Смекни!
smekni.com

Розробка схеми дослідження технологічних систем (стр. 2 из 5)

Інший шлях виникнення систем MES - знизу, від АСУТП. Так здійснилося відділення тактичних задач оперативного управління технологічними процесами від стратегічних задач ведення процесу у цілому. Так, зокрема, у хімічній, металургійній, харчовій та деяких інших галузях промисловості можна виділити задачі управління технологічними послідовностями (batch control). Їх суть – у забезпеченні випуску продукції у потрібному об’ємі із заданими технологічними характеристиками за наявністю можливого переходу на новий вид продукції. Були відокремлені також й задачі ведення архіву значень технологічних змінних з можливістю відновлення виробничих ситуацій попередніх періодів та аналізу нештатних ситуацій. З’явилися програми навчання технологічного персоналу та оптимізація ведення технологічних процесів.

Аналіз існуючих в даний час на підприємствах України автоматизованих інформаційних систем свідчить про їх незначну кількість та застарілість. Вони з різних причинах обмежують розвиток технології виробництв, особливо якщо це стосується таких виробництв, які характеризуються високими технологіями, а саме підприємств приладобудівного профілю. Тому нагальною потребою є створення автоматизованих систем збирання та обробки технологічної інформації особливо для приладобудівних виробництв.

Широкий спектр задач, що вирішується технологами, пред’являє високі вимоги до таких систем. Відомі складності останніх років призвели до того, що на підприємствах приладобудівного профілю залишилися фахівці з великим досвідом та знаннями виробництва, але без достатніх навичок роботи на персональних комп’ютерах, а поповнення технологічних кадрів випускниками вузів у реальності виявилося явно недостатнім. Тому вимоги, що ставляться до розроблюваних систем такого роду, повинні бути такими, щоб системі були притаманні:

· простота освоєння;

· розвинені функціональні можливості;

· зручність у роботі;

· гнучкість у надбудові.

Все це дозволить розробленій автоматизованій системі зайняти достойне місце в приладобудівному виробництві, а також надасть можливість не тільки забезпечити технологічний цикл всім необхідним для його нормального функціонування, але й надасть змогу виробництву до саморозвитку, удосконалення та до опанування нових технологічних задумок.


2. Аналіз інформаційних зв’язків в технологічних системах виготовлення деталей та складання приладів

2.1 Загальна структура інформації підприємства

Для того, щоб ясно зрозуміти, яку роль відіграють інформаційні зв’язки в технологічних системах приладобудівного виробництва, проаналізуємо спочатку загальну структуру інформації підприємства.

Основна задача системи інформації підприємства полягає у максимальному задоволенні потреб підприємства в інформації, що необхідна для його безвідмовного функціонування. Це відноситься до всіх господарчих одиниць підприємства і відповідних підсистем їх інформації. Таким чином, про задовільну систему інформації підприємства можна казати лише у тому випадку, якщо ця система є комплексною, приймаючи до уваги як структуру організації, так і характер та зміст самої інформації.

При розробці системи інформації підприємства необхідно враховувати два фактори [7]: по-перше, у відповідності з двома основними видами інформації – економічною та технічною – на підприємстві повинні бути створені дві специфічні підсистеми інформації – економічна (статистична та бухгалтерська) і технічна; по-друге, кожна окрема господарська одиниця підприємства у процесі своєї діяльності повинна користуватися як економічною, так і технічною інформацією.

Організаційну структуру комплексної системи інформації підприємства можна представити у такому вигляді (рис.2.1). У даній схемі виділені окремі види господарчої діяльності підприємства і відповідні їм системи інформації. Окрім того, виділені підсистеми інформації за видами інформації і вказана приналежність окремих видів підсистем інформації. Так, наприклад, статистична інформація відноситься до органів управління підприємством, бухгалтерська – до фінансових органів, а технічна – до виробничо-технологічного блоку підприємства.

Для нормального функціонування системи інформації підприємства потрібна наявність систематичних, регульованих статутом підприємства потоків необхідної інформації та зв’язку між:

· окремими підсистемами інформації за видами інформації;

· окремими підсистемами інформації господарчих одиниць підприємства;

підсистемами за видами інформації та підсистемами за видами господарчої діяльності.


