Смекни!
smekni.com

Процеси алкілування вуглеводнів (стр. 1 из 3)

Содержание

Вступ

Процеси алкілування

1.Загальна характеристика процесів алкілування

1.1 Класифікація реакцій алкілування

1.2 Алкілуючи агенти

1.3 Хлорпохідні

1.5 Енергетична характеристика основних реакцій алкілування

2.Алкілування за атомом вуглецю

2.1 Хімія і теоретичні основи алкілування ароматичних з'єднань у ядро

2.1.1 Каталізатори

2.1.2 Механізм реакції

2.2 Послідовне алкілування

2.3 Побічні реакції

2.4 Кінетика процесу

2.5 Технологія алкілівання ароматичних вуглеводнів

2.6 Вихідні речовини

Література


Вступ

Тема контрольної роботи «Процеси алкілування вуглеводнів» з дисципліни «Технологія нафтохімічного синтезу».

Алкілуванням називають усі процеси введення алкільних груп у молекули органічних і деяких неорганічних речовин. Ці реакції мають дуже велике практичне значення для синтезів алкілованих у ядро ароматичних з'єднань, ізопарафінів, багатьох меркаптанів і сульфідів, амінів, речовин із простим ефірним зв'язком, элементо- і металоорганічних з'єднань, продуктів переробки a-оксидів і ацетилену. Процеси алкілування часто є проміжними стадіями у виробництві мономерів, миючих речовин.

Мета роботи – розкрити наступні питання:

- характеристика реакцій алкілування;

- алкілуючи агенти;

- алкілування за атомом вуглецю;

- каталізатори, механізм і кінетика реакцій алкілування за атомом вуглецю;

- послідовне алкілування;

- технологія алкілування.


Процеси алкілування

1.Загальна характеристика процесів алкілування

1.1 Класифікація реакцій алкілування

Найбільш раціональна класифікація процесів алкілування заснована на типі знову утворююмого зв'язку.

1.Алкілування за атомом вуглецю (С-алкілування) складається в заміщенні на алкільну групу атома водню, який знаходиться при вуглецевому атомі. До цього заміщення здатні парафінові вуглеводні, але найбільше характерно алкілування для ароматичних з'єднань (реакція Фріделя-Крафтса):

CnH2n+2 + CmH2m® Cn+mH2(n+m+1)

ArH + RCl ® ArR + HCl

2.Алкілування за атомами кисню і сірки (О- і S-алкілування) є реакцію, у результаті якої алкільна група зв'язується з атомом кисню або сірки:

ArOH + RCl

ArOR + NaCl + H2O

NaSH + RCl

RSH + NaCl

З цього видно, що під визначення алкілування підпадають і такі процеси як гідроліз хлорпохідних або гідратація олефінів, і це показує, що алкілуванням варто називати тільки такі реакції введення алкільної групи, що не мають інших більш істотних і визначальних класифікаційних ознак.

3.Алкілування за атомом азоту (N-алкілування) складається в заміщенні атомів водню в аміаку або в амінах на алкільні групи. Цей метод є найважливішим з методів синтезу амінів:

ROH + NH3® RNH2 + H2O

N-алкілування класифікують як амоноліз (аміноліз) органічних сполук.

Алкілування за атомами інших елементів (Si-, Pb-, Al-алкілування) є найважливішим шляхом одержання элементо- і металлорганических з'єднань, коли алкільна група безпосередньо зв'язується з гетероатомом:

2RCl + Si

R2SiCl2

4C2H5Cl + 4PbNa

Pb(C2H5)4 + 4NaCl + 3Pb

3C3H6 + Al + 1,2H2

Al(C3H7)3

Інший спосіб класифікації реакцій алкілування заснован на розходженнях у будівлі алкільної групи, яка вводиться в органічне або неорганічне з'єднання. Вона може бути насиченою або аліфатичною (наприклад, етильною та ізопропільною) або циклічною. В останньому випадку реакцію називають циклоалкілуванням:


С6Н6 + С6Н11Сl

-

При введенні фенільної групи, і взагалі арильной, утвориться безпосередній зв'язок з вуглецевим атомом ароматичного ядра (арилірування):

С6Н5Сl + NH3® С6Н5NH2 + HCl


Алкільна група може містити ароматичне ядро або подвійний зв'язок, і, якщо остання досить вилучена від реакційного центру, реакція мало відрізняється від звичайних процесів алкілування:

СН2=СН-СН2Сl + RNH2® RNHCH2-CH=CH2 + HCl

Уведення вінільної групи (вінілірування) займає особливе місце і здійснюється, головним чином, за допомогою ацетилену:

ROH + CHºCH

ROCH=CH2

CH3COOH + CHºCH

CH3-COO-CH=CH2

Алкільні групи можуть містити різні заступники, наприклад, атоми хлору, гідроксильні, карбонільні, сульфокислотні групи і т.д.:

С6Н5ONa + ClCH2-COONa ® С6Н5O-CH2-COONa + NaCl

ROH + HOCH2-CH2SO2ONa ® ROCH2-CH2SO2ONa + H2O

Найважливішою з реакцій уведення заміщених алкільних груп є процес b-оксиалкілування (в окремому випадку оксиетилірування), що охоплює широке коло реакцій оксидів олефінів:

ROCH2-CH2OH

Н2С - СН2¾

HOCH2-CH2NH2 і т.д.

