Смекни!
smekni.com

Облік руху грошових коштів на рахунках в банку (стр. 5 из 8)

Організація обліку та контролю коштів на валютному рахунку підприємства, а також операцій в іноземній валюті має свої особливості. Вони відображаються в бухгалтерському обліку в національній грошовій одиниці України на підставі попереднього перерахунку суми в іноземній валюті за курсом НБУ на дату здійснення операцій.

Позитивні курсові різниці підприємства відображається наступним записом: Д-т 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті", К-т 714 "Дохід від операційної курсової різниці", а негативні - Д-т 945 "Втрати від операційної курсової різниці", К-т 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті". Курсові різниці із заборгованості засновників підприємства за внесками до статутного капіталу відображаються на рахунку 46 "Неоплачений капітал" у кореспонденції з субрахунком 312 "Поточні рахунки в іноземній валюті".

Інвентаризаціякоштів на рахунках в банку

Сутність інвентаризації полягає у встановленні реальності залишків шляхом перевірки відповідності сальдо усіх банківських виписок і облікових регістрів на кінець інвентаризаційного періоду, встановлення можливих

розбіжностей і претензій до обслуговуючого банку, якщо останні мали місце. Інвентаризація здійснюється методом звірки залишків на рахунках, які обліковуються в бухгалтерії з даними банківських виписок.

Регістри обліку та звітність

Синтетичний облік за рахунком 31 Рахунки в банках ведеться в Журналі 1 (див. лекцію 21) та Відомості 1.2 У Балансі (ф. № 1) залишки на рахунках ЗО "Каса", 33 "Інші кошти" відображаються разом із залишками на рахунку 31 "Рахунки в банках" та субрахунку 351 "Еквіваленти грошових коштів" в рядках балансу 230 та 240 окремо в національній та в іноземній валюті. В кінці року підприємство складає Звіт про рух грошових коштів (ф. № 3), який призначений для відображення руху грошових потоків у розрізі надходжень та виплат у рамках операційної, інвестиційної та фінансової діяльності

2.3 Первинний облік

Основними джерелами інформації для контролю розрахункових відносин по грошовим операціям служать первинні документи з обліку грошових коштів на рахунках в банку.

Згідно з чинним законодавством України всі вільні грошові кошти підприємства повинні в обов'язковому порядку зберігатися в банку, причому підприємства можуть самостійно обирати установу банку, в якій зберігатимуться кошти.

При здійсненні розрахункових операцій підприємства можуть використовувати такі розрахункові документи:

Документи
Назва характеристика
меморіальний ордер Меморіальний ордер використовується при здійсненні розрахунків банками.
платіжне доручення розрахунковий документ, що містить письмове доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку зазначеної суми коштів та її перерахування на рахунок одержувача,
-платіжна вимога-дорученняплатіжна вимога розрахунковий документ, який складається з двох частин:верхньої-вимоги одержувача безпосередньо до платника передплаченої суми коштів;нижньої - доручення платника обслуговуючому банку про списання зі свого рахунку визначеної ним суми коштів та перерахування її на рахунок одержувача.
розрахунковий чек документ, що містить розпорядження власника рахунку (чекодавця) установі банку-емітента (банку, що видає чек або чекову книжку), яка веде його рахунок, сплатити чекодержателю (отримувачу коштів за чеком) зазначену в чеку суму коштів.
банківські платіжні картки Такий вид розрахунків регулюється Положенням „Про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням", затвердженим постановою Правління НБУ №479 від 24.09.99р (надалі Положення №479).

2.4 Нетипові ситуації

Ситуація № 1

ЧИ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ БАНКІВСЬКИЙ РАХУНОК, ВІДКРИТИЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ СТАТУТНОГО ФОНДУ, ДЛЯ РОЗРАХУНКІВ З КОНТРАГЕНТАМИ

Підприємство відкрило в банку рахунок для формування статутного фонду. Чи можемо ми використовувати його як звичайний поточний - для розрахунків з контрагентами?

ВІДПОВІДЬ: Звернемося до п.4.2 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземній валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11 03 р. № 492 (далі - Інструкція № 492). Як бачимо, вона відносить рахунок для формування статутного фонду (далі - СФ) до різновиду поточних рахунків, які мають певні відмінності від звичайних поточних рахунків.

Так, цей рахунок відкривають і на нього перераховують кошти для формування СФ господарюючого суб'єкта ще до створення юридичної особи. Іншими словами, до здійснення запису в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб - підприємців у місцевому виконкомі (ч.4 ст.87 Цивільного кодексу України).

