Смекни!
smekni.com

Індустріально-педагогічна психологія (стр. 4 из 4)

Електроокулограмма застосовується з метою запису рухів очей. Цей метод заснований на вимірюванні потенціалу в навколишніх очну орбіту тканинах. Знак потенціалу указує напрям переміщення погляду, а його величина - кут цього переміщення. За даними електроокулограмми можна судити про роботу зорової системи людини в процесі його діяльності.

Шкірно-гальванічна реакція застосовується з метою вимірювання електричного опору або різниці потенціалів шкіри. КГР обумовлена збудженому або гальмуванням вегетативної нервової системи і відображає процеси, пов'язані із збудженням і гальмуванням. КГР може характеризувати зміну ступеня емоційної напруженості оператора, що виникає в результаті дії тих або інших подразників на органи чуття.

Електрокардіограма дає можливість детально аналізувати зміни серцевого ритму в процесі трудової діяльності оператора. В нормі частота серцевих скорочень в середньому коливається звичайно в межах 60-80 в хвилину. Спостерігається більш рідкісний ритм - брадикардія, коли частота скорочень серця рівна 40-50 в хвилину, і більш частий ритм - тахікардія, коли частота серцевих скорочень перевищує 90-100 і доходить до 150 і більш в хвилину. Брадикардія часто зустрічається у спортсменів в стані спокою, а тахікардія - при інтенсивній м'язовій діяльності і виражених емоційних станах (при афектах, стресах).

Пневмограма характеризує частоту зовнішнього дихання. Інтенсивність дихання тісно пов'язана з інтенсивністю окислювальних процесів. Глибина і частота дихальних рухів зменшуються при спокої і збільшуються при роботі, при тому тим сильніше, чим напруженіша робота. Дослідження пневмограми вельми важливе при зміні умов життєдіяльності оператора (знижений або підвищений атмосферний тиск, умови гіпоксії і т.д.). Цей показник використовується також для оцінки психофізіологічної напруженості людини.

Мовна відповідь може бути використана для аналізу спектральних і тимчасових характеристик мовної діяльності оператора. По змінах інтонації голосу, звукових і граматичних особливостей мови, довжини фрази можна судити про зміни в психічному стані людини, що виникає в тій або іншій ситуації - за наявності небезпеки, при великих фізичних і розумових перевантаженнях, при необхідності ухвалення швидких і відповідальних рішень і т.д.

Реєстрація психофізіологічних функцій може здійснюватися по каналах радіотелеметрій. Спеціальний розділ радіотелеметрії, в якому вивчається передача інформації про біологічні об'єкти, носить назву біологічної телеметрії. Цей метод дозволяє безперервно реєструвати психофізіологічні показники біля працюючих на таких операціях, при яких приєднання до працюючого електричних, дротів утруднено або неможливо по техніці безпеки.

Психолого-математичні методи. В індустріально-педагогічній психології широко використовуються методи математичного моделювання. З їх допомогою досліджуються не самі реальні процеси і явища, а деякі штучно створені об'єкти, аналогічні в певному відношенні реальними. Ці штучно створені об'єкти називаються моделями. Під математичним моделюванням розуміється дослідження діяльності оператора за допомогою математичних моделей, під якими розуміється деякий математичний об'єкт (формула, рівняння, нерівність і т.д.), що співвідноситься з реальним процесом (трудовою діяльністю). Дослідження трудової діяльності оператора н УТОМ випадку полягає в дослідженні формул або рішенні рівнянь і їх систем. В необхідних випадках ці дослідження або рішення проводяться при цілому ряду обмежень, що накладаються у вигляді нерівностей. Необхідно відзначити, що поняття математичної моделі є досить широким і використовується в різних науках. В індустріально-педагогічній психології дослідження діяльності працюючого в режимі стеження людини направлено головним чином на створення математичних моделей поведінки з метою вивчення здатності людини пристосовуватися до вхідних сигналів, що змінюються, в різних діапазонах їх частот. Частіше за все створюються аналогові квазілінійні (тобто лінійні в певних інтервалах) моделі процесів стеження за вхідними сигналами.

Важлива вимога до математичних моделей полягає в тому, що вони повинні адекватно відображати істотні властивості реальної пізнавальної і старанної діяльності. Лише при цій умові створювані моделі виявляться придатними для прогнозу витрат часу і загальної ефективності того або іншого виду діяльності. Найбільше вживання знаходять методи теорії інформації і теорії масового обслуговування. Можливості вживання методів моделювання можуть бути розширені шляхом вживання ЕОМ. При фізичному моделюванні ЕОМ може використовуватися для імітації процесу і об'єкту управління і тих умов, в яких доводиться працювати оператору, а також для автоматизації обробки результатів експерименту.

У дослідженнях застосовуються різні класи моделей. Так, наприклад, аналогові моделі застосовуються при проектуванні. систем управління з участю людини-оператора в наступних цілях: для обчислення передавальної функції системи "человек - машина"; визначення динаміки важко керованих систем і меж керованості; знаходження максимальної смуги частот обурень функції, при якій людина ще може здійснювати управління; управління додатковою системою, необхідною для того, щоб звести до мінімуму вимоги до оператора при ручному управлінні; визначення самих представницьких параметрів при виборі зворотного зв'язку.

Математичне моделювання ефективно допомагає обробляти, узагальнювати і представляти емпіричні дані, одержані в попередніх експериментальних дослідженнях, але прогностична цінність математичних моделей, можливість їх використовування як інструмент при пошуку нових феноменів залишається поки вельми обмеженою.

Крім методу математичного моделювання, в індустріально-педагогічній психології широко використовуються і традиційні методи кількісної обробки результатів психологічних досліджень: альтернативний, кореляційний, дисперсійний і чинник аналізу. Їх характеристики дасться в курсі загальної психології.