Смекни!
smekni.com

Особливості психології сучасної жінки-керівника (стр. 1 из 3)

Зміст

Введення

1. Чому жінка не хоче бути лідером?

2. М. Женнінг і А. Жарден про психологію ділової жінки

4. “Жінки – погані начальники” – це міф

4.1. Як протистояти міфу

5. Портрет ідеальної “леді – бос”

6. Чому жінки вибирають кар'єру?

7. Чому жінки успішно роблять кар'єру?

Заключение

Список літератури


Введення

Психологією лідерства цікавляться давно. Лідер - це перш за все людина, на поведінку якого ориентированны члени групи; саме він задає тон і деякий стандарт поведінки, визначаючи цілі і завдання групи. Саме він має психологічне право змусити членів групи виконувати поставлені перед ним завдання. Іншими словами, лідер володіє владою. І, нарешті, найголовніше - лідер переймає на себе відповідальність за групу людей і за її дії.

У наш час лідерами, керівниками стають не лише чоловіки, як переважно було раніше, але і жінки. Жінка-керівник вже більше не викликає такого здивування, як всього лише кілька років тому. І звичайно, існують деякі особливості, які відрізняють жінку-керівника від керівника-чоловіка. Жінки ламають стереотипи, властиві лідерам, керівникам, привносять в ділове життя нові риси і зміни. Про ці особливості поведінки і діяльності жінок-керівників і піде мова в цій роботі.


1. Чому жінка не хоче бути лідером?

Відмічено, що серед дійсних лідерів немає явних дурнів. Інтелект для них обов'язковий. Вони навіть можуть бути необразованны з точки зору абстрактного інтелекту, але уміння управляти людьми або соціальний інтелект їм властивий неодмінно. Дуже важливе те, що більшість лідерів схильна приймати рішення індивідуально, не підкоряючись зовнішньому тиску.

Інтелектуальна незалежність - ось, що відрізняє справжнього лідера. Крім того, він емоційно стабільний. На мові психологів це коштовна якість називається "инфарктоустойчивостью" - відсутністю страху і тривоги. Невротізм лідерові протипоказаний.

Напевно, у вашій уяві вже виник образ процвітаючого чоловіка, упевненого в собі керівника або бізнесмена... Так і було до недавнього часу, поки на життєвій арені не з'явилися ділові жінки, яскраві особи, ініціативні, енергійні, такі, що не бояться труднощів.

Наше суспільство ще далеко від стабільності, адже саме в стійкому суспільстві жінка має більше шансів зайняти лідерські позиції. У нашому суспільстві жінка виявилася в парадоксальній ситуації: на неї звалили всю відповідальність за сім'ю, тоді як чоловік від родинної відповідальності був відчужений. У жінок не було можливостей для функціонування поза сім'єю, можливостями для ділової активності. Конфлікт полягає в протиріччі цінностей "сім'я, будинок, кохання" і цінностей незалежності і зростання. Займаючи керівний пост, вони всіма силами прагнули скасувати в собі лідера, тому що беззаперечна слухняність вищестоящим особам була несумісна з такими якостями справжнього лідера, як азарт, ініціатива, норовистість, врешті-решт. Через ці причини багато хто з них був схожий просто секретаркам.


2. М. Женнінг і А. Жарден про психологію ділової жінки

Мабуть, якнайповніше психологія ділової жінки була вивчена американськими докторами Маргарет Хеннінг і Анн Жарден.

Сходження по сходах успіху виявилося справою важкою і небезпечною. Ділова жінка повинна постійно доводити собі і що оточує, що займається саме своєю справою. Приблизно 1/3 всі нервові розлади в бізнес-леді походить від зіткнення їх ролі керівника на роботі і виконавця будинку. Обоє автора прийшли до виводу, що головна перешкода ділової кар'єри багатьох жінок - в невмінні дівчаток, а потім і жінок ладнати між собою, "грати в команді", бути поблажливими до недоліків інших людей.

Але у жінки є ряд переваг, реалізувавши які, вона може стати успішним керівником. Жінка-лідер володіє тоншим соціальним інтелектом, вона тонше відчуває нюанси стосунків, у тому числі і відношення до себе. Правда, її більше, ніж чоловіків, підстерігає небезпеку піти на поводі у своїх емоцій. А істеричність і лідерство - це речі несумісні.

Жінка володіє більшою контактністю і практичністю мислення. Якщо чоловік схильний будувати довгострокові плани, розраховувати на довгострокову перспективу, то жінка віддає перевагу конкретно гарантованому результату, "тут і зараз". Жінка краще за чоловіка контролює свої і чужі помилки; вона, як правило, краще формулює свої думки і виражає ідеї. Відмічено, що вона менша, ніж чоловіки реагує на залицяння і сексуальні домагання в ділових стосунках. Вона чітко розрізняє справу і розваги.

Один з головних підводних каменів на дорозі розвитку кар'єри ділової жінки - брак глобального, оглядового погляду на проблему, розвиненіший консерватизм, тенденція грузнути в дрібницях і емоціях, в'язнути в системі людських відносин. Ці "демони" можуть зіграти злий жарт з діловою жінкою. Тому завжди бажана порада чоловіка.

