Смекни!
smekni.com

Психологія ведення ділових переговорів (стр. 1 из 14)

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ВІДКРИТИЙ МІЖНАРОДНИЙ УНІВЕРСИТЕТ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

КАФЕДРА ДОКУМЕНТОЗНАВСТВА ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Допущено до захисту

Зав. кафедрою_________________

_____________________________

«_____»_________________2006р.

ДИПЛОМНА РОБОТА

Психологія ведення ділових переговорів

За фахом 6.020100 «Документознавство та інформаційна діяльність»

Умарова Шовката Минавваровича

5 курс, факультет

філології і масових

комунікацій

Науковий керівник:

ст. викладач

Кілочек Ирина Валентинівна

Київ 2006

ЗМІСТ

ВСТУП............................................................................................................. 5

1. ЗАГАЛЬНЕ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПРО ДІЛОВІ БЕСІДИ І ПЕРЕГОВОРИ 8

1.1. Функції переговорів............................................................................. 9

1.2. Основні етапи (фази) ділових переговорів і їхня специфіка........ 12

2. ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОВЕДЕННЯ ДІЛОВИХ ПЕРЕГОВОРІВ........................................................................................................................ 19

2.1. Система підготовки і початок переговорного процесу................ 19

2.1.1. Сім елементів підготовки до переговорів................................. 23

2.2. Деякі принципи і стратегії взаємодії з партнерами по переговорам 35

2.3. Методи ведення переговорів............................................................ 45

2.4. Вплив сприйняття, емоцій, різниці інтересів на результати переговорів 47

2.5. Психологічні особливості завершення переговорів.......................... 49

3. ПЕРЕГОВОРНИЙ ПРОЦЕС У ВИРІШЕННІ КОНФЛІКТІВ.................. 52

3.1. Першопричини конфліктів............................................................... 52

3.2. Керування і регулювання конфліктами.......................................... 56

3.3. Розрішення конфлікту: моделі, стилі, методи................................. 60

3.4. Врегулювання конфліктів за участю третьої сторони.................. 64

ВИСНОВОК.................................................................................................. 70

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...................................................... 74

ВСТУП

Тема даної дипломної роботи - "Психологія ведення ділових переговорів".

АКТУАЛЬНІСТЬ даної теми як теоретична, так і практична досить велика. В Україні в даний час спостерігається деякий дефіцит теоретичних досліджень в області ведення ділових переговорів. При великій кількості літератури, присвяченої конкретно-прикладним аспектам ділового спілкування, загалом , і ділових переговорів зокрема , практично немає робіт, у яких проведений глибокий аналіз переговорів і їхній вплив на життя суспільства в цілому й індивіда зокрема. Разом з тим, проблематика переговорного процесу носить сугубо прикладний характер. Вона користується широким попитом при рішенні цілком конкретних ситуацій, у яких спостерігається зіткнення інтересів двох або більшого числа сторін. Щоб знайти оптимальне рішення, потрібно мати визначені знання в області підготовки і проведення ділових переговорів. Зіткнення точок зору, думок, позицій - дуже часте явище виробничого і громадського життя. Щоб виробити вірну лінію поводження в переговорному процесі, дуже корисно знати, що таке ділові переговори, знати основні етапи ділових переговорів і їхню специфіку, стратегію і тактику взаємодії в переговорах, і багато чого іншого. Уміння професійне провести переговори підвищує культуру спілкування і забезпечує ріст як усього підприємства або фірми в цілому, так і кожного його співробітника окремо .

З практичної точки зору актуальність роботи не менш значна. В даний час керівникам багатьох підприємств і фірм, а також бізнесменам, що контактують або бажає вступити в ділові відносини з іншими організаціями, як на території України, так і за рубежем не вистачає елементарних знань про ділове спілкування, про переговори, про методи й етапи їхнього проведення. Багато керівників воліють проводити переговори з наданням силового тиску на партнерів, вирішувати виникаючі конфліктні ситуації силовими методами, навіть не догадуючись, що є мирні і конструктивні методи виходу з конфлікту, що приводять до ситуації "виграш - виграш".

МЕТА даної роботи - проаналізувати труднощі, що виникають у процесі ділових переговорів, і на основі розглянутих теоретичних положень сучасної соціології конфлікту розробити деякі рекомендації з їхнього врегулювання і дозволу.

ЗАДАЧІ даної роботи:

- виявити специфічні особливості, фактори, і типи переговорів (на основі літературних джерел);

- визначити стратегії керування переговорами й етапи керування переговорним процесом;

- дати змістовну характеристику основним етапам і методам ділових переговорів;

- виявити конструктивні можливості переговорів і посередництва як найбільш ефективних способів керування конфліктом;

Указуючи відразу, що предметом даної роботи є ділові переговори, що виникають у процесі спілкування людства, не можна не згадати про тім, що об'єктом дослідження є підприємства, організації в цілому і бізнесмени зокрема .

