Смекни!
smekni.com

Залізничний транспорт (стр. 1 из 3)

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

Залізничний транспорт.

План

І. Вступ.

1. Залізничний транспорт в новому віці.

ІІ. Основна частина.

1. Контейнерна транспортна система.

2. Правило перевезення вантажів у спеціальних та спеціалізованих контейнерах відправників і одержувачів.

3. Технічне оснащення контейнерних пунктів.

4. Формування вагонів з контейнерами, навантаження і кріплення контейнерів.

5. Загальні відомості про транспортні пакети.

6. Засоби і методи пакетування.

7. Умови і правила перевезення вантажів в транспортних пакетах.

ІІІ. Заключна частина.

1. Вимоги охорони праці для працівників залізничного транспорту.

ІV. Використана література.


ВСТУП.


Залізничний транспорт

в новому віці.

Залізниця... Без неї неможливо уявити собі сучасне життя. Наче кров по судинах мчать по стальних магістралях мільйони все можливих вантажів, забезпечуючи життєдіяльність країни і регіону.

Більше чим 140 років тому перший поїзд прибувши з Вапнярки в Києві поклав початок залізничному руху в Україні. І весь цей час залізничне сполучення залишалося оплотом порядку і організованості.

Так історично склалося, що залізницею керували сильні особистості С.Віттес, Ф.Дзержинський, Л.Каганович, В.Бещев і нині “головний машиніст” Георгій Кирпа робить все, щоб відповідати вимогам і рівню нового віку.

Стан економіки в країні вплинув на положення справ на залізниці. Але з 2000 року ситуація поступово покращується.

Стабільно працююче підприємство – це гарантована зарплата залізничникам, це засоби на розвиток інфраструктури. Залізниця стає на ноги. Це особливо стало очевидно з приходом до керівництва галуззю Г.Н.Кирпи.

Перше що він зробив, очолив Укрзалізницю, - заборонив бартерні операції. Це зразу ж оздоровило ситуацію. Відпала необхідність шукати десь на стороні дизпаливо, матеріали для проведення ремонту.

За останній час порівняно швидко почала формуватися особиста виробнича база по будівництву рухомого -----. Дніпропетровський вагоноремонтний завод впровадив капітальний ремонт пасажирських вагонів по європейських стандартах.

Луганський тепловозобудувальний завод за короткий час засвоїв виробництво дизельних поїздів. Зараз приступили до виробництва електропоїздів, які не мають аналога в СНД.

В наступному році залізниці країни отримають ще 200 нових вагонів для приміського сполучення.

Важливим є питання розвитку колійного господарства. Йде процес заміни стрілочних переводів, обладнання об’єктів засобами сигналізації, блокування і зв’язку.

В цілому ж, покращення ситуації на залізниці повпливало на настрій людей, що позитивно сказалося на якості роботи і на трудовій дисципліні.

Залізниця живе і розвивається думаючи про майбутнє. Під стук коліс проходить життя, в якому в жару і в морози, крізь труднощі і проблеми мчать, залізничні состави, з’єднує минуле і майбутнє, будні і свята, приближуючи нас до станції під назвою “Благополуччя”.


ОСНОВНА ЧАСТИНА.

КОНТЕЙНЕРНА ТРАНСПОРТНА СИСТЕМА

Вантажним контейнером називається елемент транспортного обладнання, яке багаторазово використовується на одному чи декількох видах транспорту, призначений для перевезення, тимчасового зберігання вантажів, обладнаний пристроями для механізованої установки і зняття його з транспортних засобів, які мають постійну технічну характеристику і об'єм 1 куб.м. і більше.

Контейнер виконує в основному 4 фікції: збільшеної вантажної одиниці, з'ємного кузова рухомого складу, зовнішньої тари і тимчасової складської ємкості. Тому перевезення вантажів в контейнерах дозволяє повністю і комплексно механізувати вантажно-розвантажувальні і складські операції, знизити їх собівартість вдвічі, в 4-5 раз підвищити продуктивність праці, скоротити простої рухомого складу під вантажними операціями, повністю забезпечити збереження перевозимих вантажів. Крім цього, застосування контейнерів дозволяє: знизити затрати на зовнішню тару і упаковку вантажу, ліквідувати витрати і псування вантажів в процесі транспортування, підвищити пропоскну спроможність вантажо-вивантажувальних фронтів, збільшити ступінь використання складських приміщень, в окремих випадках і виключати потреби в критих складах; уніфіцірувати вантажні одиниці і підвищити їх масу, що створює можливість виконання вантажних робіт з застосуванням обмеженої кількості уніфікованих і високопродуктивних механізмів; спростити транспортно-експедиційні, передаточні та інші комерційні операції; підвищити культуру перевезень, вантаж доставляється по принципу "від дверей до дверей"; доставляти вантажі різними видами транспорту в населені пункти віддалені від залізниці.

