Смекни!
smekni.com

Психоаналітична теорія Фрейда та Еріксона (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

1.Психоаналітична теорія З.Фрейда

2. Психічний розвиток як розвиток особи по Еріксону

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Психологічне пізнання настільки ж древня, як сама людина. Він не міг би існувати, не орієнтуючись в мотивах поведінки і властивостях характеру своїх ближніх.

Останнім часом зростає інтерес до питань людської поведінки і пошуків сенсу людського існування. Керівники вивчають, як працювати з підлеглими, батьки відвідують курси по вихованню дітей, дружини вчаться спілкуватися один з одним і “грамотно сваритися“, викладачі вивчають як допомогти впоратися з емоційним хвилюванням і відчуттям розгубленості своїм студентам і що вчиться інших учбових закладів.

Разом з інтересом до матеріального добробуту і до бізнесу багато людей прагнуть допомогти собі і зрозуміти, що означає бути людиною. Прагнуть розібратися в своїй поведінці, розвинути віру в себе, свої сили. Усвідомити неусвідомлені сторони особи, зосередитися, перш за все на тому, що відбувається з ними в даний час.

Коли психологи звертаються до вивчення особи, що, мабуть, перше, з чим вони стикаються, це різноманіття властивостей і їх проявів в її поведінці. Інтереси і мотиви, схильності і здібності, характер і темперамент, ідеали, ціннісні орієнтації, вольові, емоційні і інтелектуальні особливості, співвідношення свідомого і несвідомого (підсвідомого) і багато що інше - ось далеко неповний перелік характеристик, з якими доводиться мати справу, якщо ми намагаємося намалювати психологічний портрет особи.

Володіючи різноманіттям властивостей, особа в той же час є єдиною цілою. Звідси витікають два взаємозв'язані завдання: по-перше, зрозуміти всю безліч властивостей особи як систему, виділивши в ній те, що прийнято називати системним чинником (або властивістю), і, по-друге, розкрити об'єктивні підстави цієї системи.


1. Психоаналітична теорія З.Фрейда

Одній з ведучих ідейних, теоретичних і методологічних основ західної психології і соціології класичного періоду, і особливо її психологічного напряму, став комплекс доктрин З. Фрейда, що надали значну дію на всю соціальну думку.

Найбільш істотна частина психоаналітичної соціології Фрейда - вчення про людину, що є сукупністю різнопорядкових концепцій про природу і єство людини, його психіку, формування, розвиток і структуру особи, причини і механізми діяльності і поведінки людини в різних соціальних общинах.

По думці Фрейда, початком і основою психічного життя людини є різні інстинкти, потяги і бажання, спочатку властиві людське організму.

Недооцінюючи свідомість і соціальне оточення в процесі формування і буття людини, Фрейд стверджував, що провідну роль в організації життєдіяльності людини грають різного роду біологічні механізми. Зокрема, він вважав, що в кожній людині від народження закладені потяги інцеста (кровозмішення), канібалізму і спрага вбивства, які роблять великий вплив на всю психічну діяльність людини і його поведінку. Фрейд наполягав на тому, що духовний розвиток індивідуума коротко повторивши т хід розвитку людства внаслідок того, що в своїх психічних структурах кожна людина несе тягар переживань віддалених предків.

По Фрейду, особливо важливу роль у формуванні людини в його життя грають два загальні космічні інстинкти: Ерос (сексуальний інстинкт, інстинкт життя, інстинкт самозбереження) і Танатос (інстинкт смерті, інстинкт агресії, інстинкт деструкції).

Представляючи людську життєдіяльність як результат боротьби двох вічних сил Ероса і Танатоса, Фрейд вважав, що ці інстинкти є основними двигунами прогресу. Єдність і боротьба Ероса і Танатоса не лише обуславливают кінцівка буття індивіда, але і вельми істотно визначають діяльність різних соціальних груп, народів і держав.

Згідно концепції Фрейда, носієм статевого інстинкту є загальна психічна енергія, що має сексуальне забарвлення (лібідо), яке інколи трактувалося ним як енергія сексуального потягу або статевий голод.

Концепції лібідо належить вельми важлива роль. В той же час, Фрейд не зумів виробити однозначного трактування лібідо і залежно від тих або інших поворотів теоретичних досліджень тлумачив лібідо то в одному, то в іншому сенсі.

У одних випадках він говорив про лібідо як про змінну кількісно силі і заявляв, що це лібідо ми відрізняємо від енергії, яку слід покласти взагалі в основу душевних процесів. У інших стверджував, що лібідо в якнайглибшій основі своїй і в кінцевому результаті складає лише продукт диференціації енергії, що діє взагалі в психіці.

Несвідомі (в першу чергу сексуальні) прагнення особи утворюють її потенціал і основне джерело активності, задають мотивацію її дій. Через неможливість задоволення інстинктивних потреб в їх природно-природній формі із-за соціальних нормативних обмежень чоловік вимушений постійно шукати компроміс між глибинним потягом і суспільно прийнятною формою його реалізації. Модель особи, створена Фрейдом, є трирівневою освітою: нижчий шар (Воно, або Ід), представлений несвідомими імпульсами і “родовими спогадами”, середній шар (Я, або Його) і верхній шар (Понад-я, або Супер-його) - норми суспільства, сприйняті людиною. Найбільш жорсткі, агресивні і войовничі шари - Воно і Понад-я. Вони з обох боків атакують психіку людини, породжує невротичного типа поведінки. Оскільки у міру розвитку суспільства верхній шар (Супер-його) неминуче збільшується, стає масивнішим і важчим, то і вся людська історія розглядається Фрейдом як історія наростаючого психозу.

