Смекни!
smekni.com

Облік і аналіз розрахунків з бюджетом цільовими фондами та позабюджетними організаціями на держ (стр. 1 из 12)

Реферат

дипломної роботи

“Облік і аналіз розрахунків з бюджетом, цільовими фондами

та позабюджетними організаціями”

Робота містить 80сторінок, 10таблиць, 10 рисунків, перелік використаної літератури з 30 найменувань, 8 додатків.

Об’ектом дослідження дипломної роботи є облік і аналіз розрахунків з бюджетом, цільовими фондами та позабюджетними організаціями на ДП “Укрзалізничпостач”.

Мета роботи – досконально вивчити існуючу в ДП “Укрзалізничпостач” систему обліку і аналізу розрахунків з бюджетом, цільовими фондами та позабюджетними організаціями, відпрацювати рекомендації щодо удосконалення розрахунків по податкам.

Результатом дослідження є пропозиції щодо посилення контролю по розрахункам з бюджетом, цільовими фондами та позабюджетними організаціями з метою уникнення штрафних санкцій щодо підприємства.

Отримані результати можуть бути використані при удосконаленні діючої системи обліку і аналізу на державному підприємстві “Укрзалізничпостач”.

__________________________Л.В.Коржова

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………… 4

1 Нормативно - методичні основи обліку розрахунків з бюджетом, Пенсійним фондом іншими цільовими фондами та позабюджетними організаціями

1.1 Види та загальна характеристика податків, платежів і зборів…………..… 8

2 Фінансово-економічна характеристика ДП “Укрзалізничпостач”

2.1 Загальна характеристика підприємства та основні напрямки діяльності ……………………………….……………………………………….……… 36

2.2 Аналіз основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства………………….…………………………………………….. 46

3 Облік і аналіз розрахунків з бюджетом, цільовими фондами та позабюджетними організаціями на ДП “Укрзалізничпостач”

3.1.1 Організація бухгалтерського обліку та облікова політика на підриємстві ………………………………………………………………………………………. 61

3.1.2 Податкова політика підприємства…………………………………………. 63

3.2 Облік розрахунків з бюджетом та цільовими фондами……………….…65

3.3 Аналіз розрахунків з бюджетом, цільовими фондами та позабюджетними організаціями………………...……………………….…………………….70

4 Інформаційні системи обліку розрахунків з бюджетом, цільовими фондами та позабюджетними організаціями……………..……….………….73 Висновок…………………………………….…………………………………..…..77 Перелік використаних джерел………………………………..……………………78

Додатки

Вступ

Необхідність реформування системи бухгалтерьского обліку в Україні викликана об”єктивними факторами реформування всього економічного сектора держави та формуванням нових видів економічних стосунків між суб”єктами господарювання. Крім того, Україна, як європейська держава повинна тримати курс на всесторонню інтеграцію у світове господарство, що і стало головним фактором, який обумовив розробку та прийняття законодавчих актів, направленних на реформування системи бухгалтерського обліку в Україні та приведення її до міжнародних стандартів.

Початком реформування системи бухгалтерського обліку в Україні вважається Постанова Кабінету Міністрів від 28.10.1998р. №1706 “Про затвердження програми реформування системи бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів” та сама “Програма”, яка окреслила основні завдання реформи:

- створення системи національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку і звітності, яка забеспечить потрібною інформацією користувачів, перед усім інвесторів;

- забеспечення зв’язку реформування бухгалтерського обліку з основними тенденциями гармонізаціі стандартів на міжнародному рівні та станом економічно-правового середовища і ринкових відносин в Україні;

- надання методичної допомоги у впровадженні та використанні реформованої моделі бухгалтерського обліку.

Метою нової системи бухгалтерського обліку є:

- по-перше, формування надійного джерела інформації про фінансовий стан бізнесу в цілому;

- по-друге, інформації, придатної для використання у процессі прийняття управлінських та інвестиційних рішень.

У процесі переходу до нової системи обліку та звітності підприємства отримують певні переваги та можливості, що пов’язані з новою якістю облікової інформації.

Для досягнення успішного реформування бухгалтерського обліку на окремому підприємстві необхідні певні умови та ресурси:

- позитивна мотивація власників та керівництва бізнесом щодо отрімання системи фінансового обліку, що відповідає вимогам Положень (стандартів) бухгалтерського обліку;

- наявність систематичного бухгалтерського обліку (стара система) та системи складання бухгалтерських звітів (Баланс, Звіт про фінансові результати) на дату переходу до нової системи обліку;

- витрати часу керівництва, працівників бухгалтерії, інших спеціалістів підприємства на здійсення процедур переходу до нової системи обліку.

