Смекни!
smekni.com

Допомога сім`ї та дитині у подоланні девіантної поведінки в практиці роботи шкіл (стр. 1 из 11)

Зміст

Вступ

1. Девіантне поводження: основні підходи до поняття

2. Вивчення причин девіантного поводження школярів

3. Форми прояву девіантного поводження в дітей

4. Взаємодія родини і школи

5. Форми і методи роботи викладача школи з батьками

6. Взаємодія школи і родини у вихованні

7.Основи юридичних відносин між батьками і дітьми

8. Захист прав дитини в школі

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Кожний з нас щодня зіштовхується з різноманітними проявами соціально небажаного поводження - агресією, шкідливими звичками, протизаконними діями. Фахівці, що займаються подібними проблемами, багато років шукають відповіді на ряд питань.

В даний час початі спроби систематизації численних розрізнених наукових даних по психології поводження особистості, що відхиляється. Фахівцю, що робить допомогу людям з поведінковими девіациями, важливо почувати впевненість і компетентність у таких питаннях. Які етиология, механізми функціонування, умови і закономірності різних форм поводження, що відхиляється. Особливо важливо сформувати адекватні представлення і позитивні навички впливу на поводження особистості, що відхиляється.

Поведінкова психологія - активно розвивається як галузь. У порівнянні з іншими підходами, поведінкова інтервенція, можливо, є одним з найбільш адекватних і ефективних способів впливу на поводження особистості. У той же час у сучасній практиці надання психологічної і психотерапевтичної допомоги спостерігається тенденція до інтеграції різноманітних методів, заснованої на різній методології, для рішення конкретних практичних задач. У випадку поведінкових порушень досить широко й успішно використовуються интегративние підходи, спрямовані на рішення стратегічної задачі - досягнення позитивних особистісних змін.

Вирішальним фактором, що гарантує успішність застосування будь-яких методів виступає особистість самого фахівця, що робить соціально-психологічну допомогу. Можна говорити про таких соціально важливого якостях соціального педагога, як адаптивність, високий рівень розвитку життєво важливих умінь, упевненість, щирий інтерес до людей, духовність.

Девіантне, що відхиляється, поводження викликає жвавий інтерес у психологів, лікарів, педагогів, працівників правоохоронних органів, соціологів, філософів. Тема поводження, що відхиляється, носить міждисциплінарний і дискусійний характер. Спряженість терміна з поняттям "соціальна норма" багаторазово ускладнює проблему, оскільки границі норми дуже умовні, а людини абсолютно нормальної за всіма показниками не існує.

Різноманіття підходів виявляється і при рішенні таких практичних задач, як діагностика поводження особистості, що виявляється, його профілактика і подолання в ході надання соціально - психологічної допомоги.

В області розвитку народної освіти узятий один важливий рубіж - довершений перехід до обов'язкової загальної середньої освіти, Головне сьогодні в тім, щоб підвищити якість навчання, трудового і морального виховання в школі.

У рішенні цих питань учитель зустрічає труднощі в організації індивідуальної роботи з учнями. Це порозумівається тим, що в навчальних планах педагогічних інститутів і курсів підвищення кваліфікації вчителів не передбачене вивчення даної проблеми. Учителя, як правило, не ставлять перед собою мети оцінити те, наскільки правильно розвивається особистість школяра, чи не бідує вона в допомозі, щоб попередити її розвиток по спадній лінії. Імовірно, саме тому перші негативні прояви в поводженні окремих школярів квалифицированно не усуваються, а коли ці недоліки стають більш вираженими, то викликають у педагогів переважно негативну реакцію, недоброзичливе відношення, упередженість, що не тільки не допомагає важкому школяреві виправитися, але і сприяє поглибленню його негативних якостей.

У діяльності школи утворилося визначене протиріччя: метою виховання є всебічний розвиток особистості школяра, виховання в нього активної життєвої позиції, а в процесі рішення конкретних навчальних задач і проведення виховної роботи не просліджується розвиток особистості кожного школяра.

Необхідна теоретична підготовка студента і вчителя по проблемі індивідуального підходу до учнів, у тому числі і до важкого.

Найбільш значну роль у процесі виховання підростаючого покоління необхідно відвести співробітництву родини і школи.

Родина повинна робити допомогу школі в успішному здійсненні закону про освіту в організації діяльності учнів. Але на сучасному етапі заважає соціальному вихованню і шкільній адаптації слабке знання родителями основ педагогіки, їхнє невміння, а часом батьків обвинувачувати в цьому теж нереально. Тому в даний момент необхідно поглиблювати взаємодія родини і школи, підвищувати відповідальність батьків і матерів за виховання дітей. І організувати цю роботу повинна школа. У зв'язку з цим зростає значення роботи вчителя, психолога, соціального педагога в школі по організації цієї діяльності, від якої залежить успіх рішення багатьох проблем і питань.


