Смекни!
smekni.com

Робота Луганської міської ради (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО НАУКИ ТА ОСВІТИ УКРАЇНИ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

Кафедра політології

Звіт про виробничу практику в органах місцевого самоврядування

з 2.07.2007 по 22.07.2007

Студентка групи МК-341 Косова А.С.

Керівник практики Барановський Ф.В.

м. Луганськ, 2007

Зміст

Вступ

Розділ І. Загальна характеристика виконавчих органів Луганської міської ради

Розділ ІІ. Характеристика Прес-служба Луганської міської ради

Розділ ІІІ. Опис роботи, виконаної студентом під час проходження виробничої практики

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Виробнича практика проводилась в виконавчих органах Луганської міської ради, а саме в Прес-службі Луганської міської ради, впродовж трьох тижнів з 2.08.2007 р. по 22.08.2007 р. і була спрямована, перш за все, на ознайомлення з системою виконавчих органів Луганської міської ради та змістом їх роботи, а також можливістю наповнити теоретичні знання практичним змістом, підкріпити і уточнити їх.

Мета виробничої практики в виконавчих органах Луганської міської ради – підготовка до самостійної роботи в органах місцевого самоврядування, поглиблення, наповнення практичним змістом та закріплення теоретичних знань, збагачення досвідом і навичками практичної політичної діяльності особливого – державного характеру, наближення до актуальних проблем реального політичного життя суспільства, що найбільш гостро відчувається саме в державних установах, які повсякденно працюють з людьми, вирішуючи їх проблеми.

Завдання виробничої практики:

- вивчити структуру і організацію виконавчих органів Луганської міської ради – бази практики;

- роботу виконавчих органів Луганської міської ради, осмислити їх місце і роль в загальній системі місцевого самоврядування;

- повноваження виконавчих органів Луганської міської ради та їх посадових осіб;

- форми контролю і нагляду за роботою посадових осіб, здійснюваного законодавчими, виконавчими і судовими органами влади;

- форми відповідальності виконавчих органів Луганської міської ради та її посадових осіб;

В результаті проходження виробничої практики студент повинен:

1. Знати:

- призначення виконавчих органів Луганської міської ради, їх місце і роль в системі органів місцевого самоврядування взагалі і конкретно Прес-служби Луганської міської ради зокрема;

- структуру виконавчих органів Луганської міської ради, а також Прес-служби Луганської міської ради і перелік її посад та рівень компетенції;

- повноваження Прес-служби Луганської міської ради та її посадових осіб;

- шляхи підготовки кадрів та підвищення їх кваліфікації;

- правила безпеки, необхідні для роботи в даній державній установі;

2. Уміти:

- працювати помічником або дублером на одній з посад Прес-служби Луганської міської ради;

- користуватись самостійно або з сторонньою допомогою документацією та устаткуванням Прес-служби Луганської міської ради;

- аналізувати роботу Прес-служби Луганської міської ради, оцінювати рівень її компетенції і компетенції посадових осіб.

3. Набути навичок:

- роботи в Прес-службі Луганської міської ради;

- спілкування з колегами по державній службі;

- надання першої допомоги потерпілим.

Об’єктом практики були органи місцевого самоврядування, а саме – виконавчі органи Луганської міської ради.

Предметом практики була безпосередньо робота в Прес-службі Луганської міської ради, як одиного з виконавчих органів Луганської міської ради.


