Смекни!
smekni.com

Дослідження пам'яті у підлітків (стр. 1 из 11)

Зміст

Вступ

Розділ 1. Теоретичне дослідження особливостей пам'яті у підлітків

1.1 Пам'ять як психічний процес

1.2. Характеристика підліткового віку

1.3 Особливості пам'яті підлітків

Розділ 2. Досвідчено-емпіричне дослідження особливостей пам'яті у підлітків

Висновок

Список літератури

Додатки

пам’ять підліток дослідження запам’ятовування

Вступ

Сприйняття, в яких чоловік пізнає навколишню дійсність, зазвичай не зникають безслідно. Вони закріплюються, зберігаються і відтворюються надалі у формі пізнавання бачених нами предметів, спогади про пережите і так далі

Пам'ять лежить в основі здібностей людини, є умовою, навчення, придбання знань, формування умінь і навичок. Без пам'яті неможливе функціонування ні особи, ні суспільства. Завдяки своїй пам'яті, її вдосконаленню, людина виділилася з тваринного царства і досягла тих висот, на яких він зараз знаходиться. Та і подальший прогрес людства без постійного поліпшення цієї функції немислимий. Різноманітні інстинкти, природжені і придбані механізми поведінки є ніщо інше, як збережений, передаваний у спадок або такий, що придбавався в процесі індивідуального життя досвід. Без постійного оновлення такого досвіду, його відтворення у відповідних умовах живі організми не змогли б адаптуватися до поточних, швидко таких, що міняються подій життя. Не пам'ятаючи об те, що з ним було, організм не зміг би удосконалюватися далі, оскільки те, що він придбаває, не з чим було б порівнювати і воно б безповоротно втрачалося.

Пам'ять є у усіх живих істот, але найбільш високого рівня свого розвитку вона досягає у людини. Такими мнемічними можливостями, які має він, не розташовує ніяка інша жива істота у світі.

Індивідуальні відмінності завжди універсальні. У тваринному світі вони можуть перекривати видові відмінності, а у людей в розмах цих відмінностей такий великий, що від них не можна відволікатися, оскільки конкретний прояв будь-якого загального закону завжди включає "чинник особи" і "чинник індивідуальності".

Навіть у звичайних групах людей індивідуальні відмінності пам'яті значні. Ці відмінності носять кількісні і якісні характеристики. Яка ж природа цих відмінностей і чим вони обумовлюються, природженими здібностями або властивостями людського мозку або ж значної міри є продуктом систематичних тренувань або виробітку доцільних прийомів запам'ятовування. Тому дослідження цієї проблеми є важливою і необхідною умовою для осмислення самого процесу пам'яті. Оскільки пам'ять є найважливішою визначальною характеристикою психічного життя особи, роль пам'яті не може бути зведена до збереження того, що "було у минулому". Ніяка актуальна дія не немислима поза процесами пам'яті, бо протікання будь-кого, нехай навіть самого елементарного психологічного акту обов'язково припускає утримання кожного цього його елементу для зчеплення з наступним. Без можливості до такого зчеплення неможливий розвиток: "людина залишилася б вічно в положенні новонародженого". (И.М.Сеченов).

Будучи найважливішою характеристикою усіх психологічних процесів, пам'ять забезпечує єдність і цілісність людської особистості.

Як ми вже говорили вище, пам'ять у людей розрізняється процесів. Кожному віку характерні відповідні особливості. Кардинальні зміни в процесі пам'яті відбуваються в підлітковому віці. Цей вік характеризується переходом від дитинства до дорослого життя. У зв'язку з цим відбуваються зміни в мисленні, увазі, розвиваються інтелектуальні здібності. Пам'ять лежить в основі психічних процесів. Підлітковий вік - це сама краща пора для її розвитку. Дитина отримує більше інформації, у зв'язку з цим удосконалює методи для її запам'ятовування. Пам'ять підлітків - це досить цікава тема для вивчення. Саме тут можна чітко прослідкувати, як міняється пам'ять у людей з кількісної в якісну сторону. Для виявлення цих змін в процесі пам'яті, ми провели емпіричне дослідження. Воно проходитиме в два етапи. На першому ми проведемо діагностику опосередкованої пам'яті, на другому - логічною і механічною.

Метою курсової роботи є виявлення особливостей пам'яті у підлітків. Відповідно до цієї мети були виявлені наступні завдання:

1) Охарактеризувати пам'ять як психічний процес

2) Описати психофізіологічні особливості підліткового віку

3) Виявити особливості пам'яті у підлітків

Об'єктом є пам'ять як психічний процес.

Предметом - логічна, опосередкована і механічна пам'ять.

Гіпотеза - В підлітковому віці у дітей явно виражена опосередкована і логічна пам'ять, також знижується рівень механічної пам'яті.

Методи курсового дослідження :

1. Аналіз літератури з проблеми

2. Досвідчено-емпіричне дослідження особливостей пам'яті підлітків

3. Обробка отриманих даних досвідчено-емпіричного дослідження

Методи досвідчено-емпіричного дослідження стандартизовані.

