Смекни!
smekni.com

Бібліотечна класифікація і систематичний каталог (стр. 1 из 5)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОЛІТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГУМАНІТАРНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

КАФЕДРА ДОКУМЕНТОЗНАВСТВА ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Бібліотечна класифікація і систематичний каталог

Курсова робота

з дисципліни

«Аналітико-синтетична обробка документів»

ст. гр. ІК-064

Богданової А.В.

Керівник

доц. каф. Коляда-Березовська

Одеса-2009

Зміст

Вступ 3

1. Бібліотечно-бібліографічна класифікація 4

1.1 Структура та індексаційна база 4

1.2 Звязки і розмежування в ББК7

1.3 Індексація ББК 8

1.4 Методика систематизації 10

1.5 Перспективи розвитку ББК16

2. Систематичний каталог 18

2.1 Розвиток каталогізації 18

2.2 Проблеми каталогізації 25

Висновки 29

Список використаної літератури 30

Вступ

Бібліотечно-бібліографічні класифікаціні ситеми відіграють важливу рольв організації інформаційного середовища як у межах однієї країни,так і в світовому масштабі. Вони є механізмом систематизації документів, організації систематичних каталогів і картотек, тематичного пошуку інформації в бібліографічних базах, електронних масивах, бібліотечних каталогах. Тому тема цієї курсової роботи актуальна у наш час.

Об’єктом роботи є ознайомлення зі структурою ББК та створенням систематичного каталогу.

Предмет роботи дає характеристику ББК та систематичного каталогу .

Метою цієї роботи є вивчення та аналіз систематизації документів.

У роботі для найкращого висвітлення матеріалу використовується метод описування.

1. Бібліотечно-бібліографічна класифікація

1.1 Структура та індексаційна база

Філолофсько-методологічною основою ББК є класифікація наук і явищ дійсності, що базується на принципах об'єктивності й розвитку. Вона виражається в певній субординації наук, відповідно до класифікації видів матерії й форм її руху, у переході від нижчого до вищого, від простого до складного. ББК включає проміжні, перехідні науки, науки, що вивчають об'єкт на певному структурному рівні, відбиває всі процеси, що підсилюються, диференціації й інтеграції наук [3;183].

У ній представлені не тільки система наук, але й система об'єктів, досліджуваних науками, не тільки наукові поняття, проблеми, дисципліни, але й факти, події, проблеми громадського життя, галузі практичної діяльності, види мистецтва. У Таблицях відбите також призначення добутків печатки, їхній вид і форма видання.

В основу членування таблиць на відділи й розділи покладені різноманітні критерії: об'єкт вивчення, метод дослідження, мета пізнання, структура об'єкта, його властивості, процеси, відносини, територія, історичний період і т.д. На більше глибоких щаблях розподілу іноді застосовується розташування понять за алфавітом найменувань (алфавіт країн у межах частини світла й ін.). У той же час у ББК передбачена можливість характеризувати те саме поняття на основі різних ознак, що дає можливість більш глибоко. розкрити зміст добутків печатки.

Таблиці ББК для масових бібліотек складаються з декількох видів таблиць: основних, загальних, територіальних і спеціальних типових розподілів. Сполучення їх утворить розгорнуті таблиці.

Основний ряд (перші розподіли) ББК повинен очолити відділ "Загальнонаукове й міждисциплінарне знання". У даний момент відділ розробляється. Він призначений для відбиття загальнонаукових теорій, що з’явились в сучасному науковому знанні, і концепцій, напрямків, що склались в результаті інтеграції наукового, технічного, социогуманітарного знання (проблем загальної теорії систем, інформатики, кібернетики). Наступні відділи охоплюють три основні області наукового знання: природничі науки, прикладні науки (техніка, сільське господарство, медицина), суспільні й гуманітарні науки. Замикає основний ряд ББК відділ "Література універсального змісту". Другі, треті, четверті й т.д. рівні класифікації утворяться шляхом членування розподілів першого рівня (основного ряду) на підлеглі групи наук, галузі діяльності, окремі науки, проблеми, теми. У таблицях ББК для масових бібліотек окремі природні й суспільні науки, які в таблицях для наукових бібліотек представлені в основному ряді, перенесені на другий щабель розподілу й підлеглі узагальнюючим класам. Основний ряд таблиць ББК для масових бібліотек позначений арабськими цифрами [3,180].

Перший і другий ряд розподілів таблиць ББК для масових бібліотек у сукупності відповідає основному (першому) ряду таблиць для наукових бібліотек.

