Смекни!
smekni.com

Облік аналіз і аудит грошових коштів підприємств в умовах ринкових відносин (стр. 1 из 13)

Зміст

Вступ

Розділ 1. Бухгалтерський облік

Розділ 2. Економічний аналіз

Розділ 3. Аудит та організація і методика аудиту

Розділ 4. Інформаційні системи та технології обліку

Висновки

Список використаних джерел

Додатки


Вступ

Стан грошових залишків та грошових потоків, їх динаміка і структура визначають фінансову життєдіяльність кожного підприємства. Це пояснюється специфікою галузей стосовно руху грошей у сфері обігу власних та залучених коштів: прибутковість і рентабельність формуються у сфері обігу і безпосередньо залежать від обсягу грошових активів, їх складу за видами валюти, місця знаходження (поточний рахунок, каса) та кінцевого використання (поточні потреби, короткострокові фінансові вкладення, розрахунки з покупцями, сплата рахунків постачальникам, платежі до бюджету, тощо). Кількісна і якісна оцінка залишків та грошових потоків, їх відхилення у наступних звітних періодах у порівнянні з попередніми дозволяє зробити висновки про доцільність, достатність і економічну обґрунтованість їх формування та використання для підвищення платоспроможності підприємства і забезпечення стабільного зростання показників виробничої діяльності.

Висновки аналізу грошових активів підприємства визначили необхідність розгляду класифікації та соціально-економічної характеристики важелів активізації джерел їх формування.

Предметом дослідження є облік, аналіз і аудит грошових коштів підприємств в умовах ринкових відносин.

Об’єктом дослідження визначені грошові кошти на рахунках в банку базового підприємства.

Мета роботи – вивчення організації та методики обліку, аналізу і аудиту грошових коштів на рахунках в банку.

Дослідження виконані на матеріалах обліку і звітності ПП «Івасюк Федір Петрович» за 2005-2007 роки.


Розділ 1. Бухгалтерський облік

Суб'єкт підприємницької діяльності – фізична особа Івасюк Федір Петрович зареєстрований в органах державної влади м. Рівне згідно свідоцтва № 26080170000007695 від 02.07.2001р. Взятий на податковий облік ДТП у м. Рівне 20.07.2001р., є довідка, яка підтверджує про взяття на облік. Підприємець є платником ПДВ: свідоцтво від 27.08.2001 року №77866842. Ідентифікаційний номер платника ПДВ 2124414736. Місце знаходження суб'єкта підприємницької діяльності відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію: м. Рівне, вул. О. Бандери, 15/17. Підприємця обслуговує банк «Фінанси та кредит» в якому відкрито три рахунки: поточний грн.; валютний $; валютний €. Він також має спеціальний дозвіл на право здійснення підприємницької діяльності - ліцензію, видану державним департаментом автомобільного транспорту. Федір Петрович є членом АсМАП і Торгово-промислової палати.

Перелік об'єктів, де здійснюється підприємницьку діяльність, місце розташування виробничих або торгових точок, складських приміщень, та ін.

До 2006р. Приватний підприємець Івасюк Ф.П. працював на спрощеній системі оподаткування. Свідоцтво про сплату єдиного податку AN 481231 від 22.12.2003р.. Вид діяльності зазначений у свідоцтві - надання послуг вантажним автомобілем загальною масою більше 10т. На даний час підприємець знаходиться на загальній системі оподаткування. Перевезення здійснюються на території України та за її межами (Польща, Росія).

СПД Івасюк Ф.П. здійснює внутрішні та міжнародні перевезення вантажів автомобілями марки: Renault Magnum АЕ-420 д.н. 035-07РО; Renault Magnum АЕ-430 д.н. ВК44-90АВ; Renault Premium 400 д.н. 1ЛС05-78АЕ; Volvo FH-12 д.н. ВК79-69АА. З врахуванням використаного пального підприємцем нараховується та сплачується збір за забруднення навколишнього середовища.

При здійсненні підприємницької діяльності підприємець використовує працю найманих працівників. На даний момент в штаті нараховується сім працівників: 1 диспетчер по перевезеннях; 1 бухгалтер; 5 водіїв.

Підприємця обслуговують постачальники, з якими в нього тісні, доброзичливі стосунки і за довгу співпрацю не було ніяких інцидентів, які б сколихнули довіру до них. Дизельне пальне постачає ТзОВ «Торговий Дім «Континіум-Галичина» на основі договору купівлі-продажу нафтопродуктів № 1/10-38 від 20.06.2007р. (м.Рівне); шини та колісні диски постачає ПП Лащук П.М. на основі договору № б/н від 17.01.2007р. (м.Луцьк); запчастини, масла та супутні товари постачають: Київська філія ТОВ «INTER CARS UKRAIN» та ТОВ «Валмі Автомотів Рівне» (м Рівне). Перевізником також укладено договір з ВАТ «Рівнепасвантажтранс» про технічне обслуговування і ремонт транспортного засобу, проведення медичного контролю водіїв перед виїздом у відрядження та ін.

