Смекни!
smekni.com

Проектування швейного цеху що спеціалізується на виготовленні демісезонного пальта із напіввовняної (стр. 1 из 11)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

Кафедра технології легкої промисловості

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

ДО КУРСОВОГО ПРОЕКТУ

З ЦИКЛУ ПРОФЕСІЙНОЇ ТА ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

НА ТЕМУ:

«Проектування швейного цеху, що спеціалізується на виготовленні демісезонного пальта із напіввовняної тканини для дівчаток молодшого шкільного віку»

Виконала: Ющенко О.Ю.

Керівник: Попова Т.І.

ХАРКІВ 2009

ЗМІСТ

Вступ

1. Розробка технологічного процесу

1.1 Обгрунтування вибору моделей

1.2 Обгрунтування вибору матеріалів

1.3 Вибір режимів обробки виробів, обладнання і пристосувань

1.4 Економічна оцінка методів обробки виробу

1.5 Розробка технологічної послідовності виготовлення виробу

2. Технологічні розрахунки і розпланування швейного цеху

2.1 Попередній розрахунок і вибір типу потоку

2.2 Технологічна схема потоку і її аналіз

2.3 Визначення техніко-економічних показників проектованого потоку

2.4 Розрахунок ТЕП

2.5 Вибір внутрішньопроцесних транспортних засобів

2.6 Розрахунок і план швейного цеху

Висновки і рекомендації

Список літератури


Вступ

Легка промисловість є однією з найважливіших серед галузей виробництва непродовольчих товарів. У даний час ефективність підприємств галузі досить низька: товари, які випускають підприємства легкої промисловості України, значно поступаються за якістю і кількістю продукції розвинених країн; порівняно низька продуктивність праці; вищі в галузі, порівняно зі світовим рівнем, затрати на виробництво продукції. Відсутність реальної конкуренції спричиняє завищення цін, спонукає продавати низькоякісну продукцію. Галузь губить свої позиції на вітчизняному ринку, що робить її реформування необхідним.

Український ринок дитячих товарів у даний момент характеризується низькою насиченістю, бурхливою динамікою, пов’язаною з державною політикою, що спрямована на підвищення нарожуваємості, та великою кількістю товарів низької якості. У цей момент необхідно проведення заходів, спрямованих на те, щоб вітчизняний виробник зайняв гідне місце на цьому ринку. Аналіз стану споживчого ринку щодо дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства про захист прав споживачів при реалізації товарів для дітей показав також, що на сьогодні, на жаль, ще існує проблема незахищеності дітей від неякісних і небезпечних товарів.

Для поліпшення якості товарів дитячого асортименту, насичення споживчого ринку України цією продукцією по доступним для широких шарів населення цінам необхідні сприятливі умови для розвитку виробництва даного виду продукції вітчизняними виробниками, пільгове оподатковування і дотації з держбюджету, сприятливі умови для одержання екологічно чистої сировини, зменшення вартості проведення робіт із сертифікації і т.п. І, звичайно ж, грамотна товарна, в тому числі асортимента політика самих підприємств-виробників.

В даній курсовій роботі пропонується розробка пальто для дівчаток молодшого шкільного віку, що максимально має задовольнити всі споживчі і експлуатаційні вимоги.

1. Розробка технологічного процесу

1.1 Обгрунтування вибору моделей

Для даної курсової роботи були обрані дві моделі пальто для дівчаток. Основне призначення даних виробів – пальто повсякденне для дівчаток дошкільного віку. А отже воно повинне бути зручним, невибагливим і в той же час гармонічно компанувати з її володарем. Це виявлено в конструкції даних моделей з урахуванням модних тенденцій. В даних моделях представлене використання тканин з ритмом фактури матеріалу, членування деталей одягу, вільний, прямий силует, що особливо важливо при експлуатаційних властивостях дитячого одягу матеріали для даного одягу – з вмістом натуральних волокон, що дуже важливо для дитячого організму, де процеси теплообміну дещо різняться від дорослого організму. Опис зовнішнього вигляду моделей

Модель №1. Пальто дитяче демісезонне із напіввовняної тканини, розширеного до низу силуету з рукавом реглан. Довжина виробу до лінії колін. Пальто відрізне по лінії грудей, талії і низу.. лінія розрізу під кутом.

Застібка центральна, закрита на 5 обметаних петель і 5 ґудзиків.

Верхня і нижня частини пілочки виконані із тканини-компаньйону. На центральній деталі пілочки виконана прорізна кишеня з листочкою з вшивними кінцями із основної тканини.

Спинка із середнім швом. Верхня і нижня частини спинки виконані з тканини-компаньйону.

Рукав покрою реглан відвісної форми, двухшовний (із внутрішнім і зовнішнім швом). В нижній частини рукава у внутрішньому шві оброблений хлястик.

Виріб з капюшоном. Капюшон з середнім швом, закруглений.

Виріб на пришивній по низу підкладці із шовкової тканини в тон тканині верху.

Пальто рекомендоване дівчаткам молодшого шкільного віку зростів 134 – 158, розмірів 64 – 80, I – III груп.

Базовий розмір типової фігури 134 – 68 – 80.

