Смекни!
smekni.com

Методика психології (стр. 3 из 3)

Щоб правильно вчити і виховувати учня, досягнути в цьому позитивних результатів, необхідно знати біологічні закономірності росту і розвитку людського організму. Тому педагогіка тісно пов'язана з анатомією і фізіологію людини, особливо з фізіологією вищої нервової діяльності. Містком між ними є вікова психологія, яка розкриває вікові особливості формування і розвитку психіки людської особистості.

Тісними є зв'язки між педагогікою і шкільною гігієною, яка вивчає і визначає санітарно-гігієнічні умови життя учнів, організацію навчального процесу залежно від віку, стану здоров'я та інших факторів.

В останні роки Інститут психології України провів дослідження розвитку, психологічної стабільності перебігу психічних процесів, адаптованості до стрес-факторів, успішності навчання учнів у зоні радіологічного контролю.

Зв'язок педагогіки із соціологією та кібернетикою

Соціологія - наука, що вивчає суспільство, як складну цілісну систему, її підсистеми і соціальні процеси, які відбуваються в ньому.


Список використаної літератури:

1. Педагогіка: Навчальний посібник / В. М. Галузяк, М. І. Сметанський, В. І. Шахов. - Вінниця, 2001

2. Психологія. Підручник. – К. , 2002.

3. Фіцула М. М. Педагогіка. Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти. - Тернопіль: "Навчальна книга – Богдан", 1999.

4. Щербань П. М. Прикладна педагогіка: Навч. -метод. посібник. - К. , 2002

5. Ильина Т. А. Педагогика: Курс лекций. - М. : Просвещение, 2000.

6. Крысько В. Г. Психология и педагогика в схемах и таблицах. - Мн. : Харвест, 1999

7. Общая психология: Учеб. пособие для студентов пед ин-тов. - М. : Просвещение, 1981. - 383 с.

8. Основи психології: Підручник / За заг. ред. О. В. Киричука, В.А.Роменця. -К. : Либідь, 1995. -632с.