Організаційна структура ПП «Івасюк Федір Петрович» наведена на рис. 1.1.

Рис. 1.1 Організаційна структура ПП «Івасюк Федір Петрович»

ПП «Івасюк Федір Петрович» зберігає вільні грошові кошти на рахунках у банку (за винятком сум, які дозволяється зберігати в касі підприємства).

За інструкцією про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті, затвердженою постановою Правління НБУ від 18.12.1998 № 527, банки за заявами підприємства відкривають поточні рахунки для зберігання грошових коштів та їх використання.

Підприємство має право самостійного вибору банку. Воно може відкрити потрібну для діяльності кількість поточних рахунків у національній та іноземній валютах. Поточні рахунки в іноземній валюті відкриваються для кожного виду валюти. Один з рахунків визначається підприємством як основний.

Для надання позик банк відкриває клієнтам позикові рахунки за кожною позикою.

На підставі укладеного депозитного договору підприємство може перерахувати вільні кошти з поточного рахунка на депозитний рахунок. Після закінчення терміну угоди банк повертає кошти на поточний рахунок. Для розрахунків чеками з лімітованих чекових книжок відкривається спеціальний рахунок — рахунок лімітованої чекової книжки.

За заявою ПП «Івасюк Федір Петрович» банком може відкриватись акредитивний рахунок — особливий рахунок, кошти якого використовуються для розрахунків з окремими постачальниками.

Поточні рахунки ПП «Івасюк Федір Петрович» відкриваються за подання в банк таких документів:

- заяви на відкриття рахунка за підписом керівника і головного бухгалтера (якщо посада головного бухгалтера передбачена штатним розкладом);

- копії свідоцтва про державну реєстрацію підприємства в органах виконавчої влади;

- копії довідки про прийняття до обліку в ДПА;

- оригіналу та копії нотаріально завіреного статуту;

- картки зі зразками підписів осіб, що мають право розпоряджання коштами на рахунку, завіреної печаткою підприємства;

- довідку про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України.

Картка із зразками підписів заповнюється в присутності працівника банку. У ній вказуються особи, що мають право розпоряджатись коштами на рахунках підприємства: керівник підприємства і головний бухгалтер або уповноважені ними особи. Право підпису документів, за якими здійснюється рух грошових коштів підприємства, може мати лише один його представник як правило, керівник або власник. Картка завіряється печаткою підприємства і використовується операціоністом банку для звіряння ідентичності підписів (підпису) та печатки на первинних документах, які подаються його представником для перерахування коштів або отримання готівки.

Документування операцій на рахунках в банках здійснюється з використанням платіжних доручень, платіжних вимог-доручень, розрахункових чеків, векселів, акредитивів.

Найбільш поширеним документом, який використовується для проведення операцій на поточних рахунках, є платіжне доручення. Платіжне доручення подається в банк платником — власником рахунка. Воно містить доручення перерахувати вказану суму з рахунка платника на рахунок одержувача коштів. Платіжне доручення використовується для сплати податків, платежів у фонди, оплати рахунків постачальникам тощо.

Схема документообігу при розрахунках платіжними дорученнями наведена на рис. 1.2.

Рис. 1.2. Документообіг при розрахунках платіжними дорученнями ПП «Івасюк Федір Петрович»

Усі здійснені на рахунках операції банк реєструє у виписці з рахунка, до якої додаються виправдні документи про проведені операції. Банк подає копії первинних документів платників (другий примірник) з відміткою банку про дату перерахування коштів з рахунка. Виписка є реєстром аналітичного обліку банківських операцій. У ній вказується: дата попереднього руху, залишок на рахунку на початок дня, надходження коштів за банківський день на рахунок клієнта, здійснені ним виплати та залишок на кінець дня. У випадку надходження коштів на рахунок підприємства до виписки додається реєстр документів, за якими кошти були зараховані на рахунок. У реєстрі надаються копії платіжних доручень усіх платників, зроблені банком. Залишки та операції з руху коштів на рахунках у клієнта і банку повинні бути однаковими. Станом на 31 грудня поточного року клієнт здійснює підтвердження розміру залишку на відкритих рахунках у банках.

За умовами укладеної угоди банк утримує з клієнта кошти за обслуговування, подаючи йому копії розрахунків сум платежів. На суму залишку на рахунку банк вважає себе боржником клієнта, тому надходження коштів у виписці показуються праворуч (за кредитом рахунка), виплати — ліворуч (за дебетом рахунка).

Одержана з банку виписка підлягає обробці на підприємстві. У першу чергу перевіряється обґрунтованість віднесення банком сум на рахунок та списання з рахунка, відповідність сум списання та надходження укладеним документам та угодам. Бухгалтером проставляється також кореспонденція рахунків за окремими операціями. Суми за кредитом рахунка заносяться за кожною випискою в облікові регістри.

Для обліку операцій на поточних рахунках використовують рахунок 31 «Рахунки в банках». За дебетом рахунка 31 «Рахунки в банках» відображається надходження коштів, за кредитом — їх використання.