О


1.2 Алкілуючи агенти

Всі алкілуючи агенти по типі зв'язку, що розривається в них при алкілуванні, доцільно розділити на наступні групи:

1.Ненасичені з'єднання (олефіни та ацетилен), у яких відбувається розрив p-електронного зв'язку між атомами вуглецю.

2.Хлорпохідні з досить рухливим атомом хлору, здатним заміщатися під впливом різних агентів.

3.Спирти, прості і складні ефіри, зокрема оксиди олефінів, у яких при алкілуванні розривається вуглець-кисневий зв'язок.

Олефіни (етилен, пропілен, бутилени і вищі) мають першорядне значення в якості алкілуючих агентів. Через дешевину їх використовують у всіх можливих випадках. Головне використання вони знайшли для С-алкілування парафінів і ароматичних з'єднань. У реакціях О-, N-алкілування і при синтезі багатьох металорганічних з'єднань олефіни мало ефективні.

Алкілування олефінами в більшості випадків протікає по іонному механізмі через проміжне утворення іонів карбонія і каталізуються протонними та апротонними кислотами. Реакційна здатність олефінів при реакціях такого типу визначається їх схильністю до утворення іонів карбонія:

RCH=CH2 + H+«

-CH3

Це означає, що подовження і розгалуження ланцюга вуглецевих атомів в олефіні значно підвищує його здатність до алкілування:

СН2=СН2< СН3–СН=СН2< СН3–СН2–СН=СН2< (СН3)2С=СН2

У ряді випадків алкілування олефінами протікає під впливом ініціаторів радикально-ланцюгових реакцій, висвітлення або високої температури. Тут проміжними активними частками є вільні радикали. Реакційна здатність різних олефінів за такими реакціями значно зближається.

1.3.Хлорпохідні

Хлорпохідні є алкілуючими агентами найбільш широкого діапазону дії. Вони придатні для С-, О-, S-, N-алкілування і для синтезу більшості елементо- і металоорганічних з'єднань. Застосування хлорпохідних є раціональним для тих процесів, у яких їх неможливо замінити олефінами або у випадку, якщо хлорпохідні дешевше і доступніше олефінів.

Алкілуюча дія хлорпохідних виявляється у трьох різних типах взаємодій: у електрофільних реакціях, при нуклеофільному заміщенні та у вільно-радикальних процесах.

Механізм електрофільного заміщення характерний, головним чином, для алкілування за атомом вуглецю, але на відміну від олефінів реакції каталізуються тільки апротонними кислотами (хлориди алюмінію або заліза):

d+ d-

RCl + AlCl3« R ® Cl ® AlCl3« R+ + AlCl4-

CH3-CH2Cl < (СН3)2СHCl < (СН3)3СCl

Для алкілування за атомами О, S, N процес складається в нуклеофільному заміщенні атома хлору. Механізм аналогічний гідролізу хлорпохідних, реакція протікає в присутності каталізатора:

RCl + :NH3®

+ Cl-« RNH2 + HCl

ArCH2Cl > CH2=CH–CH2Cl >AlKCl >ArCl


Вільнорадикальний механізм характерний для синтезів елементо- і металорганічних з'єднань, коли вільні радикали утворюються за рахунок взаємодії з металами:

4PbNa + 4C2H5Cl ® 4Pb + 4NaCl + 4P2H5·® 4NaCl + Pb(C2H5)4 + 3Pb

1.4 Енергетична характеристика основних реакцій алкілування

Теплота реакцій при алкілуванні за різними атомами зменшується в наступному порядку:

Сарорматич.> Саліфатич.> N > 0

Для різних алкілуючих агентів вона змінюється так:

СНºСН > Н2С – СН2> RCH=CH2> ROH > RCl

Великий тепловий ефект алкілування за участю оксиду етилену та ацетилену обумовлений значною напруженістю тричленного оксидного циклу і високою екзотермічністю з'єднань з потрійним зв'язком.

2.Алкілування за атомом вуглецю

2.1 Хімія і теоретичні основи алкілування ароматичних з'єднань у ядро

2.1.1Каталізатори

При алкілування ароматичних вуглеводнів (бензол, толуол та ін.) хлорпохідними в промисловості як каталізатори використовують тільки AlCl3, що відрізняється найбільшою активністю з усіх доступних апротонних кислот. Він же застосовується при алкілуванні вуглеводнів олефінами, але в цьому випадку придатні також інші каталізатори (H2SO4; безводний HF, HBr, Н3РО4 на носіях, алюмосилікати, цеоліти).