Смекни!
smekni.com

Навчальний курс 1СБухгалтерія в умовах фахово-інформативної підготовки бухгалтера (стр. 22 из 22)

a. Вчитель: На що більше треба звертати увагу при навчанні користувача роботі з "1С"?

Учень: Варто звернути увагу користувачів на всі основні наявні в системі прийоми для одержання необхідної інформації:

- меню дія й контекстне меню;

- режим "допомога";

- вбудований опис;

- підказки до елементів діалогу й кнопкам панелі інструментів;

Рекомендується привернути увагу користувачів до режиму "Параметри". Найчастіше користувачі працюють досить тривалий час із системою й не використовують сервісні можливості, надавані системою в режимі "Параметри".

b. Вчитель: Що таке реліз системи "1С"? Як його визначити?

Учень: Протягом життєвого циклупрограмних продуктів системи 1С:Підприємство фірмою 1С у їх вносяться різні зміни, виправляються виявлені недоліки й помилки. Періодично виробляється черговий випуск продуктів 1С: Підприємство. Такий випуск називається релізом (англ. release - випуск).

Випуск чергового релізу має відношення до всіх компонентів системи 1С:Підприємство, а також до окремих продуктів типу (1С:Платіжні документи, 1С:Платник податків). Релізи мають єдину нумерацію. Виключення становлять зовнішні компоненти, розроблювальні фірмою 1С и компонента "Керування розподіленими інформаційними базами", які мають незалежну нумерацію релізів й які можуть використатися з різними релізами 1С: Підприємство. Однак при виході нових релізів цих компонентів їх також рекомендується обновляти. Компонента "Керування розподіленими інформаційними базами" буде автоматично обновлятися при установці нового релізу кожного із програмних продуктів системи 1С:Підприємство, однак окрема установка цього компонента не обновить інші компоненти системи.

Найбільш простим способом визначення релізу встановленого комплекту 1С:Підприємства є виклик режиму "Про програму" у меню "Допомога". Номер релізу виводиться у верхньому правому куті.

c. Вчитель: Чи залежить швидкість роботи системи "1С" від конфігурації локальної мережі?

Учень: При використанні мережевих версій системи 1С:Підприємство варто враховувати той факт, що система тримає одночасно відкритими значне число файлів інформаційної бази й веде з ними інтенсивну роботу, що може значною мірою завантажувати ресурси мережі й сервера, на якому розміщаються файли інформаційної бази. У такий спосіб характеристики мережі можуть впливати на продуктивність системи. Тому до вибору файлу-сервера й проектуванню мережі для роботи із системою 1С:Підприємство варто віднестися уважно.

d. Вчитель: Якою має бути фізична структура локальної мережі?

Учень: Мережеві версії системи 1С:Підприємство при інтенсивній роботі створюють у мережі досить значний трафик і цей факт варто враховувати при проектуванні фізичної структури мережі. Використання високопродуктивних мереж сприятливо позначається на продуктивності системи 1С:Підприємство, особливо в тих випадках, коли із системою одночасно працює велика кількість користувачів.

На сьогодні найбільше поширення одержали мережі Ethernet (пропускна здатність 10 Мбіт/с) і Fast Ethernet (100 Мбіт/с). Ethernet й Fast Ethernet можуть комбінуватися в рамках однієї локальної мережі для забезпечення кращих характеристик. При виборі структури й топології мережі варто враховувати, що для комп'ютерів, на яких буде працювати 1С:Підприємство й, що ще важливіше, для сервера, на якому розміщається інформаційна база системи 1С:Підприємство повинна бути забезпечена найкраща пропускна здатність мережі.

Мережі з меншою пропускною здатністю використовувати не рекомендується, тому що вони не можуть забезпечити прийнятної продуктивності системи..

e. Вчитель: Яку систему повинен мати файл-сервер?

Учень: Для розміщення файлів інформаційної бази рекомендується використовувати виділений файл-сервер, що працює під керуванням спеціалізованої серверної операційної системи. Використання машин, що працюють під керуванням Windows 98 (або інших настільних систем) як файли-сервери системи 1С:Підприємство вкрай небажано, тому що ці системи не є спеціалізованими серверними операційними системами й не можуть забезпечити прийнятної продуктивності навіть у тому випадку, коли використовується в режимі виділеного сервера.

Крім того при використанні комп'ютерів, що працюють під керуванням Windows 98 як файли-сервери варто враховувати, що дані операційні системи не дозволяють тримати одночасно відкритими з інших робочих станцій більш ніж 1024 файлів. На практиці це означає, що число користувачів одночасно працюючих з інформаційною базою, розміщеною на комп'ютері, що працює під керуванням Windows 98 обмежено. Можна приблизно оцінити максимальне число одночасно працюючих користувачів для даного випадку. Для цього треба розділити 1024 на число файлів *. DBF, *.CDX, створених системою 1С:Підприємство в каталозі інформаційної бази. А якщо врахувати, що у випадку комплексної конфігурації таких файлів налічується більше 600, то стає зрозуміло, що використання Windows 98 як файл-сервер не завжди фізично можливо.

