Смекни!
smekni.com

Сімейні традиції та їх вплив на розвиток дитячого алкоголізму (стр. 10 из 12)

Всі інші психотерапевтичні методи (сугестія терапія, емоційно-стресова терапія і інші) у підлітків можуть виявитися ефективними лише за однієї обов’язкової умови – бажання лікуватися [37, с. 10].

Особливої уваги у питанні соціальної роботи з профілактики алкоголізму заслуговують діти з сімей алкоголіків. Вище наголошувалося, що дуже часто алкоголізм і інші адитивні проблеми стають родинною традицією. Більше п’ятдесяти відсотків сьогоднішніх алкоголіків є дітьми алкоголіків, крім того, в мільйонів людей є інші серйозні проблеми. Соціальні працівники можуть зіграти важливу роль в цьому процесі за допомогою ефективних профілактичних заходів. І індивідуально, і колективно соціальні працівники повинні стати голосом і твердою силою для дітей, які не завжди можуть висловитися у власний захист. У цьому процесі можна використовувати методи, якими користуються лікарі-психологи, такі як: точна інформація, відповідна для дітей даного віку, навчання навикам, встановлення зв'язків і прив’язаностей, витікаючих із здорових стосунків [30, с. 137].

У сім’ях алкоголіків панує правило, що зводиться до відмови, обману відчуттів, принципу «жодних розмов». Таким чином, діти алкоголіків часто не розуміють, що відбувається у них в сім'ї. Тому не дивно, що вони у всьому звинувачують себе. Переважаюче у багатьох дітей відчуття – це не страх, гнів або образа; це – постійне непереборне замішання.

Дітям алкоголіків потрібна точна інформація про алкоголь, про інші наркотики, а також про алкоголізм як про хворобу. Дізнавшись про заперечення, провали пам'яті, рецидиви і зцілення, діти можуть не лише зрозуміти, що відбувається у них в сім'ї, а також зрозуміти, що вони не повинні себе за це винити, і що вони не можуть все змінити на кращий. Украй поважно піднести ці важливі факти дітям, враховуючи їх вік, аби вони не були більш приголомшені, обтяжені і не випробовували б замішання.

Ось те, що поважно чути дітям алкоголіків:

· Алкоголізм – це хвороба.

· Ти не можеш поліпшити положення, що створилося.

· Ти гідний того, аби тобі допомогли.

· Ти не один.

· Є надійні люди і організації, які можуть допомогти.

· Є надія [30, с. 142].

Діти алкоголіків потрапляють в групу підвищеної ризику відносно поведінкових і емоційних проблем. Наприклад, деякі діти стикаються з важкими ситуаціями, пов'язаними з биттям в сім'ї, із занедбаністю і іншими проблемами. Ці діти можуть виучитися всіляким методам подолання важкої ситуації і догляду за собою. Психолог може навчити їх, як виражати свої відчуття здоровим чином, особливо надійним людям, яким вони можуть довіряти. У інших дітей може не хапати упевненості і відчуття власної гідності. Ці діти можуть навчитися любити і поважати себе через життєві ситуації, які дають їм можливості досягти успіху і розцвісти.

Не дивлячись на те, що точна, відповідна для конкретного дитячого віку інформація і навчання безмежно допомагають дітям, найважливішим даром є ті встановлені зв'язки і прихильність, яких вони набувають через здорові стосунки з іншими людьми. Із-за порушених обіцянок, грубих слів і погроз жорстокого відношення до них діти, зростаючі в багатьох сім'ях алкоголіків, дуже добре вивчають правило «Не вір»; мовчання і ізоляція можуть стати їх постійними супутниками [8, с. 64].

Створення довіри – це процес, а не подія. Ключем до нього є час. При лікуванні у психолога цей процес може стати критично важливою подією в житті дитини з сім'ї алкоголіка. У міру розвитку терапевтичного процесу слова психолога починають набувати додаткового значення і важливість, оскільки дитина починає глибоко аналізувати джерело вимовних слів. Може виявитися, що дитина вперше чутиме точну інформацію про алкоголізм в абсолютно новому світлі. Більш того, дитина може укріпити власні сильні сторони і власну гнучкість в результаті свідомого моделювання поведінки дбайливого дорослого.

Особливо важливою для психолога має бути здатність дитини розвивати і підтримувати хороші основні стосунки з іншими. Цілком імовірно, що у багатьох дітей і підлітків, що лікуються у психологів, відсутні бажані взаємини з їх однолітками або з дорослими. У багатьох дітей алкоголіків є те, що психологи іменують проблемою «соціальної відчуженості». Їх стосунки з іншими людьми є поверхневими, а число і інтенсивність їх контактів з іншими людьми обмежені. Працюючи з такою проблемою, психолог має бути особливо чутливий в питаннях оцінки сильних і слабких сторін спілкування дітей алкоголіків з іншими людьми. Психологи повинні спиратися на вже існуючі стосунки, аби сприяти створенню міцніших, а також нових соціальних зв'язків для своїх клієнтів.