1 Загальнонаукове й міждисциплінарне знання А
2 2 Природничі науки
20 Природничі науки в цілому Б
22 Фізико-математичні науки В
24 Хімічні науки Г
26 Науки про Землю (геодезичні, геофізичні, геологічні й географічні науки) Д
28 Біологічні науки Е
3 Техніка. Технічні науки Ж/ПРО
4 Сільське й лісове господарство. Сільськогосподарські й лісогосподарські науки П
5 Охорона здоров'я. Медичні науки Р
6/8 Суспільні й гуманітарні науки
60 Суспільні науки в цілому С
63 Історія. Історичні науки Т
65 Економіка. Економічні науки У
66 Політика. Політична наука Ф
67 Право. Юридичні науки Х
68 Військова справа. Військова наука Ц
70/79 Культура. Наука. Освіта Ч
80/84 Філологічні науки. Художня література Ш
85 Мистецтво Щ
86 Релігія. Містика. Вільнодумство Э
87 Філософія Ю
88 Психологія Ю
9 Література універсального змісту Я

Послідовність природничих наук відповідає класифікації наук по досліджуваним ними окремим формам руху матерії, спочатку неорганічної, потім органічної. Прикладні науки здійснюють зв'язок між циклами наук, присвячених природі й суспільству, і розташовані за принципом від простого до складного. На чолі прикладних наук поміщена техніка, що як веде серед галузей прикладного знання. За нею ідуть сільське й лісове господарство, далі - охорона здоров'я й медицина. Суспільно-гуманітарний цикл згрупований у наступній послідовності: від наук, що вивчають суспільство в цілому, до окремих сфер соціальної практики й різних форм духовно-практичного освоєння миру.

Науки, що виникли в результаті взаємопроникнення наук і (або) лежачі на перетинанні двох або трьох наук, у ББК умовно відносять до однієї з них (агробіологія - до сільського господарства, біогеохімія - до біології), а від іншої (або інших) дається відсилання. Комплексна наука розсікається на частині, кожна з яких ставиться до відповідній "материнській" науці (мікробіологія до біології, медична мікробіологія до медицини й т.п.), а від загальної науки даються відсилання до її галузей, її часткою дисциплінам.

1.3 Звязки і розмежування в ББК

Бібліотечно-Бібліографічна класифікація неминуче розчленовує явища, науки, проблеми. Це вимагає встановлення зв'язків між розірваними поняттями. Типи їх різноманітні, і відповідно різноманітні способи їхнього відбиття. Важливі зв'язки виражені вже в самій структурі таблиць. Послідовність розподілів одного рівня (одного щабля) показує співвідношення нижча й вища, проста й складного; підпорядкованість приватних понять більше загальним відбиває взаємозв'язок загального й частки; об'єднання наук у класи показує їхній зв'язок по предметі вивчення. Система типових розподілів виявляє й фіксує зв'язки загальні для всіх наук, декількох наук або однієї науки. Одним з важливих засобів виявлення зв'язків, розірваних у таблицях, є алфавітно-предметний покажчик. Однак всі зв'язки, необхідні для ББК як прикладної класифікації, виразити через алфавітно-предметний покажчик неможливо.

У тих випадках, коли це не може бути виражене в структурі таблиць або коли передбачені структурою рішення спірні, умовні, однобічні, застосовується система відсилань, посилань і методичних вказівок[5,16].

Відсилання (скорочено "див.") показує, що література по даній темі (предмету, питанню) збираються не в цьому відділі, а в іншому. Наприклад, від розподілу "36.996 Спеціальна кулінарія" дається відсилання: "Лікувальне харчування див. 53.51".

Посилання ("Див. також") зв'язує теми (поняття), що доповнюють один одного. Наприклад:

85.38 Художнє радіомовлення й телебачення

· Див. також: 76.03 Радіомовлення. Телебачення

85.335.42 Балетний театр

· Див. також: 85.335.41 Оперний театр

Методичні вказівки являють собою або перелік тим, включених у рубрику, або вказівки про характер і тип літератури, що збирається під даною рубрикою, вказівки про спосіб подальшого підрозділу матеріалу, про розмежування з іншими рубриками. Наприклад:

28.06 Загальна морфологія. Загальна гістологія

· Форма й розміри живих організмів, симетрія, асиметрія, ізомерія, фарбування й ін. Гістогенез, гістохімія, гістофізіологія й ін.

22.68 Космогонія

· Література загального характеру. Походження й еволюція планет, планетних систем і Сонячної системи див. під індексами космічних тіл і їхніх систем. Наприклад: походження Місяця див. 22.654.1.

З нескінченної безлічі зв'язків укладачі намагалися відібрати й відбити за допомогою довідкового апарату лише ті, які мають для бібліотечної класифікації практичне значення, тобто дозволяють одержати більше повну інформацію з даної проблеми.

1.3 Індексація ББК

Індексація ББК покликана забезпечити практичне застосування таблиць для систематичного розміщення бібліотечних фондів, для організації систематичних каталогів і картотек і алфавітно-предметних покажчиків до них. Вона повинна закріпити й показати порядок проходження її відділів, співпідпорядкованість і взаємозв'язок її розділів і рубрик, індивідуальний індекс кожної рубрики; забезпечити складання комбінованих індексів; надати можливість включення в таблиці нових понять; забезпечити індексам виразність у накресленні , зручність вимови.