Смекни!
smekni.com

Аудит коштів і оцінка платоспроможності ПП Європацукор (стр. 8 из 11)

Запровадження комп’ютерної техніки і технології вплинуло і на ефективність аудиту, особливо внутрішніх перевірок. З’явилася можливість точного розрахунку ліквідності підприємств, довгострокової платоспроможності, оцінки рентабельності активів, капіталу і фондовіддачі. Причому облікові системи, які використовують комп’ютери, сприяють здійсненню аудиторських перевірок із використанням комп’ютерної мережі клієнта. Цей прийом відомий як методика аудиту з використанням комп’ютерів.

Існують дві основних складові методики аудиту з використанням комп’ютерів, які використовує аудитор [22, с.289]:

програмне забезпечення аудиту: комп’ютерні програми, що використовуються для перевірки змісту файлів клієнта;

контрольні дані: дані, що використовуються аудитором для комп’ютерної обробки з метою перевірки функціонування комп’ютерних програм клієнта.

Аудитор повинен або оволодіти технічними знаннями і навичками роботи на комп’ютері, або одержати практичну допомогу від експертів, необхідну для того, щоб зробити компетентні висновки.

Можна використати аналітичну перевірку як сферу застосування аудиторського програмного забезпечення, коли записи клієнта збираються у файлах комп’ютера.

Аудитор може використовувати також програмний метод контролю, який свідчить про повноту, правильність і законність записів у облікових регістрах. Загальний контроль відрізняється від прикладного тим, що належить до середовища, в якому система розробляється, підтримується і функціонує, тобто має найбільш широке застосування.

Переваги застосування комп’ютерної техніки при проведенні аудиту можна згрупувати за наступними категоріями [22, с.291]:

зменшення кількості даних, що оброблюються в ручну. Облікові реєстри містять інформацію щодо проміжних і кінцевих підсумків. Перевірку таких підсумків можна легко здійснити за допомогою комп’ютерної техніки. У результаті в аудитора з’являється час для детальнішої перевірки документів;

економія часу на виконання одноманітних прийомів порівняння фактичних даних з обліковими;

в автоматичному порядку перевірка тотожності чи взаємної ув’язки показників різних форм звітності;

зберігання і багаторазове використання отриманих даних;

здійснення попередньої оцінки результатів робіт за відхиленнями.

Комп’ютерна техніка, що знаходиться в аудиторській фірмі, має велике значення в організації її роботи, дозволяє значно спростити здійснення внутрішнього контролю за виконанням аудиторами своїх обов’язків.

Для ефективної організації роботи аудитора необхідним є створення автоматизованого робочого місця, яке передбачає наявність:

комп’ютера;

програмного забезпечення організації і проведення аудиту;

довідкової бази нормативних документів;

бухгалтерських програм, що застосовуються господарюючими суб’єктами;

набору автоматизованих прийомів контролю.

В ході проведення аудиту можна використовувати довідкову нормативну базу в електронному варіанті, яка зберігається на комп’ютері або ком пакт-диску і містить всі діючі нормативні акти і роз’яснення.

Для автоматизації управлінських робіт в аудиторській фірмі і для проведення аудиту у господарюючих суб’єктів комп’ютери застосовуються за наступними напрямами [22, с.291]:

нескладні розрахунки, друк типових форм документів аудитора, опитувальних листів, анкет;

організація нормативно-правової довідкової бази в електронному вигляді;

перевірка окремих ділянок обліку;

комплексна перевірка всіх розділів і рахунків бухгалтерського обліку, роботи персоналу, проведення економічного аналізу.

Ведення обліку в ручну пов’язане з відображенням даних про об’єкти аудиту в первинних документах та облікових регістрах, що отримуються в результаті ручної обробки інформації. При цьому дані фіксуються на паперових носіях, а інформація, що зафіксована в документах, - сприймається візуально.

Для виявлення можливих відхилень аудитор складає різні групувальні таблиці, на що витрачає багато часу і зусиль. Все це вимагає застосування комп’ютерної техніки та програмного забезпечення для полегшення роботи аудитора.

При наявності портативного комп’ютера і відповідного програмного забезпечення, яке містить вірні алгоритми розрахунку відповідних показників, аудитор має можливість вводити вхідну інформацію і отримувати результативні значення. Порівняння суми, отриманої аудитором, з сумою, що відображена в обліку господарського об’єкта, дозволяє визначити правильність розрахунків, що здійснюється бухгалтером.

Програмне забезпечення може застосовуватись для перевірки правильності витрат основної діяльності.

