Смекни!
smekni.com

Популізм в політичному житті суспільства (стр. 1 из 4)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНО-КОНСУЛЬТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР НАЦІОНАЛЬНОГО

УНІВЕРСИТЕТУ «ОДЕСЬКА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ» У м. ЧЕРКАСИ

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

З дисципліни: «Політологія»

На тему: «Популізм в політичному житті суспільства»

Виконав студент II курсу

Заочної форми навчання

Група ЮЗ-101

В’юник А.В.

Черкаси 2011р.


Зміст

Вступ

1. Популістські методи і стиль політичної діяльності

2. Політичні та соціальні фактори формування популізму виконавчих і законодавчих органів влади

3. Популізм і демагогія

4. Заходи протидії популізму

Висновок

Список використаної літератури


Вступ

Виник в Сполучених Штатах Америки більше ста років тому і утворився в 1891 році в Народній партії, популізм продовжує переможно простувати по планеті. Зазнавши за свою вікову історію значні зміни, він продовжує розбурхувати розуми і серця людей, впливати на політичні процеси в суспільстві. Виникнувши як народний рух у боротьбі проти різноманітних форм панування монополістичного капіталу, він видозмінювався і з'являвся на політичній арені в якості "нового курсу" в Сполучених Штатах Америки в період великої депресії; "гандизма" в Індії та в інших країнах; "руху нової епохи" , поширеного, перш за все, в колах інтелігенції та студентства; "християнського соціалізму" і в багатьох інших формах.

Предметом дослідження є популізм, що розглядається як політична діяльність, заснована на маніпулюванні популярними в народі цінностями та очікуваннями, так як зазвичай в цій іпостасі найчастіше доводиться стикатися з ним виборцям - об'єктам популізму - тим, від кого залежать результати виборів, референдумів інших політичних актів всенародного волевиявлення і на кого направлені ці популістські дії.

Метою популістської діяльності політичних лідерів є досягнення будь-яких політичних цілей або, як правило, отримання влади.

Завдання суб'єкта популізму:

1) зрозуміти і оцінити інтереси народних мас і їх вимоги;

2) розробити відповідну програму, концепцію, спрямовану на задоволення інтересів народних мас;

3) агітація народних мас;

4) заняття лідируючого положення в суспільстві.

Популізм характерний не тільки для окремих політичних лідерів - суб'єктів популізму, але і для гілок влади в цілому, які постійно з'ясовують, хто з них ближче до народу, його потребам і проблемам.

Деякі дослідники розглядають популізм як універсальний набір антитехнологій, таких як презумпція істинності простих рішень, презумпція значущості малих, але конкретних справ, лестощі охлократії, ідеологічне клішіровання, які характерні також для демагогії. Тому демагогією нерідко підміняють популізм, проводячи між ними знак рівності. При більш уважному вивченні цих політичних явищ можна виділити як загальні риси, що об'єднують їх, так і відмінності.

Небезпека популізму полягає в тому, що, будучи супутнім атрибутом демократії, він деколи приводить до влади політичних лідерів, які в подальшій політичній діяльності сповідують авторитарні чи тоталітарні принципи. Тому необхідні заходи протидії популізму для зниження негативних наслідків цього політичного явища, становлення повноцінних механізмів народовладдя, стабільних демократичних норм і традицій.

У той же час у сучасному політичному житті публічний політик змушений використовувати ті чи інші популістські методи, дотримуватися певного стилю в боротьбі за владу, тому що повне ігнорування потреб і симпатій виборців призводить до поразки на виборах.

влада популізм політика суспільство


1. Популістські методи і стиль політичної діяльності

Термін "популізм" походить від латинського слова "populus" - народ. У російській мові в XIX столітті з'явилося запозичене з французької мови слово "популярний", де "populaire" є синонімом латинського "popularis" і означає "народний, звичайний в народі, її улюблений". Отже, популізм можна етмологічно пояснити як народну популярність.

Популярність не має негативного змісту. Більш того, завоювання популярності в певних сферах діяльності, наприклад, у сфері публічної політики є необхідною умовою підтримки високого реноме.

Проте популярність досягається різними методами. Під популістськими методами розуміються прийоми, способи, образ дії, використовуваний політичними суб'єктами для того, щоб заручитися підтримкою народних мас. Суть популізму укладена в таких методах досягнення популярності, які мають негативну природу з точки зору норм життєдіяльності суспільства. А тому що під популізмом розуміється діяльність, заснована на маніпулюванні в народі цінностями та очікуваннями, то за своєю сутністю популізм є метод соціально-управлінського впливу на суспільство, заснований на відхиляються нормах і використовує підтримку народу для завоювання успіху.

