Смекни!
smekni.com

Позитивна психотерапія (стр. 1 из 4)

План

1. Вкажіть та дайте характеристику трансу

2. Модель конфлікту у позитивній психотерапії

3. Основні психотерапевтичні течії та підходи

1. Вкажіть та дайте характеристику трансу

Гіпнотичний транс є зміненим станом свідомості, яка характеризується переміщенням фокусу уваги із зовнішньої обстановки, що оточує суб'єкта, на внутрішні переживання і відчуття.

Кожному з нас цей стан добре знайомо на рівні так званого «повсякденного трансу» (термін Мілтона Еріксона), коли наша діяльність через певний проміжки час уривається станами зануреної в себе, часткового відключення від зовнішньої обстановки. Коли ми їдемо в транспорті і занурюємося в свої думки і перестаємо помічати все навколо - це транс. Коли ми ловимо себе на тому, що очі бігають по строчках, а думки витають десь далеко - це транс... Коли ми сидимо на вокзалі або в аеропорту і роздумуємо про щось своєму - це теж транс. Сучасними дослідженнями показано, що транс - цей природний фізіологічний стан; кожну хвилину людина на декілька мілісекунд занурюється в транс. Це необхідне для того, щоб привести в систему і розподілити всю ту інформацію, яку він одержує. «Транс терапевтичний», - говорить Мілтон Еріксон. Це означає, що перебування в цьому стані благотворно; воно дозволяє скористатися ресурсами несвідомого, дозволяє йому включитися в роботу і допомагати нам досягати наша мета.

Транс - це не сон і не втрата свідомості; транс - це «занурення в себе»: в свої думки, спогади, відчуття, переживання. При цьому людина ні на хвилину не перестає усвідомлювати, де він знаходиться і що з ним відбувається. Транс є могутнім інструментом для посилення реакцій і переживань.

Сам стан гіпнотичного трансу, часто навіть без додаткових навіювань, приводить до підвищення чутливості суб'єкта до больових і теплових подразників, тиску і дотику. Випробовуваний виявляється в змозі уловити відмінності у фактурі і температурі різних предметів, які в стані пильнування він встановити не зміг би.

Кажучи про характерні ознаки гіпнотичного трансу, частіше за все виділяють такі як розслаблення, поглиблене і рівномірне дихання, відсутність моргання і ковтальних рухів. Проте, на наш погляд, такий підхід до характеристики трансу є поверхневим і часто невірним. Ми спиратимемося на розділення гіпнозу на 3 типи – летаргічний, каталепсичний і сомнабулічний – і, отже, ознаки трансу для кожного з названих типів гіпнозу відрізнятимуться. Так, наприклад, якщо при летаргічному трансі стан м'язів можна дійсно охарактеризувати, як глибоке розслаблення, то при каталепсичному, навпаки, – напруга м'язів постійно зростає.

Характеристики трансу за даними різних авторів.

Феноменологічні характеристики трансу.

1. Заглиблення в переживання.

2. Спонтанний самопрояв.

3. Сприйняття без осмислення і концептуалізування.

4. Готовність експериментувати.

5. Гнучкість просторово-часових відносин.

6. Зміна сенсорних відчуттів.

7. Зміна ступеня залученої.

8. Моторно-вербальна заторможенність.

9. Логіка трансу.

10. Метафорична обробка інформації.

11. Спотворення часу.

12. Амнезія.

Поведінкові індикатори трансу.

1. Ослаблення або втрата рефлексу моргання, тремтіння вік, фіксація погляду, розширення зіниць, мимовільне закриття очей.

2. Мала рухливість.

3. Заторможеність мови.

4. Розслаблення м'язів.

5. Зміна дихання.

6. Уповільнення пульсу.

7. Розслаблення лицьових м'язів.

8. Зниження або втрата орієнтовних реакцій.

9. Зміна кольору особи.

10. Затримка реакції при розмові або русі.

11. Мимовільні рухи.

Тип підходу до гіпнотичного трансу
Авторитарний (класичний) Стандартизований (науковий) Еріксоновський
Ситуаційний контекст Сцена, клініка Лабораторія Клінічна практика
Мета Уразити, розважити Досліджувати Створити умови для змін
Основна ланка Гіпнотизер Суб'єкт Взаємодія
Типи дії гіпнотизера Прямі і наказові команди Стандартизування і змінні навіювання Украй гнучкі, що застосовуються до стереотипів клієнта дії
Задача суб'єкта Продемонструвати незвичайну, дивну поведінку Бути слід вказівкам експериментатора Пережити інтимні внутрішньо особові відчуття в контексті безпечного між особового спілкування
Тривалість наведення Незначна Незначна Різна, але як правило 30 – 60 мін.
Інтерпретація «негіпнотичної реакції» Суб'єкт «чинить» опір Суб'єкт «несприйнятливий» Гіпнотерапевт повинен врахувати конкретні стереотипи даного клієнта
Дані, що представляють найбільший інтерес Поведінка суб'єкта Поведінка суб'єкта Внутрішні відчуття клієнта і подальші зміни.

Особливості підходу М. Еріксона:

1) всяка особа унікальна;

2) гіпноз – плотський процес передачі ідей;

3) кожна людина має свій в розпорядженні продуктивні ресурси;

4) транс активізує ці ресурси;

5) транс природний;

6) несвідоме може працювати продуктивно і автономно;

7) не виправлення помилок, а виправлення курсу.

Мілтон-модель.

1 крок: Запропонуйте партнеру прийняти зручну позу.

2 крок: Сконцентруйте увагу партнер на якомусь об'єкті (на будь-якому візуальному, аудіальному, або кінестетичесному стійкому стимулі).

3 крок: Організовуйте свою мову так, що б розвести свідомість і підсвідомість.

