше, "німецька" монархія в Росії і по-друге, патріархальних лад самої общини. А.І. Герцен розумів, що для подолання цих перешкод необхідна соціальна революція. І він починає боротися за її здійснення. На початку 50-х рр. Олександр Іванович створює "Вольну російську друкарню" в Лондоні і виступає з жорсткою критикою миколаївського режиму. Поступово у нього починають з'являтися співробітники матеріали, що присилають до Лондона, і що допомагають в написанні прокламацій. Одночасно Олександр Іванович активно публікується в західноєвропейській пресі. В кінці 40-х - початку 50-х гг з'являються його найбільші роботи присвячені обгрунтуванню теорії "селянського соціалізму": "Росія" (1849 р.), "Про розвиток революційних ідей в Росії", "Російський народ і соціалізм" (1851 р.), "Старий світ і Росія" (1854 р.). На початку 50-х рр. А.І. Герцен стає крупною, значимою ідейною силою, здатною робити істотний вплив не лише на круг російських емігрантів, що все більш збільшується, за кордоном, але і громадська думка в самій Росії. Разом із зростанням авторитету Герцена посилюється вплив ідей соціалізму, що проповідують ним.

Пік популярності А.І. Герцена доводиться на другу половину 50-х рр. XIX століття. У роки підготовки селянської реформи в Росії заснований їм за кордоном журнал "Дзвін" читає не лише демократична інтелігенція, але і крупні державні чиновники. Його критики бояться, як вогню. Екземпляри "Дзвону" з'являються навіть на робочому столі імператора Олександра II. Проте на початку 60-х рр. популярність Герцена різко падає. Олександр Іванович підтримав польське повстання 1863 - 1864 рр. і російське суспільство йому цього не пробачило. Свій вплив Герцен поступово втрачає і в кругах російської еміграції. У другій половині 60-х рр. XIX століття він зближується з діячами I Інтернаціоналу, його публіцистика адресується в основному західноєвропейському читачеві.

У розвитку полытичних поглядів А.І. Герцена можна виділити декілька етапів. У юності (до 30-х рр. XIX вв.) він захоплювався ідеями створення справедливого суспільства, "вольтер'янством", соціалістичними теоріями Сіна-Симона, ідеями вільної особи, чималу роль грали і християнські ідеали. Власне, саме в цей період розвитку світогляду Герцена виявився закладений основний базис - сприйняття політології не лише як теоретичної науки, але і "політичної дії", бо саме політика повинна була стати науковою основою розробки ідеалів майбутнього справедливого суспільства.

У соціально-політичних переконаннях цього періоду в Герцена панує ідеалізація Заходу, як прикладу для Росії. Ідеї необхідності розвитку окремої особи, проповідь індивідуалізму, "безмежної свободи" особи, - характерна риса робіт Герцена, в яких можна зустріти справжнє оспівування людської особи: "Всі прагнення і зусилля природи завершуються людиною, до нього вони прагнуть, в нього впадають, як в океан". "Особа - вершина історичного світу, - писав Герцен, - до неї все примикає, нею все живе". Особливо ідеалізує Герцен демократичний пристрій. При цьому демократія, "республіка" для Герцена - це не просто ідеал політичного устрою, а саме етичний ідеал буття людства, адже при республіканських устроях, на думку російського мислителя, можуть розкритися всі здібності кожної людської особи.

Втім, безвір'я Герцена був своєрідним. Річ у тому, що Герцену була властива певна релігійність, бо віру в Бога Герцен замінив вірою в "світле майбутнє", в "соціальний ідеал", в мрію. Історичний алогізм і нігілізм Герцен доповнив категорією "можливості". Саме на цій алогічній вірі в "можливе", Герцен побудував свою знамениту теорію "російського (селянського) соціалізму". Ще в 1848 році Герцен писав про "потребу врятувати щось своє з вихору випадковостей". Розвертаючи цю думку на соціально-політичну проблематику, він і створив теорію "російського соціалізму". Якщо, на думку Герцена, Європа повністю вичерпала свій потенціал, то лідерство в перевлаштуванні світу "може" перейти до Росії, що зберегла ще багато незайманих, свіжих сил. Тоді як в Європі запанувала буржуазно-міщанська стихія, прагнення до збагачення, в Росії збереглася община, що забезпечує існування колективних форм життя і праці. Община, по думці А.І. Герцена, "може" стати тим вічком, на основі якого "могло бути" побудоване нове соціалістичне суспільство. Російський селянин не був заражений бацилою західноєвропейського індивідуалізму, був колективістом по інстинкту і це дозволяло розраховувати на те, що соціалістична ідея буде позитивна їм сприйнята і реалізована на практиці. По суті справи, одним з перших російських мислителів Герцен заявив про те, що в Росії "можна" побудувати справедливе соціалістичне суспільство, минувши стадію капіталізму. Таким чином, категорія "можливості" стала найважливішою не лише для Герцена, але і для всієї подальшій революційній думці в Росії.


2. Політично-літературне життя Плеханова

Його політична діяльність почалася з 1875 року, коли Г. В. Плеханов встановив зв'язки з революціонерами-народниками. Вихований в освіченій сім'ї з передовими поглядами на визвольних ідеях А. І. Герцен не міг залишитися в стороні від політичного життя того часу. У відомій революційній народницькій організації "Земля і воля" він грав крупну роль, вів пропаганду серед робітників Петербургу. Покинувши Петербурзький гірський інститут, Плеханов стає професійним революціонером, видним практиком і публіцистом революційного народництва. У 1879 році після розколу "Землі і волі" на "Народну волю" і "Чорний переділ" Плеханов очолив організацію "Чорний переділ". Він виступав проти тактики політичних змов і індивідуального терору як засобу скидання самодержавства. У січні 1880г., переслідуваний урядом, Плеханов емігрував за кордон і жив до 1917 року в Швейцарії, Франції і інших країнах.

Г. В. Плеханов переклав російською мовою "Маніфест Комуністичної партії" Карла Маркса і Фрідріха Енгельса. Ця робота склала, як визнавав сам Плеханов, епоху в його житті, вона з'явилася переломним етапом в його ідейному розвитку.

До 1883 року Плеханов порвав з народництвом і став на позиції марксизму. Плеханов став першим російським марксистом, видним теоретиком, блискучим популяризатором і сміливим захисником наукового соціалізму. Після народницького почався другий - марксистський етап в житті і діяльності Плеханова.

Він засновує разом с В. Засуліч, Л. Дейчем, П. Аксельродом, В. Ігнатовим в Женеві першу російську марксистську організацію - групу "Звільнення праці". Ця група поклала початок поширенню марксизму в Росії. Вона перекладала російською мовою і поширювала на батьківщині найважливіші вигадування Маркса і Енгельса. Для того, щоб розчистити дорогу соціал-демократичному напряму в Росії, Плеханов і його група розвернули ідейну боротьбу з народництвом. Плеханов прагнув творчо застосувати основні положення марксизму до російської дійсності. Г. В. Плеханов опубліковує книги "Соціалізм і політична боротьба", "Наші розбіжності", в яких з позицій історичного матеріалізму піддав рішучій критиці всі напрями народництва і погляди його ідеологів П. Л. Лаврова, П. Н. Ткачева, М. А. Бакуніна. Він переконливо доводив неспроможність і помилковість народницької доктрини в цілому. Ці роботи стали першим випуском з серії "Бібліотека сучасного соціалізму", яку почали члени соціал-демократичної групи "Звільнення праці".