Смекни!
smekni.com

Методика аудиту звіту про фінансові результати (стр. 5 из 11)

Залежно від суттєвості інших груп доходів аудитор приймає рішення щодо їх перевірки й аналогічно проводить аудиторське дослідження.

Із метою підготовки висновку всі виявлені порушення і помилки аудитор відбиває у робочому документі. (Додаток К)

При проведенні аудиту необхідно перевірити дотримання порядку підготовки рішень про розподіл прибутку акціонерного товариства, своєчасного його прийняття Так, Правління акціонерного товариства зобов'язане протягом 30 календарних днів після закінчення фінансового року скласти звіт про стан справ в акціонерному товаристві за минулий рік, подати його ревізійній комісії акціонерного товариства запросити для підготовки аудиторського висновку за звітний період незалежного аудитора.

Аудитор повинен подати Правлінню акціонерного товариства свій висновок і Звіт про результати аудиту фінансової звітності. Одночасно Правлінню подає свій висновок ревізійна комісія.

При проведенні аудиту необхідно звернути особливу увагу на наявність акту ревізійної комісії. Адже, як засвідчує практика, бувають випадки, коли акти перевірок ревізійної комісії відсутні. А за наявності вони інколи обмежуються вказівками на незначні порушення й фіксацією результатів поверхового аналізу фінансово-господарської діяльності за звітний рік.

Правління зобов'язане одночасно з річним балансом підготувати до загальних зборів акціонерів рішення щодо розподілу балансового прибутку, тобто показати:

-розмір балансового прибутку;

-розмір відрахувань до резервного фонду;

-розподіл чистого прибутку між акціонерами;

-розмір нерозподіленого прибутку.

Правління після перегляду звіту має подати свій висновок разом із матеріалами ревізійної комісії аудиторської перевірки наглядовій Раді акціонерного товариства. Наглядова Рада акціонерного товариства готує свій звіт протягом 15 днів після отримання необхідних матеріалів від Правління акціонерного товариства, але не пізніше 90 календарних днів із дня завершення звітного року. Правління акціонерного товариства скликає загальні збори акціонерів для заслуховування і затвердження річного балансу й звіту про стан справ, а також прийняття рішення про розподіл прибутку. Загальні збори акціонерів повинні відбутися не пізніше, ніж через 120 днів після закінчення звітного року. Загальні збори акціонерів після доповіді Правління приймають остаточне рішення щодо розподілу балансового прибутку.

В рішенні зазначаються:

-розмір балансового прибутку;

-частина прибутку, яка виплачується акціонерам у вигляді дивідендів;

-сума прибутку, яка відраховується в резервний та інші фонди, передбачені законом або створені за рішенням загальних зборів акціонерів;

-сума нерозподіленого прибутку.

Рішення загальних зборів акціонерів відображається в протоколі До нього додаються перелік учасників загальних зборів, повідомлення про скликання зборів і протокол мандатної комісії. Необхідно впевнитися, чи передано органу Правління, який веде реєстр акціонерів, копію протоколу загальних зборів акціонерів. Виконання передбаченого порядку розподілу прибутку перевіряється за даними бухгалтерського обліку.

2.2 Документальне оформлення результату аудиторської перевірки

Розглянемо процес проведення аудиту на прикладі підприємства ТОВ "Валтекст".

Першим складається довідка про клієнта.

Довідка

1. Назва підприємства (згідно із статутом) ТОВ “Валтекст”

2. Вищестояща організація: --------

3. Юридична адреса підприємства: м Суми, вул.Мира,65

4. Розрахунковий рахунок, банк, (МФО):п/р260082549 АКБ “Надра” МФО156478

5. Свідоцтво про статистичні коди № 9565від 19 червня 2000 року

6. Код по ЗКПО 5497721689

7. Форма власності (підкреслити) – (державна, приватна,колективна)

8. Організаційно-правова форма підприємства (державне підприємство; КСГП, АТ, ТОВ) (підкреслити)

9. Керівник (ПІБ) Поштар Олексій Анатолійович

9.1. Код, телефони (054) 2050245

10. Головний бухгалтер (ПІБ) Голуб Роман Андрійович

10.1. Код, телефони (054) 2492865

11. Головний економіст (ПІБ) Губа Євген Сергійович

11.1. Код, телефони (054) 3346421

12. Коротка характеристика підприємства:

12.1. Чисельність працюючих 150 чол., пенсіонерів 15 чол.

12.2. Земельна площа 1,2га.

12.3. Види продукції та послуг на підприємстві Виробництво меблів

12.4. Рівень рентабельності 25 %

12.5. Вартість основних засобів (балансова/залишкова): 150000грн/120000грн

13. Примітка: Вид договору аудит річної бухгалтерської звітності

Дата складання документа 4 Березня 2008 року

Довідку складав аудитор Левковська Тетяна Анатоліївна


Другим етапом складається анкета.

Анкета

для опитування керівника підприємства-замовника

при проведенні аудиторської перевірки

1. Вид діяльності Вашого підприємства: виробнича, комерційна, наукова, інша (зазначити яка).