Основними популістськими методами є:

• спроби підлаштуватися під вимоги народу;

• використання податливості великих людських мас на примітивні, гучні гасла;

• використання рис буденної свідомості мас: спрощеність уявлень про суспільне життя, безпосередність сприйняття, максималізм, тягу до сильної особистості;

• гра на "очікуваннях" народу;

• апеляція до простоти і зрозумілості пропонованих заходів, пріоритет простих рішень складних проблем;

• прямий контакт між лідерами і масами без посередництва політичних інститутів;

• спекуляція на вірі людей у швидкі та легкі шляхи виходу з кризи;

• виступ від імені простої людини;

• переорієнтація гніву і образ людей на діючі інститути влади і еліти;

• використання невирішеність найзлободенніших на даний момент проблем з метою отримання статусу борця за народні інтереси.

• маніпулювання громадською думкою.

Популістська діяльність, як правило, має негативні результати, які можуть призвести до важких наслідків для суспільства. Популізм підриває довіру народу до інститутів влади, служить знаряддям для зведення політичних рахунків, обумовлює зниження громадянської активності, відчуження людей від влади, економічні та політичні потрясіння, соціальний безлад.

Популізм виступає в якості специфічної недобросовісної політичної реклами, прикрашають реальний здібності і можливості кандидата у виборний орган і на виборну посаду. Вибори - це своєрідна "продаж" конкретного політика виборцям. Популізм передбачає відмову від жорсткої соціальної та ідеологічної прив'язки, імітує всенародну підтримку і пов'язаний з роздачею численних обіцянок, пільг, нагород, субсидій.

Причому самі по собі обіцянки не містять нічого поганого. Подібні прийоми використовують практично всі політичні сили і політики, тим більше ті, хто перебуває при реальних важелів влади. Визначальним є те, наскільки оголошені передвиборні обіцянки будуть фактично виконані, наскільки щирий конкретний політичний лідер у своїх передвиборних планах змінити життя на краще. Тобто важливо, щоб обіцянки не перетворилися на популізм, бо не всяке обіцянку виступає в якості популізму.

За допомогою популістських методів політик найчастіше намагається будь-що сподобатися виборцям, показати себе благодійником, експлуатуючи по суті їх дійсні та уявні очікування. Одна з характерних рис популістської діяльності виражається в тому, щоб перед виборами обіцяти як можна більше, а виконувати лише те, що вигідно.

У той же час популізм в певних ситуаціях має межі своєї дії, за межами яких він не спрацьовує, а, навпаки, грає роль антиреклами. Зазвичай це пов'язано з тим, що той чи інший політичний суб'єкт вже не раз успішно вдавався до популістських методів, досягаючи бажаних результатів на тлі обманутого народу. Невиконані обіцянки, накопичуючись, рік від року, можуть викликати негативну реакцію виборців у чергової передвиборної кампанії щодо такого кандидата.

Найбільш сприятливі умови для поширення популізму – це суспільство, найбільш вразливе до популізму, характеризується станом, яке американський дослідник Г. Блумер називає соціальним занепокоєнням. Найбільш характерними ознаками такого стану є підвищене збудження, тривога, невпевненість, агресивність, сугестивність людей.

У таких умовах популізм проявляється в критиці існуючих державних інститутів, їх діяльності, яка має важкі для суспільства наслідки, у порушенні недовіри до них. Люди в цій ситуації хочуть дізнатися шляхи виходу з такого становища, потребують мети, яка змогла б їх вивести з напруженого стану.

Висування цілей, штучно заміщуючих у свідомості і почуттях людей незадоволеність їх потреб, є універсальним способом популістського впливу. До такого популізму, який деякі російські дослідники (Ю. П. Аверін, В. А. Солохин) називають "цільовим", широко застосовують у кризових і бідних суспільствах. Найбільш характерними формами впливу при цьому є прямі контакти з масами без посередництва будь-яких політичних інститутів, постійна апеляція до широких верств населення.

Популістське "цільове" вплив реалізується найбільш ефективно, якщо воно ототожнюється людьми зі своєю, особистою метою. Таке ототожнення можливо, якщо політичний лідер володіє харизмою і під його впливом людина сприймає пропоновану йому мету, як істину, яка не підлягає сумніву.

При харизматичному впливі саме покора людей засноване на емоційній залежності. Людина психологічно ототожнює себе з харизматичним лідером, приймаючи його цінності і норми як свої.

У разі відсутності у суб'єкта впливу харизми, можливий зворотний механізм формування мотиву ототожнення, коли не об'єкт впливу приймає мету суб'єкта впливу як свою, а навпаки, суб'єкт ототожнює свою мету з метою об'єкта. У цьому випадку цілі людей стають особистими цілями політичного суб'єкта, зацікавленого в їх підтримці. Поширений варіант такого роду дії - навмисне формування у свідомості людей образу "слуги народу".