Смекни!
smekni.com

Психологічні аспекти інтернет-залежності (стр. 1 из 2)

Розробила

студентка психолого-

педагогічного факультету

заочного відділення

групи ПСП411

Якуніна Наталія

АКТУАЛЬНІСТЬ

- Бурхливий розвиток сучасних інформаційних технологій зумовив появу нової для нашого суспільства проблеми – проблеми залежності від Інтернету. У зв’язку з цим, визначення особливостей формування залежності від Інтернету, вивчення психологічних особливостей особистості, що є характерними для осіб, залежних від Інтернету, проведення заходів, спрямованих на запобігання подальшому зростанню адиктивної поведінки, розробка ефективних стратегій подолання Інтернет-залежності є надзвичайно актуальним.

МЕТА

- проведення теоретичного аналізу наукової літератури з поставленої проблеми;

- аналіз стану проблеми залежності від Інтернету в сучасній психологічній науці;

- вивчення індивідуальних особливостей залежних з різними формами Інтернет-адикції;

- розробка на цій підставі рекомендацій щодо усунення залежності.

ЗАВДАННЯ

Для досягнення мети роботи було поставлено завдання:

- розкрити поняття інтернет-залежності;

- види інтернет-залежності;

- детермінанти залежності;

- перспективи подолання;

- визначити основні напрямки подальших досліджень проблеми залежності від Інтернету.

- Інтерне́т (пишеться з великої літери, від англ. Internet, дослівно — «міжмережа») — всесвітня система добровільно об'єднаних комп'ютерних мереж, побудована на використанні протоколу IP і маршрутизації пакетів даних.

ІНТЕРНЕТ ЦЕ:

- Сучасний Інтернет має також дуже багато соціальних та культурних граней. Він є універсальним середовищем для спілкування, розваг та навчання. За допомогою Інтернету стало можливо робити покупки та оплачувати послуги. Для багатьох людей Інтернет — це спосіб заробітку. А в цілому Інтернет — це віддзеркалення сучасного суспільства та світосприйняття.

- Із зростанням популярності Інтернету стали проявлятись і негативні сторони його застосування. Зокрема, дехто настільки захоплюється віртуальним простором, що проводить за комп'ютером до 18 годин на добу. Таку залежність багато хто порівнює з тютюнопалінням чи наркоманією.

- Інтернет і комп'ютерні ігри, як варіанти віртуальної реальності дозволяють не лише відволіктись від "реальних" справ, а і створюють проблеми психічному та фізичному здоров'ю.

- Залежність від інтернету дедалі більше непокоїть психологів. З кожним днем кількість годин, проведених у віртуальній мережі зростає. Поява нових сервісів та можливостей притягує веб-користувачів - хтось менше часу проводить із сім’єю, зменшується продуктивність праці на роботі.

- Інтернет-простір, маючи практично необмежені ресурси, надає користувачам можливість одержання різноманітної наукової, соціальної, політичної, розважальної й приватної інформації, що зберігається в текстових, відео, аудіо та ін. форматах. Однією з головних проблем, одержуваної через Інтернет інформації, є її якість, вірогідність і безпека.

- Активність індивіда в Інтернет-середовищі спрямована на задоволення своїх потреб. З одного боку, Інтернет створює середовище, що дозволяє вирішувати різні завдання інформаційного, комунікативного, професійного характеру. З іншого боку, через відсутність інформаційного контролю, в Інтернет-просторі можуть розміщува-тись матеріали дезінформаційної, агресивної або протизаконної спрямованості.

ТЕОРЕТИЧНИЙ ОГЛЯД ДЖЕРЕЛ

- Теоретичний аналіз наукової літератури показав, дослідження проблеми психології залежності від Інтернету як поведінкової адикції широко висвітлено здебільшого у зарубіжній літературі у працях таких науковців як М. Шоттон, Д. Грінфілд, Дж. Грохот, К. Янг та ін.. У вітчизняній психологічній науці, нажаль, ще недостатньо вивчено та висвітлено цю тему. Серед вітчизняних науковців, що присвятили свої дослідження проблемі Інтернет-залежності, можна назвати А.Є. Войскунського, Л.В. Кулікова, Н.В. Чудову, А.Г. Асмолова, Н.А. Цвєткову, А.В. Цвєткова тощо.

У зв’язку з цим, перспективами подальших досліджень ми вважаємо вивчення психологічних особливостей особистості, які є характерними для залежних з різними формами Інтернет-адикції та виступають передумовою виникнення залежності від Інтернету.

- Зокрема, недостатньо уваги приділено вивченню особистості залежних, до цього часу немає чіткого порівняльного психологічного портрету осіб з різними формами залежності від Інтернету.

- Вивчення структури особистості Інтернет-залежних, урахування їх характерологічних особливостей сприятиме прогнозуванню ризику виникнення адиктивної поведінки, а також розробці більш точних і ефективних профілактичних і корекційних заходів.

