Смекни!
smekni.com

Особливості технології виробництва цукру-піску в промислових умовах (стр. 1 из 7)

Курсова робота

На тему: «Особливості технології виробництва цукру-піску в промислових умовах»


ЗМІСТ

ВСТУП

Розділ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1 Коротка історія цукроварної справи

1.2 Реальний стан ринку цукру на Україні

Розділ 2. МАТЕРІАЛ І МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Розділ 3. ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОБНИЦТВА ЦУКРУ-ПІСКУ НА ЗАТ «АНДРУШКІВСЬКИЙ ЦУКРОВИЙ ЗАВОД»

3.1 Загальні відомості про підприємство

3.2 Приймання цукрового буряка

3.3 Зберігання буряка

3.4 Подача буряка на завод

3.5 Миття буряка

3.6 Отримання бурякової стружки і дифузійного соку

3.7 Очищення дифузійного соку

3.7.1 Технологчні параметри процесу переддефекації

3.7.2 Технологічні параметри процесу основної дефекації

3.7.3 Технологічні параметри процесу І сатурації

3.7.4 Технологічні параметри процесу дефекації перед ІІ сатурацією

3.7.5 Технологічні параметри процесу ІІ сатурації

3.7.6 Технологічні параметри процесу сульфітації

3.8 Згущування соку випаровуванням

3.9 Уварювання, кристалізація і центрифугування утфелів

3.10 Сушка, охолодження і зберігання цукру

3.11 Отримання вапняного молока і сатураційного газу

3.12 Розрахунок виходу цукру та витрати вапняного молока

ВИСНОВКИ

ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ

ВСТУП

Існує істотний брак багатьох ресурсів, необхідних для розвитку української цукрової промисловості. Це, насамперед, капітал, енергія та добрива. За кожен КВт енергії, кожну тонну добрив, витрачені на виробництво цукру в Україні, треба заплатити, до того ж їх уже не можна буде використати в інших галузях. Те саме стосується й кожної гривні інвестицій. Виграє чи програє Україна від того, що ці обмежені ресурси буде використано саме на виробництво цукру, а не на інші цілі, залежить від відносної конкурентоспроможності виробництва цукру.

Той факт, що галузь історично відігравала в певній країні істотну роль, не означає, що ця галузь автоматично є конкурентоспроможною. У минулому виробництво цукру в Україні визначалось планом, а тому, з погляду критеріїв ринкової економіки, тут не обійшлось без істотних викривлень.

Україна належить до традиційно цукрових держав світу, що зумовлюється досить сприятливими ґрунтово-кліматичними та економічними умовами для розвитку буряківництва й виробництва цукру. Коріння галузі сягає 20-х років XIX століття. Однак її матеріально-технічна база неодноразово зазнавала значного руйнування, а вирощування цукрових буряків опинялось у кризі, як це, зокрема, бачимо і в останні роки.


Розділ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

1.1 Коротка історія цукроварної справи

Виробництво цукру для вживання його в їжу йде своїм корінням в глибину століть.

Первинною сировиною для отримання цукру була цукрова тростина, батьківщиною якої вважається Індія. Воїни Олександра Македонського, що брали участь в поході до Індії в IV ст. до н.е., першими з європейців познайомилися з цією рослиною. Після повернення з Індії вони із захопленням розповідали про тростину, з якої можна одержувати мед без допомоги бджіл, а зброджений напій вживати як міцне вино. Поступово з Індії цукрова тростина розповсюджується в сусідні країни з теплим кліматом.

У стародавніх рукописах зустрічаються відомості про вирощування цукрової тростини в Китаї в ІІ ст. до н.е., а в І ст. до н.е. цукрову тростину вже почали вирощувати на Яві, Суматрі і інших островах Індонезії.

Про вирощування тростини і виробництво з неї цукру в Аравії згадує римський учений Пліній – старший І ст. н.е. Араби культуру вирощування і обробки цукрової тростини принесли під час завоювання Палестини, Сірії, Месопотамії, Єгипту, Іспанії, Сицилії в VII-IX ст., а в IX ст. цукром з тростини почала торгувати Венеція.

Хрестові походи сприяли розповсюдженню використання цукрової тростини для отримання цукру в країнах Європи, у тому числі і в Київській Русі.

Венеціанці, перші з європейців, навчилися виготовляти рафінад з тросникового цукру-сирцю. Але ще дуже довго, аж до початку XVIII ст. цукор залишався великою рідкістю на столах європейців.

Велику роль в розповсюдженні цукрової тростини і отримання з неї цукру зіграла Португалія. У XV ст. португальці висадили цукровий очерет на островах Мадейрі і Томі Сану в Атлантичному океані, а після відкриття Колумбом Америки крупні плантації з'явилися на островах Гаїті, Куба, Ямайка, а потім в Мексиці, Бразилії, Перу.

Законодавцем моди у виробництві цукру в XVII ст. стала Голландія. Вона посилено стала заводити плантації цукрової тростини в своїх колоніях, а також значно розширила виробництво цукру на Яві. В цей же час в місті Амстердам починають будуватися перші цукрові заводи. Трохи пізніше аналогічні заводи з'являються в Англії, Німеччині, Франції.

Історія цукрової промисловості Росії починається в 1719 році з моменту будівництва перших цукрових заводів в Санкт-Петербурзі і Москві.