Аудитору надається ряд можливостей в частині застосування програмного забезпечення при перевірці визначення фінансового результату діяльності. Аудит фінансового результату вимагає значних затрат часу і зосередженості, тому полегшити і спростити роботу аудитора можна шляхом введення інформації в комп’ютер, із використанням спеціального програмного забезпечення.

Таким чином отримані дані про витрати та доходи діяльності порівнюють з даними про витрати і доходи діяльності, які отримані від бухгалтера підприємства.

У процесі функціонування комп’ютерної системи можуть виникнути такі загрози: зникнення інформації через комп’ютерні мережі; шахрайство, помилки тощо; збої обладнання системи.

Тому керівництво підприємства зобов’язане розробити політику дотримання безпеки інформації шляхом вжиття програмно-технічних заходів забезпечення юридичної достовірності інформації.

Середовище комп’ютерно-інформаційної системи може вплинути [22, с.292]:

на процедури, яких дотримується аудитор у процесі визначення системи обліку і внутрішнього контролю;

розгляд власного ризику і ризику контролю, за допомогою яких аудитор здійснює оцінку ризику;

розробку і здійснення аудитором тестів контролю та процедур за суттю.

Способи комп’ютерної обробки можуть позитивно вплинути на прийоми застосування аудиторських процедур для збирання доказів. При цьому аудитор може застосувати ручні або комп’ютеризовані методи аудиту чи разом з метою одержання достатніх доказів.

Висновок

У курсовому проекті були розглянуті теоретичні основи організації аудиторської перевірки витрат основної діяльності, методика аудиторської перевірки і особливості проведення аудиту в умовах використання клієнтом обчислювальної техніки для ведення обліку.

Фінансовим результатом являється або прибуток або збиток. Прибуток підприємства - це сума, на яку доходи підприємства перевищують витрати, понесені для отримання таких доходів. Збитком являється сума, на яку витрати перевищують доходи

Перед початком перевірки фінансових результатів аудитор повинен визначитися з установчими документами підприємства та нормативною базою, яку він буде використовувати в процесі дослідження. При перевірці фінансових результатів аудитору слід керуватися наступними нормативними документами: Закон України "Про аудиторську діяльність", Закон України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність", Інструкцією "Про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій", Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, Наказами та Постановами відповідних органів.

В курсовій роботі також було надано розрахунок аудиторського ризику при проведенні перевірки на ТзОВ "Інтер-Синтез". Також спланували проведення аудиту фінансової діяльності. Для цього розробили план і програму аудиту об'єкта.

Досліджуючи питання доходів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) аудитор перевіряє: наявність всіх первинних документів, їх правомірне оформлення, договори купівлі-продажу, надання дебіторам у позику товар. Також аудитор при аудиті фінансових результатів повинен перевірити правомірність віднесення доходу на певний вид діяльності.

Перевіряючи регістри обліку фінансових результатів, аудитор встановлює правильність, повноту і законність ведення журналів 3, 5, 6, Головної книги

До основних методів збирання аудиторських доказів відносять спостереження за виконанням господарських або бухгалтерських операцій; усне опитування; одержання письмових підтверджень; перевірка документів, одержаних клієнтом від третіх осіб; перевірка документів клієнта; перевірка арифметичних розрахунків; проведення аналізу. Основні методи аудитора для збирання доказів були усне опитування, перевірка документів та перевірка арифметичних розрахунків

На основі розрахованих показників фінансового стану ТзОВ "Інтер-Синтез" можна зробити висновок, що підприємство залежить від позикових коштів, оскільки коефіцієнт автономії практично рівний 0,5. Тому ТзОВ "Інтер-Синтез" не може виконувати зовнішні зобов’язання за рахунок власного капіталу. Позитивні тенденції у показниках ліквідності, ділової активності та рентабельності сприятливо вплинули на покращення фінансово-економічного стану підприємства.

Способи комп’ютерної обробки можуть позитивно вплинути на прийоми застосування аудиторських процедур для збирання доказів. При цьому аудитор може застосувати ручні або комп’ютеризовані методи аудиту чи разом з метою одержання достатніх доказів.

Список використаної літератури

1. Закон України "Про аудиторську діяльність" від 22.04.1993р. №3125-ХІІ, із змінами та доповненнями.

2. Положення бухгалтерського обліку 1 "Загальні вимоги до фінансової звітності" затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 №87. - [Електронний ресурс]. - Режим доступу - http: www.rada.gov.ua.

3. Положення бухгалтерського обліку 2 "Баланс" затверджене Наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 № 87. - [Електронний ресурс]. - Режим доступу - http: www.rada.gov.ua.