Смекни!
smekni.com

Психологія потреб (стр. 1 из 2)

ПЛАН

ПОТРЕБИ. ДЕТЕРМІНАНТИ ПОТРЕБ. 2

КЛАСИФІКАЦІЯ ПОТРЕБ. 4

ПОТРЕБИ І ВИХОВАННЯ.. 7

ПОТРЕБИ. ДЕТЕРМІНАНТИ ПОТРЕБ

Потреби представляють той фундамент, на якому будується уся поведінка і уся психічна діяльність людини. В процесі еволюції відбувається вдосконалення і розвиток живих істот. Цей процес важко пояснити тільки пристосуванням до змін середовища , що міняється . "Урівноваження з середовищем ", забезпечує лише самозбереження індивіда і виду . Воно - необхідна умова, для, розвитку, але не його тенденція напрямної. Поза сумнівом , існує самостійний процес еволюції, який виражається в зростанні і ускладненні центральної нервової системи організму і в освоєнні ним місця існування в просторово-часових масштабах, що все розширюються. Рушійною силою цього процесу і являються потреби - джерело активності живих істот в оточенні, зовнішньому світі. Їх динаміка, перетворення і визначають напрям розвитку живих організмів.

Уявлення про те, що, внутрішня активність самого організму є однією з головних детермінант, поведінки, розвивалося і І.П. Павловим. Їм вводиться нове поняття - "рефлекс мети " як "прагнення до, володінню певним дратівливим предметом, розуміючи і володіння, і предмет в широкому значенні слова". Як приклад рефлексу мети він розглядає харчовий і орієнтовний (дослідницький) рефлекси, наділяючи їх епітетом "хапальні рефлекси". Їм виділені наступні особливості хапального рефлексу : 1) прагнення до об'єкту, - що завершується захопленням його, веде до розвитку заспокоєння і байдужості; 2) для рефлексу мети характерна періодичність появи.

Під рефлексом мети І.П.Павлов розумів рушійну силу поведінки, джерело його активності "Рефлекс мети , - писав І.П.Павлов, - має величезне життєве значення, він є основна форма життєвої енергії кожного з нас. ..Усе життя, усі її поліпшення , уся її культура робиться рефлексом мети , робиться тільки людьми, що прагнуть до тієї або іншою поставленою ними собі в житті мети ". Вводячи поняття про рефлекс мети , І.П. Павлов підкреслював значення активності як внутрішньої детермінанти поведінки. Ці погляди не суперечили рефлекторній теорії поведінки, що розвивалася їм, робить основний упор на залежності поведінки від зовнішніх детермінант - дій зовнішніх стимулів, тобто на реактивності живої системи.

Активність поведінки обумовлена наявністю потреб. Потреба - це та нужда, яку час від часу випробовує, організм і яку він прагне усунути через поведінку. Актуалізація будь-якої потреби спонукає організм діяти у напрямі досягнення, опанування предмета, здатного задовольнити цю потребу. Таким чином, посилення потреби - причина будь-якої цілеспрямованої поведінки тварини і людини.

Актуалізація будь-якої потреби пов'язана з виникненням певних змін у внутрішньому середовищі організму. Відомо, що поява потреби в їжі найчастіше виникає за рахунок нестачі глюкози ("калорієвий голод"). На дефіцит глюкози організм передусім реагує включенням гомеостатичного механізму саморегуляції, який компенсує порушення у внутрішньому середовищі за рахунок своїх резервів. У разі голоду в кров викидаються адреналін, і глюкогон, які перетворюють глюкоген, що депонує в печінці, в глюкозу. Вивільнена глюкоза з потоком крові поступає до м'язів і внутрішніх органів.

Проте якщо недолік глюкози в крові не вдається компенсувати за рахунок внутрішніх резервів організму, то виникає харчова поведінка, пошук їжі.

Для того, щоб харчова поведінка виникла, необхідно, щоб відхилення констант внутрішнього середовища досягло б деяких визначених, тобто порогових значень. Ті відхилення у внутрішньому середовищі , які досягають або перевершують поріг ініціації пошукової харчової поведінки, називають харчовою (біологічною) потребою організму. Відхилення у внутрішньому середовищі, які компенсуються за допомогою гомеопатичного механізму управління, не можуть бути названі біологічною потребою. Тобто біологічна потреба - це не будь-яка фізіологічна нужда організму, а тільки та, яка досягає певної порогової величини і яку організм усуває через поведінку. Так, говорять про насущні біологічні потреби в стійкій температурі, в різних поживних речовинах, воді, маючи на увазі, що їх зміни можуть виходити за межі деяких рівнів. За кожною потребою у філо- і онтогенезі закріплюється той або інший спосіб її; задоволення.

Потреба припускає існування предметів, що задовольняють її. Для тварин ці предмети надаються в (готовому виді самою природою. Це їжа, особини іншої підлоги для продовження роду і так далі. Для людини предмети, потреби, що задовольняють його, це передусім продукти його виробничої діяльності і культури.