У Росії для виготовлення солодких сиропів, напоїв і настоянок використовували не цукровий очерет, а в'ялені або сушені коренеплоди буряка, брукви, ріпи.

Культивувався буряк з давніх часів. У стародавніх Ассирії і Вавилоні буряк вирощувався вже за 1,5 тис. років до н.е. Окультурені форми буряка відомі на Близькому Сході з VIII-VI ст. до н.е. А в Єгипті буряк служив головною їжею рабів. Так, з диких форм буряка, завдяки відповідній селекції, поступово були створені сорти кормового, столового і білого буряка. З білих сортів столового буряка були виведені перші сорти цукрового буряка.

Поява нового альтернативного тростині, цукроноса історики пов'язують з епохальним відкриттям німецького ученого-хіміка, члена Прусської академії наук А.С. Маргграфа (1705-1782). У доповіді на засіданні Берлінської академії наук в 1747 р. він виклав результати дослідів по отриманню кристалічного цукру з буряка.

Одержаний цукор, як затверджував Маргграф, по своїх смакових якостях не поступався очеретяному. Проте Маргграф не бачив широких перспектив практичного застосування свого відкриття.

Далі в дослідженні і вивченні даного відкриття пішов учень Маргграфа - Ф.К. Ахард (1753-1821). Він з 1784 року активно узявся за удосконалення, подальшу розробку і впровадження в практику відкриття свого вчителя.

Ахард чудово розумів, що однією з найважливіших умов успіху нової, вельми перспективної справи, є поліпшення сировини-буряка, тобто підвищення її цукристості. Вже в 1799 році праці Ахарда увінчалися успіхом. З'явилася нова гілка культурного буряка – цукрова. У 1801 році в своєму маєтку в Кюцерне (Сілезія) Ахард побудував один з перших цукрових заводів в Європі, на якому освоїв отримання цукру з буряка.

Комісія, направлена Паризькою академією наук, провела обстеження ахардовского заводу і дійшла висновку, що вироблення цукру з буряка нерентабельне.

Лише єдині на той час англійські промисловці, які були монополістами по виробництву і продажу тростинного цукру, угледіли в цукровому буряці серйозного конкурента і кілька разів пропонували Ахарду крупні суми за умови, що він відмовиться від проведення своїх робіт і публічно заявить про безперспективність виробництва цукру з буряка.

Але Ахард, що свято вірив в перспективність нового цукроноса, на компроміс не йшов.

З 1806 року Франція відмовляється від виробництва цукру з очерету і переходить на бурякоцукрове, яке з часом набувало всього більшого поширення. Наполеон надавав велику підтримку тим, хто проявляв бажання вирощувати буряк і виготовляти з нього цукор, оскільки побачив в розвитку нової галузі можливість одночасного розвитку сільського господарства і промисловості.

Слід зазначити, що у Франції, разом з розвитком виробництва цукру з буряка, велика увага приділялася поліпшенню якості буряка як сировини для цукрової промисловості.

Цьому сприяла успішна діяльність однієї з перших в Європі крупних селекційно-насіннєвих фірм «Вільморен-Андріє», заснованої Ф. У. Вільмореном.

Фірма набула світової популярності і успішно працює ось вже близько двохсот років, поставляючи насіння різних сільськогосподарських культур власної селекції в багато країн світу.

1.2 Реальний стан ринку цукру на Україні

Ринок сирцевого цукру в Україні почав розвиватися в кінці минулого століття. Зв'язано це було з дефіцитом цукру, який виник після значного скорочення виробництва бурякового цукру, різкого коливання цін на цей продукт протягом року.

Аналізуючи коливання цін на цукор протягом року впродовж останніх чотирьох (1998-2000) років видно, що найнижча ціна на цукор доводиться на період вересень-січень, коли йде сезон виробництва. Це було пов'язано з перенасиченням ринку як буряковим, так і сирцевим цукром, виробництво якого велося перед самим початком сезону.

Не дивлячись на те, що розмови і листування про ввезення цукру-сирцю до України щорічно починалися в кінці власного сезону цукроваріння, тобто в листопаді-грудні, Закони (у 1998 – Указ Президента) чомусь приймалися тільки на початку літа.

В той момент ціна цукру на споживчому ринку вже досягала максимальної величини, виникав ажіотажний попит, ліквідовувати який вдавалося тільки у вересні з початком виробництва бурякового цукру, коли цукро- і сільгоспвиробникам, з метою погашення кредитів і інших боргових зобов'язань, доводилося масово продавати цукор.

У 1998-1999 роках цей процес був практично стихійним, але така практика продовжувалася і в 2000-2001 році, коли щорічно за пільговими митами ввозилося 260 тис. тонн цукру-сирцю.

У 2002-2003 роках, з утворенням крупних компаній - регіональних монополістів по виробництву цукру і трейдерів цукру-сирцю, які пішли по шляху скупки цукрових заводів по окремих регіонах, ця схема програвалася вже за сценарієм: скорочення продажу цукру на початку весни, що провокувало ситуацію з підвищенням його ціни у зв'язку з різко зростаючим попитом, подальше “викидання” на ринок цукру після підвищених цін, створення населенням запасів “про всяк випадок” і т.д.