Ваша свідомість Ваша підсвідомість
1. Прислухається до того, що я говорю 1. Може почати викликати транс потрібної глибини.
2. Можливо, хоче взнати, що відбудеться далі. 2. Може почати згадувати ті події, які найбільш важливі для вас.
3. Може бути зосереджений на тій або іншій думці. 3. Може почати подорож в світ особливих, відмінних від звичайних переживань
4. Може сумніватися в тому, чи виникне стан трансу. 4. Навчилося багато чому і ви можете згодом це використовувати.
5. Може віддавати собі звіт в тому, які відчуття ви зараз випробовуєте. 5. Може мати свої власні уявлення про те, що ви хочете.
6. Стурбовано тим, що б все зробити правильно. 6. Може створювати образи, які покажуться вам дивними.
7. Може віддавати собі звіт про те, що відбувається тут і зараз. 7. Відкривається більш глибоким знанням і мудрості.
8. Зайнято деякою думкою. 8. Входить в ще більш глибокий транс.
9. Прагне проникнути в значення того, що я зараз говорю. 9. Починає розуміти щось дуже важливе для вас.

4 крок: Повідомте партнера про ті ознаки трансу, які ви у нього спостерігаєте (див. ознаки трансу).

5 крок: Дайте установку на нічогонероблення.

не «обов'язково слухати мій голос»

не «обов'язково думати про щось»

не «обов'язково випробовувати бажання взнати, що зараз треба робити»

«ваша свідомість може слухати мене чи ні, він може запам'ятовувати все що ви робите або взагалі нічого не запам'ятовувати, воно може сумніватися в тому, чи знаходитеся ви трансі або бути упевненим в тому, що ви знаходитеся в трансі».

«вам немає потреби робити що-небудь»

6 крок: Використовуйте транс для досягнення своєї мети.

7 крок: Виведіть партнера з трансу

Деякі «просунуті техніки» наведення трансу.

Левітація руки.

Крок 1. Сконцентруйте свідому увагу на ваших руках. Подивіться відразу на обидві руки, відчуйте відразу обидві руки. Хай ваші руки детально відчують фактуру поверхні, до якої вони торкаються (тканина плаття або брюк, або щось інше). Тепер відчуйте, що в руках є якась напруга (воно дійсне є, навіть якщо руки розслаблені — залишається те, що називається «тонус м'язів»). Ваша задача — відчути найменшу напругу, підвищити вашу чутливість.

Крок 2. Пригадайте будь-який приклад несвідомого, автоматичного руху, дії. Це можуть бути рухи в танці, коли ви не думаєте про те, як треба рухатися, ваше тіло рухається «саме».

Крок 3. Задайте собі питання: «Цікаво, яка рука зараз почне підійматися, і звідки почнеться цей рух?» Продовжуйте уважно дивитися на руки, помічаючи будь-яке тремтіння якого-небудь пальця. Уявіть собі, що при вдиху грудна клітка тягне за собою вгору ваші руки, і одна з рук відчуває цей рух сильніше, і реагує на нього краще. (Можна уявити, що до руки прив'язана повітряна кулька з легким газом, і він тягне руку вгору. Або що знизу руку підштовхує якийсь стрижень). Помічайте будь-який рух пальця, грона однієї з рук, направлене вгору, і заохочуйте його («Я бачу, що вказівний палець моєї правої руки рухається вгору дуже дрібними поштовхами, і мені цікаво, чи послідує за ним мій мізинець і вся кисть»).

Крок 4. Подумайте про те, що рука, що підіймається, рухається до лоба, що це — найприродніший її рух, найприємніший. Зв'яжіть дотик руки до лоба з поглибленням наступаючого трансу. (Можна уявити, що між рукою e особою натягнута гумка, яка тягне руку до лоба, або що на лобі розташований магніт, який притягає руку). Скажіть собі, що момент дотику руки до лоба буде вам дуже приємний, це буде досягненням найглибшого трансу, який вам потрібен сьогодні.

Крок 5. Використовування трансу. В даній вправі — пригадаєте одну ситуацію, яка пов'язана у вас з творчим успіхом, з упевненістю в своїх силах (неважливо, чи було це успішним виконанням завдання на роботі, або приготуванням дуже смачного блюда).

Крок 6. Вихід з трансу. Дозвольте своїй руці опуститися в будь-якому темпі і пов'яжіть це з поверненням до ясної свідомості.

Техніка стиснення кулака.

Покладіть праву руку горизонтально, дайте підсвідому інструкцію: «хай права кисть стиснеться в кулак». І спостерігайте за тим, що відбувається. Звичайно, ви можете стиснути кисть в кулак свідомо, але в даному випадку хай кисть стиснеться сама собою, хай ваше тіло це робить... Ось в цій вправі можна добре зрозуміти різницю між свідомими і несвідомими рухами. Ви не знаєте, який з пальців зараз згинатиметься, і дуже цікаво спостерігати за тим, як згинаються пальці: виробите прогноз, що зараз зігнеться вказівний, а в рух приходить мізинець. І ці рухи толчкообразні. І багато хто з вас міг відзначити абсолютно особливе відчуття «скрипу» в суглобах пальців, при першому виконанні вправи це багато кого дивує. І це відчуття теж свідчить про несвідомий характер рухів. В психотерапії є методика швидкого припинення болів в серці, звана «метод розтиснення кулака»; пацієнту дається проста інструкція — зосередитися на болі, стиснути лівий кулак, і віддати йому команду розтискати самостійно... Звичайно на це йде (як і у вас) п'ять хвилин, за цей час біль повністю припиняється. Це — теж гіпнотична техніка, і описи відчуттів у пацієнтів такі ж — «скрип» в суглобах пальців, непередбачуваність наступного руху пальців і т.д.