Смекни!
smekni.com

Батьківська поведінка та її вплив на особистість (стр. 1 из 11)

Зміст

Вступ

Розділ 1. Психологія особистості

1.1 Особистість як соціологічне поняття

1.2 Етапи формування особистості

Розділ 2. Роль сім'ї у становленні особистості

2.1 Фактори, що впливають на розвиток особистості

2.2 Сім'я як основний чинник, що впливає на становлення особистості

2.3 Вплив неповної сім'ї на становлення особистості

Висновок

Список викоритсаної літератури

Вступ

Актуальність роботи. З самого народження людина потрапляє в суспільство. Він росте, розвивається і вмирає в ньому. На розвиток людини впливає безліч різних чинників, як біологічних, так і соціальних. Головним соціальним фактором, що впливає на становлення особистості, є сім'я. Сім'ї бувають абсолютно різними. У залежності від складу сім'ї, від відносин у родині до членів сім'ї і взагалі до оточуючих людей людина дивиться на світ позитивно чи негативно, формує свої погляди, будує свої відносини з оточуючими. Відносини в родині впливають також на те, як людина надалі будуватиме свою кар'єру, по якому шляху він піде. Сім'я дає людині дуже багато, але може не дати нічого. Є ж і неповні сім'ї, і сім'ї з батьками або дітьми-інвалідами. Само собою, що відносини і виховання в цих сім'ях кардинально відрізняються від виховання у звичайній повній сім'ї. Також відрізняється і виховання у багатодітних сім'ях; в сім'ях, де часті конфлікти між батьками; в сім'ях з різними стилями виховання, тобто скільки сімей, стільки й варіантів виховання особистості. Крім того, людина може і не стати особистістю, якщо у нього немає власної думки, власних переконань, якщо він підпорядковується всьому, чого від нього хочуть. І в даному випадку теж багато залежить від сім'ї.

Сім'я може виступати в якості як позитивного, так і негативного фактора виховання. Позитивний вплив на особистість дитини полягає в тому, що ніхто, крім самих близьких для нього в сім'ї людей - матері, батька, бабусі, дідусі, брата, сестри - не відноситься до дитини краще, не любить його так і не піклується стільки про нього. І разом з тим ніякий інший соціальний інститут не може потенційно завдати стільки шкоди в вихованні.

У зв'язку з особливою виховної роллю сім'ї виникає питання про те, як зробити так, щоб максимізувати позитивні і мінімізувати негативні впливи сім'ї на поведінку особистості, що розвивається. Для цього необхідно чітко визначити внутрісімейні соціально-психологічні фактори, що мають виховне значення.

Саме в сім'ї індивід отримує перший життєвий досвід, робить перші спостереження і вчиться поводитися в різних ситуаціях. Дуже важливо, щоб те, чому батьки вчать дитину, підкріплювалося конкретними прикладами, щоб він бачив, що у дорослих теорія не розходиться з практикою, в іншому випадку він почне наслідувати негативним прикладам батьків.

Проблема впливу сім'ї на становлення особистості була і залишається одним з найважливіших проблем соціальної психології. У даній роботі ми спробуємо розкрити цю тему і виявити, яким чином і наскільки сім'я впливає на розвиток особистості.

Мета і завдання роботи: Вивчення впливу сім'ї на становлення особистості.

Об'єкт роботи: Молоді люди у віці до 20ти років.

Предмет роботи: Вплив сім'ї на становлення особистості.

Ступінь розробки: Дана тема була розглянута і розроблена такими авторами, як М. Земска, А.А. Бодальов, В.Я. Титаренко та ін.

Новизна роботи: Спроба об'єднати в єдине ціле дослідження авторів, раніше вивчали цю тему.

Структура: Робота складається з вступу, 2-х розділів і висновку.

Розділ 1. Психологія особистості

1.1 Особистість як соціологічне поняття

На питання, що таке особистість, психологи відповідають по-різному, і кожне визначення особистості заслуговує на те, щоб врахувати його у пошуках глобального визначення особистості.

Особистість частіше за все визначають у сукупності соціальних, набутих якостей людини. У поняття "особистість" зазвичай включають такі властивості, які є більш-менш стійкими і свідчать про індивідуальність людини, визначаючи його значимі для людей вчинки.

Вивченню проблеми особистості приділяють пильну увагу представники різних наук: філософи і педагоги, письменники і соціологи, психологи та юристи. Сучасна психологія виділяє такі суттєві поняття цього терміну:

1. Особистість - це людина, що володіє певними, лише йому одному властивими фізичними і психічними особливостями. Тому, говорячи про конкретної особистості, ми говоримо і про індивідуальність. Індивідуальність - це неповторне поєднання фізичних і психічних особливостей, їх поєднань, форм, ступеня вираженості, що відрізняє даної людини від інших людей. До індивідуальному своєрідності особистості відноситься не тільки наявність або відсутність якої-небудь властивості, але й своєрідність ступеня вираженості даної властивості, і його різні поєднання з іншими якостями особистості.

