Смекни!
smekni.com

Особливості впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді (стр. 1 из 19)

Зміст

Вступ

Розділ 1. Сутність структура і функції родини

1.1 Поняття родини і шлюбу, їхні історичні типи

1.2 Функції родини

Розділ 2. Девіантна поведінка як прояв дисфункцій родини

2.1 Девіантна поведінка як соціальний феномен

2.2 Родина, як середовище прояву основних форм девіантної поведінки

Розділ 3. Конфлікти в сім’ї, як фактор стимуляції девіантної поведінки

3.1 Конфлікти в сім’ї: основні характеристики і причини

3.2 Профілактика і вирішення конфліктів, як засіб оптимізації сімейних відносин

Висновки

Список використаної літератури


Вступ

Актуальність данної теми обумовлена тим, що девіація в різних формах є дуже поширеним явищем. Тенденція до відхилення від загальноприйнятих правил поведінки має давню історію, вона з'явилася одночасно з зародженням людства. Уже тоді суспільство ставило на її шляху якісь перешкоди, що утримували людей від учинків, що суперечать уявленням людей про правила поведінки. На мій погляд, вивчення причин виникнення конфліктів у родині є необхідним і дуже важливим. І в даній роботі ми вивчаємо природу конфліктів у молодій родині в період первинної адаптації.

Динамізм соціальних процесів у період трансформації, кризова ситуація в багатьох сферах громадського життя, аномічний стан українського суспільства, неминуче приводять до збільшення девіацій, що проявляються в поведінкових формах, що відхиляються від норм. Поряд з ростом позитивних девіацій (політична активність населення, економічна заповзятливість, наукова і художня творчість) підсилюються девіації негативні - насильницька і корислива злочинність, алкоголізація і наркотизація населення, підліткова делінквентність, аморальність. Значну роль у регулюванні цих питань відіграє сім’я.

Об'єктом даного дослідження є сучасна сім’я.

Предметом дослідження - особливості впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді.

Мета - розкрити специфіку особливостей впливу сучасної сім’ї на девіантну поведінку молоді.

Досягнення мети припускатиме рішення наступних задач:

· розглянути теоретико - методологічних основ аналізу сім’ї;

· описати систему функцій, які виконує сім’я, особливостей їх реалізації в сучасних умовах;

· проаналізувати та розкрити основні форми девіантної поведінки;

· розглянути конфлікти в сімейних відносинах та їх вплив на виникнення девіацій в сім’ї.

Багато соціологів говорять, що інститут шлюбу в західних країнах за останні 40 років сильно ослабшав. Як аргументи вони називають легкість і частоту розводів, вступ у шлюб у більш пізньому віці, збільшення числа людей, що ніколи не складалися в шлюбі, ріст кількості незареєстрованних шлюбів, приступність контрацептивів, розглядаючи ці фактори як сили, що підточують основи родини і зводять на немає її головну функцію - продовження роду. Якщо така тенденція збережеться, застерігають соціологи і демографи, то індустріальні суспільства висохнуть, оскільки не зможуть відтворювати самі себе.

Багато українців теж виражають стурбованість із приводу того, у яких напрямках розвивається сімейне життя в останні десятиліття. Вони вважають, що інститут родини переживає кризу, і приводять багато ознак, толкуємі як симптоми упадку і дезінтеграції: кількість розводів катастрофічно зріс; рівень народжуваності знизилася; збільшилося число матерів, що не складаються в шлюбі; виросла кількість неповних родин; матері, що мають маленьких дітей, істотно поповнюють трудову армію країни.

Без сумніву, значення шлюбу змінилося, а разом з ним змінився й інститут родини, але правомірно припустити, що родина буде продовжувати адаптуватися до існуючих умов зовсім непередбаченим образом, а дослідження родини і її трансформацій в умовах сучасного суспільства будуть продовжуватися і поглиблюватися.

Сімейна політика всіх цивілізованих держав своєю пріоритетною задачею вважає зміцнення інституту родини. Однак у сучасних системах виховання й утворення більшості країн практично відсутня спеціальна підготовка до шлюбу і виконання подружніх обов'язків. Молоді люди одружуються, знаходячись у владі сентиментальних, романтичних представлень, не знаючи правил і закономірностей подружнього життя. Багато хто з них потім досить швидко розходяться.

Більшість молодих людей одружуються після декількох місяців знайомства. І схема таких шлюбів проста. Начебто б любили. Тому й одружилися. Незабаром розлюбили. Тому і розлучилися.

Сама по собі тема "природа конфліктів у родині" не одержала належної розробки як у вітчизняній педагогіці і психології, так і в закордонній (у даний час публікації на цю тему в нас одиничні і являють собою, головним чином, огляд закордонних досліджень).

Звичайно, існують спроби в педагогіці, соціології, психології і сексології проникнути в інтимний світ людей. Створюється необхідна література про родину і шлюб. Виникають різні центри молодої родини, клуби знайомств, консультації й ін. Але сьогодні цього недостатньо.

