Смекни!
smekni.com

Забруднення стічних вод шкідливими речовинами (стр. 1 из 5)

Содержание

Вступ

1. Загальна частина

1.1 Загальні положення очищення промислових стічних вод

1.2 Основні екологічні проблеми забруднення стічних вод

1.3 Загальні вимоги до складу та властивостей стічних вод, які скидаються у міську каналізацію

1.4 Суть і сфери застосування біологічного очищення води

1.5 Технологія біологічного очищення води

2. Спеціальна частина

2.1 Розрахунок кількості хлору

2.2 Обробка стічних вод хлором та хлорвміщюючими реагентами

2.3 Склади хлору

2.4 Біологічні ставки

3. Економічна частина

3.1 Еколого-економічна ефективність ресурсозберігаючих заходів

4. Охорона праці та техніка безпеки

4.1 Охорона праці в Україні

4.2 Основні правила зберігання контейнерів з хлором

Висновок

Перелік посилань

Реферат

Курсовий проект містить: сторінок; таблиці; рисунків; посилань.

Мета курсового проекту - зменшити забруднення стічних вод скидами шкідливих речовин.

Задача курсового проекту - удосконалити технологію очистки стічних вод, виконати розрахунки та дати оцінку збитків, які наносять народному господарству скидаємі стічні води.

В загальній частині розглянуто характеристику та екологічні проблеми забруднення стічних вод, загальні вимоги та відповідальність за порушення скиду в каналізацію. Наведена біологічна схема надходження стоків.

В спеціальній частині виконано розрахунок активного хлору, розглянуто характеристику основних складів зберігання та опис біологічних ставків.

Економічна частина складається з двох підрозділів: це збитки та платежі за скид забруднюючих речовин, які перевищують норми до ГДС, що мають компенсуватись для відновлення водних об’єктів.

В розділі охорона праці розглянуто основні правила безпечного ведення технологічного процесу біологічної очистки стічних вод та правила поводження з хлором.

ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ, ЗВАЖЕНІ РЕЧОВИНИ, ОРГАНІЧНІ РЕЧОВИНИ, НАФТОПРОДУКТИ, ПІДПРИЄМСТВО, ОСАД, ЗВОРОТНІ ВОДИ, ПРОЕКТ КУРСОВИЙ.

Вступ

Вода - одне з найбільших багатств у житті людини. Вона широко застосовується в різних галузях життєдіяльності. Організм людини на 70-80% складається з води, це саме можна сказати й про тваринний та рослинний світ. Вона в повсякденному житті людини використовується для пиття, приготування їжі, задоволення санітарно-гігієнічних потреб. Вода необхідна для різних галузей промисловості, де вона використовується як сировина, реагент, теплоносій, промивних засобів тощо. Загальні витрати води в побуті, сільському господарстві і промисловості досягають 7000л за добу на душу населення. Прісна вода на планеті на душу населення становлять всього 5-6 тис. м

. Стік річок є невеликою часткою цього об'єму.

Як було вже сказано, Україна - країна, що розвивається, тому майже всі великі річки забруднені неочищеними стічними водами. Це призводить до 80% хвороб через вживання неякісної води. Забруднення та патогенні водні мікроорганізми щорічно у світі вбивають 25 мільйонів чоловік. Варто виділити отруйний ״спектр״забруднень поверхневих вод, який загрожує не лише здоров’ю людей, але і всім живим істотам існуючих акваторій. Шкідливі речовини потрапляють в організм риби та інших морських тварин, а згодом в процесі споживання - в організм людини.

Слід зазначити, проблемою р. Дніпро є її забрудненість від підприємств, що здійснюють скид різних речовин за хімічним складом та властивостями, які по різному реагують з навколишнім середовищем. Задоволення людиною своїх потреб у воді з недостатньо чистих джерел, призводить до великих проблем зі здоров’ям, а іноді до смерті.

1. Загальна частина

1.1 Загальні положення очищення промислових стічних вод

Очищення стічних вод та використання очищених вод промислового водопостачання здійснюють із такою метою:

зменшення забору води з джерел водопостачання переходом на нову технологію виробництва із заміною водомістких процесів безводними або маловодними, наприклад, застосування повітряного охолодження замість водяного;

переходу на замкнені системи водопостачання і водовідведення;

підвищення коефіцієнта оборотного водопостачання і повторного використання води у виробництві;

впровадження нових методів очищення стічних вод на локальних установках, загальнозаводських і районних очисних спорудах, які передбачають вилучення та утилізацію цінних продуктів і відходів виробництва й використання очищеної води;

раціонального розміщення нових та реконструкції діючих промислових підприємств і споруд для очищення стічних вод.

Для промислового водопостачання можна використовувати відпрацьовані промислові й комунально-побутові води після їх очищення та знезараження.