Модель №3. Пальто,на відміну від моделі №1напівприлеглого силуету, відрізне по лінії грудей, талії. Лінія розрізу пряма. На нижній частині пілочки в боковому шві пілочки і спинки виконані кишені з фігурною лінією входу в карман.

Низ нижньої частини пілочки оброблений 3 клинами, 2 з яких (бокові) на правій пілочці і 1 (центральний) на лівій пілочці виконані з тканини компаньйону.

Спинка цільновикроєна. По низу нижньої частини спинки – клини (5), з яких 2 бокові і один центральний виконані з тканини-компаньйону.

Рукав вшивний, одношовний (з внутрішнім швом). Від лінії ліктя 4 клини, 2 з яких (1 верхній на передній частині рукава і 1 нижній на задній частині рукава) виконані з тканини-компаньйону.

По лінії кокетки, талії і зклинів з виробом та рукавами, по лінії входу в кишені, по краю борту прокладені оздоблювальні строчки шириною 7 мм.

Модель №4.Пальто, на відміну від моделі №1, прямого силуету, відрізне по лінії грудей, талії, стегон, низу. Лінія розрізу – фігурна.

В розрізі верхньої центральної частини і пілочки виконані кишені. Деталі верхноьї, 2-ї центральної та нижньої виконані з тканини-компаньйону.

По лінії входу в кишені прокладені оздоблювальні строчки шириною 7 мм.

Модель № 4 - базова, специфікація деталей крою на дану модель приведена в таблиці 1.1.


Таблиця №1 – Специфікація деталей крою

Номер та найменування деталей Кількість
деталей лекал
1 2 3
З основної тканини:1.1-а центральна частина пілочки2.3-я центральна частина пілочки3.1-а центральна частина спинки4.3-я центральна частина спинки5.Верхня частина рукава6.Бокова частина капюшона7.ПідбортІз тканини-компаньона:8.Верхня частина пілочки9.2-а центральна частина пілочки10.Нижня частина пілочки11.Верхня частина спинки12.2-а центральна частина спинки13.Нижня частина спинки14.Нижня частина рукава15.Обшивка кишеніІз підкладкової тканини:16.Підкладка пілочки17.Підкладка спинки18.Підкладка рукава19.Підкладка капюшона20. Смужка для скріплення проймІз клейового матеріалу:21.Прокладка в верхню частину пілочки22.Прокладка в 1-у центральну частину пілочки23.Прокладка в 2-гу центральну частину пілочки24.Прокладка в 3-ю центральну частину пілочки25.Прокладка в нижню частину пілочки26.Прокладка в низ нижньої частини спинки27.Прокладка в окат рукава28.Прокладка в низ рукава29.Прокладка в передній зріз капюшона30.Прокладка в підборт31.ЗВТ 222222222222222211222222222222 111111111111111111111111111

Додаткові матеріали і фурнітура:

Стрічка для навісної петлі – 0,08 м;

Товарний ярлик – 1 шт.;

Ярлик із ціною – 1шт.;

Гудзики – 7 шт.

Модель № 1 – Пальто для дівчаток

Модель № 3 – Пальто для дівчаток

Модель № 4 – Пальто для дівчаток

1.2 Обґрунтування вибору матеріалів

У зв'язку з особливостями фізіологічного розвитку дітей, для даної моделі були обрані тканини з вмістом натуральних волокон, що забедпечують тепловіддачу і не накопичують вологу. Також ці тканини теплі і легкі, що важливо, оскільки діти постійно рухаються. У дітей дуже ніжна шкіра, тому дані матеріали м'які і приємні на дотик.

Сучасний демісезонний одяг складається з пакету матеріалів тканини верху, прокладки та підкладки.

Серед сучасних матеріалів для пальто найбільш відповідними для дитячого організму є напіввовняні тканини. Вони відповідають всім вимогам, оскільки забезпечують гігієнічність за рахунок натуральної сировини, а додавання синтетичних тканин посилює зносостійкість і міцність даних тканин. До того ж ці тканини мають найрізноманітніші структуру і переплетення ниток, що забезпечує різноманіття візерунків. Характеристика та прейскурантні дані пальтових тканин для дитячого пальта наведені в таблиці 1.3

Підкладка із штучного волокна – віскози, що має добрі гігієнічні властивості, тому дитині в ній буде зручно і комфортно. До того ж вона легка. Її характеристика та прейскурантні дані наведені в таблиці 1.4

До складу прокладки також входить віскоза і бавовна.

Клейова прокладка, яку застосовуються для додавання формостійкості деталям пальт, стабільності форми виробу в процесі носіння, мають відповідати насамперед конструкторсько-технологічним вимогам. Вона повинна мати відповідні показники жорсткості, бути пружними і малорозтягненими, мати хорошу здатність до формоутворення і формозакріплення. Прокладки мають також відповідати вимогам ергономічності та надійності — бути паро- та повітропроникними, гігроскопічними, мати відповідні показники теплопровідності й теплового опору. Стабільність зовнішнього вигляду в процесі носіння та легкість догляду за пальтовими виробами забезпечується підбором прокладок з єдиним способом догляду (хімічного чищення), що визначається сировинним складом матеріалів, які комплектують пальта. Характеристика та прейскурантні дані клейових матеріалів наведені в таблиці 1.5.