Згаданий рахунок служитиме Вашому ТОВ звичайним поточним тільки після того, як Ви подасте до банку документи, передбачені п.3.2 Інструкції № 492. Ось вони:

1) заява про відкриття поточного рахунка (додаток 1 до Інструкції), її повинен підписати директор підприємства або інша уповноважена особа;

2) копія свідоцтва про держреєстрацію юрособи, завірена нотаріально або безпосередньо держреєстратором;

3) копія зареєстрованого установчого документа (для ТОВ це статут), завірена держреєстратором або нотаріально;

4) копія довідки про внесення юрособи до Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, завірена місцевим управлінням (відділом) статистики, нотаріально або уповноваженим працівником банку;

5) копія довідки про взяття на облік платника податків (форма 4-ОПП), завірена в податковій, нотаріально або уповноваженим співробітником банку;

6) картка зі зразками підписів осіб, у яких є право розпоряджатися рахунком і підписувати розрахункові документи, і з відбитком печатки (додаток 2 до Інструкції № 492), завірена нотаріально. Як правило, такими особами на підприємстві є директор і бухгалтер.

Якщо Ви маєте намір найняти працівників, то повинні будете сплачувати страхові внески. У такому разі, крім вищеназваних паперів, до банку доведеться принести копії: повідомлення про реєстрацію, виданого органом Пенсійного фонду, і страхового свідоцтва від Фонду соціального страхування від нещасних випадків, завірені цими установами, нотаріально або підписом уповноваженого співробітника банку.

Якщо наймана праця не знадобиться, у заяві про відкриття рахунка потрібно повідомити про це у рядку "Додаткова інформація".

Підсумовуючи все сказане, зробимо висновок: Ви зможете використовувати цей рахунок як звичайний поточний після того, як зареєструєте юрособу і подасте до банку перелічені документи.

Ситуація №2

ЯК ПІДПРИЄМЦЮ ПОПОВНИТИ БАНКІВСЬКИЙ РАХУНОК ВЛАСНИМИ ГРОШИМА АБО ЗНЯТИ З НЬОГО ГОТІВКУ

Приватний підприємець на загальній системі оподаткування. У банку в мене поточний рахунок. Чи вправі я поповнити його власними грошима? Чи не буде вважати податкова інспекція такі надходження оподатковуваним доходом? Чи дозволено знімати з цього рахунка готівку на потреби, не пов'язані з підприємницькою діяльністю?

ВІДПОВІДЬ: Так, підприємець завжди може і поповнити поточний рахунок у банку власними грошима, і зняти з нього готівку на будь-які потреби. При дотриманні певних умов ці дії жодних податкових наслідків не несуть. - Утім, про все по порядку.

Підприємець поповнює поточний рахунок у банку власними грошима

Пункт 5.1 Інструкції про порядок відкриття, закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11 03р. №492 (далі - Інструкція № 492), говорить: за поточними рахунками, відкритими у банках, підприємці здійснюють усі види розрахунково-касових операцій згідно з умовами договору та законодавством. Із приводу поповнень поточного рахунка власними грошима законодавство обмежень не містить. А коли так, то якщо у банківському договорі немає забороненої обмовки, підприємець має повне право внести на свій поточний рахунок будь-яку суму.

Що для цього необхідно? За п.2 глави 2 розділу III Інструкції про касові операції в банках України, затвердженої постановою Правління НБУ від 14.08.03р. №337 (далі - Інструкція № 337), достатньо принести гроші в касу банку разом з оформленою Заявою на переказ готівки (додаток 6 до Інструкції № 337). Керуючись Правилами заповнення реквізитів касових документів, наведених у додатку 14 до Інструкції № 337, у рядку "Призначення платежу" даного документа слід записати - "внесення власних заощаджень готівкою". Решту реквізитів заяви заповнюють так само, як і при внесенні суми виручки. Те, що банк прийняв готівку, підтвердить квитанція (додаток 6 до Інструкції № 337).

Зауважимо, такі надходження на поточний рахунок підприємця - це не виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), отримана на поточний рахунок у банку, і більше того - навіть не його новий доход. Оскільки, кажучи простою мовою, підприємець переклав гроші, що належать йому як фізособі, з однієї кишені до іншої, і від цієї маніпуляції їх більше у нього не стало. Отож, у Книзі обліку доходів і витрат (ф. № 10) названі надходження не фіксують і податком їх не обкладають.

Зверніть увагу! Сума внесених підприємцем грошей по можливості не повинна перевищувати розміру отриманого ним сукупного доходу (у тому числі непідприємницького, наприклад, зарплати за основним і не основним місцем роботи, дивідендів та ін). У протилежному випадку будьте готові пояснити податківцям джерело походження цих коштів.

Припустимо, якщо при сукупному доході в 10 тис. грн підприємець вносить на рахунок 5 тис. грн, запитань у контролерів, як правило, немає. А от якщо при тому ж сукупному доході на рахунок кладуть 500 тис. грн, то виникає непереборне і цілком обґрунтоване бажання з'ясувати, звідки у підприємця такі гроші й чи брали вони участь в оподаткуванні. Саме тут і стануть у пригоді підтвердні документи.