Смекни!
smekni.com

Проектування ліфтової установки для житлової будівлі (стр. 1 из 9)

Вступ

Сучасні багатоповерхові адміністративні та житлові будівлі, магазини, учбові заклади, лікарні та інші об’єкти для полегшення та прискорення пересування людей, вантажів по висоті обладнують засобами вершинного пересування.

З усіх різновидів вершинних підйомників найпопулярнішими є ліфти. Ліфтом називається підйомний пристрій первинної дії в якому люди або вантажі переміщаються з одного рівня на інший в кабіні або на платформі, яка рухається по жорстким направляючим, які розміщені в шахті та дверима, що закриваються на посадочній площадці. Електричним вважається ліфт, лебідка якого приводиться в дію електродвигуном.

Ліфтами обладнують приміщення в яких вантажі або людей доставляють на різні рівні механізованим способом. До таких приміщень відносяться житлові та адміністративні будівлі. Іще встановлюють навіть у невисоких будівлях.

Започаткував ліфтову індустрію Елайша Отіс – винахідник першого безпечного ліфта. Пан Отіс продав свій перший безпечний ліфт у 1853 р. Нові будинки стрімко почали рости вгору, смілива уява архітекторів надавала нових рис зростаючим містам, які відтепер могли розвиватись вертикально, радше ніж тільки горизонтально.

Конструктивне виконання ліфтів різноманітне. По конструкції приводу розрізняють редукторні для швидкостей 1,4 м/с і без редукторні для швидкостей більшу 1,4 м/с. У редукторних ліфтах вихідний вал редуктора з’єднується с тяговим органом барабанного типу або з канатотяговим шківом. По розміщенню машинного приміщення ліфти розрізняються: на ліфти з машинним приміщенням, що розміщене зверху будівлі, та знизу.

У ліфтів з барабанними лебідками несущі канати своїми кінцями закріплюються в барабані і при обертанні редуктора намотуються на барабан або розмотуються з нього. При цьому кабіна закріплена на другому кінці канатів або противага, піднімаються або опускаються.

Канатотягові шківи представляють собою шківи представляють собою шківи тертя, де тягова здатність виникає від нормального тиску и коефіцієнту тертя між канатом та ободом канатотягового шківа.

До нових ліфтів більш жорсткі вимоги, виконання яких значно змінило їх конструкцію та зовнішній вигляд. Ці вимоги обумовленні підвищенням надійності роботи ліфтів, разом з підвищенням максимальних умов комфортності пасажирів. Підвищенням швидкості роботі кабіни, для багатоповерхових будівель. Виклик кабіни з будь-якого поверху, попутний виклик, автоматична робота дверей, точність зупинки, сучасний вигляд кабіни, підвищення експлуатаційного с троку деталей та механізмів, вдосконалення конструкцій.

За останній час розвиток ліфтобудування набув неабиякого розквіту. Створюються нові моделі ліфтових установок, які задовольняють найсуворіші критерії замовника.


1. Загальна частина

1.1 Загальна характеристика ліфту

Ліфтова установка, яка проектується в даному курсовому проекті розташована в житловій будівлі та розрахована на вантажопідйомність 445кг з номінальною швидкістю 1,5 м/с; кількість зупинок 16. Вага кабіни 645 кг, діаметром канатотягового шківа 580 мм. Лебідка типу 13VRT включає раму и струбцину. Електродвигун потужністю 7кВт.

Цей ліфт призначений для вертикального транспортування пасажирів та ручного вантажу маса яких (з урахуванням пасажирів) не перевищує вантажопідйомності ліфту. Кабіна розрахована на 5 пасажирів і має розміри 1000*950*2200. Виконана із листової сталі з епоксидним покриттям. Стеля типу «Бей сік», флуоресцентне освітлення. Двері кабіни типу 9691 (двох швидкісні), розміром 800*2000.

Користування ліфтом виконується самостійно пасажирами без участі перевізника.

На кожному поверховомумайданчику на передній стінці шахти збоку від дверей встановлюється викликовий апарат, який має кнопки для руху пасажирів доверху чи до низу. Поблизу кнопок встановлюється поверховий світловий сигнал. По прибутті кабіни ліфту на виклик, двері кабіни і шахти відчиняються одночасно автоматично за допомогою приводу, який розміщений на даху кабіни. В кабіні ліфту біля дверей розташована кнопочна панель наказів противандальне виконання NAO, індикатор положення кабіни CPI, індикатор направлення руху CDI, двохсторонній зв'язок, фірмові таблички, вимикачі упарвління. Пасажир, який зайшов в кабіну натискає кнопку наказу для руху кабіни на потрібний поверх, після чого двері кабіни автоматично закриваються і кабіна починає рух.

Ліфти обладнані збиральною системою курування при русі кабіни донизу або догори. Тому на отриманий виклик подається пуста кабіна, або кабіна, яка рухається в потрібному напрямку с пасажирами, які зайшли до неї раніше. В зв’язку з цим апарати виклику на кожномуповерховомумайданчикумають дві кнопки виклику «вверх» і «вниз».

Для забезпечення безпеки пасажирів у випадку обриву тягових канатів або при перевищенні швидкості руху кабіни донизу на 15–20% кабіна ліфту забезпечена уловлювачами типу А9669А або ТАА20602 А3 «APOLLO», канат діаметром 0,6 мм. Включення уловлювачів здійснюється за допомогою обмежувача швидкості, який встановлено в машинному приміщенні.