Людям необхідно знати не тільки етику і психологію, але і педагогіку подружнього життя, уміти побачити різницю між закоханістю, любов'ю і пристрастю; розібратися у своєму почутті, врахувати особливості психології чоловіка і жінки, щоб не помилятися або, принаймні, менше помилятися і страждати, щоб уміти витягати корисне з допущених помилок, виправляти них.

У попередженні і подоланні сімейних конфліктів дуже багато чого залежить від мистецтва спілкування в родині, основу якого складає прагнення згладити назріваючий сімейний конфлікт, а не розпалювати його; уміння сприймати дружину або чоловіка такими, які вони є, бачити в них насамперед позитивне, не випинати їх недоліки, перебільшуючи їх значення; прагнення бачити джерело свого роздратованого стану насамперед у собі самому, а не в чоловіку. Дуже важливо не дозволити собі опуститися до вживання образливих виражень стосовно близького до тебе людини.

Розділ 1. Сутність структура і функції родини

1.1 Поняття родини і шлюбу, їхні історичні типи

Один з найбільш важливих розділів соціології - дослідження родини і шлюбу. Соціологія родини - це галузь соціології, що вивчає закономірності виникнення, функціонування і розвитку родини (сімейно-шлюбних відносин) як соціального феномена в конкретних культурних і соціально-економічних умовах, що сполучить у собі риси соціального інституту і малої соціальної групи.

При аналізі сім’ї важливо звернути увагу на визначення ключових понять споріднення, шлюбу і родини.

Родиною називається засноване на кревному спорідненні, шлюбі або усиновленні об'єднання людей, зв'язаних спільністю побуту і взаємною відповідальністю за виховання дітей.

Споріднення. Цей термін означає сукупність соціальних відносин, заснованих на деяких факторах. До них насамперед відносяться біологічні зв'язки, шлюб, норми і правила, що стосуються усиновлення, піклування і т.д.

Шлюб можна визначити як соціально визнаний і схвалений союз статей між двома дорослими індивідами. Коли двоє людей одружуються, вони стають родичами. Шлюб - це історично мінлива форма відносин між чоловіком і жінкою. Відомі шлюби моногамні і полігамні.

Моногамія - тип шлюбу, при якому чоловік і жінка складаються тільки в одному шлюбі [58, С. - 143].

Полігамія - коли чоловік і жінка можуть складатися одночасно в декількох шлюбах. Тут виділяють полігінію, при якій чоловік може бути одружений більш ніж на одній жінці, і поліандрію, при якій жінка може мати одночасно декількох чоловіків. У більшості суспільств, в яких є полігамія, віддається перевага полігінії. Джордж Мердок (1949) досліджував безліч суспільств і установив, що в 145 з них існувала полігінія; у 40 переважала моногамія і лише в 2-х - поліандрія. Інші суспільства не відповідали ні однієї з даних категорій. Оскільки в більшості суспільств співвідношення чоловіків і жінок приблизно 1: 1, полігінія не знаходить широкого поширення навіть у тих суспільствах, де вона вважається кращою. У противному випадку число неодружених чоловіків значно перевищувало б чисельність чоловіків, що мають декількох дружин. Фактично більшість чоловіків у полігінічному суспільстві мали одну дружину. Право мати кілька дружин звичайно давалося людині з вищого класу.

Основою сучасного шлюбу стають не економічні або статусні, а емоційні сторони міжособистісних відносин.

Виділяють два головних типи родини - розширену (або багатовікову), вона ж називається традиційної (класичної), і сучасну нуклеарну (двохвікову) родину.

Родина називається нуклеарною, тому що демографічним ядром родини, що відповідає за відтворення нових поколінь, є батьки і їхні діти. Вони складають біологічний, соціальний і економічний центр будь-якої родини. Всі інші родичі відносяться до периферії родини. Якщо усі вони живуть разом, то родина називається розширеної. Вона розширюється за рахунок 3-4 поколінь прямих родичів. Нуклеарна родина може бути повної і неповної. Повною родиною називається така родина, у якій є дві дружини, неповної - родина, у якій немає одного з чоловіка і жінки. Слід зазначити, що нуклеарна родина можлива в тих суспільствах, де дорослі діти мають возможность після шлюбу жити окремо від батьківської родини.

Розрізняють також батьківську родину, або родину походження, і прокреаційну, або новостворену (вона створюється дорослими дітьми).

По числу дітей розрізняють бездітну, однодітну і багатодітну родини. За критерієм панування в родині чоловіка або дружини виділяють патріархальну і матріархальну родини, а за критерієм лідерства - патернальну (глава родини чоловік), матеріальну (глава родини жінка) і еквалітарну (обоє дружина в однаковій мірі вважаються главою родини).

Також сучасні родини розрізняються і по інших ознаках: по числу зайнятих членів родини, по числу дітей молодше 18 років, по типах житлових приміщень, розмірові житлової площі, по типі поселення, по національному складі і т.д.