Смекни!
smekni.com

Психологічні особливості роботи психолога з учнями початкових класів (стр. 6 из 6)

За відсутності готових наборів можна виготовити з пластика, цупкого паперу чи картону набори і викладати з них різні композиції за накресленим зразком.

Для цієї гри придатні будь-які площинні зображення чи об'ємні фігури, іграшки, предмети побуту, які можна розкласти чи поставити в різному порядку. Наприклад, на столі викладається композиція: будиночок, праворуч ростуть квіти, ліворуч — ялина, перед будиночком — песик. Дитина уважно розглядає композицію. Потім вона заплющує очі або відходить вбік, а тим часом деталі композиції міняються місцями. Повернувшись, дитина має розповісти, що змінилося.

Просторова орієнтація дітей особливо добре тренується, якщо в різному порядку розташовувати об'ємні предмети: іграшки, навчальне приладдя. Наприклад: на столі лежить книжка, праворуч від неї — олівець, зліва — ручка

Непомітно для дитини предмети розкладають в іншому порядку. Розглянувши їх знову, дитина має пояснити, як вони тепер розміщені один відносно іншого. Предмети потрібно розміщувати так, щоб доводилося вживати різні прийменники: під, над, ззаду, збоку, спереду, зліва, справа, поряд. Добре, коли в грі бере участь кілька учнів, вони придумують завдання одне для одного, переміщуючи предмети.

Грати можна в кімнаті, ще краще — у дворі, в саду з групою дітей. Наприклад, хтось із учасників гри ховає за деревом м'яч. Його треба знайти, вислухавши інструкцію: "Іди ліворуч" підійди до дерева, заглянь за дерево". Складність маршруту й відповідно — інструкції залежать від можливостей дітей її ви­конати. Спочатку інструкцію дає дорослий. Потім свої інструкції діти можуть давати одне одному по черзі.

Висновки

Відповідно до концепції реформування загальноосвітньої школи Міністерства освіти і науки України ставить перед практичними психологами такі завдання:

- здійснювати психологічний супровід розвитку дітей;

- визначення психологічної готовності дітей до навчання в школі (діагностика і методичне забезпечення корекційно-розвивальної роботи з дітьми, які виявились непідготовленими до шкільного життя);

- первинне обстеження при комплектуванні перших класів (виявлення дітей з низьким рівнем розвитку пізнавальних процесів, затримкою психічного розвитку, вадами розумового розвитку;

- виявлення дітей, які потребують корекційно-відновлювальної або розвивальної роботи; визначення рівня індивідуальних вимог до дитини, доцільних на початку навчання);

- психологічний супровід процесу пристосування першокласників до шкільного життя (виявлення дітей, які мають, труднощі в адаптаційний період; індивідуальна психодіагностика для визначення причин труднощів адаптації; консультування вчителів, батьків з питань індивідуального підходу в роботі з такою категорією дітей;

- проведення психогігієнічних занять в класах, з окремими групами дітей);

- профілактика дезадаптації учнів під час переходу з початкової до середньої школи (виявлення можливої "групи ризику" дезадаптації учнів, які стикаються з труднощами в навчанні, поведінці, ознаки емоційних розладів, які займають в класі позицію "відторгнутих", визначення причин труднощів і розробка шляхів їх подолання;

- робота з обдарованими дітьми та дітьми з творчими здібностями (психодіагностика дітей з високим інтелектуальним потенціалом;

- виявлення обдарованих і талановитих дітей.


Список використаних джерел

1. Вікова психологія /За ред. Г.С. Костюка. – К., 2003.

2. Вікова та педагогічна психологія: навч. Посіб. / О.В. Скрипченко., Л.В. Волинська, З.В. Огороднійчук та ін. – К.: Просвіта, 2001.

3. Возрастная и педагогическая психология / Под ред. М.В. Гамезо, М.В. Матюхиной и др. – М., 2002.

4. Возрастная и педагогическая психология /Под ред. А. В. Петровского. – М., 2001.

5. Загальна психологія: Підруч. для студентів вищ. навч. закладів. / С.Д. Максименко, В.О. Зайчук, В.В. Клименко, В.О. Соловієнко. За загальною редакцією акад. С.Д. Максименка -К.: Форум, 2002.

6. Задесенець М.П. Вікові особливості розвитку дітей і формування їх особистості. – К., 2004.

7. Крутецкий В. А. Психология обучения и воспитания школьников. – М., 1999.

8. Кулагина И.Ю. Возрастная психология. – М., 1996.

9. Канн-Калик В.А. Учителю о педагогическом общении. -М., 2002.

10. Леонтьев А.А. Педагогическое общение. 2-е изд., перераб. и доп. - М. - Нальчик, 1996.

11. Ляудис В.Я. Структура продуктивного учебного взаимодействия // Психолого-педагогические проблемы взаимодействия учителя и учащихся / Под ред. А.А. Бодалева, В.Я.Ляудис-М., 2003.

12. Максименко С.Д. Психологія в соціальній та педагогічній практиці: методологія, методи, програми, процедури. - К.: 1998.

13. Маркова А.К, Психология труда учителя. — М., 2003.

14. Матюшкин А.М. Проблемные ситуации в мышлении и обучении. - М.: Педагогика, 2003.

15. Мир детства. Младший школьник. –М, 2004.

16. Немов Р.С. Психология: Учеб. для студ. высш. пед. учеб. заведений: В 3 кн. - 4-е изд. - М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 2003. - Кн. 2: Психология образования.

17. Орбан-Лембрик Л.Е. Активність особистості як форма вияву її індивідуальності та професіоналізму // Теоретико-методологічні проблеми генетичної психології. - Т. 1., 2002.

18. Орлов А.Б. Психология личности и сущности человека: парадигмы, проекции, практики. - М., 1995.

19. Охитина Л.Т. Психологические основы урока в младших класах. - М., 2002.

20. Психологічний супровід школярів/ Упорядник Т. Гончаренко. — К.: Ред.

загальнопед. газ., 2005.

Додаток 1

Напрям К-сть занять
І. Розвиток тонкої моторики руки 20
II. Тренування концентрації та переключення уваги 31
1. Завдання по типу коректурних проб (картинки) 8
2. Коректурні проби (5 хв.) напр.. викреслюємо а, викреслюємо о, викреслюємо а, підкреслюємо е. 8
3. Пошук чисел за таблицями Шульте (5 таблиць) 5
4. Написання слова навпаки (парта-атрап) 10
III. Розвиток уваги, пам'яті, мислення 45
1.Порівняння
• За однією ознакою (розмір, колір, форма)• За двома ознаками• За трьома ознаками
3
2. Знаходження розрізнень. 4
3. Проходження лабіринтів 3
4. Робота з кольоровими матрицями Равена 2
5. Об'єднання в групи предметів (фрукти, овочі, одяг, меблі, тварини). 15
6. Виділення четвертого лишнього • На картинках, • В поняттях. 4
7. Знаходження деталей, яких недостає і доповнення до цілого (по Векслеру) 1
8. Складання картинок (к-сть частин збільшується). 4
9. Складання тематичних "Ріхггіе" 5
10. Серії "Вчимося думати" 8
11. Конструювання мозаїк, наборів 4
12. Складання розповідей по серії сюжетних картинок. 5