В нижній частині шахти (в приямку) розташовані буферні пристрої, які призначені для амортизації та зупинки кабіни або противаги при переході нижньої зупинки.

Напруга та зв'язок з шафою керування здійснюється за допомогою плоского підвісного кабелю з роз’ємом типу AMP або WAGO.

Привід ліфтової установки складається з редуктора (який розміщений вертикально), упругої муфти, електромагнітного гальма та двохшвидкісного, асинхронного, коротко заземленого двигуна. Редуктор є передаточним механізмом, який з’єднує електродвигун і тяговий орган. Призначення редуктора полягає в тому, щоб зменшити кількість обертів тягового органу. Всі елементи приводу змонтовані на металевій рамі, яка встановлюється в машинному приміщенні на амортизаційних подушках.

На вихідному валу редуктора посаджений канатотяговий шків (КТШ), який обтягують тягові канати. На кінцях тяових канатів діаметром 6 мм типу FX8M1 підвішені кабіна та противага. Які переміщуються в шахті по направляючим.

1.2 Кінематична схема ліфту

Кінематичною схемою ліфта називають принципіальну схему взаємодії підйомного механізму з рухомими частинами ліфту, кабіною та противагою.


Рисунок 1. Кінематична схема ліфту.

1 – Кабіна

2 – Тягові канати

3 – Канат обмежувача швидкості

4 – Підвісний кабель

5 – Противага

6 – Обмежувач швидкості

7 – Блок натяжного приладу

8 – Канатотяговий шків

9 – Компенсуючий ланцюг

Дана кінематична схема показує принцип конструкції ліфтової установки і взаємодію її вузлів. Транспортування пасажирів і вантажів здійснюється в кабіні 1, яка підвішена на тягових канатах 2, з іншого боку розташована противага 5. В свою чергу тягові канати обтягують канатотяговий шків 8, який встановлюється в машинному приміщенні. Також на схемі зображено підвісний кабель 4. Поблизу канатотягового шківа встановлюється обмежувач швидкості 6, а в приямку блок натяжного приладу 7, які з’єднанні канатом обмежувача швидкості 3.

В даному випадку машинне приміщення має верхнє розташування.

У канатотягового шківа канат входить в лунки шківа і при оберті кінцевого канати силою тертя. Обертання канатотягового шківа то в одну, то в іншу сторону здійснюється реверсивним електродвигуном через редуктор.

Противага в кінематичній схемі задіяна для зменшення кругового зусилля на канатотяговому органі. Зменшення кругового зусилля до зменшення обертального моменту, а також до зменшення номінальної потужності електродвигуна.

1.3 Принцип дії електронної принципіальної схеми ліфта

1. Справжній технічний опис вміщає в собі основні відомості по роботі електричної схеми ліфтів з двохшвидкісним приводом и мікропроцесорними синтезами управління MCS 220 і MCS 310. Опис Розрахований на спеціалістів, навчених та атестованих згідно вимог «Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів».

Мікропроцесорні системи управління MCS 220 і MCS 310 представляєють собою модульну систему управління ліфтами і забезпечують роботу ліфтів в одинарному та груповому режимах. В груповому режимі управління контролер MCS 220 забезпечує роботу до 3-х ліфтів в групі, контролер MCS 310 – до 2-х ліфтів в групі.

Окремі модулі мікропроцесорних систем управління MCS 220 і MCS 310 з’єднані один з одним за допомогою послідовної лінії передачі даних, розробленою фірмою ОТІС. Конструкція забезпечує просту установку, знаходження та заміну пошкоджених компонентів, а також захист від доступу в систему когось, крім персоналу фірми ОТІС. Вся системна інформація і сигнали можуть стати доступні тільки після підключення блока обслуговування фірми ОТІС – «ServiceTool».

В процесі виготовлення ліфту в принципіальну схему можуть вноситься зміни в залежності від вимог замовника.

Даний опис вміщає в себе відомості про всі функціональні здібностіі режими роботи ліфтів, які працюють відцієї схемою.

Конкретна принципіальна схема та програмні установки містяться в документації, прилеглої до ліфту. Вдокументацію входять справжній опис, принципіальна схема, паспорт ліфта, перелік елементів принципіальної схеми.

2. Опис електроприводу, системи управління та електрообладнання

Підключення напруги в машинне приміщення здійснюється через ввідний пристрій ОСВ.

Ліфти з двохшвидкісним приводом та контролерами MCS 220 і MCS 310 мають лебідку з трьохфазним асинхронним двигуном МО з короткозамкнутим ротором. Двигун двохшвидкісний з відношенням швидкості 1:4. За допомогою резисторів МО1, МО2, МО3, МО4, МО5, МО6 обмежується стартовий струм при включенні великої чи малої швидкості.

Двигун основного приводу має захист від струму (термореле ВТ) і від температури (датчик температурі на 110 С).

Для гальмування лебідки використовується електромагніт постійного струму В. Обмеження напруги при виключенні та включенні здійснюється за допомогою варистора BV, розміщеного на електромагніті гальма. Діод BD1 захищає котушку електромагнітного гальма від зворотної напруги. Струм через котушку електромагніту гальма задається резистором В1. Живлення гальма виконується напругою 130В постійного струму від трансформатора TRF1 (TRF3 для контролера MCS 310) через випрямляч RF1 і автоматичний вимикача F3C.