Система доставки вантажів від відправника до отримувача в контейнерах отримала назву контейнерної транспортної системи.


Контейнер УУК-2,5

Довгобазова спеціалізована платформа для перевезення багатотоннажних контейнерів


ПРАВИЛА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВА У

СПЕЦІАЛЬНИХ ТА СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ

КОНТЕЙНЕРАХ ВІДПРАВНИКІВ І

ОДЕРЖУВАЧІВ

Для перевезення вантажів можуть застосовуватися спеціальні та спеціалізовані контейнери, що належать відправникам або одержувачам і призначені для перевезення залізничним транспортом певних видів вантажів, які вимагають дотримання особливих умов при транспортуванні. Ці контейнери за розмірами і вантажопідйомністю повинні відповідати вимогам стандартів (технічних умов).

На спеціальні контейнери повинні бути нанесені такі знаки і написи:

- умовне (скорочене) найменування організації, підприємства, установи, міністерства, іншого центрального органу виконавчої влади, яким належить контейнер;

- номер контейнера;

- маса тари і маса брутто в кг;

- внутрішній об'єм;

- місце, місяць і рік виготовлення;

- місце, місяць і рік останнього капітального ремонту.

Перевезення залізничним транспортом завантажених та порожніх спеціальних контейнерів здійснюється згідно з планами перевезень або за пред'явленням. Порожні спеціальні розбірні контейнери у складеному вигляді та зібрані з декількох штук. а також зв'язані в пакети можуть перевозитися як вантаж дрібними відправками або в середньотонажних контейнерах на загальних підставах.

Навантаження спеціальних контейнерів у вагони та вивантаження їх провадиться на місцях не загального користування.

Перевезення спеціальних контейнерів на залізничних платформах, у критих вагонах і напіввагонах провадиться комплектами з розміщенням їх у вагоні згідно зі схемами, передбаченими Технічними умовами навантаження і кріплення вантажів (надалі -ТУ), затверджених наказом Мінтрансу від

08.05.98 p. № 174 та зареєстрованих Міністерством юстиції 26.05.98р. № 346/2786. Якщо технічні умови навантаження та кріплення для деяких типів спеціальних контейнерів не передбачені, то порядок розміщення їх на залізничному рухомому складі, а також способи кріплення розробляються та узгоджуються відправником у відповідності до вимог, визначених у розділі І ТУ.

На кожний комплект завантажених у вагон спеціальних контейнерів відправник оформляє один комплект перевізних документів на бланках форми ГУ-29, затверджених наказом Мінтрансу від 19.11.98р. № 460.

На лицевій стороні накладної повинно бути вказано:

у графі "Найменування вантажу" - номери контейнерів;

у графі "Кількість місць" - кількість контейнерів;

у графі "Упаковка" - "Контейнер".

Інші грапфи перевізних документів заповнюються відправником у порядку, передбаченими Правилами оформлення перевізних документів.

При перевезенні порожніх контейнерів вагонами або дрібними відправками в накладній у графі "Найменування вантажу" вказується: "Порожній спеціальний контейнер", а в графі "Маса вантажу, кг, визначена відправником" - загальна маса всіх порожній контейнерів (маса тари контейнерів згідно з трафаретом), які перевозяться.

Приймання до перевезення вантажів у спеціальних контейнерах провадиться залізницею за масою і пломбами або запірнопломбувальними пристроями (ЗПП) відправників після зовнішнього огляду контейнерів та пломб (ЗПП). Правильність завантаження та кріплення контейнерів на відкритому рухомому складі перевіряється працівниками залізниці згідно з ТУ.

Спеціальні контейнери, конструкція і параметри яких збігаються з конструкцією і параметрами універсальних контейнерів транспорту, допускається перевозити (з дозволу Укрзалізниці) спільно з універсальними контейнерами з навантаженням і вивантаженням таких контейнерів на контейнерних майданчиках загального користування. У цьому разі приймання, видача, навантаження і вивантаження контейнерів із залізничного рухомого складу провадиться на

місцях загального користування. Збори за вантажні операції сплачуються в порядку і розмірах, установлених для універсальних контейнерів транспорту. Збори за зберігання завантажених та порожніх контейнерів на місцях загального користування стягуються на загальних підставах у відповідності до діючих на залізниці тарифів.

Навантаження вантажів у несправні спеціальні контейнери не допускається. Ремонт спеціальних контейнерів провадиться їх власниками.

Питання відповідальності за несвоєчасне повернення та пошкодження спеціальних контейнерів регулюються між одержувачами і власниками контейнерів без участі залізниці. Прийняті до перевезення завантажені або порожні спеціальні контейнери доставляються залізницями в пункти призначення у відповідності до чинних на залізничному транспорті термінів доставки вантажів.