Потрібно прагнути до укрупнення споруд для очищення стічних вод там, де це можливо, оскільки витрати на будівництво таких споруд значно менші, ніж у разі спорудження великої кількості споруд малої пропускної здатності. Запровадження регіональних і побутових стічних вод включає спільні споруди, каналізаційну мережу з насосними станціями, що сполучає ці споруди з промисловими підприємствами і населеними пунктами регіону.

Основні положення регіональної схеми каналізування зводяться до одного:

регіоном вважається територія, на якій розміщені спільні очисні споруди та всі прилеглі до нього промислові підприємства і населені пункти;

регіональні схеми каналізування й очищення стічних вод з наступним використанням їх у системі оборотного водопостачання;

регіональні очисні споруди будують лише після техніко-економічного обґрунтування.

Ефективність очищення на регіональних станціях аерації значною мірою залежить від попереднього очищення стічних вод на промисловому підприємстві перед скиданням їх у міську каналізацію. Здебільшого на промислових підприємствах має здійснюватися локальне очищення виробничих стічних вод перед скиданням їх у міську каналізацію, а на міських очисних спорудах - повне біологічне очищення. Для локального очищення потрібно видалити всі шкідливі речовини, які гальмують біохімічні процеси під час біологічного очищення на міській станції аерації.

Біологічне очищення дає змогу здійснити глибоке доочищення виробничих стічних вод, яке забезпечує можливість їх повторного використання у виробництві. При цьому очищення доцільно проводити у великих районних очисних спорудах, база та експлуатація яких має вищий технологічний рівень, ніж невеликі очисні споруди на підприємствах. Тому велике значення має розробка вимог до якості та кількості виробничих стічних вод, які скидають у міську каналізацію.

Попереднє реагентне оброблення стічних вод доцільно проводити на станціях аерації тоді, коли потрібно підвищити ступінь спільного очищення виробничих і побутових стічних вод або збільшити пропуск ну здатність станції. Це буває тоді, коли на станцію надходять дуже забруднені виробничі стічні води. Реагентне оброблення сприяє транс формації всього амонійного Нітрогену на нітрати. Взимку, коли не потрібний високий ступінь очищення від сполук Флуору та амонійного Нітрогену, реагентне оброблення води можна не проводити. Введення реагентів у стічну воду перед первинним відстійником сприяє збільшенню об'єму сирого осаду в 1,5-2 рази та зменшенню приросту активного мулу приблизно в 2 рази. Зміна співвідношення між сирим та активним мулом поліпшує водовіддавальну здатність суміші осадів під час їх механічного зневоднення та збільшує вихід газу в процесі зброджування.

Стічні води для різних виробництв різняться як за хімічним складом, так і за фізико-хімічними властивостями. Класифікація забруднення передбачає вибір методів очищення води залежно від фазово-дисперсного та фізичного станів домішок. Специфіка такої класифікації полягає в тому, що використовуються не індивідуальні властивості забрудників води, а їх поведінка під час взаємодії з дисперсним середовищем (водою), що дає змогу характеризувати властивості системи загалом.

1.2 Основні екологічні проблеми забруднення стічних вод

Основними джерелами забруднення стічних вод являються всі підприємства, що знаходяться на території міста, населені пункти та об’єкти різного напряму виробництва. В каналізаційну систему скидаються шкідливі речовини, які потребують повного вилучення для скиду в повному обсязі очищених стічних вод у водний об’єкт.

Для зменшення забруднення р. Дніпро та забезпечення населення якісною питною водою ведеться очистка стічних вод. В даній роботі розглянемо процес загальноміської очисної споруди, яка працює потужністю 90тис. м

на добу, що працює за біологічним очищенням води а також існують певні вимоги для скиду побутових стічних вод.

1.3 Загальні вимоги до складу та властивостей стічних вод, які скидаються у міську каналізацію

До систем каналізації міста можуть бути прийняті стічні води підприємств, які не порушують роботу каналізаційних мереж та споруд, забезпечують повну безпеку їх експлуатації та можуть бути знешкоджені разом з стічними водами міста до вимог і нормативів, згідно з ״Правилами охорони поверхневих вод״.

Стічні води, які підлягають прийманню до міської каналізаційної мережі, не повинні містити:

горючі домішки і розчинені газоподібні речовини, які здатні утворювати вибухонебезпечні суміші;

речовини, які здатні захаращувати труби, колодязні решітки, або відкладати їх на поверхнях (сміття, ґрунт, абразивні порошки та інші грубо дисперсні зависі, вапно, пісок, металева або пластмасова стружка, жири, смоли, мазут;

неорганічні речовини, які не піддаються біологічному розкладу;

речовини, для яких не встановлено ГДК для води водойм, або токсичні речовини, які перешкоджають біологічній очистці вод, а також речовини, для визначення яких не розроблені методи аналітичного контролю;