Жоден напрям не придбав настільки популярності за межами психології, як фрейдизм. Це пояснюється впливом його ідей в країнах Заходу на мистецтво, літературу, медицину, антропологію і інші області науки, пов'язані з людиною.

Фрейд виступав проти традиційної психології з її інтроспективним аналізом свідомості. Основною проблемою психоаналізу була проблема мотивації. Подібно до того як образ і дія суть реалії, що виконують життєві функції в системі стосунків індивіда і світу, а не усередині замкнутого в самому собі рефлектуючої свідомості, однією з головних психологічних реалій є мотив.

Спочатку Фрейд представив психічне життя, що складається з трьох рівнів: несвідомого, передсвідомого і свідомого. Джерелом інстинктивного заряду, що додає мотиваційну силу людській поведінці (як у його моторних, так і в розумових формах) є несвідоме. “Воно“ насичене сексуальною енергією (Фрейд позначив її терміном “лібідо“). Ця сфера закрита від свідомості через заборони, що накладаються суспільством.

У 20-х роках в психологічних переконаннях Фрейда сталися деякі зміни на структуру людської особи. Надалі в роботах “По той бік задоволення“ (1920 р.) і “Я і Воно“ (1923 р.) він пропонує іншу модель що зробила істотний вплив на психологічні вчення про особу.

Поняття несвідомого ми, таким чином, вивчаємо з вчення про витіснення. Витиснене ми розглядаємо як типовий приклад несвідомого. Ми бачимо, проте, що є два види: латентне, але здатне стати свідомим. Наше знайомство з психічною динамікою не може зробити вплив на номенклатуру і опис. Латентне несвідоме, лише в остаточному, але не в динамічному сенсі, називається нами передсвідомим: термін “несвідоме“, “передсвідоме“, “свідоме“ сенс якого вже лише чисто описовий. Передсвідоме передбачається майже вартим набагато ближче до свідомого, чим несвідомому, а оскільки несвідоме ми назвали психічним, ми тим більше назвемо, оскільки латентне передсвідоме.

Таким чином, ми з великим задоволенням можемо обходитися нашими трьома термінами (свідоме, несвідоме, передсвідоме), якщо лише не станемо випускати з уваги, що в описовому сенсі існують два види, несвідомі, в динамічному ж лише один. В деяких випадках, коли виклад переслідує особливі цілі, цією відмінністю можна нехтувати, в інших же випадках воно, звичайно, абсолютно необхідне.

Раніше я вже говорив, що дійсна відмінність між несвідомим і передсвідомим полягає в тому, що перше за допомогою матеріалу того, що залишається невідомим (непізнаним) в той час, як друге зв'язується з представленнями слів.

Тут вперше зроблена спроба дати для системи такі ознаки, які істотно відмінні від ознаки відношення їх до свідомості. Відчуття і відчуття також стають однозначними лише завдяки зіткненню з системою, якщо ж дорога до неї перегороджена, вона не здійснюється у вигляді стосунків.

Скорочено, але не зовсім правильно ми говоримо тоді про несвідомі відчуття, дотримуючись біля несвідомими виставами, хоча ця аналогія і не досить виправдана. Різниця між свідомим і передсвідомим для відчуттів не має сенсу, оскільки передсвідоме тут виключається, відчуття або свідомі, або несвідомі.

Навіть у тому випадку, коли відчуття зв'язуються з представленнями слів, їх усвідомлення не обумовлене останніми: вони стають свідомими безпосередньо. Роз'яснити взаємини зовнішніх і внутрішніх сприйнять і поверхневої системи, ми можемо приступити до побудови нашого уявлення про “Я“.

Ми бачимо його витікаючим з системи сприйняття несвідомого, або зі свого центру - ядра, і що в першу чергу охоплює передсвідоме, яке стикається із слідами спогадів.

І як ми вже бачили “Я“ теж буває несвідомим. Є припущення, що мета було б дуже доцільно досліджувати за пропозицією даного автора, який з особистих міркувань марно прагне побачити, що нічого спільного з високою наукою не має.

Всі ми випробовували такі враження, хоч би вони не опановували нас настільки, аби виключити все інше. Фрейд передбачив, що системи несвідомого що перебувають на початку передсвідомого іменованого своїм “Я“, а останні області психічного в яких це єство проникає і які є несвідомими, позначити за прикладом Гроддена, словом “Ним“.

Згідно запропонованої теорії індивідуум представляється нам як неоднозначне “Воно“, на поверхні якого покоїться “Я“, що виникає з системи несвідомого як ядра. За бажання дати графічне зображення можна додати, що “Я“ не цілком охоплює “Воно“, а накриває його лише постільки, поскільки система несвідомого утворює його поверхню, тобто розташовано по відношенню до нього, приблизно так, як зародковий диск розташований в яйці. “Я“ і “Воно“ не розділені рівним кордоном, і з останнім “Я“ зливаються внизу. Проте витиснене також зливається з “Воно“ . Витиснене завдяки опорам витіснення різко відособлено лише від “Я“, за допомогою “Воно“ йому відкривається можливість з'єднатися з “Я“. Отже, що майже всі розмежування, які ми прагнули описати на підставі даних патології, відносяться лише до єдино відомим нам поверхневим шарам душевного апарату. Для зображення цих стосунків представлений малюнок, контури якого служать лише для наочності і не претендують на яке або тлумачення.