НАПРЯМКИ РОЗКРИТТЯ ПРОБЛЕМИ

- нестандартну поведінку (може мати форму нового мислення або таких дій, що виходять за рамки стереотипів поведінки)

- деструктивну поведінку (в залежності від спрямованості поділяється на внутрішньодеструктивну поведінку (суїцидальна, конформістська, аутична поведінка) та зовнішньодеструктивну поведінку, яка, в свою чергу, поділяється на антисоціальну поведінку (полягає у діях, які порушують існуючі закони і права інших людей у формі асоціальної поведінки) та адиктивну поведінку (передбачає використання яких-небудь речовин або специфічної активності з метою відходу від реальності і отримання бажаних емоцій)

ЗАЛЕЖНІСТЬ БУВАЄ:

ВИДИ АДИКЦІЙ

До нехімічних адикцій в теперішній час відносять:

- гемблінг (патологічну схильність до азартних ігор), працеголізм

- харчові адикції (нервову анорексію, і булимію)

- адикції відносин: любовні, сексуальні й уникнення

- спортивну адикцію (адикцію вправлянь), (екстремальні види спорту;

- адикцію до витрати грошей;

- прагнення до невиправданого ризику й створення небезпечних ситуацій (т.зв. стан перманентної війни)

- Інтернет-адикцію

- ургентну адикцію (звичку перебувати в стані постійної недостачі часу)

- нав'язливий духовний пошук

- адиктивний фанатизм (релігійний (сектанство), політичний (партійний), національний, спортивний, музичний та ін.

- синдром Тоада

Обговорювати феномен інтернет- залежності почали відносно недавно.

- В 1994 році психіатр Кімберлі Янг розробила й помістила на веб-сайті спеціальне опитування і незабаром одержала майже 500 відповідей, автори 400 з яких були визнані, відповідно до обраного критерію, інтернет-залежними.

- В 1995 році доктор Іван Голдберг один з перших дав визначення даному поняттю.

- В 1997-1999 рр. були створені дослідницькі й консультативно-психотерапевтичні веб-служби з даної проблематики.

ЗМІСТ ПОНЯТТЯ ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНОСТІ

У вітчизняній літературі поняття „залежність”, „узалежнена поведінка”, „адикція”, „адиктивна поведінка” розглядаються здебільшого як еквівалентні. Термін „адикт” походить від латинського addicere – «благоволити», «сприяти».

Адикція у сучасній науковій літературі визначається як пристрасть до якоїсь речовини або роду діяльності, яка включає безконтрольне прагнення приймати цю речовину або практикувати вид діяльності для досягнення бажаного психічного ефекту.

В рамках проблеми Інтернет-залежності терміни „залежність від Інтернету”, „Інтернет-адикція”, „надзмірне застосування Інтернету” також наповнюються однаковим змістом.

ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ ІНТЕРНЕТ-ЗАЛЕЖНІСТі

- Інтернет-залежність -- це наполегливе бажання вийти в Інтернет, перебуваючи off-line, і нездатність вийти з Інтернету, знаходячись on-line».

- У західній науковій літературі цей феномен одержав назву Internet Addiction Disorder (IAD) – «Інтернет-адиктивний розлад».

Комп'ютерна залежність містить у собі:

- компульсивну навігацію по WWW, пошук у віддалених базах даних, патологічну прихильність до азартних on-line ігор, аукціонів, Інтернет-покупок;

- залежність від кібер-відносин (спілкування в чатах, участь у телеконференціях, групових іграх);

- залежність від кіберсекса (спілкування на сексуальну тематику в чатах і телеконференціях «для дорослих», відвідування порнографічних сайтів)

- обсесивну пристрасть до роботи з комп'ютером (програмуванню, хакерству, іграм);

- нав'язливий веб-серфінг, інформаційний пошук у віддалених базах даних;

- нав'язливий веб-серфінг, інформаційний пошук у віддалених базах даних;

- гіперзахопленість мережними азартними іграми;

- кібероніоманію (прагнення робити нові покупки в Інтернет-магазинах, без необхідності їхнього придбання й обліку власних фінансових можливостей, нав'язлива участь в Інтернет-аукціонах);

- кіберкомунікативну залежність (спілкування в чатах, участь у телеконференціях і групових іграх);

- кіберсексуальну залежність (непереборний потяг до обговорення сексуальних тем на еротичних чатах і телеконференціях, відвідуванню порнографічних сайтів і занять віртуальним сексом).

- 24% співробітників здійснюють Інтернет-покупки,

- 23% - переглядають новини,

- 18% - відвідують порнографічні сайти,

- 8% грають в азартні ігри,

- 6% беруть участь в on-line аукціонах

СИМПТОМИ

- використання інтернету викликає хворобливий негативний стресовий стан або дистрес;

- використання інтернету заподіює збиток фізичному, психологічному, міжособистісному, економічному або соціальному статусу.

- більша частина інтернет-залежних (91 %) користується сервісами інтернетом, тому що це пов’язано з комунікаціями.

- іншу частину залежних приваблюють інформаційні сервіси мережі.

- 75% інтернет-залежних відчувають тісний зв’язок з тими, з ким спілкуються в онлайн-режимі.

- 62% залежних заходять на порносайти,

- 38% з них займаються мастурбацією

ПРИЧИНИ

- Часто-густо відсутність у користувачів Інтернет-культури й елементарних навичок правильної роботи в Мережі створює ряд проблем психологічного й соціального характеру. Неконтрольоване й нераціональне використання Інтернет-ресурсів учнями й студентами спричиняє неуспішність у навчанні й виникнення академічних заборгованостей. Використання робочого доступу в Інтернет в особистих цілях працівниками й службовцями знижує продуктивність праці, провокує виникнення виробничих конфліктів.