Смекни!
smekni.com

Аналіз та аудит фінансової звітності підприємства (стр. 30 из 31)

2) вартість матеріалів, використаних на створення засобів охорони праці;

3) вартість спецодягу, спецвзуття, обмундирування, окулярів і інших захисних пристосувань, видаваних найманим робітникам, необхідних їм для виконання професійних обов'язків, і інших засобів індивідуального захисту, мила й інших миючих засобів, що дезінфікують, лікувально-профілактичного харчування відповідно до переліку і нормам, установленим діючими нормативно-правовими актами, або відшкодування витрат працівникам за придбання ними спецодягу, снецвзуття й інших засобів індивідуального захисту у випадках невидачі їх адміністрацією;

4) вартість послуг сторонніх організацій, зв'язаних із проведенням попереднього (при прийомі на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів робітників, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, або коли необхідно проводити професійний добір (обов'язковий первинний і періодичний профілактичний наркологічний огляди), а також щорічний обов'язковий медичний огляд осіб у віці до 21 року;

5) інші витрати на цілі, зв'язані з охоронною праці (витрати на пристрої висвітлення, що відповідають санітарним нормам і правилам.

7. Витрати на доставку готової продукції:

1) витрати на утримання, експлуатацію, ремонт, операційну оренду, страхування транспортних засобів, використовуваних для доставки готової продукції;

2) оплата праці і відрахування па соціальні заходи працівників, що здійснюють доставку (водії й ін.);

3) витрати на ремонт орендованих автомобілів (якщо це передбачено договором оренди).

ІІ. Перелік і склад перемінних загальвиробничих витрат

1. Витрати на доставку готової продукції:

1) вартість палива, використаного при доставці готової продукції;

2) сума збору за забруднення природного навколишнього середовища, нарахованого виходячи зі спожитого палива, що використано на доставку готової продукції.

Додаток 2

НАЙМЕНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА:

ВАТ «Ізмаїльський целюлозно-картонний комбінат»

«ПОГОДЖЕНО»: Начальник юридичного відділу: __________________________________ головний бухгалтер: __________________________________:

"ЗАТВЕРДЖУЮ" Директор

(керівник підприємства): _________________ _______________ (прізвище і. б.) (підпис) «14_» червня 2003 р.

ПОЛОЖЕННЯ

Про відділ обліку зведення та звітності

1. Загальні положення

1.1. Відділ обліку зведення та звітності є структурним підрозділом бухгалтерії підприємства.

1.2. Створюється і ліквідується наказом директора підприємства одночасно з створенням чи ліквідацією підприємства.

1.3. Відділ обліку зведення та звітності підпорядковується головному бухгалтеру підприємства.

1.4. Керівництво відділу обліку зведення та звітності:

1.4.1 Відділ обліку зведення та звітності очолює начальник відділу, призначуваний на посаду наказом директора підприємства.

1.4.2 Начальник відділу має __1_ заступника (ів).

1.4.3 Обов'язки заступника (ів) визначаються (розподіляються) начальником відділу.

1.4.4. На час відсутності начальника відділу (відрядження, відпустка, хвороба і т.п.) керівництво відділом здійснює його заступник, а при відсутності останнього - інша посадова особа, про що виноситься наказ по підприємству.

2. Структура відділу обліку зведення та звітності

2.1. Склад і штатну кількість відділу обліку зведення та звітності затверджує директор підприємства, виходячи з умов і особливостей діяльності підприємства за поданням головного бухгалтера і за узгодженням з відділом кадрів; відділом організації й оплати праці

2.2. До складу відділу входять фахівці з обліку зведення та звітності.

2.3. Начальник відділу розподіляє обов'язки між співробітниками відділу і затверджує їхні посадові інструкції.

3. Задачі і функції підрозділу

Задачі Функції

3.1

Організація бухгалтерського обліку господарсько-фінансової діяльності.

Забезпечення порядку проведення інвентаризацій.

Забезпечення дотримання технології обробки бухгалтерської інформації і порядку документообігу.

Організація бухгалтерського обліку і звітності на основі максимальної централізації обліково-обчислювальних робіт і застосування сучасних технічних засобів та інформаційних технологій, прогресивних форм і методів обліку і контролю.

Формування і своєчасне надання повної і достовірної бухгалтерської інформації з обліку зведення та звітності.

Розробка і здійснення заходів, спрямованих на зміцнення фінансової дисципліни. Своєчасне відображення в зведених реєстрах бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з змінами синтетичного та аналітичного обліку.