Психологи мають багато стратегій для оцінки природи взаємовідношення людини з іншими людьми. Наприклад, один метод оцінки рівня впливу інших людей на дітей алкоголіків – це соціограма. Соціограма – це ряд кіл, в яких суб'єкт, – або клієнт – представлений в центральному колі, або «яблуці мішені». Наступний крупний круг представляє «близьких людей» дитини – людей, найбільш емоційно близьких і важливих клієнтові. У цей круг зазвичай входять члени сім'ї і близькі друзі. У міру додавання інших кругів, кожен подальший круг надаватиме на дитину весь менший вплив. Заповнюючи імена людей в кожному крузі за допомогою дитини, психолог в змозі отримати інформацію про те, в якій мірі різні люди впливають на дитину [8, с. 69].

Проте психолог не повинен прагнути до досягнення батьками дитини тверезості і не повинен акцентувати увагу на тому, аби змінити батьків.

Взаємини з людьми поза сім'єю можуть також створити структуру для виживання дитини і для зростання її як особи. Дружба з однолітками зіграє важливу роль в здоровому особистому розвитку дитини. Тому психолог повинен приділити значну увагу тому, аби допомогти дітям алкоголіків розвинути стосунки з їх однолітками.

При роботі з дітьми, в яких мало здорових стосунків з однолітками, психолог може зосередитися на розвитку у них різних соціальних навиків. Наприклад, деякі психологи можуть заохочувати відвідини дитиною різних суспільних заходів, де він або вона може познайомитися з новими людьми. Діти з сімей алкоголіків, в яких погано розвинене відчуття власної гідності, явно бачать себе як людей нецікавих і вважають, що нікому не подобається з ними розмовляти.

Діти, зростаючі в сім'ї алкоголіка, часто переконані, що вони не володіють ресурсами або методами для зменшення п'янок або бійок свого батька. Ця втрата відчуття контролю, що відчувається, може перейти в інші аспекти життя, включаючи навчання в школі. Більш того, це відчуття безпорадності може проникнути у всі аспекти їх життя.

Одна із стратегій при роботі з дітьми алкоголіків полягає в тому, аби допомогти їм зрозуміти, що вони не можуть змінити чужу поведінку, дія якої їм може доведеться переносити. Проте вони можуть навчитися стримувати свою особисту поведінку, досягнення і відчуття. Якщо психолог допоможе дитині розвинути відчуття самовладання над власним життям, він сприятиме відкриттю клієнтом того, що він або вона – це особа з правильними відчуттями, якостями і здібностями. При роботі над відчуттям безпорадності, розвиток у дитини відчуття самоцінності може привести до знаходження клієнтом внутрішніх ресурсів. Ці ресурси можуть поліпшити здібності дитини визначати результати поведінки своїх батьків-алкоголіків, хоча вони не можуть стримувати поведінки своїх батьків [37, с. 10].

Іншими словами, важливо, аби діти алкоголіків, подібно до інших, розвинули відчуття особистої відповідальності за багато що, що з ними станеться.

Допомога дітям алкоголіків в тому, аби розібратися в своїх відчуттях і встановити ефективні стосунки з іншими людьми, буде дуже корисна для подолання дії батька-алкоголіка і запобігання розвитку алкоголізму у самої дитини. Якщо психологові удасться розвинути у своїх пацієнтів самовпевненість, то успіх психолога перевершить просто допомогу дитині в тому, як вижити в сім'ї алкоголіка. В такому разі, допомога психолога може означати, що дитина не стане одним з 25-30% дітей алкоголіків, хто самі стали алкоголіками.


Висновки

Сьогодні великою проблемою є вживання алкоголю в сім'ї, тому що від вживання алкоголю перш за все страждають діти. Дитина може постраждати вже під час зачаття, якщо жінка під час вагітності приймала спиртне – є великий ризик порушення центральної нервової системи і дефекту органів дитяти, аж до розумової відсталості. Крім того, алкоголізм в сім'ї створює комплекс негативних макросоціальних дій на дитину.

Тому навіть якщо фізичний стан дитини не викликає побоювань і розвивається благополучно, дитина насилу адаптується соціально, у таких дітей із-за неправильного виховання часто з'являються поведінкові і особові відхилення, які утрудняють розвиток нормальної поведінки і соціальної адаптації.

Алкогольна залежність – це хвороба. А значить, можлива схильність до неї, як до будь-якої іншої хвороби. Не завжди людина знає, які гени в нім закладені. За статистикою, якщо п'є батько, то у сина в чотири рази більше шансів отримати алкогольну залежність, чим у його однолітка з непитущої сім'ї.

Для підлітка небезпечна будь-яка доза. Але вже, зрозуміло, вона має бути менше дорослої. Грізний симптом реальної небезпеки – стан задоволення від сп'яніння. Ну, а як профілактика звикання до алкоголю необхідні хоч би найпростіші знання про нього. Якщо ж говорити про якусь загальну установку, то вона проста: пиття не повинне ставати нормою буття

Отже, як слідство «алкогольних» традицій в сім’ї стає розвиток алкоголізму у таких дітей. Кожна дитина чи підліток з різних причин починає вживати алкогольні напої, але у кожного молодого алкоголіка знайомство з алкоголізмом наводить до характерних змін залежно від віку.