Смекни!
smekni.com

Центрифуги осаджувальні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду (стр. 1 из 2)

Зміст

Вступ

1. Центрифуги осаджувальні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду

1.1 Центрифуги безперервної дії

1.1.1 Центрифуги осаджувальні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду

1.2 Ротор

1.3 Редуктор

2. Конструкції фільтрівних горизонтальних центрифуг зі шнековим вивантаженням осаду

2.1 Центрифуги фільтрівні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду

2.2 Конструкція планетарного редуктора горизонтальної фільтрівної центрифуги зі шнековим вивантаженням осаду

2.3 Центрифуги фільтруючі горизонтальні з пульсуючим вивантаженням осаду типу ФГП

2.4 Основні вузли центрифуг

Литература

Вступ

Тема реферату "Центрифуги осаджувальні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду. Конструкції фільтрівних горизонтальних центрифуг зі шнековим вивантаженням осаду" з дисципліни "Устаткування підприємств хімічної та нафтохімічної промисловості".

У спрощеному вигляді центрифуга являє собою швидко обертовий навколо своєї осі порожнистий ротор. Суспензія (або емульсія) завантажується в ротор періодично або безперервно. Продукти розділення виводяться з ротора також періодично або безперервно.

У практиці центрифугування застосовують два способи розділення рідких неоднорідних систем: відцентрове фільтрування та відцентрове осадження. Відповідно до цього виготовляють фільтраційні центрифуги з перфорованим ротором, на внутрішній поверхні якого укладена фільтрувальна перегородка, та осаджувальні центрифуги - з осаджувальним ротором, котрий має суцільну обичайку. Виготовляють також комбіновані осаджувально-фільтраційні центрифуги, в яких суміщені обидва процеси розділення.

Мета роботи - ознайомитися з:

- конструкцією осаджувальних горизонтальних центрифуг зі шнековим вивантаженням осаду;

- конструкцією основних вузлів центрифуг;

- конструкцією фільтрівнихгоризонтальних центрифуг зі шнековим вивантаженням осаду;

- конструкцією фільтрівнихгоризонтальних центрифуг з пульсуючимвивантаженням осаду типу ФГП.

1. Центрифуги осаджувальні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду

1.1 Центрифуги безперервної дії

1.1.1 Центрифуги осаджувальні горизонтальні зі шнековим вивантаженням осаду

Ці центрифуги призначені для розділення суспензій з об'ємною концентрацією твердої фази від 1 до 40%, розміром частинок більше 5 мкм, різницею щільностей твердої та рідкої фаз понад 0,2 кг/м3.

Залежно від технологічного призначення центрифуги підрозділяють на три групи:

освітлюючі та класифікуючі;

універсальні осаджувальні;

зневоджувальні осаджувальні.

Освітлюючі (у тому числі класифікуючі) центрифуги - однакової конструкції, за виключенням освітлюючих прямотечійних центрифуг спеціальної конструкції. Ці машини характеризуються високим фактором розділення (максимально 2800); відношенням робочої довжини ротора до його діаметра понад 3.

Освітлюючі центрифуги призначені для очистки малоконцентро-ваних суспензій з високодисперсною твердою фазою - з видовженою циліндричною ділянкою ротора. Продуктивність цих центрифуг по суспензії має бути високою. Продуктивність по осаду та його вологості звичайно не регламентується.

У тих випадках, коли вимагається особливо висока чистота фугату, котра отримується на тарілчастих сепараторах і трубчастих центрифугах, освітлюючі центрифуги типу ОГШ використовують для попередньої очистки суспензії від частинок розміром понад 5 мкм, а також для зниження концентрації твердої фази суспензії.

Універсальні осаджувальні центрифуги призначені для розділення суспензій з твердою фазою малої та середньої концентрації. При роботі цих центрифуг утворюється порівняно чистий фугат і осад невеликої вологості. Відношення робочої довжини ротора до його діаметра - понад 2 до 3.

Зневоджувальні осаджувальні центрифуги призначені для розділення високо концентрованих грубих суспензій. Для цих центрифуг характерна висока продуктивність по осаду та порівняно невелика його вологість. Відношення робочої довжини ротора до його діаметра становить не більше 2.

Загальною конструктивною ознакою типової протитечийної центрифуги (рисунок 1) є горизонтальне розташування осі циліндрично-конічного ротора 3 із співвісно установленим усередині нього шнеком 4. Ротор і шнек обертаються в одному напряму, але з різною частотою, внаслідок чого шнек транспортує утворений осад вздовж ротора до вивантажувальних вікон, розташованих у вузькій частині ротора.

Ротор центрифуги, розташований на опорах 2 і 6, приводиться до обертання від електродвигуна через клинопасову передачу.

Привід шнека здійснюється від ротора центрифуги через спеціальний редуктор 1.

Ротор закрито кожухом 4 з перегородками, які відокремлюють камеру кожуха для вивантаження осаду від камери для виведення фугату. При перенавантаженні захисний пристрій 1 вимикає центрифугу, одночасно вмикаються світловий та звуковий сигнали.

Центрифуга з електродвигуном змонтована на віброізолюючому пристрої. При роботі центрифуги суспензія по живильній трубі 7 подається у внутрішню порожнину шнека, звідки через вікна поступає в ротор. Під дією відцентрової сили суспензія розділяється і на стінках ротора осаджуються частинки твердої фази. Освітлена рідина тече у бік зливних вікон, переливається через зливний поріг і викидається з ротора. Діаметр зливного порога можна регулювати змінними затулками або поворотними шайбами.

Рисунок 1 - Конструкція центрифуги типу ОГШ

Частоту обертання ротора можна регулювати змінними шківами. Технологічний режим в центрифугах типу ОГШ регулюють зміненням швидкості подачі суспензії і частоти обертання ротора, а також зміненням величини діаметра зливного порога.

У прямотечійних центрифуг, на відміну від протитечійних, напрям руху суспензії та осаду в роторі співпадають.

1.2 Ротор

Типова конструкція ротора представлена на рисунку 2. Ротор складається з трьох основних частин: циліндро-конічної обичайки 8 та цапф 1 і 17, скріплених з обичайкою болтами. У цапфі, яка розташована з боку більшого діаметра обичайки (циліндричної частини), є вікна з регулювальними кільцями 3 або шайбами для зливу рідкої фази, а в протилежній цапфі - вікна для вивантаження твердого осаду. З метою захисту вікон вивантаження від підвищеного опрацювання при обробленні абразивних матеріалів їх обладнують спеціальними графітовими або металокерамічними втулками.

Рисунок 2 - Ротор центрифуги ОГШ-353К-02:

1, 17 - цапфи; 2, 7, 13, 16 - манжетні гумові ущільнення;

3 - регулювальне кільце зливу рідкої фази; 4, 11 - цапфи шнека;

5, 14 підшипники котіння; 6, 12 - кришки підшипників; 8 - обичайка; 9 - шнек; 10 - подовжня планка; 16 - кільце

Усередині ротора на підшипниках котіння 5 і 14, розташованих у відповідних втулках порожнистих цапф, обертається шнек 9. Порожнини підшипників ущільнені гумовими манжетами 2, 7, 13 і 16. Витки шнека при обробленні абразивних матеріалів наплавляють твердими сплавами. Одну маточину шнека виконують від'ємною, другу - приварною.

Для забезпечення співвісності цапф ротора їх з'єднують з обичайкою, як правило, по щільній посадці з наступною остаточною обробкою місць під корінні підшипники, редуктор і привідний шків з однієї установки. Фланцеві з'єднання цапф і обичайки обов'язково штифтують. У більшості випадків на внутрішній поверхні обичайки ротора уздовж її твірної роблять канавки або приварюють планки 10, щоб забезпечити поздовжнє переміщення осаду та запобігти його круговому переміщенню. На зовнішній поверхні обичайки є виточки, в які при зібранні машини входять перегородки кожуха, створюючи лабіринти і ущільнення, котрі розділяють порожнини кожуха

1.3 Редуктор

Одним з основних вузлів центрифуг типу ОГШ є двохступінчастий планетарний редуктор, призначений для передачі крутного моменту від ротора до шнеку. Залежно від розташування приводу центрифуги корпус редуктора кріпиться або безпосередньо до привідного шківа, або до спеціального перехідника, який закріплюється на кінці цапфи ротора. На рисунку 3 зображено редуктор центрифуги ОГШ-802К-07.

Принцип роботи редуктора такий. З'єднаний з цапфою ротора корпус редуктора 5 за допомогою запресованих в нього зубчастих вінців 4 і 9 передає обертання через шестерні-сателіти 3 й 8 водилам 1 і 10 відповідно першого та другого ступенів редуктора. Шестерні-сателіти 3 водила першого ступеня знаходяться у зачепленні з центральною шестернею 2, а водило другого ступеня - з блоком шестерень 6, який через зубчасту муфту 7 знаходиться одночасно в зачепленні з водилом першого ступеня. При відсутності перенавантаження редуктора центральна шестерня 2 не обертається, тому що їїутримує захисний пристрій редуктора.

Така кінематична схема двоступінчастого планетарного редуктора забезпечує обертання водила другого ступеня з необхідною відносною частотою обертання, яка передається шнеку за допомогою шліцьового проміжного валика. Обидва водила і центральна шестерня 2 першого ступеня обертаються на шарикопідшипниках, а шестерні-сателіти - на підшипниках ковзання. Голчасті підшипники застосовують лише в центрифузі ОГШ-32.

Рисунок 3 - Планетарний редуктор центрифуги ОПП-802К-07:

1, 10 - водила першого та другого ступенів; 2 - центральна шестерня першого ступеня; 3, 8 - сателітні шестерні першого та другого ступенів; 4, 9 - зубчасті вінці першого та другого ступенів; 5 - корпус; 6 - блок шестерень; 7 - зубчаста муфта; 11 - кришка редуктора; 12, 26 - манжетні ущільнення; 13, 20, 23, 25 - шарикопідшипники; 14, 16 - стопорні кільця; 15, 18 - пружинне та дистанційне кільця; 17, 21 - ущільнення; 19, 24 - кришки підшипників; 22 - кришка корпуса