1. Девіантне поводження: основні підходи до поняття

Девіантне поводження – це поводження з відхиленнями. Психологи розглядають девіантність як поводження, що знаходиться на границі між правовим і кримінальним поводженням. Дітей, яким властиві відхилення поведінкових реакцій, називають по-різному: недисципліновані, педагогічно або соціально запущені, важкі діти, важковиховувані, схильні до правопорушень, девіантние підлітки й ін. Ці терміни найбільше часто використовуються як синоніми. Відхилення в поводженні позначається на навколишніх, і суспільство ставить діагноз девіантності чи деликвентности.

У психолого-педагогічній літературі немає єдиного підходу до визначення девіантності. В. Ковальов визначає Девіантне поводження як відхилення від моральних норм, а деликвентність вважає поводженням злочинним. Хевит і Дженкинс важковиховуваних підлітків розділяють на двох категорій:

1) діти із соціалізованими формами антигромадського поводження;

2) діти із соціалізованим агресивним поводженням.

Н. Максимова виділяє типи важковиховуваних у залежності від детермінант соціальної дезадаптации підлітків, що чинять опір педагогічному впливу:

1. несформованість особистісних структур, низький рівень моральних представлень і соціально прийнятих навичок поводження (педагогічно запущені);

2. особливості розвитку вищої нервової діяльності (акцентуації характеру, емоційна нестійкість, імпульсивність);

3. недотепний виховний вплив(помилкова чи ситуативна трудновоспитуемость);

4. функціональний новотвір особистості (власне трудновоспитуемость).

І. Фурманів зв'язує формування негативних форм поводження в дітей зі стилями сімейного виховання: емоційне відторгнення (по типі Золушки), "гіпопротекція" (дитина належить сам собі), що домінує гіперпротекція (занадто велику увагу батьків до дітей і позбавлення їхньої всякої самостійності).

В. Воробйов і Н. Коновалова виділяють три форми, і одночасно, і три причини шкільної дезадаптации:

1. "деприваційна" - неможливість особистості побачити в реальній ситуації власну психологічну проблему;

2. невротична природа шкільної дезадаптации;

3. "психопатична" - психологічні проблеми дитина вирішує неправильно, і через це з'являються нові проблеми.

Існує багато інших способів класифікації правопорушень і важковиховуваємості. Усі ці знання необхідні практичному психологу для розуміння механізмів появи відхилень у поводженні школярів, умов і причин девіантності. Вони є своєрідним покажчиком для психолога у виборі методів і прийомів до роботі з дітьми: спостереження, аналіз продуктів діяльності (матеріальних, інтелектуальних, духовних), анкетування, тестування, социометрические виміри і вербальні методики, бесіди та інші.

2. Вивчення причин девіантного поводження школярів

Кожна девіантна дитина має свій набір відхилень у поводженні: прогулювання уроків, фізичне насильство над однолітками, брутальність у спілкуванні з навколишніми, вороже відношення до людей, зневага обов'язками, агресивна протидія до педагогічних вимог, недовіра до батьків і вчителів, підвищені рівень самооцінки і рівень домагань, а практичному психологу важливо простежити їхній генезис і лише тоді вирішувати питання профілактики, діагностики, консультування і корекції, при цьому необхідно пам'ятати, що причини порушень поводження майже завжди взаємозалежні.

Родина – основний інститут виховання дітей. Зразки поводження діти переймають у своїх батьків, оскільки саме батьки визначають норми оцінки поводження. Діти часто грають ролі своїх батьків, тому дуже важливо попередити закріплення дезадаптивних форм поводження дитини шляхом психокорекційної і консультативної роботи не тільки з дітьми, але і з родителями.

Комплексне вивчення причин відхилень у поводженні, створення прогностичної програми реальних заходів і шляхів подолання проблем девіантних школярів – є одночасною роботою по подоланню недоліків сімейного і педагогічного виховання. Такий підхід диктує необхідність розробки комплексних заходів для надання психологічної допомоги всім учасникам навчально-виховного процесу.

Доцільним у практиці дослідження причин девіантного поводження є використання методу "незакінчених пропозицій" А. Пейна (модифікований С. Подмазіним) для різних вікових категорій. Обробка результатів подає інформацію про відношення учня до батьків, друзям, однокласникам, учителям, самим собі; про їхні мрії, бажання, страхах, проблемах особистісного розвитку. На основі цього можна зробити психологічний аналіз домінуючих стереотипів свідомості і діяльності.

Інформаційної для психолога є діагностика перешкод особистісного розвитку – опросник для дітей 9-11 років, що включає 90 питань. Анкетування дає психологу можливість визначити рівень тривожності, імпульсивності, агресивності, схильність до нечесного поводження, асоціальну замкнутість, непевність, і естетичну нечутливість. При цьому, важливе значення має сама організація анкетування, оскільки чесність відповідей прямо залежить від того довірчого контакту, що психолог зуміє установити з дітьми. Валидність даної діагностики підтверджується багаторічним досвідом.