Процес культурно-історичного розвитку людини привів до виникнення численної безлічі вторинних по своєму походженню похідних потреб — вторинних, третинних і так далі, що головним чином пов'язане з, появою нових предметів їх задоволення. Так, на базі біологічної потреби підтримки температурного комфорту виникла потреба в одязі, який у свою чергу сформував потребу в створенні відповідної технології по її виробництву. Згідно А.Н. Леонтьєву, потреби розвиваються через розвиток об'єктів їх задоволення. При появі в середовищі нових об'єктів (наприклад, нових видів їжі) і зникнення колишніх потребі продовжують задовольнятися, придбаваючи при цьому новий конкретно-предметний зміст. Якщо у тварин розвиток потреб обумовлений розширенням круга природних об'єктів, що задовольняють їх, то у людини розвиток потреб породжується розвитком виробництва. Саме виробництво надає потребам нові предмети для їх задоволення. Цим воно змінює і створює нові потреби

Між потребами людини і складно рефлекторними формами поведінки тварин виразно простежуються філогенетичні зв'язки.

КЛАСИФІКАЦІЯ ПОТРЕБ

У людини виділяють три групи початкових , первинних потреб : вітальні (біологічні), соціальні і ідеальні потреби пізнання і творчості. У тварин їм відповідають схожі три групи потреб, які реалізуються у відповідних формах природженої, поведінки. Біологічні потреби спрямовані на збереження цілісності індивіда і виду (вітальна функція). Вони визначають харчову, оборонну поведінку і так далі - соціальні потреби тварин реалізуються через взаємодію з іншими особинами свого виду під час статевої, батьківської, територіальної поведінки. Ідеальні потреби створюють основу для саморозвитку індивіда. До них відносять потребу в новизні , отриманні нової інформації, яка реалізується в орієнтовно-дослідницькій поведінці. До цієї ж групи П. В. Симонов відносить і потребу подолання , основу якої складає специфічна реакція, відкрита І.П.Павловим і названа їм рефлексом свободи. Зокрема, вона проявляється в опорі тварини спробам обмежити його рухову активність. Ця потреба найбільш виражена у диких тварин; у яких вона домінує над багатьма іншими. Деякі дослідники виділяють у тварин також специфічну потребу в компетентності - в прагненні і без спеціального підкріплення повторювати одні і ті ж дії, що призводить до вдосконалення рухових навичок . Наприклад, клювальні рухи курчати, що повторюються, у відсутність їжі. Ця потреба реалізується в наслідувальній (імітаційному) і ігровій поведінці.

У людини немає чисто біологічних потреб, оскільки о їх задоволення завжди опосередковане впливом соціального середовища .

Соціальні потреби людини включають прагнення людини належати до певної соціальної групи і займати в ній певне місце відповідно до суб'єктивного уявлення суб'єкта про ієрархію цієї групи.

Серед соціальних потреб особливо має бути виділена потреба людини наслідувати поведінкові, моральні, естетичні норми, прийняті в тому суспільстві , до якого він належить. Без цієї соціальної потреби існування соціальних співтовариств було б неможливе.

Соціальні потреби, виникаючи в спілкуванні, формуються незалежно від вітальних. Перші ознаки соціалізації дитини (його позитивна реакція на спілкування з дорослим - поява посмішки , рухів) виникають в результаті задоволення потреби в прихильності. При цьому дитина зазвичай прив'язується до тієї людини, яка з ним більше спілкується, і навіть у тому випадку, якщо його годує інший.

До ідеальних потреб людини відноситься потреба пізнання навколишнього світу і свого місця в нім, пізнання змісту, призначення свого існування. Її основу складає потреба в новій інформації, яка вже у тварин виявляє себе в орієнтовно-дослідницькій поведінці.

Виділяють дві групи детермінант орієнтовно-дослідницької поведінки. З одного боку, це дефіцит активації в організмі, який спонукає до пошуку стимулів, які здатні його активувати. Цю властивість мають стимули, що характеризуються новизною , складністю, зміною, невизначеністю, двозначністю. Д. Берлайн означає цей вид поведінки, спрямований на пошук стимуляції, як різноспрямоване дослідження. З іншого боку, дослідницька діяльність спонукає недоліком, невизначеністю отриманої інформації. Людина насилу переносить невизначеність, загадковість, і для усунення цього стану , мабуть , існує особлива форма орієнтовно-дослідницької діяльності у вигляді спрямованої допитливості. Її мета - отримати бракуючі, уточнюючі відомості і тим самим понизити невизначеність.

Зміст тварини в сенсорно-збідненому середовищі посилює потреба в сенсорній стимуляції і викликає різносторонньо спрямовану орієнтовно-дослідницьку поведінку. Посилення сенсорної дії може викликати пересичення стимуляцією і , як наслідок, поведінку, спрямовану на обмеження, захист організму від активуючих дій. Для спонукання орієнтовно-дослідницької поведінки, спрямованої на пошуки бракуючої інформації, існує оптимум інформаційної невизначеності. У ситуації з великою: невизначеністю, так само як і малою, орієнтовно-дослідницька поведінка не розвивається.