Смекни!
smekni.com

Механизация (стр. 1 из 3)

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КОНТРОЛЬНА РОБОТА З

МЕХАНІЗАЦІЇ

студента заочного факультету

3 курсу

групи “Правове забезпечення АПК”

Шатова Сергія Леонідовича

987159

м. Суми 2000 р.

2. Роль електрифікації і автоматизації в АПК.

У цей час майже повністю механізовані основні процеси рослинництва—обробка грунту, внесення добрив, посів, прибирання і післяуборочна обробка зернових, прибирання силосних культур; завершується комплексна механізація обробітку і прибирання багатьох технічних культур.

По ряду культур ще має бути механізувати багато процесів — в овочівництві, садівництві, виноградарстві.

При розробці системи машин враховується забезпечення основних напрямів технічного прогресу: дотримання прогресивних агро-вимог, істотне підвищення продуктивності труда, застосування потокових методів виконання механізованих робіт, поєднання в одному агрегаті машин для виконання декількох операцій, універсалізація сільськогосподарської техніки, розробка машин на базі принципово нових технічних рішень.

Автоматизація регулювання робочого процесу машини забезпечує безперебійність її роботи, повнезавантаження, максимальну продуктивність, дозволяє вивільнити обслуговуючий персонал. Наприклад, спеціальний пристрій у разі перевантаження молотильного апарату автоматично знижує робочу швидкість комбайна; якщо чергова ложечка картоплесаджалки вийшла з бункера без бульби, автоматичний пристрій кладе в неї бульбу з резервного бункера; при гальмуванні висіваючого апарату або порушенні глибини закладення сім'я автоматичний сигналізатор запалює лампочку в кабіні водія; багато які машини забезпечуються запобіжними пристроями, що припиняють роботупри зустрічі з аварійною перешкодою.

Однез основних коштів підвищення продуктивності труда — потоковий метод, який характеризується безупинною передачею об'єкта обробки від однієї машини до іншої. Прироботі комбайна продукт обмолоту автоматично переходить від одного механізму до іншого, зерно зсипається в кузов транспортної машини, подрібнена солома поступає в транспортний возик. Після проходу агрегату поле звільняється від культури, що прибирається, а об'єкт прибирання без перевантаження поступає на елеватор або в господарство. Подібним образом розширяється застосування потокового методу при прибиранні цукрового буряка, картоплі, кукурудзи і інших культур.

Електричне обладнання тракторів і автомобілів являє собоюсукупністьсистем, призначених для передпускового обігріву і пуску двигуна, запалювання робочої суміші, освітлення, звукової і світлової сигналізації, контролю за роботою систем і механізмів, полегшеннятруда водія і забезпечення максимальних зручностей для пасажирів.

Електричне обладнання складається з паралельно діючих систем, що становлять дві основні групи: джерела електричної енергії (генератори і акумуляторні батареї) і її споживачі. Для комутації струму передбачена розподільна апаратура.

4. Загальна будова гусеничного трактора і призначення окремих частин.

Трактором називається колісна або гусенична самохідна машина, призначена для пересування причіпних або навісних сільськогосподарських, дорожніх і інших машин і знарядь і буксирування різних причеп; при цьому механізми або машин, що буксируються, що навішуються можуть приводитися в дію від двигуна трактора через спеціальний вал відбору потужності. Двигун трактора може також приводити в рух стаціонарні машини, для чого трактор обладнують приводним шківом.

Область застосування тракторів надзвичайно обширна. Само собою зрозуміло, що для виконання великої кількості різноманітних по своєму характеру сільськогосподарських робіт необхідні трактора різні типів.

Сучасні сільськогосподарські трактора класифікують по наступних основних ознаках.

1.За призначенням:

а) загального призначення — застосовуються для оранки, посіву, культивації, прибирання зернових культур і т. д.;

б) універсально-просапні — призначені головним чином для міжрядної обробки і прибирання просапних культур (буряк, бавовна, кукурудза і т. п.), але можуть також виконувати і інші сільськогосподарські роботи;

в) спеціалізовані — використовуються при виконанні якого-небудь певного вигляду робіт (на виноградниках і чайних плантаціях, лісорозробках, болотистих грунтах, в гірському землеробстві). Прикладом тут може служити спеціалізований (так званий болотоходний) трактор ДТ-75Б.

2.По конструкції ходової частини:

а) колісні, ходова частина яких має колісні движителі;

б) гусеничні, ходова частина яких має гусеничні движителі.

З.По типу кістяка:

а) рамні, кістяк яких являє собою клепану або, як уДТ-75, зварну раму;

б) полурамні, кістяк яких утворять корпус механізмів заднього моста і дві подовжні балки, привернуті або приварені до цього корпусу (наприклад,Т,Т, «Білорусь» МТЗ-80);

в) безрамні, кістяк яких складається з сполучених між собою корпусів окремих механізмів.