Рис. 2.1 Організаційна структура інформації підприємства:

Таким чином, структура систем інформації підприємства відповідає його організаційній структурі, а інформаційна діяльність підприємства нерозривно пов’язана з його господарчою діяльністю. З усього сказаного випливає, що розробка та удосконалення системи інформації не можуть виконуватися тільки шляхом простих організаційних змін, а лише завдяки забезпеченню комплексних зв’язків між системою інформації та управлінським, оперативним і контролюючим відділами підприємства, а також його виробничим сектором.

Задачами системи інформації в ході виробничого процесу є забезпечення інформацією органів господарського управління про підготовку виробничого процесу та характер його протікання, а також його результати.

2.2 Управління виробничим процесом

Управління виробничим процесом займає центральне місце в системі керування підприємством та в системі його інформації. У той же час при плануванні процесу управління виробництвом і в ході його здійснення виникає ряд спірних питань, пов’язаних з тим, що вимоги, які пред’являються до виробничого процесу, є надзвичайно широкими. Наприклад, умови реалізації та збуту викликають необхідність випуску широкого асортименту товарів кожним підприємством приладобудівного профілю та вміння пристосовуватися до можливих змін структури попиту. Поряд з тим кожне підприємство повинно мати у своєму розпорядженні розумні запаси продукції на складах та повністю використовувати робочу силу та завантажувати виробниче обладнання.

При розробці системи інформації виробничого процесу на промисловому підприємстві приладобудівного профілю необхідно вирішити наступні задачі:

- визначити об’єм та джерела отримання інформації про валовий випуск продукції, що виробляється, та про фактичний попит на дану продукцію;

- вияснити зовнішні умови виробництва та наявність трудових та матеріальних запасів, що визначають об’єм та структуру виробництва (можливості матеріально-технічного постачання, кооперування, транспортні умови, складське господарство, можливість удосконалення структури та підвищення кваліфікації виробничого персоналу і т.д.), забезпечити збір та передачу зацікавленим відділам та цехам і окремим особам наукової, техніко-економічної інформації, а також інформації про сучасні виробничі системи;

- створити умови для отримання органами управління підприємством сучасної та надійної інформації про стан виробництва, а саме:

· наявність робочої сили та її кваліфікації;

· показники продуктивності праці на підприємстві;

· текучість робочої сили;

· вплив на виробництво існуючої системи оплати праці;

· рівень оплати праці;

· дисципліну праці та техніку безпеки;

· вплив виробництва на екологію;

· основні фонди та виробничі потужності;

· технічну оснащеність виробничого процесу;

· розмір оборотних фондів, запасів сировини, матеріалів, комплектуючих і т.п.

Система інформаційних зв’язків в технологічних процесах відіграє одну з найважливіших ролей у виробництві. Це стосується як конвеєрного засобу виробництва, так і інших форм виробничого процесу. Зупинимося детально на аналізі деяких видів технологічних процесів та необхідності їх інформаційного забезпечення, яке може бути побудованим як на традиційній системі обліку руху матеріальних потоків та супроводжувальної технологічної документації, так і з застосуванням сучасних методів інформаційного забезпечення на базі обчислювальної техніки.

Майже усі виробництва, у тому числі й приладобудівне, мають справу з власним виготовленням деяких деталей та вузлів з матеріалів та сировини, а також з напівфабрикатів або комплектуючих. В цьому виробництві використовуються потужності механічних цехів. Механічні цехи різних виробництв мають як традиційне обладнання, так і станки та установки з числовим програмним керуванням (ЧПК), які входять до складу обладнання цеху як окремі одиниці, так і у складі технологічних ліній. В обох цих випадках комплектації обладнання цеху цими установками або станками виникає потреба в інформаційному забезпеченні їх роботи відповідними програмами, за якими здійснюється технологічний процес з виготовлення деталей.

При цьому послідовність операцій технологічного процесу в такому підрозділі загального виробництва виглядає таким чином:

- надходження програмного забезпечення для виготовлення деталей певного виду;

- надходження сировини, матеріалів або напівфабрикатів для виготовлення цих деталей, його облік в автоматизованій інформаційній системі поетапного супроводження всього заводського виробничого циклу;