Смекни!
smekni.com

Технологія плоттерного різання (стр. 1 из 12)

Дипломна робота: Технологія плоттерного різання


Зміст

плоттерний різання рулонний планшетний дизайн

Введення

Розділ 1. Основні напрямки виробництва ТОВ " Растр-Технологія"

1.1 Плоскі штанцформи

1.2 Ротаційні штанцформи

1.3 Виготовлення впакування на плоттері

1.4 Аналіз портфеля замовлень

Розділ 2. Технологія виготовлення макетів із суцільного картону

2.1 Технологічний процес плоттерного різання

2.2 Класифікація конструкцій макетів упакування

2.3 Картон

2.3.1 Класифікація картону

2.3.2 Властивості картону, що впливають на якість упакування

Розділ 3. Огляд ринку плоттерного встаткування

3.1 Параметри вибору плоттера

3.2 Моделі, що є присутнім на ринку

3.2.1 Рулонні ріжучі плоттери

3.2.2 Планшетні ріжучі плоттери

3.3 Обслуговування плоттера

Розділ 4. Огляд програм для конструктивного дизайну впакування й роботи із плоттерами

4.1 I-cut

4.2 CoCut

4.3 RTUTILS

4.4 MarbaCAD

Загальні виводи

Список літератури


Введення

Виробництво впакування складається з різних інформаційних і технологічних процесів, які виконуються в більшості випадків різними фірмами або різними відділами великих підприємств.

У більшості робіт з виробництва впакування можна виділити наступні основні етапи:

Одержання замовлення на виготовлення впакування (визначення вимог до впакування, визначення строків і порядку виконання окремих етапів роботи).

Розробка конструкції впакування (конструктивний дизайн).

3а. Плоттерне різання

3.б Підготовка розкладки на друкований і висікатися лист, що, згідно економічним і технологічним вимогам.

Дизайн поліграфії.

Печатка тиражу.

Проектування оснащення для вирубки.

Виготовлення оснащення для вирубки.

Вирубка видрукуваної продукції.

Склейка або складання впакування, складування.

Сучасна людина щодня зустрічається з результатами застосування плоттерного різання. Область застосування ріжучого плоттера досить широка: покажчики, вітрини, вивіски, рекламні шиті, офісні таблички, макети. В області впакування застосування ріжучого плоттера дає можливість виробникові виготовити сигнальний зразок - пробну одиницю впакування в натуральну величину. Це дозволяє детально відробити конструкцію впакування й у стислий термін надати макет на розгляд замовника. За допомогою плоттера здійснюється креслення присмакового аркуша на каліброваній синтетичній кальці для комплектації штанцформ. На ньому можуть вирізатися невеликі тиражі впакування й рекламно- представницької продукції. В окремих випадках це дозволяє відмовитися від виготовлення штанцформи й скоротити час випуску продукції.

Перевагою плоттерного встаткування при виготовленні малих тиражів упакування є відсутність витрат що істотно знижує вартість продукції.

Плоттерне різання - це процес виготовлення макетів, а також різання дрібних партій і одиничних екземплярів упакування, етикеток, виробів рекламного призначення. [6] У нашім дипломному проекті мова йде про розробку технології високоякісного різання макетів. Тому що не завжди якість макетів відповідає вимогам замовника Можуть виникнути різні дефекти. Це обумовлено тим, що неправильно підібрано режими різання (швидкість, неправильно відрегульована висота ріжучі або биговального ножа, сила вакуумного присоса). І якщо, такі фактори, як установка глибини биговального й ріжучого ножа, це людські фактори, то швидкість можна контролювати. Можливі утруднення при неправильно підібраній швидкості:

Неповне прорізання. Використовувана висока швидкість може супроводжуватися зменшенням глибини прорізання, що спричиняє не достатній розріз картону.

Дефекти при радіусному різанні - прорізання підложки. На вигинах швидкість різання знижується, глибина різання збільшується.

При малих розмірах символів, що вирізуються, спостерігається відривши самих деталей або елементів у момент різання.

Висока швидкість може викликати появу різних дефектів, таких як ворсистість, нерівність і розрізи країв.

У нашій роботі ми постаралися врахувати всі ці фактори, що впливають на якість готового макета.

У моїй частині дипломного проекту я розглядала вплив швидкості різання на якість, готових макетів, виконаних з картону різної товщини. Підібрала оптимальне співвідношення якості й часу виготовлення впакування.