Головною метою реформування податкової системи повинно бути поліпшення фінансового стану підпріємств усіх форм власності, особливо пріоритетних напрямів виробництва.

Регулювання нових економічних відносин потребує гнучкої податкової політики, яка б дала змогу оптимально пов’язати інтереси держави з інтересами товаровиробників, рядових платників податків. При переході до ринкової економіки мають змінюватись як податкова система, так і методи розрахунків та сплати податків. При цьому не варто кидатися від однієї крайності до іншої. Не можна накладати податкову систему країн з розвинутою ринковою економікою на нашу дійсність. У цьому зв’язку необхідно проаналізувати формування доходів бюджету та запровадження нової податкової системи.

Введення нових податків, навіть державних, не стимулює діяльності підприємств жодної форми власності. Податковий тиск веде до згортання виробництва і призводить до значного зменшення доходів бюджетів усіх рівнів. Для податкової політики нашої держави поки що характерне те що:

- по-перше, нові податки ніде на підприємствах, у районах або містах не апробуються;

- по-друге, не відпрацьовуються ставки оподаткування, а тому Верховна Рада України змушена знову й знову змінювати їх;

- по-третє, в нашу економічну систему з домінуючою державною монополією на віробництво і предмети споживання кавалерійськими методами впроваджується податкова система розвинутих ринкових країн. Це свідчить про спадкоємність принципів і методів управління, про примат політики нової законодавчої влади над економікою, але необхідно бачити коренні суспільного розвитку не в політиці, в економіці та в фінансах, тобто необхідна економічна політика. Тільки у цьому разі економічна політика стає двигуном прогресу, виступая одночасно формою використання об’єктивних економічних законів і формою вирішення суперечностей в економіці.

Об’єктом оподаткування прибутковим податком для громадян, які проживають в Україні, є доходи у грошовій і натуральній формі, а для громадан, що постійно не проживають в Україні, тільки ті доходи, які одержані з джерел оподаткування в Україні.

До загальнодержавних доходів належать: податок на додану вартість, податок з прибутку підприємств усіх форм власності, акцизний збір, державне мито, податок з власників транспортних засобів, плата за землю й інші податкові та неподаткові доходи. Місцеві податки і збори встановлюються відповідними рішеннями місцевих органів влади.

Реформування податкової політики повинно йти через структурну перебудову економіки і фінансів. Тільки на основі цього можна досягти стабілізації і збалансованності як торгово-платіжного балансу, так і бюджету держави.

В цьому напрямі передбачаються два шляхи. По-перше, цілеспрямована підтримка структурної перебудови найбільш важливих для функціонування економіки галузей і виробництв держаними коштами, кредитами, державними гарантіями державним інвестором.

По-друге, перебудова виробництва відповідно до вимог ринку за рахунок власних коштів підприємств, кредитів і позичок.

1 Нормативно-методичні основи обліку розрахунків з бюджетом, Пенсійним фондом, іншими цільовими фондами та позабюджетними організаціями

1.1 Види та загальна характеристика податків, платежів і зборів

Податок є індивідуально безкоштовний безповоротний безумовний цільовий платіж, який вноситься до бюджету визначеного рівня. Податки встановлюються на підставі актів Верховної Ради України або ради місцевого самоврядування.

Збори та інші обов’язкові платежі є обов’язковими безповоротними платежами до бюджету або до державних цільових фондів, які мають платіжний або компенсаційний характер,або вносяться у зв’язку з наданням платнику збору відповідної послуги або відповідних прав.

Всі податки, збори та інші обов’язкові платежі формують бюджетну систему УкраЇни.

В Україні поділяють дві групи податків, які визначаються підпорядкованістю:

- загальнодержавні податки, збори та інші обов’язкові платежі;

- місцеві податки і платежі.

Згідно Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. №1251-ХІІ, з наступними змінами та доповненнями, до основних видів загальнодержавних податків, зборів та інших обов’язкових платежів в Україні вїдносяться:

1) Податок на додану вартість;

2) Акцизний збір;

3) Податок на прибуток підприємства;

4) Податок на доходи фізичних осіб;

5) Державна пошлина;

6) Податок на землю;

7) Збір до державного іноваційного фонду;

8) Збір на обов’язкове соціальне страхування;

9) Збір на обов’язкове державне пенсійне страхування;

10) Збір до Фонду щодо здійснення заходів по ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення;

11) Пошлина та інш.

До місцевих податків і зборів:

1) Податок з реклами;