2. Форма власності колективна

3. Мета діяльності Вашого підприємства отримання прибутку

4. Чи проводилась реструктуризація підприємства і коли ? ні

5. Якими формами прийняття рішення Виробництв віддаєте перевагу?

Одноосібним, колегіальним, колективним.

6. Які форми контролю застосовуються на Вашому підприємстві?

Внутрішній аудит, зовнішній аудит, внутрішні ревізії (потрібне підкреслити).

7. Чи організовано на Вашому підприємстві внутрішній аудит ? Так. Ні. (потрібне підкреслити).

8. Хто на Вашому підприємстві здійснює облікову діяльність ? (потрібне підкреслити). Штатний бухгалтер. Бухгалтер-сумісник. Бухгалтерія (штат). Інші (зазначте хто).

9. Чи є у Вас труднощі в організації проведення обліку ? Так. Ні.

10. Зазначте причини цих труднощів:

11. Перелічіть джерела формування інформаційно-правової бази на підприємстві: Законодавчі акти. Органи державної влади. Спеціальна література. Інформаційні системи. Інші

12. Чи є у Вас потреба в консультаційних послугах ? Так.

Консультаційні послуги з яких проблем Вам потрібні ?

Створення організаційної структури

Організації технологічного процесу

Аналізу результатів фінансової діяльності

Техніки ведення бухгалтерського обліку

Розробки стратегії розвитку підприємства

14. Освіта вища економічна

15. Загальний стаж роботи 15 років

16. Стаж роботи на керівні посаді 3 роки

17. Вік 35 років

Третім етапом складається Лист-зобов'язання про згоду на проведення аудиту.

Лист-зобов'язання про згоду на проведення аудиту

На ваш № 3 від 4 березня 2008 року

Ваша пропозиція щодо проведення аудиторської перевірки фінансової звітності ТОВ «Валтекст» нами приймається. Згідно діючими положеннями та нормою аудиту вивченню будуть підлягати баланс, додаток до балансу, звіт про фінансові результати та їх використання, регістри бухгалтерського обліку та окремі первинні документи.

Аудит проводиться нами у відповідності: Закону України "Про аудит та аудиторську діяльність", Національним нормативам аудиту, та інших нормативним документам.

Ціль аудиту – оцінити ступінь повноти та достовірності обліку та вирахування основних показників і результатів діяльності вашого підприємства, які представлені в фінансовій звітності за 2007 р. Для обґрунтування своїх висновків ми використовуємо ряд тестів перевірки достовірності облікової інформації, в реалізації яких надіємось на участь службовців вашого підприємства. В зв'язку з вибірковим характером тестів та інших притаманних аудиту обмежень є визначений ризик упущення окремих помилок та недоліків. Ми зробимо все щоб звести їх до мінімуму але гарантувати абсолютну точність висновків не можемо. Про всі виявлені відхилення в обліку та звітності від встановленого порядку як про виявлені помилки так і їх факту шахрайства, Ви будете проінформовані окремим листом.

Нагадуємо Вам про відповідальність керівництва за складання фінансової звітності, включаючи відповідне відображення даних первинного обліку, забезпечення адекватних бухгалтерських записів та внутрішнього контролю, вибору та застосування облікових рішень. Ми просимо від керівництва підприємства письмового підтвердження достовірності та повноти представленої для аудиту інформації. Надіємось на усесторонню співпрацю з вашим персоналом і на те, що в наше розпорядження будуть надані будь-які записи, документація та інша інформація, яка необхідна для проведення аудиторської перевірки.

Наш гонорар буде визначений по мірі виконання роботи, в залежності від часу що потрібний для проведення аудиту, від прямих поточних витрат. Оплата окремих видів роботи може змінюватись у відповідності з ступенем відповідальності, досвідом та рівнем кваліфікації аудиторів та асистентів.

Просимо вас підписати та повернути копію листа, яка додається, з вказівками її відповідності вашому розумінню договорів по аудиту фінансової звітності.

Аудиторська фірма «Суми-Аудит»

Підпис посадової відповідальної особи

04 березня 2008 року

Четвертим етапом складається договір на здійснення аудиту.

ДОГОВІР № 129

на здійснення аудиту

м. Суми 4 березня 2008 року

ТОВ «Суми-аудит», що надалі зветься Виконавець, в особі директора Шолух В.С., що діє на підставі Статуту і ліцензії на аудиторську діяльність № 001411, рішення Аудиторської палати України № 1408 від 28.02.2004 р., з одного боку і ТОВ «Валтекст», що надалі зветься Замовник в особі Поштар Олексій Анатолійович, що діє на підставі статуту, з іншого боку і надалі по тексту спільно іменуються Сторони, уклали цей Договір про нижченаведене:

1. Предмет договору

1.1. Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов'язання оцінити ступінь повноти та достовірності обліку та вирахування основних показників і результатів діяльності вашого підприємства, які представлені в фінансовій звітності за 2007 р