Колісний трактор в порівнянні з гусеничним більш універсальний, легше, дешевше і простіше у виготовленні і експлуатації. Його можна використати для посіву, міжрядної обробки і прибирання просапних культур, механізації робіт в садах, ягідник, при обробітку овочевих культур, а також на транспортних роботах.

Однак гусеничні трактора мають і істотні переваги перед колісними. Опорна поверхня движителів у них велика, тому питомий тиск на грунт значно менше, ніж у колісних Крім того, движителі гусеничних тракторів забезпечені багаточисленними грунтозачепами. Менший питомий тиск на грунт і краще зчеплення з нею підвищують тягові якості і проходимість гусеничних тракторів на зволожених і рихлих грунтах. Важливо і те, що гусеничний трактор менше буксує і менше ущільнює грунт, ніж колісний.

Мал. 1. Гусеничні трактори.

Мал. 2. Розташування механізмів деяких складальних одиниць та деталей на гусеничному тракторіДТ-75:

1—двигун, 2— важелі управління; 3—кабіна, 4—паливний бак, 5 — гідравлічна навісна система; би—причіпний пристрій; 7 — ведуче колесо (зірочка), 8 —планетарний механізм 9 — кінцева передача 10 — коробка передач, 11— з'єднувальний вал, 12 - рама; 13 — зчеплення; 14 - передня каретка підвіски з опорними катками, 15 — гусеничний ланцюг;

16 — направляюче колесо

Механізми трактора можна розділити на наступні основні групи: двигун, трансмісія (силова передача), ходова частина, механізми управління, робоче і допоміжне обладнання. Розташування основних механізмів гусеничного трактора (на прикладі трактора ДТ-75) показане на малюнку.

У двигуні 1 відбувається перетворення хімічної енергії згоряючого в його циліндрах палива в механічну енергію.

Трансмісія — це сукупність окремих механізмів, що передають момент двигуна, що крутить ведучим колесам і що змінюють його і частоту обертання ведучих коліс по величині і напряму.

Трансмісія складається із зчеплення 13, з'єднувального вала 11, коробки передач 10, головної передачі 17 і кінцевих передач 9.

Ходова частина служить для перетворення обертального руху ведучих коліс в поступальний рух трактора. У неї входять рама 12, ведучі колеса (зірочки) 7, гусеничні ланцюги 15, каретки 14 підвіски, що направляють колеса 16 і підтримуючі ролики.

За допомогою ведучих коліс і опорних катків підвісок трактор перекочується по гусеничних ланцюгах, що складаються з шарнірно сполученихстальних ланок.

Механізми управління, впливаючи на ходову частину, змінюють напрям руху трактора, зупиняють і утримують його в нерухомому положенні. До них відносяться механізм повороту 8 (планетарний) і гальма.

Двигун, механізми трансмісії і ходової частини трактора кріпляться на рамі (кістяку) 12.

Мал. 3. Схема розташування основних механізмів і складальних одиниць гусеничного трактора ДТ-75

Причіпний пристрійдозволяє здійснювати буксирування різних причіпних машин і знарядь.

Вал відбору потужності використовується для приведення в дію органів деяких машин (силосоуборочного, картоплеуборочного комбайнів і інш.) при одночасному переміщенні їх по полю.

До допоміжного обладнання трактори відносять кабіну з підресореним сидінням, капот, прилади освітлення і сигналізації, системи опалювання і вентиляції, компресор і т. д.

52. Годинна та змінна продуктивність зернозбиральних комбайнів.

Продуктивність агрегату – це кількість роботи, виконуваної МТА за певний проміжок часу.

Годинна продуктивність – характеризує виробіток агрегату за одну годину роботи. Цей показник використовують при нормуванні та аналізі роботи техніки.

Продуктивність МТА за годину змінного часу визначають за формулою:

Wrга = 0,1 . Вр . vр . t

або

Wrт = 0,1 . U. ВР. vр . t,

де Wrга і Wrт – продуктивність агрегату за годину змінного часу, га/год і т/год; Вр – робоча ширина захвату агрегату, м; vр – робоча швидкість руху агрегату, км/год; U – урожайність сільськогосподарських культур, г/га; t – коефіцієнт використання часу зміни:

t = Трзм,

де Тзм – тривалість зміни, год; Тр – робочий час зміни для виконання корисної роботи, год.

Змінна продуктивність – характеризує виробіток агрегату за час робочої зміни і залежить від продуктивності агрегату за годину чистого робочого часу, коефіцієнта використання часу зміни: