Смекни!
smekni.com

Конфекціювання матеріалів і дослідження їх властивостей для виготовлення жіночого літнього комплекту (стр. 3 из 5)

Бавовняні нитки. Близько 80% загального об'єму швацьких ниток, вироблюваного промисловістю нині, припадає на частку бавовняних, які виробляються в 2, 3, 4, 6, 9 і 12 складань. Найбільше поширення отримали нитки в 3 і 6 складань. Технологічний процес виготовлення швацьких ниток складається з ряду операцій : трощіння - з'єднання двох або трьох ниток початкової пряжі(гребінною); скручування у напрямі Z(за годинниковою стрілкою) або S(проти годинникової стрілки); відварювання; фарбування(у чорний або інший колір) або вибілювання; обробки матової для надання слабкого блиску(покривають тонкою плівкою парафіну або воску) або глянсової для надання сильного блиску(покривають крохмальним апретом). Остаточне кручення ниток повинне мати напрям, протилежний до напряму попереднього сукання. Це робить структуру нитки стабільної і монолітної.

Розрізняють нитки: одно круточні, що отримуються остаточним скручуванням початкових ниток(пряжа) в 2 або 3 складання ; двокруточні, що отримуються попереднім скручуванням початкових ниток в 2 або 3 складання, а потім остаточним скручуванням цих ниток в 2, 3 або 4 складання .

Швейні нитки з натурального шовку традиційно називають швацьким шовком. Це одні з найперших ниток, використовуваних людиною для з'єднання деталей одягу. Виробляється швацький шовк з комплексних ниток шовку-сирцю подвійним крученням. Заздалегідь скручують деяку кількість ниток шовку-сирцю(залежно від товщини шовкової нитки, що виробляється), а потім сполучають в три складання і піддають остаточному скручуванню у напрямі Z.

Швейні нитки з натурального шовку відрізняються м'якістю, еластичністю, красивим зовнішнім виглядом, витримують короткочасне нагрівання до 400°З, але не високою міцністю. Тому нині застосовуються в основному для машинної вишивки і рукоділля.

Найбільш поширеними є нитки, армовані бавовною. Вони більш блискучі, міцні та еластичні, ніж бавовняні, і значно більш теплостійкі та менш розтяжні, ніж лавсанові. Їх випускають торговими номерами: 20ЛХ, 30ЛХ, 44ЛХ і використовують замість бавовняних швейних ниток відповідної товщини, або замість шовкових та синтетичних.

Розділ 2. Формування вимог до виробу та матеріалу

2.1 Формування вимог до швацького виробу

- Вид виробу – швейний виріб

- Найменування виробу – жіночій комплект (блузка та шорти)

- Призначення – повсякденний комплект

- Комплектність двокомплектне

- Основні та додаткові функції комплекту – захист організму людини від дії низьких температур, вітру, дощу, збереження його здоров’я

- Стать – жіноча

- Вік споживача – 20-27 років

- Соціальний стан – студентка (середній рівень доходів)

- Тип статури споживача – стандартна фігура

- Рекомендований розмір – 158-84-72; 164-88-76; 170-92-80.

- Умови експлуатації:

сезон носки виробу – літній сезон

середня температура повітря – 30 °C

- Тривалість експлуатації – 6-7 годин на добу, 5-6 разів у тиждень.

- Вимоги до матеріалу:

Варіанти сировинного складу: Шовк 100%; Шовк 70% Віс. 30%;Шовк 50% Віс. 50%.

Межі по поверхневій щільності Ms = 20-250 г/м2

- Час фізичного зносу: 3-5 років.

- Час морального зносу: 2-5 років

- Категорія якості виробу: конкурентоздатний виріб.

Блузка і шорти повинні відповідати усім показникам, що забезпечують рівень якості продукції, а саме художньо-естетичним, функціональним, ергономічним і експлуатаційним вимогам.

Запропонований комплект жіночих блузки і шортів з шовкової тканини відносяться до романтичного стилю, з елементами спортивного, який підходить жінкам будь-якого віку, незалежно від модних тенденцій. Вільний силует і форма моделей мають добре сприймані модні пропорції, гармоніюють з фігурою людини.

Важливі для блуз ергономічні вимоги. До них відносяться гігієнічні вимоги, що визначають основне призначення одягу, що забезпечує необхідний тепловий стан організму шляхом створення навколо нього оптимального мікроклімату в під одежному шарі, зручність користування виробами, що захищає тіло людини від забруднень і ушкоджень.

Просторова форма виробу задається конструкцією, яка розроблена на типову фігуру з урахуванням надбавок, що забезпечують достатню свободу рухів при виконанні яких-небудь дій, а також забезпечується за рахунок властивостей матеріалів верху.

Функціональні вимоги характеризують відповідність виробу його призначенню, віку і розмірній групі споживання.

Вимоги надійності визначає термін служби блузи, його здатністю збереження цілісності, зовнішнього вигляду і форми в умовах експлуатації.

Економічні вимоги обумовлені витратами на придбання швацьких виробів, вартістю відходу за ними і тривалістю експлуатації.

Конструктивні і технологічні вимоги визначають умови масового виробництва і отримання заданої форми одягу, мінімальна витрата матеріалу на одиницю виробу, і скорочення відходів при розкрою.

Вимоги, що пред'являються до одягу, діляться на споживчі і техніко-економічні. Із споживчих вимог на перший план виходять естетичні. Модель має бути модного силуету і крою, з матеріалів модного забарвлення і фактури. Також виріб повинен мати гарний товарний вигляд. Ергономічні вимоги також відіграють важливу роль в створенні одягу. Вони характеризують міру пристосованості вироби до людини, міра відповідності одягу функціональним можливостям і психофізичним особливостям людини. Тут слід враховувати співмірність костюма і тіла людини для зручності носіння костюма споживачем. Для гарного зовнішнього вигляду потрібний правильний баланс виробу. Часто при створенні колекції одягу ці вимоги йдуть на задній план. Також важлива відповідність об'єкту своєму призначенню, це обумовлюють функціональні вимоги. Виходячи з цих вимог, слід враховувати усі особливості, які властиві одягу молодіжної групи. Для споживачів найважливішою експлуатаційною вимогою є надійність. Надійність виробу включає повний період часу шкарпетки аж до моменту, коли вони приходять в моральну і фізичну непридатність. Ідеальний варіант, якщо терміни морального і фізичного зносу співпадають. Економічні вимоги дуже важливі для споживача.

Якість швейних виробів міняється залежно від потреб суспільства, які постійно змінюються і ростуть. Рівень якості швейних товарів оцінюється комплексними показниками. Гігієнічний показник якості швейних товарів враховує гігроскопічність, повітропроникність, водонепроникність та ін. Якість залежить від якості тканин, якості моделювання, конструювання, технології пошиття. Контроль якості здійснюють, порівнюючи вироби з еталонними зразками.

2.2 Формування вимог до матеріалу верху виробу

Споживчі властивості шовкових тканин визначаються їх природними властивостями, які задовольняють як особисті, так і громадські потреби людей. Споживчі властивості шовкових тканин можна розділити на три класи залежно від потреб, що задовольняються :

- властивості, що задовольняють утилітарні потреби;

- властивості, що задовольняють нематеріальні потреби;

- властивості надійності.

Окрім споживчих властивостей, шовкові тканини характеризують вартісні категорії, такі як ціна і витрати на експлуатацію. Характер і рівень споживчих властивостей повинен співвідноситися з характеристиками попиту, оскільки попит є найважливішим і визначальним проявом потреби. З утилітарних властивостей для шовкових тканин, більшою мірою з штучних і синтетичних ниток, має значення дотримання гігієнічних потреб людини, як в природному, так і в штучному кліматичному середовищі. Гігієнічні властивості шовкових тканин призначають їх безпеку і нешкідливість. Це передусім незаймистість, не горючість, відсутність виділення шкідливих летких речовин, алергічної дії. Особливо сильно електризуються ацетатні, триацетатні і синтетичні волокна і нитки. Тканини їх цих ниток здатні накопичувати електричні заряди. Оскільки натуральні волокна при терті утворюють позитивні заряди, а хімічні(за винятком поліалізніх) - негативні, то з'єднання їх в певній пропорції можна отримувати тканини із заданою полярністю. Електризуємість можна зменшити підвищуючи вологість тканин (використання гідрофільних волокон, об'ємних тканин, здатних утримувати вологу), а також використовуючи антистатичні просочення. Гігієнічні властивості шовкових тканин як елементу зв'язку людини з кліматичним середовищем визначаються їх призначенням: для пошиття білизни. Легкою даною літнього одягу. Отже, вони повинні мати достатні гігроскопічними властивостями, проникністю для повітря, пари, води, променистої енергії, пилу.

Гігроскопічність - це здатність тканини адсорбувати і десорбувати гігроскопічну і капілярну вологу при зміні умов зовнішнього середовища. Гігроскопічність залежить від волокнистого складу тканини. При чисто лавсанових - 1.

Паропронникливість важлива властивість для шовкових тканин білизняного, сорочкового призначення, що визначає їх споживчу цінність нарівні з повітропроникністю. Вони залежать від пористості, кількості і величини прихованих пір, товщини тканини, переплетення, сукання пряжі, фази будови, наявності апрету. Зволоження тканин зменшує повітропроникність, за рахунок заповнення пір водою і набрякання волокон. Найбільше зменшення повітропроникності в мокрому стані характерне для віскозних тканин (50-60%) в порівнянні з легко сухими, що пов'язано з великим набряканням віскозного

волокна і скороченням кількості пір. Коефіцієнт повітропроникності необхідно враховувати при проектуванні тканин з синтетичними волокнами. Серед шовкових тканин найбільшої паро проникливістю володіють віскозні тканини, найменшу - мають чисто лавсанові і чисто нитронові. Віскозні тканини мають пористу структуру і гідрофільні властивості, чим і пояснюється їх висока паро проникливість (проходження пари здійснюється крізь пори і шляхом абсорбції). Бавовні тканини мають таке ж. Виражають пропорційність в абсолютних та відносних одиницях. У тканинах різного волокнистого вмісту, але близьких структурах – 15%-60%. Важливе значення проникнення як гігієнічної властивості тканини полягають в тому, що за допомогою одягу, виготовленого з тканин з різною, можна раціонально регулювати опромінення.