Смекни!
smekni.com

Система поверхово-примусового обвалення (стр. 1 из 2)

Система поверхово-примусового обвалення


Вступ

За останні роки багато що зроблено зокрема комплексної механізації на підземних рудниках, на прохідницьких і очисних роботах застосовуються високопродуктивне обладнання: очисні комплекси, забійні конвеєри та гідромеханізмів. На магістральному транспорті впроваджуються потужні локомотиви, конвеєрний транспорт. Самохідні транспортні машини, дистанційне та автоматичне керування роботою цілих комплексів, системи СЦБ, диспетчерська. Широко впроваджується механізація допоміжних робіт: машини для укладання рейкових шляхів, очищення і ремонту відкатних виробок, ремонту транспортних машин.

Створено шахти нового типу, де автоматизовано роботу підйомних, водовідливних і вентиляційних установок, здійснено програмне та телеуправління поїздами на локомотивному транспорті, комплексами самохідних машин. Управління роботою всього підприємства за допомогою автоматичних систем. На підземного видобутку м'яких і сипучих матеріалів широко застосовуються комплексна конвейеризация, видобувні комплекси з гідрофіковані кріпленнями, гідромеханізації.

У зв'язку з впровадженням потужних забійних механізмів, засобів автоматики і телемеханіки змінюється вигляд самих схем шахт, змінюються системи розробки та створюються нові їх варіанти, відбувається концентрація гірничих робіт, інтенсифікація виїмки шахтних полів. Впровадження мобільного самохідного устаткування перетворить вид вибоїв, транспортних виробок, схема транспортування гірничої маси, людей, матеріалів, запасних частин. Підземними дорогами можуть бути з'єднані всі забої горизонту, підземні склади, ремонтні майстерні, а підземні траси за допомогою похилих транспортних виробок можуть мати сполучення з поверхнею.

Впровадження комплексної механізації і автоматизації на підземних рудниках підвищує продуктивність праці, полегшує його і в той же час вимагає більш високого загальноосвітнього і професійного рівня гірників.

Комплексна механізація і автоматизація гірничих підприємств має велике соціальне значення. З підвищенням продуктивності праці зберігається тривалість робочого тижня. Вільний час використовується для самоосвіти, відпочинку, духовного та фізичного розвитку людини.

В даний час питаннями впровадження гірських машин, засобів механізації та автоматизації підземних рудників у нашій країні займаються вузи, науково-дослідні та проектні інститути, машинобудівні заводи. Економічна ефективність впровадження багато в чому залежить від гірничо-геологічних умов і специфіки розробки гірських порід. Порушення комплексності може звести нанівець ефект механізації окремих процесів, тому роботу машин необхідно розглядати в тісному зв'язку з технологією виробництва. У цьому плані велике значення мають вивчення і поширення досвіду механізованої видобутку руди на вітчизняних і зарубіжних підприємствах.


Опис системи розробки системи поверхово-примусового обвалення

Застосовується система поверхово-примусового обвалення на горизонтальні компенсаційні камери. Обвал проводяться відразу на всю висоту поверху.

Підготовка основного горизонту польова, ортов тупикова. Для вторинного дроблення і навантаження, руди в покрівлі відкотного горизонту влаштовують горизонт скреперування.

На горизонті скреперування проходять штреки скреперування з двосторонньому розташуванням дучек. На флангах ці штреки збивають з ходовими ортами, по середині блоку проходять вентиляційний орт, що проходить до блоковому повсталим. Після закінчення проходки підготовчих виробок приступають до проходки компенсаційних камер підриванням глибоких шпурів пробуріваемих з дучек.

Проходять 3-4 камери, між якими залишають тимчасові цілики, одночасно з проходкою камер охоплює обрушаются масив руди з бурових камер проведених з бурових повстають, розташованих на флангах блоку. У кожному шарі бурят комплект віялових свердловин. Одночасно охоплюють тимчасові цілики, між камерами.

Після обвалення гірнича маса транспортується за допомогою скреперної установки (комплект вантажно-доставних скреперний МПДК-4), по горизонту скреперування до рудоспусков, через рудоспускі ГМ потрапляє в орт-заїзд, звідки вантажно-транспортної машиною (вантажно-транспортна машина з ковшем-бункером ПД -5) транспортується до польового відкотного штреку і вантажиться у залізничні вагони.

Кріплення в бурових камерах дерев'яна, зводиться в ручну. У капітальних відкатних виробках набризк-бетонна, зводиться за допомогою набризк-бетонної машини НБМ-1.

Стиснене повітря надходить з вентиляційного орта з бурових, що воюють в бурові камери по прогумованим трубах, його нагнітають вентилятори місцевого провітрювання.

Робота ведеться у чотири зміни, по 6 годин, з них три видобувних і ремонтно-підготовча. Крім видобутку руди бригада ремонтує обладнання, підвішує кабелі та вентиляційні труби .... є підземні ремонтні майстерні.

Вибір і опис основного технічного обладнання

Принцип дії. Пристрій і робота основних вузлів

1 - скрепер; 2 - завантажувальний пристрій, 3 - скреперної лебідка, 4 - натяжний пристрій; 5, 6 - права, ліва лебідка, 7 - приводний головка конвеєра, 8 - роликові опори; 9 - блок

Механізований вантажно-доставних комплект МПДК-4 призначений для механізованого навантаження і транспортування гірничої маси при проведенні горизонтальних і похилих (зверху вниз до 18 °) гірських виробок у просвіті не менше 6,8 м2 і висотою не менше 2,4 м.