2. Особистість - це представник певного суспільства, громадянин. Чим більш повно особистість висловлює у своїх прагненнях, ідеях, справах, світогляді передові ідеї суспільства, чим більшими можливостями, знаннями, здібностями вона володіє, тим більш позитивною, прогресивної, цінної вона є. Негативні особистості (злодії, хулігани тощо) висловлюють ті консервативні, відживаючі ідеї, в боротьбі з якими відбувається незмінне прогресивний розвиток нових суспільних відносин і нової людини.

3. Особистістю називають людину-діяча, що бере активну участь в житті суспільства, в його боротьбі за вирішення як великих, так і більш приватних завдань. Особистістю є людина, зайнятий суспільною працею. Однією з найбільш істотних рис особистості є її активність. По тому, що людина робить і як робить, з його ставлення до своєї діяльності судять про ступінь суспільної вихованості особистості.

4. Особливості особистості позначаються на характері та перебігу психічних процесів. Спрямованість особистості, її інтереси, установки, надають усім психічним процесам чіткий виборчий характер. Особливості особистості виявляються і в тому, що вона відображає навколишнє. На перебіг психічних процесів і виникнення психічних властивостей і станів особистості виразно впливають темпераментні особливості особистості, або її типологічні особливості вищої нервової діяльності. Вони проявляються в поведінці, способі дій людини, в особливостях протікання його емоційно-вольових процесів. Типологічні особливості вищої нервової діяльності людини виступають в єдиному сплаві з придбаними в процесі життя рисами, утворюючи своєрідний внутрішній вигляд, або характер людини.

5. Особистість володіє самосвідомістю. Зрілий людина не тільки пізнає навколишнє життя і оцінює всі ці навколо події, він знає і себе, вміє оцінити свої вчинки, наміри, поведінку з позицій суспільно визнаних норм моралі. Л.І. Божович вважає, що особистістю можна вважати лише таку людину, яка досягла певного рівня саморозуміння, а всі психічні процеси і властивості придбали відому структуру. При таких високих вимогах особистістю може бути названий тільки цілком сформований і вихована людина.

1.2 Етапи формування особистості

З думкою про те, що особистістю людина не народжується, а стає, згідно зараз більшість психологів. Проте їх точки зору на етапи формування особистості значно розходяться.

З кожним типом теорій пов'язане своє уявлення про розвиток особистості. Психоаналітична теорія розуміє розвиток як адаптацію біологічної природи людини до життя в суспільстві, вироблення у нього захисних механізмів і узгоджених з його "Поверх-Я" способів задоволення потреб. Теорія рис засновує своє уявлення про розвиток на тому, що всі риси особистості формуються прижиттєво і розглядає процес їх зародження, перетворення та стабілізації як підкоряється іншим, небіологічних, законам. Теорія соціального навчання представляє процес розвитку особистості крізь призму формування певних способів міжособистісного спілкування людей. Гуманістична та інші феноменологічні теорії трактують його як становлення "Я". Е. Еріксон у своїх поглядах на розвиток дотримувався так званого епігенетичного принципу: генетичної визначеності стадій, які в своєму особистісному розвитку проходить людина до кінця своїх днів. Становлення особистості в концепції Еріксона розуміється як зміна етапів (криз), на кожному з яких відбувається якісне перетворення внутрішнього світу людини і радикальна зміна його відносин з оточуючими людьми. Розглянемо цю періодизацію більш докладно.

І етап: дитинство (від народження до 2-3х років).

За перші два роки свого життя діти міняються так швидко і разюче, як ні в якій іншій дворічний період свого життя.

Перший місяць після народження - особливий період у житті дитини. Саме в цей час малюк повинен звикнути до того, що він покинув вкривають і живильну материнську утробу, і пристосуватися до зовнішнього середовища. Перший місяць після народження - відновлювальний період після пологів і час перебудови основних функцій дитини, таких, як дихання, кровообіг, травлення і терморегуляція. Крім того, це період, коли встановлюються ритми життя і знаходиться баланс між недоліком і надлишком стимуляції з досить мінливого зовнішнього середовища.

Після тривалих спостережень за немовлятами П. Вольф вдалося виділити і визначити 6 поведінкових станів немовлят: рівний (глибокий) сон, нерівний (поверхневий) сон, напівсон, спокійне пильнування, активне неспання і крик (плач). Ці стани мають постійну (типовою для кожної з них) тривалістю і, принаймні, на перший погляд, відповідають передбачуваному добового циклу сну і неспання. І батьки, і дослідники швидко розуміють, що рівень сприйнятливості дитини залежить від стану, в якому він знаходиться.

Спочатку немовлята проводять більшу частину доби в стані сну (рівного і нерівного). У міру дозрівання організму і "пробудження" кори головного мозку новонародженого змінюється співвідношення сну і неспання, і до четвертого місяця звичайна дитина вже спить більшу частину ночі.