Своєчасне і правильне оформлення документів.

Вживання заходів по накопиченню й збереженню майна, коштів для забезпечення фінансової стійкості підприємства.

3.2

Контроль за ощадливим використанням матеріальних ресурсів, збереженістю власності підприємства.

Контроль за проведенням господарських операцій.

Участь у проведенні економічного аналізу господарсько-фінансової діяльності підприємства за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішньогосподарських резервів, усунення втрат і невиробничих витрат.

Вживання заходів з попередження нестач, незаконної витрати коштів і товарно-матеріальних цінностей, порушень фінансового і господарського законодавства.

Участь в оформленні матеріалів по нестачах і розкраданнях коштів і товарно-матеріальних цінностей, передача в необхідних випадках цих матеріалів у слідчі і судові органи.

Забезпечення суворого дотримання кошторисів адміністративно-господарських та інших витрат, законності списання з рахунків бухгалтерського обліку нестач, дебіторської заборгованості та інших втрат, збереженості бухгалтерських документів, оформлення і здачі їх у встановленому порядку в архів.

Розробка і впровадження раціональної планової й облікової документації, прогресивних форм і методів ведення бухгалтерського обліку на основі застосування сучасних засобів обчислювальної техніки.

Перевірка організації бухгалтерського обліку і звітності у структурних підрозділах бухгалтерії підприємства (проведення документальних ревізій).

4. Регламентуючі документи

4.1. Зовнішні документи:

Законодавчі і нормативні акти.

Закон від 21 листопада 1996 року № 129-ФЗ "Про бухгалтерський облік".

Положення по бухгалтерському обліку.

Інші нормативно-правові документи про бухгалтерський облік.

4.2. Внутрішні документи:

Устав підприємства, Наказ про облікову політику, Положення про підрозділ, Посадові інструкції, Правила внутрішнього трудового розпорядку.

5. Взаємодія з іншими підрозділами бухгалтерії

Для виконання функцій і реалізації прав, передбачених дійсним положенням, відділ з обліку зведення та звітності взаємодіє.

6. Права працівників відділу обліку зведення та звітності

Працівники відділу обліку зведення та звітності мають право:

6.1.1. Вимагати від усіх підрозділів підприємства дотримання порядку оформлення операцій і надання необхідних документів і відомостей.

6.1.2. Вимагати від керівників структурних підрозділів підприємства й окремих фахівців уживання заходів, спрямованих на підвищення ефективності використання майна підприємства, забезпечення збереженості власності підприємства, забезпечення правильної організації бухгалтерського обліку і контролю.

6.1.3. Перевіряти в структурних підрозділах підприємства дотримання встановленого порядку приймання, оприбуткування, збереження і витрати товарно-матеріальних цінностей.

6.1.4. Вносити пропозиції керівництву підприємства про залучення до матеріальної і дисциплінарної відповідальності посадових осіб підприємства за результатами перевірок.

6.1.5. Не приймати до виконання й оформлення документи по операціях, що суперечать законодавству і встановленому порядку прийому, збереження і витрати товарно-матеріальних цінностей, а також без відповідного розпорядження директора підприємства, головного бухгалтера і начальника юридичного відділу.

6.1.6. Вести листування з питань бухгалтерського обліку і звітності, а також інших питань, що входять у компетенцію відділу з обліку запасів і не потребують узгодження з керівником підприємства.

6.1.7. Виступати у встановленому порядку від імені підприємства з питань, що відноситься до компетенції відділу з обліку зведення та звітності, у взаєминах з іншими підприємствами, організаціями, установами.

6.1.8. За узгодженням з директором чи підприємства заступником директора підприємства з комерційних питань залучати експертів і фахівців в області бухгалтерського обліку для консультацій, підготовки висновків, рекомендацій і пропозицій.

7. Відповідальність працівників відділу обліку зведення та звітності

7.1. Відповідальність за належне і своєчасне виконання функцій відділу обліку зведення та звітності несе начальник відділу.

7.2. На начальника відділу покладається персональна відповідальність у випадку:

7.2.1. Неправильного ведення бухгалтерського обліку, що призвело до занедбаності у бухгалтерському обліку і перекручувань в бухгалтерській звітності.

7.2.2. Прийняття до виконання й оформлення документів по операціях, що суперечать встановленому порядку прийому, оприбуткування, збереження і витрати коштів, товарно-матеріальних і інших цінностей.