Розділ 1. Основні напрямки виробництва ТОВ " Растр-Технологія"

1.1 Плоскі штанцформи

Основною продукцією, що випускається компанією, є плоскі форми для надсічки етикеток, вирубки паперового й картонного впакування, рекламної й представницької продукції

Виробляються плоскі штанцформи будь-яких габаритів для вирубки виробів з картону, мікро - і гофрокартона, мікро - і гофрокартона, паперу, лавсанової плівки, пластику, м'яких сортів фанери й інших матеріалів.

"Растр-Технологія" конструює й виготовляє оснащення для секцій видалення відходів, (у тому числі й за технологією "marbastrip") поділу заготівель і пристрою для відділення передньої крайки для тигельних автоматів, а також надає допомогу в їхній установці й налагодженні.

1.2 Ротаційні штанцформи

Виготовлення впакування з використанням машин ротаційного типу одержало широке поширення. На сьогоднішній день у світі більша частина гофро впакування виробляється саме цим способом.

Сьогодні "Растр-Технологія" - єдиний спеціалізований вітчизняний виготовлювач ротаційного оснащення й робить ротаційні штанцевальні форми для машин з різними діаметрами барабанів від 174 до 716 мм.

Дані форми використовуються практично на всіх видах машин, що випускаються у світі, що мають секцію ротаційної висічки. У їхньому числі високопродуктивні комплекси, зроблені такими відомими компаніями, як МАRTIN (групи ВОВSТ), Сurioni S.P.A., ISOWA Corporation, Ward Machinery Co, DY Machinery Co, TEXO Industries S.p.A., Yeu sheh Machinery Co. Ltd.


1.3 Виготовлення впакування на плоттері

За допомогою плоттера здійснюється виготовлення макетів, а також різання дрібних партій і одиничних екземплярів упакування, етикеток, виробів рекламного призначення. Розмітка фанерних і пластикових підстав штанцевальних форм. Машинобудівне, архітектурне креслення, САПР.

Можливості:

Структурний дизайн упакування будь-якої складності;

Виготовлення макета або сигнального зразка;

Виготовлення будь-яких тиражів (від 1 шт.);

Послуги по поліграфічному оформленню.

Оброблювані матеріали:

Папір і картон будь-якої щільності;

Микрогофрокартон;

Гофрокартон;

Пластики пакувальні;

Текстильні матеріали;

Шкіра.

Перевагою плоттерного встаткування при виготовленні дрібних тиражів упакування є відсутність витрат (штанцевальної форми), що істотно знижує вартість продукції.

Вартість виготовлення дрібних тиражів упакування за допомогою плоттера складається з вартості розробки конструкції впакування й часу роботи плоттера. Вартість розробки конструкції впакування лежить у межах 5-10$ і визначається складністю розроблювальної конструкції. Ціна 1 години роботи плоттера дорівнює 10$ при середній швидкості різу 1.3м/хв. [14]


1.4 Аналіз портфеля замовлень

Близько 70% продажів компанії доводиться на Москву й Московську область; компанія займає приблизно 90% внутрішнього ринку ротаційних штанцформ і 80% ринку плоских штанцформ.

Був проведений аналіз портфеля замовлень. За 2005 рік у фірму "Растр - технологія" надійшло 18750 замовлень. З них 11960 на проектування плоских штанцевальних форм, 2440 на проектування ротаційних штанцформ і 4350 на проектування макетів для різання на плоттері.

Проектування плоских штанцформ, - це основний напрямок "Растр - технології", тому посідає перше місце по обсязі й становить 64 % від всіх замовлень. Виготовлення ротаційних штанцформ, не так поширене, і становить лише 13 %. Незважаючи на те, що "Растр - технологія" є єдиним спеціалізованим вітчизняним виготовлювачем ротаційного оснащення.

Плоттерне різання посідає друге місце, і становить 23 % від загального обсягу замовлень на проектування.

Аналогічно був аналізований розподіл плоттерних замовлень по категоріях у період січень - лютий 2006 року. (Таблиця 1.1)

Із проведених досліджень видно, що серед плоттерних замовлень, по поширеності на третім місці кальки, на другому - макети для проектувальників і на першому місці одиничні макети для замовників.

Таблиця 1.1 Розподіл плоттерних замовлень по категоріях

січень

лютий

березень

Разом

Кальки

80

82

109

271

Макети для замовника

143

247

250

640

Перевірочні макети для ПШ

18

22

21

61

Перевірочні макети для РШ

72

78

66

216

Загальна кількість замовлень надійшли на плоттерну різання

313

429

446

1188


Кальки необхідні іншим підприємствам при відсутності в них лазера або в тому випадку якщо лазер не бере даний діаметр (тобто лазером робляться штампи з посадковим діаметром 270-625 мм, до 270 і після 625 робляться по кальці).