Смекни!
smekni.com

Сертифікація іграшок (стр. 2 из 2)

3. Сертифікація іграшок

В наш час усі торгові та промислові підприємства виявляють серед своїх основних конкурентів фірми інших країн. Отже, розробку продукції та стратегію маркетингу слід здійснювати, орієнтуючись на загальну світову конкуренцію. Якість отримує все більше значення як фактор, від якого залежить успіх на ринку. В умовах гострої конкуренції від якості продукції залежить не тільки благополуччя, але й саме існування іншого підприємства.

При цьому потрібно забезпечити не тільки необхідний рівень споживачів продукції, що виробляється, але й їх стабільність в процесі виробництва продукції. Від стабільності якості продукції залежить гідність підприємства.

Такі заходи є необхідними. При проведенні сертифікації іграшок неодноразово виявляли збільшену в декілька разів гранично допустиму концентрацію солей важких металів у дерев‘яних іграшках з поверхневим забарвленням та свинцю у пластмасових іграшках, наявність поверхневих барвників та високий рівень шуму або погано закріплені елементи у тріскотілках.

Такі іграшки є небезпечними для здоров‘я дітей. Тому підприємства зацікавлені в процедурі підтвердження відповідності якості своєї продукції заданим вимогам. Одна з таких процедур є сертифікацією. Сертифікація необхідна для самореклами, збільшення престижу та багато іншого, що забезпечує конкурентоспроможність продукції, а отже й розширення ринків збуту.

На сучасному етапі розвитку торгівлі сертифікація продукції використовується: в процесі виробництва; з метою забезпечення відповідності продукції вимогам стандартів та виконання технологічних вимог; в процесі реалізації; з комерційною метою; в процесі експлуатації; з метою захисту інтересів споживачів.

Практика міжнародної торгівлі показала наявність багатьох варіацій у проведенні робіт по сертифікації, які виникають через використання різних схем сертифікації.

Найпростіша схема – це схема, в якій типовий зразок продукції підлягає випробуванням з метою підтвердження його відповідності встановленим вимогам. Це одна з найбільш обмежених форм сертифікації продукції, як з точки зору її виробника, так і органів сертифікації продукції, які задовольняють випуск даної продукції.

Сама складна схема сертифікації передбачає не тільки контроль якості продукції, але й оцінку системи управління якістю на підприємстві, а також створення наступного нагляду за якістю продукції у сфері виробництва та споживання.

На практиці при оформленні сертифікату на виробника продукції найбільш часто використовується схема, яка передбачає виконання наступних етапів процедури:

пред‘явлення замовлення в орган по сертифікації продукції;

відбір зразків у замовника та прийняття по них рішення по сертифікації;

випробування продукції у акредитованій лабораторії;

перевірку виробництва виробника продукції;

прийняття рішень про видачу (відмова про видачу) сертифікату;

інспекційний контроль якості сертифікованої продукції шляхом випробування у акредитованій лабораторії.

Процедура сертифікації іграшок за даною схемою пов‘язана з проведенням більшого об‘єму випробувань іграшок як при сертифікації продукції, так при проведенні інспекційного контролю в процесі дії сертифікації.

Більшість промислових підприємств виробляють іграшки у розрахунку на задоволення вимог споживачів. Вимоги до якості іграшок наведені у відповідності з європейськими та національними стандартами. Однак сама по собі наявність стандартів не є гарантією того, що вимоги виконуються, оскільки в організаційну систему виробництва можуть увійти певні невідповідності.

Серія стандартів ISO 9000 містить вимоги до виробництва та управління ним, при виконанні яких можна оцінити здатність виробника забезпечити необхідний рівень та стабільність виготовлення продукції певного рівня.

Вихідним принципом управління якістю у відповідності зі стандартами ISO серії 9000 є праця на якість на всіх етапах так званої “петлі якості”: від первинного визначення до кінцевих вимог споживачів.

Таким чином, сертифікація системи якості, яка базується на стандартах ISO 9000, передбачає перевірку всього циклу створення зразку від задумки до закінчення строку його використання. Така перевірка охоплює усі відділи, підрозділи, служби та робітників організації. При цьому проводиться оцінка не якості продукції, а можливість її забезпечення виробникам у цілому. Таким чином, відповідність системи якості фірми вимогам стандартів ISO 9000 розглядається як певна гарантія того, що виробник здатен виконувати вимоги контракту та забезпечити стабільну якість продукції.

В багатьох розвинутих країнах світу інтенсивно відбувається пряме відтворення стандартів ISO 9000. При цьому одночасно розгортається й сертифікація продукції і сертифікація систем якості.

В цьому випадку робота виконується в три етапи. Перший етап.

Сертифікація системи якості на відповідність вимогам стандартів ISO 9001. Етап складається з попередньої оцінки системи якості за представленими документами без виїзду експертів на підприємство Заявника та сертифікаційної оцінки системи якості Замовника з виїздом на його підприємство експертів.

Другий етап:

Сертифікація продукції замовника.

При позитивних результатах до першого етапу заклад оформлює сертифікати відповідності на продукцію строком на три роки. При виконанні другого етапу заклад з сертифікації обов‘язково проводить вибіркову перевірку якості окремих видів продукції та розглядає інформацію з незалежних джерел (випробувальних лабораторій, органів з сертифікації) про якість його продукції (протоколи випробувань, висновок контролюючих організацій).

При позитивному рішенні питання, у якості основи для видачі сертифікату відповідності, вказується сертифікат відповідності на систему якості замовника, виданий органом з сертифікації систем якості.

Сертифікат відповідності на продукцію та сертифікат відповідності на систему якості мають однаковий термін дії.

Третій етап.

Інспекційний контроль.

Інспекційний контроль відбувається з періодичністю один раз у рік протягом терміну дії сертифікатів відповідності. Інспекційний контроль представляє собою контроль функціонування системи якості замовника.

Вказана схема роботи довела свою ефективність при сертифікації таких відомих фірм як “BENETTON GROUP S.p.A” та “LEGO System A\S”. Зараз ведуться переговори з низкою фірм о переході на таку схему сертифікації продукції [3,4].

Список литературы

www.ewa-era.lviv.ua

Покупець №7 2000

www.elvisti.com

http://www.1001toys.ru/mode.71-id.95 “О "новой" процедуре сертификации продукции.”

“Большие возможности маленьких игрушек” Минский педагогический колледж им.М.Танка Корзун Анна Валерьевна, 2000.