Логіка роботи визначила її структуру. Робота складається з: Вступу, трьох розділів, 11 підрозділів, Висновку, Списку використаної літератури, Додатків. У першому розділі приводяться загальні представлення про ділові переговори, розглядаються їхні основні етапи і характеристики. Визначаються прийоми ведення ділових переговорів. В другому розділі розглядається система підготовки і проведення ділових переговорів, приводяться види питань, характеризуються сім основних елементів підготовки до переговорів з рекомендаціями з кожного елемента. Описуються методи ведення переговорів. У третьому розділі розглядається переговорний процес у дозволі конфлікту. Даються ключові поняття теорії конфлікту, причини виникнення конфліктів, методи керування і регулювання конфліктів, а також дані моделі, стилі, методи і передумови дозволу конфлікту за участю посередників.

1. ЗАГАЛЬНЕ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПРО ДІЛОВІ БЕСІДИ І ПЕРЕГОВОРИ

Кожній людині приходиться зіштовхуватися з тим, що прийнято називати діловим спілкуванням. Як правильно скласти офіційний лист або запрошення, прийняти партнера і провести переговори з ним, розв'язати спірне питання і налагодити взаємовигідне співробітництво? Усім цим питанням у багатьох країнах приділяється дуже велика увага. Особливе значення ділове спілкування має для людей, зайнятих бізнесом. Багато в чому від того, наскільки вони володіють наукою і мистецтвом спілкування, залежить успіх їхньої діяльності. На Заході відповідні навчальні курси є практично в кожнім університеті і коледжі, видається безліч наукової і популярної літератури. На жаль, у часи СРСР і після його розпаду в країнах нинішнього СНД протягом довгого часу правилам ділового спілкування, психології і технології ведення ділових бесід і переговорів узагалі не приділяли увагу, думаючи, що тут і учи-те чомусь. Зараз часи змінилися.

По-перше, значно розширилося коло осіб, зв'язаних за родом своєї діяльності з закордонними партнерами. Щоб успішно вести справи, їм необхідно знати загальноприйняті правила і норми ділового спілкування, уміти вести переговори і бесіди.

По-друге, стаючи частиною єдиного ділового світу, ми усі в більшій мері переносимо існуючі загальні закономірності на нашу дійсність, вимагаючи і від вітчизняних партнерів цивілізованого спілкування. Дуже важливі і психологічні аспекти ділового спілкування. Питання, з яким постійно зіштовхуються ділові люди, як побудувати бесіду, переговори. Важливо розуміти загальні закономірності ділового спілкування, що дозволить аналізувати ситуацію, враховувати інтереси партнера, говорити загальною мовою. Майстерність у будь-якій справі приходить із практикою, і ділове спілкування не є виключенням. Задача моєї роботи не тільки допомогти діловим людям зорієнтуватися в складних питаннях технології ділового спілкування, але і показати психологічні прийоми впливу на партнерів по переговорам, з метою розташування їх до себе, для досягнення плідного співробітництва.

У політичній, підприємницькій, комерційній і іншій сферах діяльності важливу роль грають ділові бесіди і переговори. Вивченням етики і психології переговорних процесів займаються не тільки окремі дослідники, але і спеціальні центри, а методика ведення переговорів включається в програми підготовки фахівців різних профілів.

Для того щоб вести переговори, необхідно зрозуміти, що вони із себе представляють. Переговори - це вид спільної з партнером діяльності, як правило, спрямованої на рішення проблеми. Вони завжди припускають, принаймні, двох учасників, інтереси яких частково збігаються, а частково - розходяться. В інших випадках ми маємо справу зовсім з іншими видами взаємодії. При повному збігу інтересів сторін обговорення не потрібно, учасники просто переходять до співробітництва. При повній їхній розбіжності ми спостерігаємо в найбільш явному виді конкуренцію, змагання, протиборство, конфронтацію. Подобається вам це чи ні, але ви є людиною, що веде переговори. Переговори - це факт нашого повсякденного життя, основний засіб одержати від інших людей те, чого ви хочете.

1.1. Функції переговорів

У наш час усі частіше приходиться прибігати до переговорів: адже конфлікт є, образно говорячи, що розвивається індустрією. Кожна людина хоче брати участь у прийнятті рішень, що його торкаються; усе менше і менше людей погоджуються з нав'язаними кимсь рішеннями. Хоча переговори відбуваються щодня , вести їхній як випливає нелегко. Люди виявляються перед дилемою. Вони бачать лише дві можливості ведення переговорів - бути податливим або твердим. Друга стандартна стратегія в переговорах передбачає середній підхід - між м'яку і твердим, але містить у собі спробу угоди між прагненням досягти бажаного і ладити з людьми [5].