У цей час найбільше в якості серверних операційних систем найбільше широко використовуються Novell NetWare 3. x,4.x й Microsoft Windows NT.

f. Вчитель: Налаштування списку файлів для збереження даних.

Учень: При використанні режиму збереження даних система виконує резервне архівування файлів інформаційної бази. Список файлів вказується при виклику пункту меню "Адміністрування -Зберегти дані…"... У списку можна визначати окремі файли й маски файлів, які будуть зберігатися. Сам список зберігається у файлі 1Cv7File.lst. Цей файл звичайно розташовується в тім, каталозі, у якому перебувають виконувані файли 1С:Підприємства. У цьому випадку, установлений список фактично діє на всі інформаційні бази, з якими працюють користувачі що запускають 1С:Підприємство з даного каталогу.

Якщо буде потреба збереження підкаталогів каталогу інформаційної бази варто враховувати, що при відновленні архівної копії програма створює тільки ті підкаталоги, у яких збережений хоча б один файл. Таким чином, якщо передбачається використати механізм збереження для переносу інформаційної бази на інший комп'ютер разом з підкаталогами (наприклад, з робочими каталогами користувачів), тоді необхідно настроїти список файлів таким чином, щоб у підкаталогах реально зберігалися які-небудь файли..

g. Вчитель: Особливості роботи системи "1С:Підприємство" в операційних системах WindowsNT/2003.

Учень: При використанні 1С:Підприємства 7.х на комп'ютерах з операційними системами Windows NT/2003 зустрічаються певні проблеми, пов'язані з конструктивними особливостями зазначених операційних систем.

Одна з них проявляється при виконанні автоматичного об'єднання двох конфігурацій досить великого розміру. При цьому може з'явитися повідомлення "Помилка відкриття документа". Ця проблема пов'язана з особливостями реалізації підсистеми керування складеними документами (OLE Compound Storage) яка використовується 1С:Підприємством для роботи з файлом конфігурації. Реалізація даної підсистеми в Windows NT/2003 має більш низьке, у порівнянні з Windows 98, обмеження на обсяг модифікованих у межах однієї сесії даних. Для рішення даної проблеми можна рекомендувати робити об'єднання таких конфігурацій вроздріб або ж робити такі операції на комп'ютерах працюючих під керуванням Windows 98

Проявом іншої проблеми є повне або часткове зникнення програмного меню при одночасній роботі декількох екземплярів системи 1С:Підприємство. При подальшій роботі це може приводити до неможливості відкриття нових вікон як у програмі 1С:Підприємство так й в інших програмах. Дана проблема проявляється тільки при роботі з конфігураціями, що містять значну кількість пунктів меню в користувальницькому інтерфейсі й пов'язана із принциповими обмеженнями систем Windows NT/2003 на кількість одночасно задіяних пунктів меню, з облікомієрархічних меню. З появою вищезгаданих проблем варто закрити невикористовувані екземпляри 1С:Підприємства.

4. Вступний інструктаж (5 хвилин) виконується з демонстрацією настроювання системи (як операційної так і "1С").

5. Самостійна робота (25 хвилин)

Робота виконується підгрупами учнів (2–3 чоловіка).

Завдання для самостійної роботи: Основи адміністрування.

1) Установка та особливості установки системи "1С:Підприємство".

Залежно від комплекту поставки допускається кілька варіантів установки системи 1С:Підприємство:

- локальна установка

- адміністративна установка

- мережева установка

Локальна установка може бути виконана для будь-якого комплекту поставки і є єдино можливим варіантом для однокористувальницьких варіантів 1С:Підприємства При виконанні локальної установки виконуються всі перераховані вище дії.

Адміністративна установка, строго говорячи, є не установкою, а підготовкою до установки. Суть її полягає в тому, що на сервері локальної мережі створюється каталог, у який з дистрибутива 1С:Підприємства переносяться всі необхідні файли для того, щоб шляхом запуску із цього каталогу програми SETUP.EXE можна було виконати процедури локальної або мережевої установки 1С:Підприємства. При цьому не виконується ніяких змін у меню, системному каталозі й реєстрі Windows як сервера, так і комп'ютера, на якому запущена програма установки.

Мережева установка може бути виконана тільки шляхом запуску програми SETUP.EXE з каталогу, створеного в процесі адміністративної установки. Мережева установка відрізняється від локальної головним чином тим, що в процесі мережевої установки на комп'ютер користувача не копіюються програмні файли системи 1С:Підприємство, а пункти меню для запуску програм 1С:Підприємства настроюються таким чином, що при запуску виконують файли (.EXE,.DLL), що беруться з каталогу сервера локальної мережі, з якого запускалася програма SETUP.EXE для виконання мережевої установки.

6. Поточний інструктаж в процесі самостійної роботи:

-під час першого обходу робочих місць викладач слідкує за правильною організацією робочих місць, за виконанням техніки безпеки, за дисципліною;

-під час другого обходу – за правильністю виконання завдань; виявляє типові помилки та пояснює причини їх виникнення, способи запобігання; за необхідністю викладач повторно демонструє деякі незрозумілі прийоми.

Підведення підсумків заняття та оцінювання роботи (5 хвилин) – аналіз виконаних робіт, рекомендації щодо усунення помилок; демонстрація кращих результатів.