Смекни!
smekni.com

Алкоголізм причини наслідки запобігання (стр. 1 из 3)

Реферат

на тему:

Алкоголізм: причини, наслідки, запобігання.


Що потрібно знати про алкоголізм

“Викрадач розуму” – так називають алкоголь з давніх часів. Про п’янкі властивості спиртних напоїв люди довідалися не менш як за 80000р. до нашої ери – з появою керамічного посуду завдяки якому стало можливим виготовлення алкогольних напоїв з меду плодових соків і дикоростучого винограду. Можливо виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Частина спирт почали отримувати в VI-VII століттях араби і назвали його “аль коголь”, що означає “одурманюючий”. Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для отримання спирту різко посилила пияцтво. Не виключено, що саме це стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу (мусульманської релігії) Мухам медом. У часи Середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом перегонки вина й інших цукристих рідин, що бродять. Відповідно до легенди міцні алкогольні напої швидко поширилися по всьому світу насамперед за рахунок постійно зростаючого промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини.

Алкоголь настільки швидко увійшов у побут, що практично жоден художник чи поет не обходив цю тему.

Істориками доведено, що в Давній Русі пили дуже мало. Лише на певні свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10 градусів. У будні ніяких спиртних напоїв не дозволялося і пияцтво вважалося великою ганьбою і гріхом.

Але з ХVI сторіччя масово завезення через кордон горілки і вина. У 1652р. вийшов наказ продавати горілку по одній чарці людині.

На сьогодні споживання спиртних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами.

Що люди п’ють і наслідки цього

Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт) воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Алкоголь може бути виготовлений як природним шляхом (бродіння) так і штучно.

Бродіння – найдешевший та найпоширеніший спосіб, що дозволяє перетворити рослинну сировину на алкоголь.

Вихідним продуктом а одержанні етилового спирту є злаки, картопля, буряк.

Сирий етиловий спирт (сирець) містить багато домішок, у тому числі отруйних сивушних олій. Спирт очищають шляхом перегонки в особливих апаратах але й в отримаю чому в такий спосіб спирті-ректифікаторі зберігаються частинки шкідливих для організму речовин.

Етиловий спирт широко застосовують у різних галузях народного господарства. Його використовують як розчинник наприклад, при виготовленні лаків, політур у ряді хімічних реакцій для синтезу органічних барвників.

Варто зупинитися на вживанні отруйних технічних рідин – різних сурогатів алкоголю. Їх уживають або помилково вважаючи, що це етиловий спирт або свідомо нехтуючи небезпекою як це іноді роблять запеклі пияки. Подібно звичайному спиртові ці рідини здатні викликати сп’яніння але через 10-12 год. після їх уживання з’являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хитка хода, слабкість, запаморочення або навіть повна втрата свідомості. Смерть настає від мозкових розладів (через 1-2 доби) або враження нирок (через 1-2 тижні). Метиловий спирт – нервово-судинна отрута і його стограмова доза смертельна для людини. Навіть невелика кількість цього спирту вражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку).

Ще більше небезпечний дихлоретан (хлористий етилен) 10-15 грамів якого викликають незворотні зміни в печінці і нирках.

Як бачимо, алкоголь і його сурогати дуже шкідливі, а наслідки їх уживання дуже небезпечні у різних алкогольних напоях неоднаковий вміст алкоголю. У пиві – близько – 5%, у натуральному вині – 9-12%, а в міцних алкогольних напоях мінімум 35%. Хоча ви це залежить від конкретного напою.

Відрізняють об’ємний та ваговий вміст алкоголю. Оскільки 1л. алкоголю важить 790г. об’ємний вміст завжди буде більшим за ваговий.

Об’ємний відсоток алкоголю – це той об’єм, який займає алкоголь у відсотках до об’єму всього вмісту. Ваговий відсоток показує, яку частину ваги продукту складає алкоголь.

За прийнятим стандартом на етикетках усіх алкогольних напоїв має бути вказаний об’ємний відсотковий вміст алкоголю.

Європейські фахівці вважають, що безпечний рівень коливається в межах 20-60г. на добу, в перерахунку на чистий 100 процентний спирт для чоловіків (50-150г. горілки) і 10-40г. для жінок (25-100г. горілки).

Регулярне вживання алкоголю, що перевищує цю кількість приводить до алкогольного отруєння організму. Алкоголь уживають щоб зазнати позитивних емоцій але часто результат буває інший – погіршується настрій виникає агресивність, загострюються наслідки неможливо тому що дія спиртного на організм не передбачувана. Усе залежить від багатьох чинників випитого, його концентрації, якості, їжі з якою випито спиртний напій, стану здоров’я. До шкідливих наслідків вживання алкоголю належить і виникнення залежності від нього, яка обумовлюється спадковістю, особливістю організму, перенесеними хворобами.

Останній термін, за якого виникає хвороба, стосується також і підлітків. У більш поважному віці залежність виникає ще швидше.