Комплект МПДК-4 (лист 150) складається з скрепера 1, завантажувального пристрою 2, скреперної лебідки 3, натяжного пристрою 4, правою 5 і лівої 6 лебідок, приводний головки конвеєра 7, роликових опор 8 і блоку 9.

У комплекті МПДК-4 порода доставляється до розвантажувального пристрою скрепером місткістю 0,8 м3. Завантажувальний пристрій складається з трьох зварних рам, з'єднаних між собою болтами. На рамах розміщені скреперної лебідка, приймальний і розвантажувальний лотки. У передню раму вбудовано натягач стрічки конвеєра, що складається з натяжного барабана, нижнього ролика, очищувачів стрічки і барабана. Натягач переміщається в направляючих передній рами правої і лівої лебідок. Кожна лебідка складається з черв'ячної пари й барабана, намотує канат, один кінець якого прикріплений через обвідні ролики до натяжній пристрою. Самогальмується черв'як лебідки приводиться в обертання рукояткою, чим створюється натяг стрічки конвеєра. В натягнутому положенні стрічка фіксується самогальмується парою. Величина ходу натягача 900 м.

Приводна станція конвеєра складається з розбірної рами, електродвигуна, редуктора, двох приводних і одного виносного барабанів. Середня частина конвеєра збирається з секцій роликоопор, з'єднаних між собою прогонами.

Скреперні лебідка ЗОЛС-2см - двухбарабанние. Барабани включаються планетарними редукторами і стрічковими фрикціонами за допомогою важелів. Для зручності управління у виробках висотою 2,4 м важелі управління скреперної лебідки винесені в бік, протилежний редуктора лебідки. У виробках, що мають висоту в просвіт 2,6 м і більше, важелі управління не переносяться, і машиніст керує лебідкою з майданчика завантажувального пристрою.

Завантажувальний пристрій пересувається скреперної лебідкою. У міру пересування завантажувального пристрою слідом за посування вибою в отвори, що утворилися між задньою частиною завантажувального пристрою і складовими ланками конвеєра, встановлюються окремі складові ланки, які закріплюються в спеціальних гніздах.

У виробках мінімального перерізу завширшки у просвіті до 3,5 м для роботи комплексу може настилатися рейковий шлях з шириною колії 450 мм для доставки матеріалів. При проведенні виробок завширшки у просвіті більше 3,5 м можлива настилання рейкового шляху з нормальною шириною колії.

Розрахунок вантажно-доставкового скреперного комплексу МПДК-4

Технічна характеристика

Продуктивність:


Розрахунок продуктивності комплексу МПДК-4

Технічна продуктивність

Qтех = 3600ЕКн (КрТц) (м / ч)

Де Е-геометрична місткість ковша, м.

Кн і Кр-коефіцієнти наповнення ковша (Кн = 0,6-1,25), та розпушення породи;

Тц-тривалість циклу, с.

Тц = 3,6

-Довжина шляху заповнення, транспоротірованія породи, розвантаження та повернення порожнього скрепера, м.

-Середній швидкості руху скрепера при заповненні ковша, навантаженого, при розвантаження і порожнього, км / ч.

-Витрати часу на розворот і маневрувати скрепера, с.

Шлях набору породи:= ЕКнКп / (0,7 В.tc.kp)

Кп - 1,2-1,5-коефіцієнт, що враховує втрати породи на призму волочіння і бічні валики, м.

В - ширина ковша, м.

tс - середня товщина стружки, м

Змінна експлуатаційна продуктивність:

Qсм = Qтех * Пмм

Де Пмм = 8 ч = 8 * 60 = 480 хв-тривалість зміни

Qсм = * 480 = (т / см)

Річна продуктивність:

Qг = Qсм * m о,

Де m о = 470-число робочих змін в році, (2 зміни на добу, робочий тиждень переривчастість)

Qг = * 470 = млн. тонн / рік

Річна продуктивність рудника;

Qгр = Qгпі * Кв *

Де Qгпі-річна продуктивність рудника з корисними копалинами.

Qгпі = 2,3 млн. тонн / рік


Кв = 2,5 т / м - щільність породи

-Щільність гірничої породи

Qгр = 2,3 * 2,5 * 3,3 = 18,975 (млн. тонн / рік)

Необхідний парк комбайнів

Nраб =

Де Qгр-річна продуктивність рудника

Qг-річна продуктивність скреперного комплексу

Приймаються скреперних комплексів.

Інвінтарий парк скреперних комлексів

Nінв = Nраб + Nрем

Де Nрем-число комбайнів, що знаходяться на ремонті.

Розрахунок вантажно-транспортної машини ПД-5

Принцип дії. Пристрій і робота основних вузлів

Машина вантажно-транспортна ПД-5 А призначена для навантаження відбитої гірської маси і доставки її від вибою до рудоспуска або пункту перевантаження при проведенні підземних підготовчих і очисних гірничих виробок на рудниках і вічно мерзлих розсипних родовищ малої потужності.