Розділ І

Загальна характеристика виконавчих органів Луганської міської ради

Виконавчі органи Луганської міської ради - органи, які відповідно до Конституції України та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» створюються відповідною міською радою для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених законами України. Виконавчі органи Луганської міської ради складаються з виконавчого комітету Луганської міської ради та інших виконавчих органів Луганської міської ради (управлінь та відділів), які є підконтрольними і підзвітними Луганській міській раді, а з питань делегованих їм повноважень органів виконавчої влади – також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади (п.2 ст. 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Органи виконавчої влади Луганської міської ради та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України (п. 2, ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Виконавчим органом Луганської міської ради є виконавчий комітет Луганської міської ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Після закінчення повноважень ради, її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету (п. 1 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Кількісний склад виконавчого комітету Луганської міської ради визначається радою. Персональний склад виконавчого комітету Луганської міської ради затверджується відповідною радою за пропозицією Луганського міського голови (п. 2 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Виконавчий комітет Луганської міської ради V скликання утворюється у складі відповідно:

Луганського міського голови Кравченка С.М. , який очолює виконавчий комітет;

першого заступника міського голови Пылавова М.В.;

заступника міського голови Зух бая З.Д.;

заступника міського голови Ткаченко О.М.;

секретар Луганської міської ради Чернова Н.В. (за посадою);

керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету Кузьменко А.Г.;

голови районних у місті рад Антіпов В.О., Воротнікова М.І., Воротнікова М.І., Краснюков О.І., Лгвіненко І.В.;

а також Ареф’єв Ю.В., Бикадов В.П., Висоцький О.П., Журавльов Ю.П., Захаров С.Ю., Леснічевська І.А., Лозовський Є.М., Лисенко Н.І., Шовіков І.І.

Виконавчий комітет ради є підзвітним і підконтрольним раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади – також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади (п. 8 ст 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

До складу виконавчого комітетуміської ради не можуть входити депутативідповідної ради, крім секретаря ради (п.9. ст..51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» ).

Виконавчий комітет ради попередньо розглядає проекти місцевих программсоціально-економічного і культурного розвитку, цільових програм зінших питань, місцевого бюджету, проекти рішень з інших питань, щовносяться на розгляд відповідної ради; координує діяльність відділів, управлінь та іншихвиконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, щоналежать до комунальної власності відповідної територіальноїгромади, заслуховує звіти про роботу їх керівників;має правозмінювати або скасовувати акти підпорядкованихйому відділів, управлінь, інших виконавчих органів ради, а такожїх посадових осіб (п. 2 ст 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Основною формою роботи виконавчого комітету ради є його засідання. Засідання виконавчого комітету скликаються відповідно міським, а в разі його відсутності чи неможливості здійснення ним цієї функції – заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, в міру необхідності, але не рідше одного разу на місяць, і є правомочними, якщо в них бере участь більше половини від загального складу виконавчого комітету (ст. 53 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Виконавчий комітет ради в межах своїх повноваженьприймає рішення. Рішення виконавчого комітету приймаються на йогозасіданні більшістю голосів від загального складу виконавчогокомітету і підписуються міським головою, а також головмами районних у місті рад (п. 6 ст 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

У разі незгоди міського головиз рішенням виконавчого комітетуради він може зупинити дію цього рішення своїм розпорядженням тавнести це питання на розгляд відповідної ради (п. 7 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Рішення виконавчого комітету ради з питань, віднесених довласної компетенції виконавчих органів ради, можуть бути скасованівідповідною радою (п. 8 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Виконавчі органи Луганської міської ради несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами (п. 2 ст. 74 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

Міська рада у межах затверджених нею структури і штатів може створювати відділи, управління та інші виконавчі органи для здійснення повноважень, що належать до відання виконавчих органів міської ради (п. 1 ст. 54 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»).

До інших виконавчих органів Луганської міської ради (окрім виконавчого комітету Луганської міської ради) належать 32 відділка та управління:

Державна інспекція архітектурно-будівельного контролю м. Луганська,

Архівний відділ,

Фінансове управління,

Юридичне управління,

Відділ компьютерно-телекомунікаційного забезпечення та захисту інформації,

Відділ Луганської міської ради з питань надзвичайних ситуацій,

Відділ Луганської міської ради по роботі з депутатами,

Відділ реклами,

Відділ кадрів,

Відділ Луганської міської ради з питань охорони культурної спадщини,

Відділ Луганської міської ради з питань сім’ї та молоді,