Смекни!
smekni.com

Cтереотипи (стр. 6 из 6)

Ми бачимо вихід зі цієї ситуації в тому, щоб підвищувати рівень поінформованості людей відносно діяльності психологів, проводити лекції та бесіди хоча б з колективами на підприємствах, а з учнями навчальних закладів це б ще й могло носити професійно-просвітний та орієнтовний характер.


Список літератури

1. Байбурин А.К. Некоторые вопросы этнографического изучения поведения// Этнические стереотипы поведения. Л., 1985. с. 7-21.

2. Кирилина А.В. Гендер: лингвистические аспекты. М.: институт социологии РАН, 1999. 189 с.

3. Психологический словарь. Под ред. А. В. Петровского, М.Г. Ярошевского. – М., 1990 г.

4. Электронная версия статьи: Демьянков В.З. Стереотип // Краткий словарь когнитивных терминов / Кубрякова Е.С., Демьянков В.З., Панкрац Ю.Г., Лузина Л.Г. Под общей редакцией Е.С. Кубряковой. М.: Филологический факультет МГУ им. М.В. Ломоносова, 1996. С.177-179.

5. Ольшанский Д.В. Психология массы. СП-б., "Питер"., 2001г.

6. Г.Тард "Теория подражания", СП-б.

а також русифіковані версії книг:

7. Dahlgren K. 1978 – The nature of linguistic stereotypes // Papers from the parasession on the lexicon. - Chicago: CLS, 1978. P.58-70.

8. Quasthoff U.M. 1989 – Ethnozentrische Verarbeitung von Informationen: Zur Ambivalenz der Funktionen von Stereotypen in der interkulturellen Kommunikation // Wie verstehen wir fremdes: Aspekte zur Klarung von Verstehensprozessen: Dokumentation eines Werkstattgesprachs des GoetheInstituts Munchen vom 24.-28. November 1988. - Munchen: Iudicium, 1989. S.37-62.

9. Storr A. The Art of Psychotherapy. N. Y.: Methuen, 1980.


[1] Трифонов Е.В., 1978 р.

[2] РОЛЬ (у соціальній психології) (від франц. rуle) - соціальна функція особистості; відповідний прийнятим нормам спосіб поводження людей у залежності від їхнього статусу чи позиції в суспільстві, у системі міжособистісних відносин. Поняття ролі ввів у соціальну психологію Д. Мід. Індивідуальне виконання людиною ролі має визначене "особистісне фарбування", що залежить, насамперед, від його знань і уміння знаходитися в даній ролі, від її значимості для нього, від прагнення в більшому чи меншому ступені відповідати чеканням навколишніх. Діапазон і кількість ролей визначаються різноманіттям соціальних груп, видів діяльності і відносин, у які включена особистість, її потребами й інтересами. Розрізняють ролі соціальні, обумовлені місцем індивіда в системі об'єктивних соціальних відносин (ролі професійні, соціально-демографічні й ін.). і ролі міжособистісні, обумовлені місцем індивіда в системі міжособистісних відносин (лідер, відторгнений та ін.). Виділяють також ролі активні, що виконуються в даний момент, і латентні, що не виявляються в даній ситуації. Крім того, розрізняють ролі інституціоналізовані (офіційні, конвенціональні), зв'язані з офіційними вимогами організації, у яку входить суб'єкт, і стихійні, зв'язані зі стихійно виникаючими відносинами і видами діяльності.[3]

[3] УСТАНОВКА [1. attitude; aim (at), purpose; directive; plant, set] 1. Аттитюд. Стан готовності людини певним чином сприймати, оцінювати інформацію, приймати рішення і діяти. 2. Ціль, орієнтація. 3. Провідна вказівка, директива.

[4] що викривлюють достовірність висновків комунікативних ефектів.

[5] попередньо ми коротко розповідали кожній людині про суть нашого дослідження та з’ясовували чи згодна вона прийняти в ньому участь

[6] найчастіші