Формування залежності від алкоголю

Той хто вживає алкоголь систематично ризикує стати алкоголіком, тобто потрапити в психічну та фізичну алкогольну залежність.

Фізична залежність полягає в тому, що перерва при регулярному вживанні спиртного може спричинити збільшення кров’яного тиску, відчуття туги та неспокою, лихоманку, безсоння.

Психічна залежність полягає в прагненні відчути стан сп’яніння, що витісняє всі інші інтереси оскільки алкоголь стимулює в мозку.

Схильність до алкоголю

Основним фактором схильності до алкоголю є ступінь його сприйняття організмом – толерантність до алкоголю. Цей фактор є вродженим і визначається особливостями організму. Підвищена толерантність – передумова хвороби на алкоголізм. Частіше підвищена толерантність до алкоголю спостерігається в тих дітей, батьки яких зловживають алкоголем. Переважно схильність до алкоголю передається до чоловічої лінії.

Спадковий характер полягає не в передачі “гена потягу до алкоголю”, а в передачі механізмів, що відповідають за обміні процеси. Порушення таких механізмів не обов’язково спричиняються пияцтвом батьків, а також і під впливом шкідливих дій на генетичний код – радіаційних, хімічних, токсичних та ін.

Тобто не вживання родичами спиртного – не гарантія того, що в дитини немає порушень у функціонуванні біохімічних процесів організму.

Тимчасово зловживання алкоголем не призводить автоматично до хронічного алкоголізму. Зловживання спиртним – не єдиний фактор розвитку хвороби (алкоголізму) лише 10% людей, що регулярно споживають спиртне, хворіють на алкоголізм.

До алкоголізму схильні:

- люди з підвищеною чутливістю до алкоголю;

- люди, в яких батьки страждали на алкоголізм;

- особи самотні або з неповних сімей;

- ті, що схильні до депресій або вороже налаштовані до всього, що їх оточує.

У медичній практиці використовують бактеріостатичні властивості спирту, вживаючи його для дезинфекції, готуванні ліків, але аж ніяк не для лікування хвороб.

Уживання алкоголю не лише затьмарює розум але й убиває: тисячі людей щорічно помирають виключно через алкогольне отруєння. Протягом 1991-2002років в Україні смертність через зовнішні причини безпосередньо пов’язані із зловживанням алкоголем, у розрахунку на 100 тис. осіб зросла удвічі: серед чоловіків – з 26,5 до 53 осіб, а серед жінок – з 5,2 до 11,6. щорічно в нашій країні гине понад 10 тис. осіб лише від недоброякісної та підробленої горілки.

Зловживання алкоголем може призвести до враження нервової системи, хронічного алкоголізму або цирозу печінки.

Шкідливі наслідки споживання алкоголю. Вплив алкоголю на нервову систему. Алкоголь потрапляє зі шлунка в кров через 2хв. після вживання. У першу чергу страждають клітини великих півкуль головного мозку, погіршується умовна рефлекторна діяльність людини уповільнюється формування складних рухів, змінюється співвідношення процесів збудження і гальмування в центральній нервовій системі. Людина втрачає здатність керувати собою. Порушення роботи нервової системи та внутрішніх органів спостерігається при будь-якому вживанні спиртного: одноразовими епізодичними чи систематичними.

Кількаразове чи часті вживання алкоголю справляє буквально спустошливий вплив на психіку підлітка. При цьому затримується не тільки розвиток вищих форм мислення, засвоєння етичних і моральних категорій естетичних понять, а й втрачаються вже розвинені здібності.

Вплив на репродуктивно функцію. У жінок алкоголь порушує виробляння статевих гормонів та дозрівання яйцеклітини, менструальний цикл. Зловживання алкоголем руйнує організм жінки: виснажує нервову й ендокринну системи і зрештою може призвести до безплідності.

Стан сп’яніння в момент зачаття може вкрай негативно позначитися на здоров’ї майбутньої дитини.

Якщо мати під час вагітності вживає алкоголь, ймовірність порушень у розвитку плоду та ризик викидання значно підвищується. Оскільки печінка плоду розвинена недостатньо, вона також не в змозі розщеплювати алкоголь у результаті чого він впливає на плід більшої мірою на дитину, а ніж на матір. Коли алкоголь досягає мозку плода, утворення нервових клітин зупиняється, тому мозок росте повільніше і функціонує гірше.

Вплив на внутрішні органи. Алкоголь порушує структуру клітин печінки призводячи до переродження її тканин. При систематичному споживанні спиртного жирові зміни в клітинах печінки призводять до омертвіння печінкової тканини – розвивається цироз печінки, що майже завжди пов’язано з хронічним алкоголізмом. Ураження клітин печінки призводить до порушення білкового і вуглецевого обміну, синтезу вітамінів і ферментів.

Алкоголь “роз’їдає” слизову оболонку стравоходу шлунка порушує секрецію і склад шлункового соку що ускладнює процес травлення.