3. Відмітні якості сучасною жінки-керівника

Жінка-керівник не рідкість в наші дні. Ділові якості, уміння добиватися результатів, володіння методами управління, рівень інтелекту властиві будь-якому керівникові незалежно від підлоги. Найбільш значимою якістю, на мій погляд, є єдність слова і справи. Саме діловий керівник завжди вірний узятим на себе зобов'язанням, в цьому виявляється його професіоналізм. За своєю природою жінка більш обов'язкова в порівнянні з чоловіком, вона може не виконати справу до певного терміну, але вона постарається довести його до кінця, а не кинути при появі труднощів і зайнятися чимось важливішим. Хоча жінці, втім, швидше прощають прострочене слово.

Діловитість керівника виявляється в умінні коротко і ясно викласти суть проблеми, довгі і просторові промови можна розцінювати як марнотратство часу. Багатослівність - ворог діловитості. Слово ділової жінки відрізняється емоційністю, їй не властива суха лаконічна мова. У скрутні хвилини будь-якій жінці необхідно виговоритися, зберігати в глибині свої переживання їй невластиво. Піддавшись настрою, жінка може дати волю словам і відчуттям. Який би пост керівника не займала жінка, вона завжди внесе з собою особисті переживання, емоційне забарвлення подій, глибоке сприйняття міжособових стосунків. Але, не дивлячись на всі відмінності в стилі керівництва, єдність слова і справи є важливою ознакою професіоналізму керівника, будь він чоловіком або жінкою. Краще не говорити, але робити, чим не робити, але говорити.

Керівник на своєму місці завжди здатний організувати справу так, щоб не бути зайвою ланкою в ланцюзі управлінських рішень. До нього завжди можна звернутися за допомогою. Хороший організатор, незалежно від підлоги, організовує справу так, щоб був видний конкретний результат, а не словесні хитросплетіння. Діловитість збільшує навантаження, але саме цим навантаженням перевіряються всі її дійсні цінності.

Яскравим проявом діловитості виступає уміння керівника доводити почате до відчутного результату. І найважчий психологічний бар'єр при цьому - змусити себе робити не те, що хочеться, а то, що потрібне. А.М. Коллонтай називала це подолання задоволено своєрідно - "застебнути себе на всі гудзики".

Якщо звернутися до практики, то можна "підглянути" деякі правила досягнення результатів в діяльності умілих керівників.

"Не розкидайся!" - не хапайся за двадцять подів одночасно, а вибери з них найбільш значимі і веди до кінця.

"Борися!" - результати - міцний горішок, який не задається без бою. При невдачі краще бути переможеною, чим що здалася.

"Аналізуй!" - лише при доведенні початих справ до кінця з'являється необхідний досвід "ціни результату". Чим вище ціна, тим дорожче досвід.

У ділової жінки в порівнянні з чоловіком при доведенні початого до кінця є своєрідна перевага - вона уміє вчасно зупинитися. Чоловік зазвичай неухильно прагне до мети. Всяка зупинка зачіпає його самолюбивість. Постійно налягаючи на справу, він швидко видихається. У жінки дещо інша тактика: якщо справа не йде, вона зупиняється, поволі нагромаджуючи сили і знаходячи ефективніші засоби для "настання". Питання про гнучку тактику досягши результатів - один з ключових в процесі керівництва.

Ще один з характерних проявів діловитості - знання цифр, фактів, уміння оцінити ситуацію. У ділової жінки з добре розвиненим відчуттям інтуїції свої фірмові методи. Скільки чоловіків погоріло із-за своєї чоловічої звички довірятися одному джерелу інформації.

Керівник-жінка на роботі і удома може бути досконале різною. Знаходячись біля фінансового керма будинку вона може бути типовою розтратницею, в той же час, відповідаючи за фінанси за службовим обов'язком, вона відповідає типовому образу фінансиста - не давати грошей, коли вони потрібні, і пропонувати, коли вони не потрібні.

Одним з найбільш поширених методів керівництва є переконання. Ділового керівника відрізняє уміння перекладати будь-яке явище мовою інтересів і стимул-реакцій, активності і пасивності, виграшів і програшів, витрат і доходів. Цьому мистецтву треба вчитися, застосовуючи в діловому спілкуванні метод переконання, а не примуси. Тут слід підкреслити один істотний момент: мистецтво переконання може опанувати лише той, хто відданий справі. Якщо справа і керівник - не одне ціле, марно чекати від нього переконаності. Лише за цієї умови можна боротися за справу, відстоювати його, рухати і доводити до кінця.

4. “Жінки – погані начальники” – це міф

Вважається, що...

Жінки дуже м'які, ніжні і дбайливі, аби бути хорошими начальниками.

Перш ніж стати начальником, жінка стає "стервом".

Жінка не може одночасно піклуватися про сім'ю і керувати колективом.

Ставши матір'ю, жінка готова піти з роботи.

Жінки більше, ніж чоловіки, користуються лікарняними і відпустками.