Методики, використовувані в досвідчено-емпіричному дослідженні, :

1) Методика "Діагноста опосередкованої пам'яті".

1) Методика на визначення коефіцієнта логічної і механічної пам'яті.

Наша робота складається з теоретичної, практичної частини. У першій частині ми охарактеризували пам'ять як психічний процес, підлітковий вік як соціальне явище і особливості пам'яті у підлітків. У другій частині ми досліджували пам'ять підлітків і виявили характерні особливості. Також ми включили додаток з результатами емпіричного дослідження.

Розділ 1. Теоретичне дослідження особливостей пам'яті у підлітків

1.1 Пам'ять як психічний процес

Проаналізувавши літературу відносно нашої теми, ми знайшли наступне визначення пам'яті.

Пам'ять - форма психічного віддзеркалення, що полягає в закріпленні, збереженні і наступному відтворенні минулого досвіду, робить можливим його повторне використання в діяльності або повернення в сферу свідомості.

У психології пам'ять розглядається як компонент загальних і спеціальних здібностей. При факторному аналізі численних пізнавальних функцій вона виділена, як первинна розумова здатність. Пам'ять входить в структуру інтелекту. Пам'ять включена також в загальну здатність до вчення і навчаної, є необхідною умовою накопичення фонду знань і "інтелектуальних умінь". Слухові представлення і операції ними є важливим нагадуванням спеціальних музичних здібностей, а математична пам'ять включена в структуру математичних здібностей. (Голубев "Індивідуальні особливості пам'яті" М. "Педагогіка" 1980р.).

Пам'ять зв'язує минуле суб'єкта з його сьогоденням і майбутнім і є найважливішою пізнавальною функцією, що лежить в основі розвитку і навчання.

Пам'ять - основа психічної діяльності. Без неї неможливо зрозуміти основи формування поведінки мислення, свідомості, підсвідомості. Тому для кращого розуміння людини необхідно якомога більше знати про нашу пам'ять.

Образи предметів або процесів реальної дійсності, які ми сприймали раніше, а зараз подумки відтворюємо, називаються представленнями. Представлення пам'яті є відтворенням, більш менш точним, предметів або явищ, що колись діяли на наші органи чуття. Представлення можуть мати різну міру спільності; вони утворюють цілу ступінчасту ієрархію усе більш узагальнених представлень, які на одному полюсі переходять в поняття, тоді як на іншому - в образах спогаду вони відтворюють сприйняття в їх одиничності.

Представлення є власне образами пам'яті лише у тому випадку, коли образ - представлення відтворює раніше сприйняте і в тій чи іншій мірі усвідомлюється у своєму відношенні до нього. Коли представлення виникає або формується безвідносно до раніше сприйнятому, хоч би і з використанням сприйнятого в більш менш перетвореному виді, представлення є образом не пам'яті власне, а, швидше, уяви. Нарешті, представлення функціонує в системі мислення. Включаючись в розумові операції, представлення вшити з новими функціями придбаває і нові риси.

Представлення - не механічна репродукція сприйняття, яка десь зберігається як ізольований незмінний елемент для того, щоб спливти на поверхню свідомості. Воно - мінлива динамічна освіта, кожного разу за певних умов що знову створює і відбиває складне життя особи.

Виникнення представлень має велике значення для усього свідомого життя. Якби у нас існували тільки сприйняття і не було представлень, ми були б завжди приковані до готівкової ситуації, що впливають на наші дії, були б у винятковій владі сьогодення. Ні минуле, ні майбутнє не існувало б для нас: що усе відійшло в минуле назавжди зникало б, майбутнє було б закрите внутрішньому життю у нас не існувало б; представлення створюють той план, на якому вона розгортається.

Отже, давши визначення пам'яті, ми не можемо не відмітити його основні психічні процеси. Це запам'ятовування, збереження, пізнавання, відтворення і забуває. Приватним видом відтворення є процес згадки.

Запам'ятовування починається із збереження, яке спочатку здійснюється мимоволі в тій або іншій діяльності, що не ставить собі безпосередньо цілі що-небудь запам'ятати. Враховуючи необхідність збереження на користь своєї практичної і теоретичної діяльності, людина, як істота свідома, починає спеціально - свідомо і навмисно відображати особливо для нього значущий матеріал: збереження тоді переходить у свідоме запам'ятовування і виділяється в особливу свідому цілеспрямовану діяльність. Коли запам'ятовування зв'язане з відомими труднощами, закріплення матеріалу вимагає спеціальних прийомів, особливої організації(повторень і так далі); воно тоді приймає форми спеціально організованого запам'ятовування - заучування, яке зазвичай здійснюється в складному процесі навчання.

Теоретично центральним в проблемі запам'ятовування є питання про взаємовідношення довільного і мимовільного запам'ятовування.